در این روزهای سخت کرونایی، تقریبا تمام افراد سعی می کنند با رعایت موارد بهداشتی مثل استفاده از ماسک در محیط بیرون، فاصله گذاری اجتماعی و شستن صحیح دست ها از خودشان و دیگران در برابر ویروس کرونا (COVID-19) محافظت کنند؛ اما برای افرادی که تازه زایمان کرده اند و کودک شیرخوار دارند، سؤالات زیادی درمورد دوران شیردهی و کرونا مطرح می شود. در این مقاله، این موضوع را بررسی می کنیم
راهنمای شیردهی در دوران کرونا
اگر می توانید به نوزادتان شیر دهید، حتما به این کار ادامه دهید، اما نگران نباشید؛ راهنمای خاصی برای حفاظت نوزاد در دوران همه گیری ویروس کرونا وجود دارد.
زمانی که شخص ناقلِ ویروس کرونا عطسه، سرفه یا صحبت می کند، ویروس کرونا ازطریق قطرات کوچک موجود در هوا منتشر می شود. درواقع به زبان ساده، این ویروس دوست دارد قبل از اینکه حتی علائمی در بعضی از افراد ایجاد کند، وارد بینی افراد دیگر شود. پس متأسفانه شما حتی قبل از اینکه علائمی داشته باشید، می توانید این ویروس را منتقل کنید. حتی ممکن است هیچ وقت علائمی نداشته باشید، اما ناقل ویروس باشید.
گرچه گفتیم که شما نمی توانید ویروس را از طریق شیرتان منتقل کنید، درعین حال، ازطریق قطراتی که از دهان و بینی تان خارج می شود یا با تماس با کودک و نزدیک کردن او به صورت تان، این ویروس منتقل می شود. به همین دلیل اگر علائم ویروس کرونا را دارید یا تصور می کنید که در معرض ویروس بوده اید نکات زیر را رعایت کنید تا مشکلی برای فرزند دلبندتان پیش نیاید.
- ماسک بزنید
- دستتان را بشویید و ضدعفونی کنید
- اگر با سطحی در تماس هستید آن را ضد عفونی کنید
- اگر شیر خودتان را دوشیدید آن را محکم ببندید
- شیر خشک همیشه در دسترستان باشد
آیا دادن شیر مادری که کرونا دارد مشکلی برای کودک ایجاد میکند؟
شیرمادر از کودک در برابر انواع بیماری ها و ویروس ها محافظت میکند. دادن شیر به کودک هم سیستم ایمنی اش را بالا میبرد و هم گرسنگی اش را برطرف میکند. زمانی که کودک دیگر شیر مادر نمیخورد میتوانید از واکنسهایی استفاده کنید که سیستم ایمنی اش را قوی کند و از او در برابر بیماری ها محافطت کند.
اگر برای شیردهی سلامت کافی نداشته باشم چکار کنم؟
اگر وضعیت جسمانی تان به اندازه ای خوب نیست که توانایی شیردهی داشته باشید، سعی کنید روش هایی برای تأمین کودک با شیر مادر بیابید. سعی کنید شیر را دوشیده و از طریق یک قاشق یا فنجان تمیز به کودک دهید. می توانید تغذیه با شیر مادر اهدایی را در صورتی که در دسترس باشد، امتحان کنید. با مشاور تغذیه یا متخصص بهداشت درباره گزینه های پیش روی تان مشورت کنید.
دوشیدن شیر برای تداوم تولید شیر نیز مهم است تا بتوانید زمانی که حال تان بهتر شد، شیردهی به کودک را ادامه دهید. هیچ گونه فاصله زمانی قطعی برای انتظار پس از ابتلای قطعی یا احتمالی به کرونا وجود ندارد.
اگر امکان دوشیدن شیر یا استفاده از شیر انسانی اهدایی وجود ندارد، می توانید از دایه (در صورتی که از منظر فرهنگی پذیرفته شده است) یا شیر خشک نوزاد که با روش درست تهیه شده، سالم و در دسترس است، استفاده کنید.
اگر کودکم مریض است به شیردهی ادامه دهم؟
اگر کودک تان مریض شد به تغذیه با شیر مادر ادامه دهید. چه کودک تان به کرونا مبتلا شود و چه بیماری دیگری، ادامه تغذیه با شیر مادر مهم است. شیر مادر سیستم ایمنی کودک را تقویت می کند و پادتن های شما از طریق شیر به وی منتقل می شود و به او کمک می کند با بیماری مبارزه کند.