بیدار شدن از خواب در نیمه شب با صدای سگتان که در گوشهایتان پیچیده واقعاً رنج آور است. چه می کنید اگر سگتان 2 صبح با صدای پارسش تمامی همسایه ها را بیدار کند و آنها از شما شکایت کنند؟ مسئله این است که ، اهمیتی ندارد چه قدر سگ خود را دوست دارید و چقدر می خواهید بگذارید او بدون تربیت با ذات طبیعی خودش زندگی کند ، شما موظف هستید که دهان او را ببندید تا دیگران ، که شامل خود شما نیز می باشد بتوانند بخوبی استراحت کنند. به هرحال در وحله اول باید بدانید که سگها بدون دلیل پارس نمی کنند.
بر طبق رفتارهای حیوانات ، سگها برای برقراری ارتباط با یکدیگر پارس می کنند ، بویژه ارتباط بین سگ و انسان. دیگر دلایل پارس کردن سگها به علت اظطراب ، تهاجم ، دفاع ، خطر و نا امنی می باشد. تعیین کردن اینکه چه زمانی پارس کردن درست و چه زمانی اشتباه است ، کار شما می باشد. برای انجام این کار شما احتیاج به صبر و شکیبایی و همچنین درک واقعی ذات سگ خود دارید. شما باید بدانید که سگتان به چه شکلی با شما ارتباط برقرار می کند. شما باید پارس و رفتارهای مخصوص سگتان را به هنگام نیازش به چیزی بدانید. دانستن پارسی که به معنای گشنگی او است ، دانستن پارسی که به معنای وجود بیگانه در محدوده شماست و ... ضمناً سگهایی وجود دارند که بدون هیچ دلیلی بطور غیر قابل کنترل شده ای پارس می کنند. این سگها یا بخوبی تربیت نشده اند و یا بسیار نازپرورده هستند. پس اگر سگ بدون هیچ دلیلی و غیر قابل کنترل پارس کرد بعلت رفتار و اخلاقش می باشد.
بهترین راه برای قطع کردن صدای واق واق سگ اگر برای نیاز های جسمی اش باشد مثلا گرسنگی این است که ابتدا چند دقیقه صبر کنید تا سگ ساکت شود سپس ظرف غذای او را برده و با یک حرکت مثل ضربه زدن به ظرف یا کشیدن ناخن به ظرف به سگ بفهمانید که موقع گرسنگی به جای واق واق این کار را انجام دهد سپس ظرف غذا را جلوی او بگذارید تا بخورد.
همین کار رو برای متوقف کردن صدای واق واق بر اساس نیاز های روحی هم انجام بدهید. مثلا اگر برای نیاز به توجه واق واق می کند سرش داد نکشید یا همون موقع سعی به آروم کردن او نکنید . ابتدا روی خود را از او برگردانید و وقتی که ساکت شد شروع به تشویق کلامی و نوازش او بکنید تا سگ بفهمد که با واق واق نمی تواند جلب توجه کند.
یا مثلا برای نیاز به تفریح و بیرون رفتن می توانید به او یاد بدهید که دم در بشیند یا کفش شما را برایتان بیاورد.
برای از بین بردن صدای واق واق سگ در برابر عوامل محیطی نیاز به تمرین بیشتری است. مثلا اگر هنگام بیرون بردن سگتان از منزل با دیدن افراد جدید و سایر سگ ها شروع به واق واق می کند ابتدا باید حساسیت او را کم کنید. یعنی آن را از همان تولگی اجتماعی بار بیاورد. دقت کنید که هر چه سگتان در مکان های جدیدتر و با بوها و صداها و افراد مختلفی قرار بگیرد راحت تر با افراد و مکان های جدید کنار می آید.
برای شروع سعی کنید سگتان را هر روز یا دوبار در روز هر بار به مدت ده دقیقه بیرون ببرید. اگر سگتان با دیدن سگ های دیگر و افراد جدید شروع به واق واق کرد از آن ها فاصله بگیرید و در مکان دورتری از این عوامل قرار بگیرید تا سگتان ساکت شود. به محض ساکت شدن صدای واق واق به او یک تشویقی خوراکی بدهید یا اگر ساکت نشد تشویقی خوراکی را جلوی بینی اش بگیرید تا با بو کردن خوراکی ساکت شود و سپس تشویقی را به او بدهید. می توانید هنگام نزدیک کردن تشویقی به بینی سگ یک کلمه دستوری برای ساکت کردن آن به کار ببرید مثل "ساکت باش" یا "منو نگاه کن" تا کم کم سگ با این کلمات دستوری ساکت شود.
این کلمات رو وقتی سگ متوجه حضور افراد غریبه می شود و واق واق می کند به کار ببرید تا حواس آن را پرت کند. همچنین یادتان باشد به محض اینکه سگ در حضور افراد غریبه پارس نکرد به او تشویقی بدهید و نوازشش کنید.
