ساعدنیوز
ساعدنیوز

نقد فیلم زودیاک Zodiac

  سه شنبه، 24 اسفند 1400   زمان مطالعه 6 دقیقه
نقد فیلم زودیاک Zodiac
فیلم زودیاک - Zodiac ششمین اثر سینمایی دیوید فینچر است که فیلمنامه آن را جیمز وندربیت بر اساس کتاب زودیاک نوشته‌ رابرت گری‌ اسمیت اقتباس کرده و در آن به قتل‌ های زنجیره‌ ای اواخر دهه شصت در والیو کالیفرنیا پرداخته شده است.در اینجا به بررسی این فیلم جنایی می پردازیم.

ژانر جنایی بدون شک یکی از محبوب ترین ژانرهای فیلم های سینمایی به شمار می رود که هرسال فیلم های زیادی در این ژانر ساخته می شوند و هرکدام از آن ها نیز حرف هایی برای گفتن دارند. بااین حال درمیان آن ها، فیلم هایی که براساس داستان هایی واقعی ساخته شده اند قطعا جذابیت بیشتری دارند و فیلم Zodiac یکی از آن فیلم ها تلقی می شود. فیلمی به کارگردانی دیوید فینچر که داستان پرونده زودیاک را به تصویر می کشد؛ پرونده ای که در دهه های ۶۰ و ۷۰ میلادی باز شد و هیچوقت به پایان خودش نرسید. پرونده ای که در آن یک قاتل زنجیره ای به نام زودیاک افراد زیادی را به قتل رساند ولی نیروهای پلیس نتوانستند او را شناسایی کنند.

دیوید فینچر داستان فیلم را به قدری هیجان انگیز و جذاب نمایش می دهد که در طول تقریبا دو ساعت و نیم تماشای آن پلک نخواهید زد و مدام منتظر اتفاق مهم بعدی در فیلم هستید. فیلمی که به خوبی شما را با شخصیت های خود همراه می کند و به خوبی به آن ها می پردازد؛ شخصیت هایی که با ایفای نقش بازیگرانی مانند جیک جیلنهال، مارک روفالو و رابرت داونی جونیور یکی از مهم ترین دلایل جذابیت این فیلم قلمداد می شوند. فیلم زودیاک در سال ۲۰۰۷ میلادی به تهیه کنندگی بردلی فیشر و جیمز وندربیت توسط استودیو فینیکس پیکچرز با بودجه ای ۷۰ میلیون دلاری تولید و توسط پارامونت پیکچرز اکران شد.

داستان فیلم زودیاک Zodiac

بازیگران فیلم زودیاک

پس از قتل دو نوجوان، روزنامه سانفرانسیکو کرونیکل ، یادداشتی از قاتل دریافت می کند که تایید کرده است او دو نوجوان را کشته است. پس از آن نیز وی هر بار پس از قتلی تازه، نامه ای برای این روزنامه ارسال می کند. پل آیوری خبرنگار سرویس جنایی روزنامه می کوشد تا ردپایی از قاتل به دست بیاورد ولی در نهایت نا امید و مایوس می شود. در این میان رابرت گری اسمیت، کاریکاتوریست روزنامه نیز به ماجرا علاقمند می شود و تلاش می کند تا به پلیس که به هیچ سرنخ محکمه پسندی دست نیافته است کمک کند. او یافته هایش را در دو کتاب در سال های ۱۹۸۶ و ۲۰۰۲ منتشر می کند، اما تا پایان نیز علیرغم وجود یک مظنون مشخص، هیچ مدرک مهمی برای ایراد اتهام به وی یافت نمی شود.

