نام نمای کریتن وال این روزها زیاد به گوش می رسد ، یکی از انواع سبک نماهایی که در ساختمان ها استفاده می شود نمای کرتین وال می باشد ، در این نوشته می خواهیم به این بپردازیم که نمای کرتین وال چیست و چه تفاوتی با نماهای دیگر ساختمان دارد؟ نما بعنوان پوسته یک ساختمان شناخته می شود و نقش بسیار مهمی در زیبایی و عایق بودن آن دارد. معمولا در انتخاب نمای ساختمان، معماران شرایط آب و هوایی ، موقعیت جغرافیایی ، تعداد طبقات و بودجه کارفرما را مد نظر قرار می دهند. با کمی بررسی و نگرش در بافت شهری شاید اولین مسئله ای که نگاه شما را جلب خواهد کرد نمای ساختمان های موجود است که تاثیر بسزایی در زیبایی منطقه و شهری خواهد داشت. بنا به سلیقه شخصی ممکن است بعضی از نماها مورد پسند ما نباشد و گاه نمایی نظر ما را به شدت جلب کند و از مشاهده آن لذت ببریم. نمای هر ساختمان چه مسکونی ، چه اداری و… نقش بسیار زیادی در زیبایی آن ایفا می کند و معماران و سازندگان برای طراحی و اجرای آن به مسائل متعددی از جمله موقعیت جغرافیایی و آب و هوایی ، تعداد طبقات ساختمان ، سلیقه و حتی بودجه مالی کارفرمایان دقت خواهند کرد و مسائل یاد شده در طراحی و انتخاب متریال آن ها تاثیر گزار خواهد بود.
نمای کرتین وال یکی از سیستم های نمای ساختمان می باشد که ساختاری خود ایستا دارد بدین صورت که کلیه وزن شیشه ها بر روی همین سازه و شاسی کشی اجرا شده می افتد و هیچ گونه بار اضافی بر ساختمان وارد نمی شود. این نکته یکی از مزیت ها مهم نسبت با سایر نماهای ساختمانی می باشد. نام دیگر این نما همان لامل می باشد ، در این سیستم کلیه فشار های وارد شده از طرف باد بر ساختمان، جذب همین لامل های افقی و عمودی می شود و هیچ گونه فشاری به بدنه و سازه اصلی ساختمان وارد نمی شود
نمای کرتین وال چیست؟
نمای لامل، یا همان نمای کرتین وال، یکی از سیستم های نمای مدرن ساختمانی است، که ساختاری خود ایستا دارد. ساختار خود ایستا، به ساختاری گفته می شود، که سنگینی وزن بالای شیشه را بر روی سازه کرتین وال یا همان لامل ها و شاسی کشی های مربوطه نگه می دارد و هیچ گونه بار مرده ای را بر ساختمان تحمیل نمی کند. در واقع نمای کرتین وال یا اصطلاحا لامل، نمایی شیشه ای است، که در صورت نصب شدن صحیح، سنگینی حاصل از وزن شیشه ها و بار انرژی های حاصل از باد، طوفان و بارندگی ها، معمولا متوجه پوسته خارجی نمای ساختمان می شود و متوجه خود ساختمان نخواهد بود. در واقع، می توان گفت که سیستم نمای کرتین وال، یک سازه مجزا در ساختمان به شمار می رود. نمای کرتین وال با نام لاتین curtainwall، یکی از انواع نماهای شیشه ای ساختمان و بهترین نمای شیشه ای ساختمان از نظر مسائل سازه در ارتفاع به شمار می رود. در این نوع نما معمولا از مصالح سبک، به ویژه ترکیبات حاصل از آلومینیوم و شیشه استفاده می شود.در واقع نمای کرتین وال جزء دسته بندی نماهای خشک و نماهای تهویه شونده به شمار می رود، که زیبایی خاصی نسبت به نسل قبل از خود دارد. نسل قبل از نمای کرتین وال، نمای فریم لس روی آهن نام داشت. در این نسل، با نصب سیستم فریم لس روی آهن، مشکلات متعددی از نظر آب بندی و هوابندی به وجود می آمد.