هر روز و هر دفعه کمی فاصله تان را با سوژه نزدیک تر کنید ولی یادتان باشد کم کم این کار را بکنید تا سگتان دچار استرس و بی قراری نشود.
کنترل پارس کردن بیش از حد سگ
در روند آموزش صبور باشید و فرمان ها را با آرامش بیان کنید. به جزئیات آموزش ها توجه داشته و بدانید کنترل این ناهنجاری ها نیاز به طی زمانی طولانی دارد. سگ شما نیاز به درک این دارد که چه زمانی باید پارس کند و چه زمانی باید ساکت باشد. شما باید برای آموزش این مفهوم به سگ خود تلاش کنید و در اسرع وقت شروع به تربیت او نموده و این مشکل رفتاری را بر طرف سازید. هرچه دیرتر برای رفع مشکل پارس کردن سگ خود اقدام کنید، جلوگیری از آن سخت و سخت تر می شود. آموزش ساکت ماندن می تواند ایده خوبی برای کنترل پارس کردن سگ باشد.
آموزش ساکت کردن سگ هنگام پارس کردن
میزان سختی آموزش | متوسط |
زمان مورد نیاز برای تمرین | ۱۰ تا ۱۵ دقیقه |
مدت زمان تکرار | ۱ یا ۲ بار در روز |
کلمات فارسی پیشنهادی برای این فرمان | هیس، ساکت، بسه |
زمان مورد نیاز | ممکن است در سنین بالای ۳ ماهگی چندین هفته زمان ببرد |
روش آموزشی اول
هر زمان و در هر شرایطی که سگ پارس کرد با دست زدن، سوت و یا هر صدای مشابه، نظر سگ را به سمت خود جلب کرده و در این زمان پارس کردن سگ متوقف می شود و بلافاصله فرمان (ساکت) را با صدایی آرام بیان کنید (صدای شما باید قابل شنیدن و بدون تحکم باشد، با مهربانی همراه باشد) و هم زمان خوراکی تشویقی در اختیار سگ قرار دهید. این تمرین را هر روز و در هنگام پارس کردن سگ انجام دهید، اما جلسات آموزشی باید کوتاه باشد.
روش آموزشی دوم
برای سگ های بالغ و بالای یک سال بعد از پارس کردن ابتدا نام سگ را بیان کرده تا حیوان متوجه شما شود، سپس فرمان ساکت را با تحکم ادا کرده، زمانی که بدن سگ در حالت ترس قرار گرفت )قرار گرفتن دم بین پاها و خم کردن کمر)، با اسپری آب پاش آب را به صورت سگ اسپری می کنید.
نکات بسیار مهم در جلوگیری و توقف پارس کردن بیش از حد
- در ابتدا سعی کنید هرگونه علتی که می تواند باعث پارس کردن سگ شود را از بین ببرید
- زمانی را در طی روز برای ورزش مشخص کنید و فعالیت بدنی سگ را افزایش دهید. زمانی که انرژی سگ تخلیه شود پارس کردن او نیز کمتر می شود.
- سگ را زمان طولانی تنها رها نکنید تا در صورت پارس کردن، بتوانید اشتباه بودن رفتارش را به او تذکر بدهید.
- اگر علت پارس کردن سگ، خواستن چیزی مانند غذا، بازی، خارج شدن از منزل است، هرگز خواسته او را فراهم نکنید چون در این زمان سگ تصور می کند به علت پارس کردن مورد تشویق قرار گرفته است و یا با پارس کردن می تواند به خواسته هایش برسد.
- در زمانی که سگ پارس می کند شما برای آرام کردن حیوان داد نزنید (به خصوص با صدای زیر) این عمل باعث می شود سگ با شما در حالت محاوره قرار گرفته و بیشتر پارس کند.
- هرگز به عنوان تنبیه از قلاده های شوک استفاده نکنید. این روش نه تنها دردناک و همراه با نامهربانی است، بلکه بعد از مدتی سگ یاد می گیرد تنها در زمان نبود قلاده پارس کند و یا حتی ممکن است به قلاده عادت پیدا کرده و با وجود آن نیز به پارس کردن ادامه خواهد داد.
- سعی کنید در زمان پارس کردن سگ با صدایی مانند کف زدن یا سوت، مسیر توجه سگ را از چیزی که باعث پارس کردنش شده است دور سازید. برای اجرای این روش می توانید از پرتاب اسباب بازی مورد علاقه سگ یا خوراکی تشویقی نیز استفاده کنید.
- هر روز آموزش های اطاعت پذیری و تحت کنترل بودن (فرمان های مقدماتی) را با سگ تمرین کنید.
- اجازه ندهید سگ همیشه در حیاط و یا اطراف منزل رها باشد چون این عمل باعث می شود سگ با عوامل پارس کردن بیشتر ارتباط پیدا کرده و به صورت مداوم پارس کند و به آن عادت پیدا کرده و این رفتار می تواند سبب شکایت همسایه ها شود.