یکی از چیزهایی که هنگام شیردهی یا عوض کردن پوشک کودک ممکن است باعث دردسر شود، لباس هایی است که پوشاندشان به بچه ها سخت است یا کودک را آزار می دهد یا به هر شکل دیگری ناراحت است. وقتی چند قانون ساده را برای خرید لباس کودکان بشناسید، هم تعویض پوشک راحت تر انجام خواهد شد و هم کوچولویتان راحت و خوش لباس خواهد بود. در این مطلب می توانید با نکاتی هنگام خرید لباس کودکان و موارد ایمنی در مورد لباس نوزادان و کودک آشنا شوید.
مهم ترین نکات هنگام خرید لباس نوزاد
خرید لباس نوزاد خیلی هیجان انگیز است. انتخاب تکه های لباس به آن کوچکی و نرمی، انرژی بخش و دوست داشتنی به نظر می رسد. اما لباس نوزاد گذشته از قشنگی، باید کاربردی باشد. شاید شما هم زمانی که پا به فروشگاه لباس کودک می گذارید یا تصمیم می گیرید آنلاین لباس نوزاد بخرید، درمقابل مدل های متنوع و لباس های جورواجور گیچ شوید. در ادامه نکاتی برای انتخاب راحت تر بیان می کنیم.
سایز لباس ها
سایزبندی لباس کودکان را یاد بگیرید. سایزبندی لباس کودکان نیز مثل بزرگسالان از برندی به برند دیگر یا از کشوری به کشور دیگر متفاوت است و عددی که روی برچسب لباس می بینید نشانگر این نیست که کودکتان باید چقدر رشد کرده باشد. وقتی شک دارید بهتر است سایز بزرگ تر را بخرید، زیرا شما می توانید پاچه های شلوارش را بالا بزنید یا تی شرت های خیلی بلند را داخل شلوار بگذارید تا کمی بعد با بزرگ تر شدن کودک اندازه شود.
به تعداد زیادی لباس نخرید.
در هر بار خرید تعداد کمی لباس بخرید. شما معمولاً به داشتن تعداد زیادی لباس سایز نوزادی نیاز ندارید، زیرا خیلی زود برای کودکتان کوچک می شود. همچنین تا وقتی نوزاد به دنیا نیاید و او را نبینید، نمی توانید بفهمید که باید چه سایزی برایش بخرید.
جنس پارچه لباس
پارچه های نرم بگیرید. نوزادان پوست حساسی دارند. برخی کارشناسان توصیه می کنند که پارچۀ لباس بچه ها باید تمام پنبه باشد، هرچند پارچه های ترکیبی نرم از جنس پنبه همراه با الیاف دیگر هم برای بسیاری از بچه ها مناسب است. پارچه های ارگانیک از پارچه های تمام پنبه و ترکیبی هم نرم تر است، اما معمولاً گران تر هم هست. ترکیب نخ و پلی استر معمولا بهترین انتخاب است.
برچسب لباس ها
لباس هایی که برچسب اطلاعات مربوط به اندازه و شست وشوی لباس، داخل یقه آنها نوشته شده است، گاهی باعث حساسیت پوستی می شود. بهتر است برچسب لباس روی یقهٔ آن نباشد. اگر هم بعد از استفاده، پوست کودکتان در آن ناحیه قرمز شد، می توانید این برچسب ها را به شکلی که تیز نشود و تن کودک را آزار ندهد قیچی کنید.
شکل پوشاندن لباس
با آنکه پوشاندن لباس به نوزادان کار زیاد سختی نیست، اما لازم است به اینکه یک لباس چقدر راحت پوشیده و بیرون آورده می شود دقت کنید. وقتی یک ووروجک پرتحرک دارید، دکمه های یک لباس می تواند اضافه باشد. دکمه های فشاری و زیپ های خیلی ظریف برای بستن راحت تر است. برخی لباس ها، دکمه های آهن ربایی دارد که دیگر مشکل گیر کردن زیپ هم پیش نمی آید. همچنین لباس های بخرید که گردنشان کشی است و در قسمت یقه، دکمه های فشاری دارد. این لباس ها به راحتی و بدون فشار از سر نوزاد پایین می رود.
به عوض کردن پوشک هم فکر کنید.
بیشتر لباس های سرهمی بدون جوراب، زیر قسمت پوشک بچه دکمه دارد که می توانید آن را باز و پوشک را عوض کنید. بهتر است به جای سرهمی های یک تکه که این ویژگی را ندارد، بیشتر از این سرهمی ها بخرید که در قسمت پوشک دکمه دارد و راحت باز می شود. حتی سرهمی هایی که علاوه بر این دکمه ها در قسمت یقه یک تای پاکتی دارد، هم به راحتی از سر کودک پایین می آید و هم در صورت کثیف شدن راحت خارج می شود، بدون اینکه با سر کودک تماس پیدا کند.
برای شلوارها، به دنبال کمر کشی باشید.
