تعویض پوشک بچه و زمان تعویض برای آن دسته از افرادی که اولین بار است لذت شیرین مادر شدن را تجربه می کنند،می تواند مسئله ای جدید و شاید ناخوشایند باشد که در ابتدا عجیب نیست اگر برایتان کاری سخت و دشوار به نظر برسد ،اما بعد از مدتی که تمام اصول و ترفندهای تعویض پوشک بچه را یاد گرفتید، کاری بسیار ساده خواهد بود.البته این نکته را یادآوری کنم که تعویض پوشک کودک و نوزاد تازه متولد شده و کودکی که ماه های اولزندگی خود را تجربه می کند برای آدم بی تجربه کاری دشوار می باشد، زیرا تمام بدن او حساس و لطیف و کوچک استو هر گونه حرکت نادرستی می تواند به او آسیب برساند.برای اینکه به مهارت مادرانه خود مطمئن شوید با ما همراه شوید و بدانید که کودک شما چه وقت نیازمند تعویض پوشک است.همین پوشک بچه ساده می تواند دنیایی از حرفها را در مورد سلامتی دلبند شما برایتان آشکار کند.شاید مادری که تجربه تعویض پوشک را پشت سر نگذاشته است، پوشک نوزاد تنها یک عنصر پر از آلودگی و کثیفی باشدکه باید زودبه زود از شرش خلاص شوید.
اما برای شما سلامت سیستم ایمنی بدن فرزندتان را با آن کنترل می کنید، یک پوشک بسیار باارزش تر خواهد شد.اطلاعات شما درباره حالات طبیعی و غیرطبیعی نوزادتان در عرض چند روز اول پس از تولد او ،به ویژه اگر اولین فرزندتان باشد ، به حد قابل قبولی خواهد رسید؛ برای مثال کم کم متوجه می شویدکه الگوی غذا خوردن، خوابیدن و ادرار کردن او چطور خواهد بود.اما کسب اطلاعات لازم درباره این مسائل و ارزیابی وضع سلامت نوزاد، آشنایی با مواردی که نیاز به احتیاط داردو اینکه چه موقع نیاز دارید به پزشک مراجعه کنید؛ همیشه باید ادامه داشته باشد.
تعویض پوشک کودک هنگام خواب
برای دو ماه اول پس از زایمان نوزاد تازه متولد شده معمولاً هر دو تا سه ساعت بیدار می شود و شیر می خورد. این برنامه اغلب بسته به عوامل متعددی متفاوت است. به همین دلیل است که به مادران تازه متولد شده توصیه می شود زمانی که نوزادانشان می خوابند بخوابند. در این دوره تعویض پوشک کودک شما آسان است زیرا او هر سه ساعت یک بار از خواب بیدار می شود. با این حال هنگامی که نوزاد شما در نهایت شروع به خوابیدن در طول شب می کند تعویض پوشک او ممکن است سخت باشد زیرا این احتمال وجود دارد که کودک شما از خواب بیدار شود. نوزادان اغلب در طول شب ادرار می کنند و ممکن است به طور طبیعی از خواب بیدار شوند یا باعث ایجاد بثورات پوشک شوند. بنابراین آیا باید کودک خود را برای تعویض پوشک بیدار کنید یا اجازه دهید او همچنان بخوابد؟ اگر مطمئن نیستید که آیا فرزندتان را برای تغییر بیدار کنید یا خیر در اینجا همه چیز هایی که باید بدانید وجود دارد.
نوزادان ممکن است روزانه شش تا ده بار پوشک خود را خیس کنند. معمولاً یک یا دو ساعت پس از تغذیه. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض ادرار می تواند PH پوست نوزاد شما را تغییر دهد و برخی از قارچ ها و باکتری ها در یک محیط قلیایی رشد می کنند. ادرار همچنین ممکن است پوست را خشک کرده و باعث چروکیدگی و بثورات پوشک شود. با این حال اگر شیرخوار خود را بر اساس برنامه دو تا سه ساعته تغذیه می کنید می توانید به سرعت پوشک او را بعد از غذا عوض کنید بدون اینکه او را بیدار کنید تا بثورات پوشک را کاهش دهد. اجازه دهید کودک بخوابد مگر اینکه واقعاً خیس کرده باشد یا مدفوع کرده باشد. نیازی نیست کودکتان را هر بار که کمی در پوشک ادرار می کند بیدار کنید. اکثر پوشک های امروزی به شدت جذب می شوند که کودک شما ممکن است بتواند در طول شب بخوابد.
