ورود روان‌گردان جدید «کِمیکال» به ایران/ «اوردُز» مصرف‌کنندگان

  شنبه، 21 مرداد 1402 ID  کد خبر 352233
ورود روان‌گردان جدید «کِمیکال» به ایران/ «اوردُز» مصرف‌کنندگان
ساعد نیوز: مدتی است ماده روانگردان جدیدی با اسامی خیابانی «کِمیکال»، «کمیک» و «بونزای» به فروش می‌رسد که ظاهر این مواد، به شکل ماده گیاهی خردشده سبزرنگ (گاه معطر) است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ساعد نیوز به نقل از ایسنا، این روانگردان جدید که با استفاده از مواد شیمیایی و واکنش‌های شیمیایی در آزمایشگاه‌ها تولید و وارد ایران هم شده است، روی گیاهان خشکِ بی‌اثر اسپری و سپس در بسته‌بندیهای شکیل در حالیکه به‌روی آن نوشته شده «برای مصرف انسانی نیست و جهت رایحه و بخور درمانی استفاده شود»؛ در بازار مصرف به فروش می‌رسد، در واقع در دسته موادمخدر اعتیادآور و روانگردانی به شمار می‌رود که مصرف آن سبب ناخودآگاهی و در دوزهای بالا، خواب عمیق و در موارد حادتر می تواند سبب مرگ مصرف کننده شود.

«کمیکال» که کانابینوئید سنتزی، ماده‌ای شیمیایی، روانگردان و مصنوعی است یا روی گیاهان خشک و خرد شده اسپری می‌شود تا بتوان این گیاهان را کشید و یا اینکه مایع آن فروخته می‌شود تا به صورت بخوری یا با استفاده از سیگار الکترونیکی و وسایل دیگر استنشاق شود حال آنکه در بازار، این فرآورده‌ها بخور مایع یا گیاهی هم نامیده می‌شوند.

این روانگردان که با نام‌های دیگری هم در بین مصرف‌کنندگان شناخته می‌شود عوارض ناشناخته بسیاری بر بدن بر جای می‌گذارد حال آنکه از زمان شناسایی موادروانگردان جدید تا بررسی ترکیبات آنها بر بدن و یافتن بهترین روش درمان، فاصله‌ای ایجاد می‌شود که می‌تواند اثرات مخرب و بعضا جبران ناپذیری بر مصرف‌کنندگان داشته باشد.

در این رابطه با دکتر تهمینه باهری اسلامی مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر به گفت‌وگو نشستیم که وی در رابطه با این روانگردان جدید و عوارض آن گفت: کمیکال نام خیابانی این روانگردان در ایران است. بیش از 324 ماده به دسته کانابینوئیدهای سنتزی تعلق دارد و اینها در حقیقت تقلیدی از ماده‌ موثره گیاه شاهدانه یا همان تی اچ سی است؛ تی اچ سی دارای ساختاری پیچیده است که آن را تقلیل داده‌ و با روشهایی شیمیایی، ساختارش را در لابراتوارها تغییر و کمیکال را تولید کرده‌اند.

وی با تاکید بر اینکه این روانگردان به طور غیر قانونی و با ایجاد تغییراتی جزئی در ساختار و با استفاده از مواد شیمیایی و واکنش‌های شیمیایی به عنوان ماده مخدری جدید تولید شده است گفت: هیچ کنترل و استانداردی در تولید اینگونه مواد وجود ندارد.

مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر به اقدام هوشمندانه مافیای مواد مخدر برای تولید مواد جدید اشاره و اظهار می‌کند: زمانی که مافیا قصد تولید موادی را دارد ابتدا مطالعاتی روی آن انجام و در این خصوص هوشمندانه عمل می‌کند و بعد از اینکه روش ساخت مشخص شد، آن را در آزمایشگاه‌های غیرقانونی سراسر دنیا و توسط افرادی که اکثرا هم تحصیلکرده نیستند تولید می‌کنند.

اسپری کمیکال به روی گیاهان خشک‌ و فروش آن در بازار

قاچاقچیان بدنبال فریب دادن پلیس با بسته‌بندی‌های جدید

رد کردن روانگردانها از گمرکات با درج «برای مصرف انسانی نیست و جهت رایحه و بخور درمانی» به‌روی بسته‌بندیها

باهری با بیان اینکه به همین دلیل مشخص نیست چه ماده‌ای تولید شده و چون شیمیایی و ممکن است بازار مصرفی نداشته باشند آن را به‌روی گیاهان خشک بی‌اثر اسپری می‌کنند در توضیح بیشتر گفت: یک گیاه خشک بی‌اثر را آغشته به این ماده می‌کنند و سپس در بسته‌بندیهای شیک قرار داده و به‌روی آن می‌نویسند «برای مصرف انسانی نیست و جهت رایحه و بخور درمانی»، به فروش می‌رسانند البته به روش تدخینی هم آن را مصرف می‌کنند؛ این مواد خشک را داخل سیگار و کاغذ سیگارپیچ پر کرده و استعمال می‌کنند. البته با استفاده از همین جملات «برای مصرف انسانی نیست و جهت رایحه و بخور درمانی» سعی در منحرف کردن سیستم پلیسی دنیا و مبارزه با موادمخدر دارند و بعضا اینگونه آنها را از گمرکات وارد کشورها می‌کنند.