ممکن است وسوسه شوید که یک شلوار جین آبی درست شبیه شلوار خودتان را برای کودک بخرید که زیپ یا دکمه داشته باشد، اما اگر کمر شلوار کودکان کوچک کشی نباشد، پوشاندن و درآوردن آن ممکن است برایتان اصلاً کار سرگرم کننده ای نباشد.
زیرپوش نوزادی، زیر دکمه دار یا بادی
خرید زیر پوش برای نوزاد واجب است زیرا نوزاد را گرم نگه می دارد و در قسمت زیر پوشک دارای دکمه هایی (لباس زیردکمه دار که بصورت رکابی زیر دکمه دار یا بادی، آستین کوتاه زیر دکمه دار و آستین بلند زیر دکمه دار است) می باشد که در زیر پوشک بسته می شود و بالا نمی رود، بنابراین از پهلو های کودک در برابر سرما محافظت می کند. شما تا دو سالگی کودک می توانید از زیر دکمه ها استفاده و با شلوار یا شلوارک تن کودک خود بپوشانید.
پیش بند
نوزاد ممکن است به دلایل مختلفی پس از خوردن شیر بالا بیاورد و یا برای دندان درآوردن آب دهانش مدام بیرون بریزد برای جلوگیری از سرما خوردگی سینه او و تعویض مداوم لباس می توانید از پیش بند کمک بگیرید. شما با خرید پیش بند از کثیف شدن ناگهانی یقه ی لباس و گردن نوزاد جلوگیری می کنید.
سفید رنگ مناسبی است؟
سفید یکی از رنگ هایی است که به بیشتر نوزادان می آید و حالت معصومانه آن ها را چند برابر بیشتر می کند؛ اما بهتر است بدانید این رنگ برای نوزادی که قرار است مرتب کار خرابی کند چندان هم ایده آل نیست. قرار نیست لباس مشکی و قهوه ای تن نوزاد کنید؛ اما اگر لباس رنگی باشد هم خوب است و دیرتر اثر لکه ها را نشان می دهد. رنگ لباس رویی را طوری انتخاب کنید که زیاد کثیفی را نشان ندهد.
کفش و پاپوش
خرید کفش هایی که قد کف دست هستند کار خیلی شیرینی است. پیشنهاد می کنیم در فصل های گرم سال و هنگام خرید کفش های دخترانه و پسرانه نوزاد به گردش مناسب هوا داخل کفش دقت داشته باشید و به خصوص برای دخترها از کفش نوزادی رو باز استفاده کنید. پاپوش هم برای فصل های گرم سال ایده خوب و خنکی است. ضمن اینکه سبک است و فشاری روی پای نوزاد نمی آورد. در فصول سرد سال هم سراغ جوراب ها و پاپوش های ضخیم و گرم بروید و اگر به مهمانی دعوت شده اید و دوست دارید نوزادتان بانمک تر از چیزی که هست به نظر برسد، یک جفت کفش نوزادی راحت و گرم برایش بخرید.
قطعات کوچک خطرناک هستند.
هنگام خرید لباس نوزادی خیلی دقت کنید که لباس قطعات کوچکی مثل دکمه ها ریز یا سگک های کوچک نداشته باشد. این قطعات از نظر بزرگترها جذابیتی ندارند و عادی هستند، در حالی که برای نوزادان اجزایی ناشناخته هستند که اگر کنده شوند، می شود آن ها را داخل دهان گذاشت. به همین دلیل از لباس هایی که دوخت بیشتر دارند به جای دکمه های بیشتر استفاده کنید.
مراقب حساسیت پوستی نوزاد باشید.
گاهی این پارچه لباس نیست که باعث بروز حساسیت در پوست نوزاد می شود؛ بلکه قضیه به فلزات به کار رفته در لباس برمی گردد. خیلی از نوزادان نسبت به فلزات حساسیت دارند و ممکن است روی قسمت سگک لباس که مستقیم روی پوست اثر می گذارد، متوجه وجود جوش هایی شوید که شبیه گزیدگی حشرات هستند؛ اگر چنین اتفاقی افتاد احتمال اینکه فرزندتان به فلزات حساسیت داشته باشد، زیاد است. اگر یک نوزاد با پوست حساس دارید حتما لباس هایی را انتخاب کنید که از الیاف کاملا طبیعی تشکیل شده باشد.
خرید اکسسوری کودکان
تمام خرید لباس و کفش نوزادی یک طرف، خرید خرده ریزها و اکسسوری نوزادی یک طرف دیگر. آنقدر گزینه های بامزه برای نوزادان وجود دارد که گاهی انتخاب از بینشان سخت می شود. هنگام خرید اکسسوری یا زیورآلات نوزادی به ایمن بودن آن ها دقت کنید. باز هم سراغ قطعات کوچک نروید؛ برای مثال به جای خرید گل سر، از هدبندهای دخترانه بانمک استفاده کنید. سعی کنید بین رنگ لباس ها و رنگ اکسسوری تناسب ایجاد کنید.
