در طی یک دوره عادی یک خبرنگار ممکن است در جستجوی حقایق و جمع آوری حقایق و جزئیات، انجام مصاحبه، انجام تحقیقات و بررسی های پس زمینه، عکس گرفتن و ضبط فیلم و صدا در جستجوی عدالت باشد. آیا باید همه ی موارد گزارش شود، پیامد های منفی افشای کامل چه خواهد شد؟ اگر فنون فنی خبرنگاری را نتوانید به کار ببرید خبر شما دیده نخواهد شد وهمچنین از ویژگی های بارز یک خبرنگار شجاعت اوست که در تهیه ی خبر ها به او کمک شایانی خواهد کرد.
در زیر اصول اساسی برای یک خبرنگار را به سه دسته مجزا تقسیم کرده ایم
- اصول فنی خبرنگاری
- اخلاق خبرنگاری
- قوانین مرتبط با خبرنگاری
اصول فنی خبرنگاری
یک خبرنگار بایدبه نحوه احسن با اصول فنی خبرنگاری از جمله اینکه بداند خبر چیست؟ چه ساختاری دارد؟ گزارش؟ مقاله مطبوعاتی، نحوه مصاحبه، صفحه آرایی، ویراستاری و... آشنایی کامل داشته باشد. یک خبرنگار حرفه ای باید به طور کامل با عناصر خبری، ارزش های خبری و مفاهیم خبری آشنایی کامل داشته باشدعناصر خبری که؟کجا؟چرا؟چگونه؟ در پی یافتن پاسخ سوالات مخاطبین می باشند وهر خبر تمام این عناصر را پوشش می دهد که اگر خبری فاقد یکی از این عناصر باشد، خبر فوق ناقص می باشد. علاوه بر عناصر خبری ارزش های خبری مانند مجاورت، شگفتی، جدیدبودن، درگیری، شهرت، تاثیر گذاری. هر کدام از ارزش های فوق در درون خودارزش خبری دارند مثلا اعلام زمان کنکور شامل ارزش دربرگیری و جدید بودن است چرا که در دربرگیری این خبر بر روی افراد بسیاری تاثیر می گذارد و در جدید بودن اگر ماه آینه یا دو هفته دیگر برگزار خواهد شد.، این خبر جدید می باشد.
اخلاق خبرنگاری
به دلیل تاثیر بسیار عمیق مطبوعات بر بینش و سطح آگاهی افراد جامعه، اخلاق خبرنگاری ایجاب می کند که خبرنگاران وسردبیران نشریات به اصول اخلاقی پایبند باشند. رعايت اصول اخلاقى در خبرنگاری نه تنها باعث انجام بهتر وظيفه در اين حرفه مى گردد، بلكه باعث كسب اعتبار و شهرت و دستيابى به اهداف خبرنگاری مى شود .مبنای اخلاقی خبرنگاری بر سه اصل صداقت، بیطرفی و توجه به نفع جمعی بنیان نهاده شده است از این رو خبرنگار طبق اخلاق حرفه ای خود نباید در خدمت مبلغ سیاسی، تجاری و... باشد خبرنگاران همیشه نمی توانند «حقیقت» را تضمین کنند، اما به دست آوردن حقایق اصل اساس کار خبرنگاری است.خبرنگاران به علت ماهیت شغلیشان باید افرادی دارای شجاعت بالا، کنجکاو دارای اعتما به نفس بالا و قدرت تجزیه وتحلیل بالا دارای هوش و استعادا نویسندگی بسیار بالا توانایی مقابله با فشار های کاری بالا دارای اخلاق نیکو صبر واستقامت و بسیار از فضایل اخلاقی دیگر باشند چرا که این حرفه سختی های بسیار دارد و افراد خاص با انرزی بالا می توانند در ان موفق شوند.
- خبرنگار نباید عقاید خود وآنچه که حاصل تحلیل خود است را در خبر دخیل نماید بلکه باید تمام تلاش وی در جهت کشف حقیقت باشد.
- خبرنگار باید امانتدار در نقل قول ها باشد نباید به دروغ نقل قولی کند و یا چیزی به نقل قول اضافه ویا کم نماید.
- خبرنگاران نباید در دریافت اطلاعات کسی را فریب دهند آنان باید هویت خود را آشکار نمایند تا مردم بدانند که اطلاعات بیان شده آنها منتشر خواهد شد.
- خبرنگاران باید به حریم شخصی افراد احترام بگذارند و وارد ان نشوند مگر در صورت اجازه ی خود شخص.
- خبرنگار باید در دانسته ها و ندانسته های خود با مخاطب صادق باشد.
- ماهیت حرفه ی خبرنگاری به دلیل کسب اطلاعات و امانت داری ایجاب می کند خبرنگار شجاع و شرافتمند باشد.
- منبع خبر باید موثق و معتبر باشد از آنجایی که هدف از انتشار خبر آگاهی دادن به مخاطب می باشد، منبع معتبر خبر اهمیت بسزایی دارد.
قوانین مرتبط با خبرنگاری
کوچکترین اشتباه خبرنگاران می تواند خسارت های بسیاری برای خود و دیگران به بار بیاورد بنابراین از اصول حرفه ای خبرنگاری آشنایی به قوانین است تا بدانند در صورت نقض سهوی ویا عمدی چه خسارتی را شامل حال خود یا دیگران می کنند.لازم نیست یک خبرنگار همچون یک حقوق دانان تمام جزئیات قانون را بدانند ولی باید به اندازه ی کافی از قوانین بدانند تا خود و سازمان خبری خود را دچار مشکل نکنند.هنگام جستجو یا استفاده از عکس کسانی که تحت تأثیر فاجعه یا غم و اندوه قرار دارند حساس باشید.تشخیص دهید که جمع آوری و گزارش دادن اطلاعات ممکن است باعث آسیب یا ناراحتی شود. بفهمید که افراد خصوصی نسبت به مقامات دولتی و سایر افرادی که به دنبال قدرت ، تأثیر یا توجه هستند ، حق بیشتری دارند که بتوانند اطلاعات خود را کنترل کنند.در شناسایی افراد مظنون یا قربانی جرائم جنسی محتاط باشید. قبل از تشکیل رسمی اتهامات، از نام بردن ، نام مظنونین جنایی خودداری کنید.