درست مانند کوله پشتی های معمولی، کوله پشتی های کوهنوردی نیز، با توجه به نوع صعود و بزرگ بودن آن انتخاب می شوند. سوالی که اکثر کوه نوردان از خود می پرسند این است که چه فرقی بین کوله پشتی هایی که هر روز در خیابان می بینیم و کوله پشتی های فنی و مخصوص کوهپیمایی وجود دارد؟ جواب سوال نسبت به نوع صعود هایی که دارید می تواند بسیار متفاوت باشد اما در اینجا به چند مورد اساسی در انتخاب کوله پشتی اشاره می کنیم.
مدت زمان صعود:
قاعدتا در صعود هایی که تمام روز را در آن، مشغول به کوهپیمایی هستید، نسبت به صعود های ساده دو ساعته، کوله پشتی فنی و بهتری را طلب میکند. در نظر گرفتن مدت زمان پیمایش، در انتخاب بهترین کوله پشتی بسیار ثاثیرگذار است .
آب و هوا :
درست مانند کوله پشتی های دیگر ، در این رابطه نیز باید شرایط جوی و آب هوا را مورد بررسی قرار کنید .آیا شرایط جوی، سرد و برفی است یا گرم و مرطوب ؟ بسیاری از این کوله پشتی ها نسبت به آب و هواهای مختلف امکانات منحصر به فردی دارند . برای هوای گرم و مرطوب به دنبال کیفی باشید که جریان هوا را از پشت کمر شما انتقال دهد زیرا معمولا کیف های معمولی در این آب و هوا باعث گرم شدن و تعرق ناحیه پشتی و کمر انسان می شوند و در نتیجه خراش و ساییدگی بوجود می آید. برای هوای سرد و بارانی ، باید دنبال کوله پشتی باشید که از پارچه ی ضد آب تهیه شده باشد و یا پوششی مخصوص بارندگی داشته باشد. حتما قبل از صعود وضعیت آب و هوای قله مورد نظرتان را در هواکوه چک کنید.
فعالیت هایی که در طول صعود خود دارید :
برای بعضی ها ، کوهپیمایی های یک روزه در طبیعت، شامل کوهنوردی ، دوچرخه سواری در کوهستان ، دویدن در مسیر و حتی گشت و گذار در دهات ها و روستاهای پشتی نیز می شود . پس تجهیزاتی مثل یک کمربند ، قسمت هایی که بتوان تجهیزات بیشتری را با بند کوله پشتی اضافه کرد ، جیب ها و کوله پشتی های همراه با اسکلت بسیار مفید واقع می شوند.
چهار شاخصه های مهم انتخاب کوله پشتی:
- حجم وظرفیت
- جنسیت کوهنورد
- نوع فعالیت یا برنامه
- طراحی و ساختار کوله پشتی
حجم و ظرفیت کوله پشتی:
یکی از مهم ترین معیارهای خرید کوله پشتی حجم و ظرفیت کوله می باشد که برحسب لیتر یا اینچ مکعب ارزیابی می شود . شما باید بسته به طول سفر خود و وسایلی که میخواهید با خود حمل کنید ، حجم کوله را انتخاب نمایید. هرچقدر حجم یک کوله بیشتر باشد ، تجهیزات بیشتری نیز می توانید با خود حمل کنید. اگر در سفرتان نیاز به تجهیزات زیادی ندارید پس به سراغ کوله های خیلی بزرگ نروید.
کوله ها برحسب طول سفر و مدت زمان مصرف ، سایزبندی می شوند که در قسمت زیر به توضیحات هرکدام به صورت جداگانه میپردازیم.
یک شب کوله های کمتر از 30 لیتر :
این کوله ها بیشتر برای دوچرخه سواری و یا پیاده روی در جاده یا مسافت های کم،کوهنوردی های کوتاه مدت که نیاز به وسایل و تجهیزات زیادی ندارند مورد استفاده قرار میگیرد.
1تا 3 شب (30 تا 50 لیتری) :
برای یک سفر آخر هفته ای یک تا سه روزه ، پیشنهاد ما برای شما ، انتخاب کوله های 30تا 50 لیتری می باشد.شما به راحتی می توانید وسایلی همچون چادر ، کیسه خواب ، ظروف و ... به همراه خود داشته باشید.البته همیشه یادتان باشد که در تمام سفرها ، از بردن لوازم اضافی و سنگین کردن کوله اجتناب کنید.
3 تا 5 شب (50 تا 80 لیتری):
بزرگترین تفاوت بین تعطیلات کوتاه آخر هفته با یک مسافرت چند روزه ، در میزان غذا و وسایل مورد نیازی است که باید همراهمان باشد. اصولا در سفرهای چند روزه به غذا و امکانات بیشتری نیاز دارید، پس بهترین انتخاب برای این سفرهای چند روزه کوله های 50 تا 80 لیتری می باشد. معمولا این کوله ها جزء پرطرفدارترین کوله های کوهنوردی محسوب می شوندکه برای کوهنوردی و سفرهای چند روزه فوق العاده است و شما می توانید با خیال راحت کلیه ابزار آلات و تجهیزات ، وسایل مورد نیاز و مواد خوراکی خود را به همراه داشته باشید.
جنس کوله پشتی کوهنوردی
کوله پشتی کوهنوردی خود را بر اساس شرایط آب و هوایی و سفری که در پیش رو دارید انتخاب کنید. برای این مهم بهتر است از پارچه های ضد آب استفاده شود که به مواد غذایی و البسه ای که شما با خود به همراه دارید آسیبی وارد نکند.توصیه می شود در هنگام خرید تمام درزهای کیف را با دقت بررسی کنید تا زمانی که وسایل زیادی را در داخل کوله پشتی خود جایگذاری می کنید درزها از هم باز نشود.زیپ کوله پشتی بهتر است بزرگ باشد و به راحتی باز و بسته شود تا در هنگام کوهنوردی آسیبی به آن وارد نشود و کار شما را سخت نکند.آناتومی بدن زن با مرد تفاوت دارد پس بهتر است بر اساس جنسیت خود کوله پشتی ایده الی انتخاب کنید.