  • کارگردان: دیوید فینچر
  • فیلمنامه: جیمز واندربیت، براساس کتابهای رابرت گری اسمیت
  • تصویربرداری: هریس ساویدس
  • تدوین: آنجوس وال
  • موسیقی: دیوید شایر
  • بازیگران: جک گایلن هال(رابرت گری اسمیت)، مارک رافائلو(کارآگاه دیوید توشی)، آنتونی ادواردز (کارآگاه ویلیام آرمسترانگ)، رابرت داونی جونیور( پال آیوری) ،برایان کاگز( ملوین بلی)، محصول برداران وارنر، پارامونت و فونیکس، آمریکا ۲۰۰۷، ۱۵۸ دقیقه

نقد فیلم زودیاک Zodiac

تصویر فیلم سینمایی زودیاک

«زودیاک» با رخ دادن اولین قتل آغاز می شود و میزانسن و دکوپاژ در آن سکانس قتل اول، کار خود را به درستی انجام می دهند تا گره ای که در سکانس پایانی باز می شود، کاملا منطقی و در تمام طول مدت زمان فیلم، به عنوان گره ای منطقی باقی بماند و باز شدنش در سکانس پایانی همراهی حسرت و تعلیق را با هم داشته باشد.

در آن سکانس ابتدایی ما قاتل را نمی بینیم، اما یکی از شخصیت ها او را به هنگام تیراندازی می بیند و همین تمهید کوچک اما موثر باعث رخ دادن آن اتفاق پایانی می شود. پس از این شروع، فیلم تا میانه به وضوح سه خط پیرنگ را دنبال می کند. نخست قتل هایی که در حال رخ دادن هستند، دوم پلیس هایی که به دنبال قاتل می گردند و سوم خبرنگارانی که مشغول تهیه خبر از این اتفاقات هستند. (دلیل طولانی بودن زمان فیلم هم معرفی این سه خط پیرنگ و به هم رساندن آن هاست).

طبیعی است که برای حفظ انسجام اثر، این سه خط باید در یک جایی به هم برسند. آن نقطه، زمانی است که زودیاک قاتل، دست از کشتن افراد می کشد و پلیس هم که دیگر امیدی به پیدا کردن او ندارد، پرونده را می بندد. حال تنها کسی که در فکر زودیاک است، رابرت گری اسمیت است که در حال نوشتن کتابی درباره اوست.

همین خط باریکی که (باریک از آن نظر که در نیمه ابتدایی فیلم ما تنها چندبار گری اسمیت را می بینیم و او چندان نقش مهمی در تحقیقات ندارد و اصلا شخصیتش هم به چنین جسارت هایی نمی آید اما در نیمه دوم کاملا جریان عوض می شود و او پروتاگونیست خواهد شد) فیلم و البته ما را به خط پررنگ و اصلی پیرنگ وصل کند، کافی است تا از میانه راه، فیلم تغییر مسیر دهد و حالا ما از زاویه دید گری اسمیت به دنبال موضوع زودیاک قاتل باشیم.

فیلم نقطه مبهم و یا دور از ذهنی ندارد. پیرنگ مسیری خطی را دنبال می کند، اما وابستگی اثر به قرارداهای ژانری و استفاده از الگوهای قدیمی پیرنگ برای ایجاد تعلیق، همین مسیر خطی را دچار کنش ها و دستخوش اتفاقات بسیاری می کند. یکی از بارزترین این الگوها، الگوی «مگ کافین» معروف فیلم های هیچکاک است که در این جا به دست خط زودیاک منتهی شده و اصلا عامل پیگیری های مستمر گری اسمیت، همین دست خط هاست.

اما تفاوتی که فینچر در استفاده از این الگو ایجاد کرده، این است که اطلاعات ما و شخصیت ها به یک اندازه است. یعنی اگر در ساختار کلاسیک «مگ کافین» ما از چیزی خبر داشتیم که شخصیت ها از آن بی خبر بودند، در این جا هر دو به یک اندازه مطلع هستیم و همین باعث می شود تا پیرنگ خطی اثر با میزان تعلیقی قابل قبول و البته مستمر همراه باشد.

یعنی تغییر مسیر های پیرنگ و عوض شدن زاویه دید روی ایجاد این حس تعلیق اثری نمی گذارد و مجهول های قصه که از ابتدا تا انتها همواره کم و زیاد می شوند، شکلی غیرعادی و بزرگ نمایانه به خود نمی گیرند و فیلم موفق می شود تا پایان تمپوی خود را حفظ کند و در ایجاد تعلیق تا حد زیادی موفق باشد.