مورد دیگری که بهتر است، درباره نمای کرتین وال بدانید، آن است، که استراکچر آلومینیومی لامل کرتین وال قابلیت نصبِ سایر متریال های پوششی از قبیل ورق آلومینیوم کامپوزیت نمای سرامیکی را با توجه به محاسبات سازه ای دارا است. پیش از پرداختن به هر گونه جزییات، باید تعریف درستی از نمای کرتین وال داشته باشیم. Curtain Wall اصطلاحی انگلیسی برای نوعی نما است، که معادل آن در فارسی، با عبارت دیوار پرده ای شناخته می شود. دیوار و پرده هر دو حائل ها و فاصله هایی بین دو فضا هستند، یکی از آن ها به عنوان فاصله ای سخت و سنگین و دیگری به عنوان حائلی سبک و قابل انعطاف شناخته می شود.
از ترکیب این دو عبارت یا در حقیقت این دو نوع حائل، محققان به ترکیبی دست پیدا کرده اند که هم استحکام و مقاومت دیوار را دارد و هم زیبایی و سبکی پرده را دارا شده است. به این ترتیب، نام انرا کرتین وال Curtain Wall برای این نوع نما انتخاب شده است. نماهای کرتین وال از آنجا که هیچ باری از خود ساختمان را به دوش نمی کشند و تنها نیروهایی که تحمل می کنند، نیروی وزن خودشان و همچنین نیروهای جانبی نظیر باد، باران و طوفان است، به همین دلیل، سازه های خود ایستا نام گرفته اند. نمای کرتین وال، انواع و اقسام و زیادی دارد و پر کاربردترین آن ها که حتما شما هم زیاد در ساختمان های ساخته شده در کوچه ها و خیابان های اطراف محل زندگی تان دیده اید، نماهای کرتین وال شیشه ای هستند.
مزیت های استفاده از نمای کرتین وال
- مقاوم در برابر زلزله با توجه به داشتن سازه ای مقاوم و مجزا از بدنه اصلی ساختمان
- جلوگیری از وارد شدن بار اضافه به ساختمان، وزن کلیه شیشه ها توسط همین استراکچر تحمل می شود و هیچ گونه بار اضافی به ساختمان وارد نمی شود.
- در صورت طراحی اصولی ، مقاوم در برابر باد و جلوگیری از انتقال فشار باد به بدنه اصلی ساختمان
- سیستمی کاملا عایق
- زیبا و مدرن
- سرعت اجرایی بالا
- مقرون به صرفه و قیمت تمام شده پایین تر نسبت به سایر نماها
نمای کرتین وال چه تفاوتی با سایر نماها دارد؟
یکی از سیستم های نمای مدرن ساختمانی، نمای کرتین وال است، که ساختاری کاملا جدا و مستحکم دارد. در واقع این نما به سبکی تولید و نصب می شود، که سنگینی زیاد شیشه های نما، وزن خود را بر روی سازه کرتین وال یا همان لامل ها و شاسی کشی های نما می اندازد. در نتیجه هیچ بار مرده ای که حاصل از وزن شیشه ها و بار انرژی های حاصل از باد، طوفان یا زمین لرزه باشد، بر روی نما سنگینی نمی کند و هیچ تأثیری بر روی سازه ساختمان ندارد. در واقع می توان گفت، که سیستم نمای لامل یا کرتین وال، یک سازه کاملا جدا از ساختمان به شمار می رود. اما سایر نماهایی مانند چوب، آجر یا سنگ اینگونه نیست و بر روی دیواره خارجی ساختمان نصب می شود. بنابراین ساختمان باید توانایی تحمل وزن این نماها را داشته باشد. در مورد تفاوت میان نمای فریم لس و فیس کپ در نمای کرتین وال، باید دید بیرونی نما را در نظر گرفت. در نمای فیس کپ، المان های آلومینیومی عمودی و افقی نصب شده در نمای کرتین وال کاملا قابل مشاهده است و شیشه ها را ازهم متمایز می کند، ولی در نمای فریم لس، المان های آلومینیومی بیرونی حذف می شود و سازه های اصلی زیر شیشه های نمای فریم لس از بیرون ساختمان پنهان است. به این ترتیب، دید یک دست و زیباتری را به نمایش می گذارد.