نوروز یک جشن باستانی و بسیار باشکوه است که معمولاً در فصل بهار در بعضی از کشور های مربوط به شرق میانه، آسیای مرکزی، آسیای جنوبی و بالکان و همچنین آفریقای شرقی برگزار می شود. ریشه جشن نوروز مربوط به حداقل 3 هزار سال پیش است. معمولاً در عید نوروز تعطیلات زیادی در نظر گرفته می شود. تقویم نوروزی هم بر اساس تغییر فصل ها می باشد که به زبان فارسی به آن سال نو می گویند. جشن تیرگان در فصل تابستان، مهرگان در فصل پاییز، یلدا در فصل زمستان و نوروز در فصل بهار برگزار می شود.نوروز جشنی از تولد دوباره طبیعت است زیرا در انتهای فصل زمستان و فرا رسیدن فصل بهار زمین دوباره نو می شود. کشور های مختلفی هستند که نوروز را جشن می گیرند که در این قسمت از ساعد نیوز بعضی از آن ها را به شما معرفی خواهیم کرد.
نوروز در گرجستان
در کشور گرجستان نوروز با یک تعطیل رسمی در تاریخ 21 مارس شروع می شود.تمام مردم این کشور به صورت خودجوش و با هماهنگی های بین خود جشن ها را ساماندهی می کنند. جشن نوروز در گرجستان با توجه به اینکه مردم گرجستان قبل از گرویدن به دین مسیحیت ، زرتشت بوده اند از اهمیت ویژه ای برخوردار است، و آتشکده های قدیمی فراوانی در گرجستان وجود دارد که دال بر زرتشت بودن آنها داشته است.از جمله : آتشکده تفلیس که یادگاری از دوران ساسانیان است.
در روز جمعه ششم فروردین ماه سال ۱۳۸۹ خورشیدی ، به دستور میخائیل ساکاشویلی رییس جمهور وقت گرجستان، عید نوروز در سراسر گرجستان به عنوان عید ملی این کشور اعلام شد، و روز اول فروردین ماه هر سال، به دلیل برگزاری جشن نوروز گرجستان تعطیل رسمی است.هر ساله در حدود یک میلیون نفر از جمعیت پنج میلیونی مردم گرجستان که اغلب آنها در استان آجاریا به مرکزیت باتومی و نقاطی در اطراف تفلیس و همچنین استان کاختی هستند، جشن نوروز گرجستان را برگزار می کنند، ولی برای بیشتر مردم گرجستان ، کریسمس مهمترین جشن ملی آنهاست.گرجی ها همانند ما ایرانی ها نوروز باستان را جشن می گیرند بنابراین تمام رسوم آن را از جمله چیدن هفت سین و پاکوبی و دید و بازدید به جا می آورند. اولین روز فروردین در تقویم گرجی ها تعطیل رسمی این کشور اعلام شده است.
لباس سنتی مردم گرجستان در سال نو
لباس سنتی مردم گرجستان، «چوخا» (Chokha) نام دارد که از قرن 9 میلادی تا سال 1920 در سطحی گسترده از آن استفاده می کردند.امروزه این لباس، نمادی از غرور ملی به حساب می آید و بیشتر، مردان در مجلس های رسمی و عروسی آن را می پوشند.این لباس، یک کت پشمی با یقه ای بلند را شامل می شود و معمولاً یک کلاه از جنس خز، خنجر و چندین گلوله را نیز دربرمی گیرد که به تزئین آن کمک می کنند.این لباس، انواع مختلفی دارد و امروزه تغییرات متعددی را در آن به وجود آورده اند و بسیار مدرن تر از مدل اولیه و اصیلش به نظر می رسد.
سفره هفت سین مردم گرجستان
مانند همه سنت های دیگر نوروز که در این کشور رعایت می شود سفره هفت سین هم توسط میدم چیده می شود که البته آداب خاص خود را دارد.مردم گرجستان مانند مردم سایر کشورهایی که نوروز را جشن می گیرند سفره هفت سین می چینند.در هفت سین آن ها نیز هفت قلم که نامش با “سین” شروع می شود چیده می شود.بنابراین هفت سین گرجی ها نیز دقیقا مانند هفت سین ما ایرانیان است.
نوروز یکی از مهم ترین رسومات ایرانیان است که در جامعه ی بین الملل مطرح شده و ما به عنوان ایرانی وظیفه داریم هرچه بیشتر در پر رنگ جلوه دادن این رسومات تلاش کنیم.