به گفته وی، کمیکال یکی ازکانابینوئیدهایی است که به کشور ما هم وارد شده است، هر چند در تبلیغ آن گفته می‌شود باعث سرخوشی، آرامش و شادی می‌شود اما ضربان قلب را بعد از مصرف افزایش می‌دهد.

چرا مصرف کنندگان «اوردُز» می‌کنند؟

مدیر کل تحقیقات ستاد مبارزه با مواد مخدر درخصوص مشکلات کنترل ورود و مصرف روانگردانها گفت: این مواد هر روز با یک اسم و یک ماده جدید معرفی می‌شوند این در حالیست که مشخص نیست چه دوزی از این مواد در هر گرم وجود دارد لذا مصرف کننده نمی‌داند چه ماده مخدری با چه دوزی را مصرف می‌کند و به همین دلیل مصرف کنندگان با مشکل اور دوز مواجه می‌شوند.

باهری افزود: از ابتدای پیدایش و شناسایی و استفاده ماده مخدر در دنیا تاکنون، طبق کنوانسیون‌های بین‌المللی، 347 ماده مخدر تحت کنترل و در لیست این کنوانسیون‌ها قرار دارد اما از سال 2009 تاکنون 1184 ماده روانگردان جدید توسط سازمان ملل گزارش شده است.

وی ضمن بیان اینکه سودجویان موادمخدر همواره بدنبال بازارهای جدید و سود بیشتر هستند لذا مرتب مواد جدید با اسامی جدید را معرفی می‌کنند اظهار کرد: بدلیل آنکه اینها مواد شیمیایی هستند، عوارض‌شان نیز ناشناخته است و سالها طول می‌کشد تا ترکیبات و عوارضشان بر بدن و همینطور نحوه درمان معتادان به این روانگردانها شناسایی شود حال آنکه در این مدت و فاصله، این مواد آسیب خود را بر بدن فرد می‌زند که بعضا غیرقابل جبران است.

عوارض کمیکال از ناهماهنگی حرکتی تا احساس حالت سقوط

مدیرکل تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره عوارض مصرف کمیکال نیز اظهار کرد: مصرف این ماده سبب ناخودآگاهی و در دوزهای بالا خواب عمیق و در موارد حادتر می تواند سبب مرگ مصرف کننده شود. همچنین باعث ناهماهنگی حرکتی، از دست دادن کنترل رفتارهای حرکتی، در صورت افزایش دوز مصرفی تشدید این حالت گاهی اوقات منجر به ناتوانی کامل در راه رفتن و انجام حرکات اساسی است. همچنین مصرف کننده دچار انحرافات در ادراکات حسی می‌شود یعنی فرد دچار اختلال در تشخیص رنگ و صدا می‌شود مثلا فرد صدا را می‌بیند و رنگ را می‌شنود.

وی ادامه داد: مصرف این ماده می تواند باعث سرگیجه و حالت چرخش در مصرف کننده حتی در دوزهای متوسط مصرف آن، احساس حالت سقوط (که می تواند خسته کننده و ناراحت کننده باشد) در فرد القا کند. همچنین احساس افزایش و یا کاهش وزن، کم شدن آب بدن و خشکی دهان و حالت تهوع شود.

به گفته وی تپش قلب، درد قفسه سینه ، استفراغ، سرگیجه، اضطراب، از دست دادن آگاهی، گُرگرفتگی یا احساس گرمای شدید، خواب آلودگی، تشنج، غش، ترس شدید از مرگ، رفتار غیر منطقی، حملات هراس، جنون و گشادی مردمک چشم ، عوارض منفی تجربه شده توسط مصرف کنندگان کانابینوئیدها سنتزی است که متفاوت از محصولات گیاه شاهدانه است.

کوتاهی قد و کوچک‌تر شدن حجم کل مغز از دیگر عوارض مصرف قبل از 17 سالگی

ایجاد مقاومت بدن به کمیکال و به ناچار، افزایش دوز مصرف و در نهایت «اعتیاد»

باهری ضمن تاکید بر اینکه کمیکال اعتیادآور بوده و علایم ترک آنها مشابه ولی شدیدتر از محصولات گیاه شاهدانه است گفت: در برخی موارد در کشورهای مختلف، فوت افراد مصرف کننده نیز گزارش شده است. در بررسی ها، مشخص شده افرادی که قبل از سن 17 سالگی شروع به مصرف این مواد کرده‌اند، حجم کل مغز و ماده خاکستری آنها کوچک تر و قد کوتاهتری دارند.