هیچ والدی نمی خواهد که ناخواسته، کوچولوی خود را در زمانی بیش از حد طولانی، در پوشکی مملو از مدفوع رها کند. عوض نکردن پوشک نوزاد در طولانی مدت، ممکن است منجر به ایجاد بثورات شدید در باسن کودک شود.همچنین ممكن است نم دادن پوشک نوزاد، باعث بیدار شدن او شود. اما از طرفی عوض کردن پوشک هم و تمیز کردن نوزاد با یک دستمال مرطوب سرد نیز، ممکن است باعث بیدار شدن نوزاد شود. پس در این مورد هیچ کدام، ارجحیتی بر روش دیگر ندارد.شرایط بسیار نادری وجود دارد که توصیه می شود، در آن وضعیت، کودک خوابیده را برای عوض کردن پوشک بیدار کنید. برای مثال در وضعیتی که کودک شما، جوش و زخم باز یا جدی در پوشک خود داشته باشد. او در اینصور نیاز به نظارت دارد. پس باید حتما پوشک او را عوض کنید.
پوشک پارچه ای
اگر برای پوشک کردن نوزاد در شب، از پارچه استفاده کنید، احتمالاً باید حداقل یک بار لباس و حتی روتختی نوزاد را عوض کنید. زیرا از پوشک پارچه ای، ادرار خیلی زود، به بیرون نم می دهد.اگر مدت زمانی که بین دو نوبت، تعویض پوشک نوزاد، طول می کشد، خیلی زیاد است، به طور معمول استفاده از کرم محافظ یا بریر (barrier) توصیه می شود. استفاده از این کرم ها، می تواند یک راه خوب برای محافظت از باسن کودک شما در طول شب باشد.
اکثر مادران و پدرهای جدید به اندازه کافی از این کرم، بر روی پوست نوزاد، قرار نمی دهند. شما باید در استفاده از این پمادها بسیار سخاوتمند باشید؛ در غیر این صورت، در برابر ادرار و مدفوع، برای پوست نوزاد، محافظتی ایجاد نمی کند.همچنین می توانید با ایجاد یک عادت جدید، به این صورت که پیش از شیر دادن به نوزاد، پوشکش را تعویض کنید، بصورت پیشگیرانه عمل کنید. به این ترتیب شما می دانید که آن ها با یک پوشک خشک (نسبتاً خشک) به خواب می روند و اگر هنگام شیردادن شروع به چرت زدن کننده، ریسک بیدار کردن آن ها، برای تعویض پوشک را نخواهید داشت.اگر صدای مدفوع کردن نوزاد را بشنوید یا بوی آن را حس کنید، احتمالا می خواهید به زودی پوشک نوزاد را تعویض کنید، اما لازم نیست حتما بلافاصله این کار را انجام دهید.
مدفوع نوزاد
از آنجایی که نوزاد فقط شیر مادر، می خورد، بنابراین مدفوع او، برای پوست، تحریک کننده نیست. بنابراین اگر نوزاد در خوابی آرام فرو رفته است و فکر می کنید به هر حال به زودی از خواب بیدار می شوند، می توانید با خیال راحت، تعویض پوشک را برای مدتی به تعویق بیندازید.از طرف دیگر، بهتر است بدانید کودکی که با شیر خشک تغذیه می شود، به تعویض پوشک سریع تری نیاز دارد. زیرا مدفوع این دسته از نوزادان، به احتمال زیاد، باعث بثورات پوستی می شود. همچنین ممکن است بثوراتی که به دلیل پوشک ایجاد شده است را تشدید می کنند.اگر خوش شانس باشید، نوزاد خودبه خود بیدار می شود. بسیاری از نوزادان، به طور طبیعی، وقتی نیاز به تعویض پوشک دارند، از خواب بیدار می شوند. زیرا پوشک کثیف، هم باعث گرم شدن او می شود و هم احتمالا باعث خارش پوستش شود.
از چه نوع پوشکی استفاده کنیم؟
اکثر پوشک های یکبار مصرف اخیر بسیار جذب می شوند و رطوبت را از پوست کودک دور می کنند تا خطر بثورات پوشک را کاهش دهند و کودک شما را خشک و راحت نگه دارند. گذاشتن پوشک و تعویض آن در اول صبح ممکن است بی خطر باشد. با این حال اگر پوشک خیلی کوچک یا خیلی بزرگ باشد، ممکن است نشت کند و شما را مجبور به تعویض نوزاد و ملافه کند. پوشک مناسب وزن کودک خود را بخرید تا او را برای تعویض بیدار نکنید. حتی والدینی که از پوشک پارچه ای استفاده می کنند شب ها از پوشک استفاده می کنند.