توجه به رنگ لباس و فصل
قانون ساده ای وجود دارد که می گوید بهتر است در هوای سرد، رنگ های گرم پوشید و در هوای گرم رنگ های سرد. رنگ گرم در هوای سرد احساس گرما ایجاد می کند و رنگ سرد، گرمی هوای داغ بهار و تابستان را می گیرد. از این قانون می توان برای انتخاب لباس نوزادی هم استفاده کرد. اگر نوزادتان متولد بهار یا تابستان است از رنگ های آبی و سبز ملایم برای انتخاب رنگ لباس هایش استفاده کنید و اگر متولد زمستان است، سراغ رنگ های آجری و نارنجی بروید.
نکات تکمیلی
- انتخاب سایز مناسب لباس نوزاد: سایز لباس نوزاد را معمولا یک سایز بزرگتر انتخاب کنید تا زود تنگ نشود و کودک درونش احساس راحتی بیشتری کند.
- لباس نوی خریداری شده را یکبار بشویید: لباس های نوزادی به دلیل جلوه بیشتر معمولا با مواد شیمیایی (هر چند کم خطر) آغشته میشوند. جهت اطمینان خاطر حتما لباس ها را یک بار کامل بشویید.
- ترجیح به خرید لباس های دارای دکمه و زیپ کمتر: زیپ ها و دکمه ها برای کودکان خطرناک هستند. سعی کنید هنگام خرید لباس کودکانه، زرق و برق لباس ها، شما را از این مهم دور نکند.
- قابلیت تغییر سایز: در رنج سنی یک تا دو سال به دلیل رشد سریع نوزاد بهتر است لباس هایی انتخاب کنید که با استفاده از بند یا سگک قابلیت تغییر اندازه داشته باشد.
نکات ایمنی مهم در مورد لباس کودکان
برخی از لباس های نوزادان یا کودکان بزرگ تر استانداردهای ایمنی را ندارد که بهتر است از خرید آنها خودداری کنید. همچنین لازم است که والدین نکات مهم در مورد ایمنی لباس کودکان را بشناسند که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
- لباس های بدون تزیینات و ساده بخرید: هر چیزی که بتواند از لباس کودک جدا شود می تواند خطر خفگی ایجاد کند. این موارد شامل کراوات، دکمه، گل یا طرح های برجستهٔ لباس و غیره است. لباس های کودک بهتر است این موارد را نداشته باشد. اگر هم لباسی با این نوع تزیینات دارید، ابتدا آنها را محکم بکشید تا مطمئن شوید که سفت چسبیده است.
- بندهای لباس کودک را جدا کنید: بندهای دور کمر و یقه نیز می تواند ریسک خفگی داشته باشد. همچنین می تواند به وسایل بازی یا مبلمان هم گیر کند. کارشناسان توصیه می کنند که کلاً لباس های بنددار برای کودکان شیرخوار نخرید. اگر لباسی دارید که دور گردنش بند دارد، حتماً آن را جدا کنید. بندهای کمر را هم بررسی کنید تا مطمئن شوید که خوب دوخته شده است و نمی تواند از هر طرف بیشتر از هشت سانتی متر بیرون کشیده شود.
- پیله ها و تورها را کم کنید: سعی کنید پیله ها، چین و تورها و دیگر تزیینات دور یقهٔ لباس ها را در ۱۲ ماه اول زندگی کودک بردارید یا کم کنید. همچنین لباس کودکان شیرخوار نباید سوزن دوزی و گل دوزی روی قفسۀ سینه داشته باشد، به ویژه اگر لایۀ داخلی آن که روی سینه قرار می گیرد، ناصاف و برجسته است. همۀ اینها می تواند باعث خارش و حساسیت پوستی در کودکان شود.
- لباس های خیلی تنگ نخرید: لباس های نوزاد نباید تنگ باشد و خیلی به بدنش بچسبد، باید خیلی کم و مختصری آزادتر باشد. برخی کارشناسان می گویند لباس های کودکان بین ۹ تا ۱۴ ماهگی بد نیست اگر از پارچۀ نسوز باشد یا آن قدر گشاد نباشد که به اجاق یا هر چیزی بگیرد و باعث ایجاد سوختگی کودک شود اما این قانون برای کودکان ۹ ماهه و کمتر وجود ندارد، زیرا آنها قبل از یادگیری غلت خوردن و راه رفتن، احتمال کمتری برای تماس با آتش دارند.
- نخ های اضافه لباس را بگیرید: مراقب نخ ها و حلقه های آویزان لباس ها باشید، به ویژه در جوراب یا جیب ها که ممکن است این نخ ها به راحتی دور انگشتان خیلی کوچک کودکتان بپیچد و باعث گریه کردن کودک شود.
شستشو لباس نوزاد
برای جلوگیری از حساسیت پوست نوزاد، پس از کثیف شدن لباس نوزاد، از شست و شوی آن ها با لباس دیگران خودداری کنید؛ زیرا موجب ایجاد حساسیت در نوزاد خواهد شد. همچنین از شست و شوی لباس با مواد شوینده نامناسب، سفید کننده ها و موادی که دارای آنزیم های حساسیت زا برای نوزاد می باشند اجتناب کنید. لباس کودک را از جنس هایی انتخاب کنید که به راحتی در ماشین لباسشویی شسته می شوند و لکه بری آنها آسان است.