اما کارگردانی فینچر که پیش از این هم نشان داده در ایجاد تعلیق با استفاده از المان های تصویر توانایی های زیادی دارد در اینجا بسیار به کار می آیند و خود را به خوبی نشان می دهند. به عنوان مثال صحنه حضور گری اسمیت در خانه پیرمردی که فیلم ها را در زیرزمین خانه اش ذخیره کرده با استفاده به اندازه از حرکت دوربین، کات های سریع، زاویه مناسب دوربین و میزانسنی که بازی بازیگران و چینش صحنه بخش مهمی از آن هستند به اوج تعلیق می رسد.

یا صحنه مقابله گری اسمیت و آرتور لی آلن در فروشگاه پس از مختومه شدن موقتی پرونده، و نگاه های این دو به هم بدون رد و بدل شدن دیالوگی خاص، تمام آن چیزی که باید را بیان می کند. از این رو «زودیاک» با اینکه از جنس کارهای خاص فینچر نیست، اما فیلمی سرراست و پر تعلیق است که فیلمبرداری فول اچ دی آن در آن زمان هم بسیار مورد توجه قرار گرفت و با اینکه در زمان هایی کمبودهایی هم دارد (هم چون خط فرعی پیرنگ پال آیوری (رابرت داونی جونیور) که بسیار کش می آید و تاثیر خود را از دست می دهد) اما هم چنان اثری خوش رنگ ولعاب و جذاب است که بزرگتر از آن چیزی که هست را نمی خواهد به نمایش بگذارد.

اما این که هنوز پرونده مربوط به این قتل ها در اذهان بسته نشده و قاتل را پیدا نکردند، یکی دیگر از نکاتی است که می تواند برای ما جالب باشد. از این منظر که حالا ما چیزهایی را درباره زودیاک و این که او به واقع چه کسی بوده است، به واسطه تماشای فیلم فینچر می دانیم. این می تواند سال ها پس از تمام شدن ماجرای زودیاک و قتل هایش به طور رسمی، هم چنان پرتعلیق باشد.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (109 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (102 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (94 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (78 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (63 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (60 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (48 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (45 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (43 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (37 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (35 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (30 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) جشن تولد مجلل و باشکوه مهران غفوریان برای دخترش، هانا/تزئین زیبای کیک با تم یونیکورن (28 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
چگونه به کودکمان دستشویی رفتن را یاد بدیم؟ / 20 ایده انگیزشی جذاب برای آموزش دستشویی رفتن کودکان
عوارض مواد آرایشی و بهداشتی / محصولات زنانه که باید استفاده از آنها را متوقف کنید
کف قیمت گوشی سامسونگ کارمندی چند؟
حداقل حقوق کارمندان تعیین شد
خواستگاری متجاوز از آیلار 18 ساله در دادگاه / اذیت و آزار دختر کند ذهن توسط پسر لال
الهام حمیدی: من مجبورم با سیلی صورتم را سرخ نگه دارم، ترجیح می‌دهم چهره‌ام همان الهام همیشه باشد تا یک چهره عمل شده تغییر یافته
مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ
دانشمندان می‌گویند برای پیرشدن سالم به خواب طولانی نیاز دارید
روایت خواندنی رهبر انقلاب از مذاکره با آمریکایی ها برای دریافت اورانیوم غنی سازی شده و کلک آنها در میانه مذاکرات
استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و حذف
آیت الله خامنه‌ای: بسیج مستضعفین در کشور یک پدیده بی نظیر بود
جنگنده جی-10 یا سوخو سو-35؛ کدام یک برای ایران بهتر است؟
ماجرای خودکشی ناموفق دانشجوی دانشجوی دختر دانشگاه رازی کرمانشاه
نقویان، سخنران مذهبی: تبلیغ دین فقط این نیست که "خانم حجابت را رعایت کن!" / مردم قانون را دور می‌زنند چون مسئولان هم همین کار را می‌کنند
تابناک: نیمکت نشینی جلیلی به نفع ظریف و لاریجانی
منتخب روز   
مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و حذف (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس (فیلم) توضیح قالیباف درباره توئیت عضو دفتر رهبر انقلاب / من از قبل در جریان بودم ... نگاهی به استایل پاییزی 4 زوج‌ جذاب سینمای ایران در جشن حافظ 1403/ از ست چرمی المیرا دهقانی و همسرش تا کت بته جقه‌ی سمانه پاکدل و استایل همیشه ترند سحر ولدبیگی