پوست کودک شما چقدر حساس است؟
برخی از نوزادان پوست حساس تری نسبت به سایرین دارند و این باعث می شود که آن ها بیشتر در معرض بثورات پوشک باشند. اگر کودک شما از اگزما، بثورات مکرر یا آلرژی رنج می برد باید پوشک او را در طول شب عوض کنید تا احتمال ابتلا به بثورات پوشک کاهش یابد.
مراحل عوض کردن پوشک
تمام مادران نحوۀ تعویض پوشک کودکشان را خیلی زود یاد می گیرند، اما برای شروع مراحلی وجود دارد که بهتر است در مورد آن بدانید تا بتوانید هنگام اولین تعویض پوشک، اطلاعات اولیه را داشته باشید. به طورکلی مراحل تعویض پوشک بچه شامل موارد زیر است:
- دست هایتان را تمیز بشویید و خشک کنید.
- کودک را روی حوله یا زیرانداز بگذارید.
- پوشک کثیف را باز کنید و هر دو مچ پای کودک را با یک دست بگیرید و به آرامی بلند کنید.
- پوشک کثیف را بردارید و جایی بگذارید تا بقیۀ محل را کثیف نکند.
- اگر کودک پسر است، شاید بهتر باشد آلت تناسلی او را با یک پارچۀ تمیز یا حوله بپوشانید تا روی شما یا خودش ادرار نکند.
- اگر در پوشک مدفوع وجود دارد، از نیمۀ جلویی تمیز پوشک قبلی برای پاک کردن بخشی از آن از باسن کودک استفاده کنید.
- قسمت جلوی ناحیۀ تناسلی را با تکه ای پنبه که با آب مرطوب کرده اید، تمیز کنید.
- اگر کودک شما دختر است، ناحیۀ تناسلی او را از جلو به عقب تمیز کنید تا مانع ورود میکروب ها به واژن شود.
- اگر کودک مدفوع کرده است، یک تکه پنبۀ دیگر را مرطوب کنید و باسن او را کامل تمیز کنید.
- حتماً چین های ران و باسن کودک را تمیز کنید.
- در مورد پسرها، چین های زیر آلت تناسلی را نیز تمیز کنید.
- اجازه بدهید پوست کودک کمی با جریان هوا خشک شود یا آن را با یک حولۀ نرم و تمیز، آرام خشک کنید.
- برای کمک به درمان یا جلوگیری از حساسیت به پوشک، می توانید پماد سوختگی یا وازلین بچه به پای نوزاد بزنید.
- پاهای کودک را بعد از تمیز شدن کامل، دوباره کمی بلند کنید و نیمۀ پشتی پوشک را زیر او قرار دهید.
- بالای نیمۀ پشتی پوشک باید تا کمر کودک برسد.
- نیمۀ جلویی پوشک تمیز را تا شکم کودک بالا بیاورید.
- برای نوزادان پسر، آلت تناسلی او را رو به پایین قرار دهید تا احتمال کمتری برای ادرار کردن روی قسمت بالای پوشک وجود داشته باشد.
- اگر کودک شما تازه متولد شده است، از پوشاندن ریشۀ بند ناف تا زمانی که خشک شود و بیفتد، خودداری کنید.
- مطمئن شوید بخشی از پوشک که بین پاهای کودک قرار می گیرد تا حد مناسبی باز باشد؛ جمع شدن زیاد می تواند باعث ناراحتی شود.
- چسب های هر دو طرف پوشک را ببندید.
- پوشک باید جمع وجور باشد، اما نه آن قدر تنگ که باعث آزار شود.
- اطمینان حاصل کنید که چسب ها به پوست کودک نچسبیده است.
- تا اینجا پوشک کودک شما عوض شده است.
- لباس کودک را بپوشانید و او را در یک محل امن مثل روی زمین یا در تختش بگذارید تا بتوانید محل تعویض پوشک را مرتب کنید.
- در صورت امکان، مدفوع نوزاد را در توالت بریزید.
- پوشک کثیف را تا کنید و با چسب هایش محکم ببندید و در یک کیسه بپیچید، گره بزنید و سپس در سطل زباله بیندازید.
- خیلی بهتر است اگر از سطل مخصوص پوشک نوزاد استفاده کنید که کیسه دارد و بو را پخش نمی کند.
- اگر پوشک قابلیت حل شدن یا تبدیل شدن به کود را دارد و شما نیز امکان این کار را دارید، طبق دستورالعمل کارخانۀ سازنده آن عمل کنید.
- دست های خود را خیلی تمیز بشویید.
- همچنین می توانید از یک ضدعفونی کنندۀ دست، به خصوص در صورت دسترسی نداشتن به آب استفاده کنید.