ی تاکید کرد: مصرف‌کنندگان معمولا در کوتاه مدت دچار این عوارض می‌شوند اما اگر مصرف ادامه داشته و فردی مرتب مصرف کند، عوارض دیگری از جمله وابستگی به مواد روانگردان و اعتیاد را تجربه می‌کند. همچنین این مواد در بدن ایجاد مقاومت می‌کند یعنی فردی که آن را مصرف می‌کند مرتب باید دوز مصرفش را بالا ببرد و مجبور به افزایش دوز و یا رفتن به سمت مواد دیگری است تا بتواند عوارض ناخواسته ایجاد شده را تا حدی جبران کند که عملا امکانپذیر نیست.

به گفته باهری، مصرف مداوم چنین روانگردانهایی که به روش تدخینی مصرف می‌شوند موجب مشکلات ریوی، برونشیت، التهاب ریه و سرطان ریه هم می‌شود.

«اور دُز» مصرف‌کنندگان بدلیل خطا در دوز مصرفی

ادویه و بونزای، اسامی دیگر کمیکال

به گزارش ایسنا، کانابینوئیدهای سنتزی، دسته مهمی از NPSها هستند که با روش‌های شیمیایی در آزمایشگاه‌های غیرقانونی تولید می شوند. کانابینوئیدهای سنتزی از نظر عملکرد مشابه ولی بسیار قویتر از تتراهیدروکانابینول (THC) که ماده موثره گیاه شاهدانه است، عمل می‌کنند. این مواد آگونیست گیرنده‌های کانابینوئیدی نوع یک (CB1)هستند. در اکثر موارد کمیکال از نظر مقدار و نوع ماده آغشته شده با هم متفاوت و این تفاوت و غیر قابل پیش بینی بودن نوع و مقدار ماده موثره موجود، سبب خطا در دوز مصرفی و ایجاد اوردُز در مصرف کنندگان می شود.

همچنین در برخی موارد قاچاقچیان این مواد را در اسامی دیگر نظیر ادویه، بونزای، بخور گیاهی و نام‌ها، علائم و بسته‌بندی متنوع به مشتریان عرضه می‌کنند. نقطه مشترک بین بسته بندی‌های جذاب و متنوع عبارات فریبنده‌ای چون «برای عطر درمانی»، «برای مصرف انسانی نیست» است که به منظور گمراهی مراجع کنترلی و مصرف کنندگان به‌روی بسته‌بندیها نوشته می شود.

مکانیسم عملکرد و تاثیر کانابینوئیدهای سنتزی بر انسان

گیرنده CB1 در اکثر قسمت‌های مغز و نخاع قرار داشته و مسئول عملکرد فیزیولوژیکی هستند. در حالی که گیرنده‌های CB2 اکثرا در طحال و سلول‌های سیستم ایمنی قرار دارند و شاید، حد واسط در بروز تاثیرات ایمنی آنها باشند. کانابینوئیدهای سنتزی می‌توانند با توجه به ساختار مولکولی خود، با تحت تاثیر قرار دادن گیرنده‌های CB1 ، تاثیرات توهم زایی و روان گردانی ماده THC موجود در کانابیس را به شکل قوی تر تقلید کنند. با این حال، بسیاری از اطلاعات دارویی، از جمله اثرات دراز مدت این مواد هنوز ناشناخته است. مطالعات زیادی در زمینه تاثیرات آنها بر انسان وجود ندارد و مصرف کنندگان، از اتفاقات پس از مصرف اطلاعات چندانی نداشته و اغلب دچار مصرف دُزهای اشتباه شده و عوارض جانبی شدید ناشی از مصرف بیش از حد، رخ می دهد که دلیل اصلی بروز اوردُز در این محصولات، متفاوت بودن نوع و میزانکانابینوئیدهای اضافه شده به مواد گیاهی در بسته‌هایی با شکل، آرم و برند یکسان است که موجب بروز اشتباه در دوز مصرفی و اوردُز می‌شود.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (491 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (189 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (46 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (41 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
قلعه قجرها چگونه روسپی‌خانه شد؟/ پایان سبز یک داستان سیاه و غم‌انگیز
ویدئو| نگاهی به آمار و ارقام میلیاردی ریخت‌وپاش‌های سلطنتی جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی؛ خزانه‌ای که به بهانه‌ی عیش و نوش تاراج شد
بازی فکری؛ اگه هوشت بیداد میکنه و چشای عقاب رو داری زیر 4 ثانیه «دزد رژ لب» رو پیدا کن
داداش من تتو کار سلطانم ؛ شلوار شش جیبتو عشق است/ چرا بلاگرهای شرارت در اینستاگرام طرفدار دارند!
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود