نصب سیستمهای نظارتی آژانس در فردو و نطنز برای اولین بار
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعدنیوز به نقل از فارس، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی در نشست شورای حکام این آژانس که اکنون در وین درحال برگزاری است تاکید کرد که ذخایر ایران از اورانیوم غنیسازی شده طی سه ماه به بیش از 25 درصد افزایش یافته است. وی همچنین مدعی شد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای اولین بار در تاسیسات هستهای فردو و نطنز سیستمهای نظارتی برای غنیسازی اورانیوم نصب کرد.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی واقع در وین روز دوشنبه در توییتی از آغاز نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داد.
ایران یکی از محورهای نشست شورای حکام بوده و راستی آزمایی و بازرسی فعالیتهای اتمی ایران ذیل قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل و اجرای توافقنامه پادمانی در آن بررسی خواهد شد.
گروسی درخصوص ذرات اورانیوم یافت شده در مریوان گفت: ایران توضیحات امکانپذیری درخصوص وجود اورانیوم در یک مکان در مریوان ارائه داده است. تاکید دارم که مشکلات پادمانی باقیمانده از تعهد ایران به توافق پادمانی جامع با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نشات میگیرد و برای تایید ماهیت تماما صلحآمیز برنامه هستهای ایران توسط آژانس اتمی، این مشکلات باید رفع شوند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تأکید بر اینکه ایران پاسخهای قابل قبولی به آژانس داده گفت که غنیسازی اورانیوم ممنوع نیست وآژانس وظیفه راستیآزمایی دارد.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز (دوشنبه) در کنفرانس خبری خود در واکنش به اظهارات «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی که گفته بود که آژانس در مقابل ایران تسلیم شده ست، گفت: «ما به اینگونه اظهارنظرات عادت داریم، کار آژانس بیطرفانه و فنی است. ما همواره وقایع را آنطور که هست، بیان میکنیم. برداشت آنها از این موضوعات به ما ارتباطی ندارد. ما در خصوص نقطه نظرات مقامهای دولتی اظهارنظر نمیکنیم. ما استانداردهای خود را به دلایل سیاسی پایین نمیآوریم. ما استانداردهای خود را در مورد فعالیتهای هستهای ایران پایین نیاوردهایم و ارزیابیهای خود را به هیچ دلیل سیاسی مغرضانه نکردهایم».
وی با تأکید در خصوص همکاری ایران و آژانس گفت: «موضع خود را در قبال فعالیتهای هستهای ایران تغییر نداده است، اما ما پاسخهای قابل قبولی از ایران دریافت کردهایم و آنها را راستیآزمایی خواهیم کرد».
گروسی سپس در خصوص فعال شدن دوربینهای آژانس در ایران گفت: «ما به طرف ایرانی بر لزوم فعال سازی مجدد دوربینها و دستگاههای نظارت الکترونیکی در سایتهای هستهای تأکید کردیم».
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه داد: «ما در ماه مارس با ایران بیانیه مشترکی داشتیم و قرار بود که یکسری اقدامات داوطلبانه نظارتی و راستیآزمایی داشته باشیم که البته حقیقت این است که این روند کند پیش میرود. ما در حال انجام کار هستیم و وظیفه من این است که گزارش کاملی ارائه دهم، اما حقیقت این است که کارها کند پیش میرود. ما یکسری دوربین و ابزارالات الکترونیک نصب کردیم، اما هنوز لازم است که اقدامات بیشتری انجام شود و به همین دلیل است که من میخواهم آژانس هر چه سریعتر قابلیت نظارتی بیشتری داشته باشد. به همین دلیل است که ما باید در محل حضور داشته باشیم و نظارتهای بیشتری داشته باشیم و باید سریعتر پیش برویم».
گروسی در خصوص نصب مجدد دوربینهای آژانس در تأسیسات هستهای ایران توضیح داد: «دسترسی به اطلاعات مسئله مهمی است که ما با مقامهای ایران در میان گذاشتهایم. در حقیقت نصب مجدد تجهیزات آژانس و نصب دوربینهای آژانس و تجهیزات الکترونیکی که برای کنترل سطح غنیسازی مورد استفاده قرار میگرفت و حذف شده بسیار مهم است».
مدیرکل آژانس سپس تصریح کرد که دو نوع شکاف در دانش آژانس وجود دارد و گفت: «دو نوع شکاف وجود دارد. اول آنکه، همانطور که میدانید در سفر فوریه 2021 مقرر شد که تجهیزات نظارتی نصب شوند، اما اطلاعات آن مهر و موم شوند و آژانس به آن دسترسی نداشته باشد. این یک مسئله است که زمانیکه ایران در تابستان گذشته تصمیم به قطع سیستمها گرفت، ما هرگز به این اطلاعات دسترسی نداشتهایم و از آن زمان یک شکاف وجود داشته است و ما از آن زمان دسترسی به اطلاعات نداشیم».
وی در این خصوص گفت: «ما مجدداً دوربینها را نصب میکنیم و سیستمها دوباره وصل میشود، اما برای آنکه بتوانیم تصویر کلی را مجدداً بازسازی کنیم باید با مقامهای ایرانی نشست داشته باشیم و این پازلها و نکاتی که به صورت معما در این دوران باقی مانده را بازسازی کنیم».
گروسی در خصوص دومین شکاف گفت: «دومین شکاف در زمینه دانش آژانس مربوط به ژوئن 2022 تا ژوئن 2023 میشود که رایزنیهای دیگری در رابطه با دسترسی با فایلهای ضبط شده، گفتگو با افراد و مسائل دیگر باید صورت بگیرد. ممکن است بخشهایی باشند که کار بر روی آنها دشوارتر باشد. درباره شکاف نوع دوم که ما به نوع متفاوتی از رایزنیها نیاز داریم».