پی ال سی چیست؟
پی ال سی ( یا به انگلیسی PLC) یک سیستم مقاوم است که قابلیت برنامه ریزی دارد و اغلب برای سیستم های اتوماسیون صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. این کنترل کننده ها می توانند یک فرآیند خاص، عملکرد ماشین یا حتی کل خط تولید را به طور خودکار هدایت کنند. از مهم ترین بخش های یک پی ال سی می توان به ورودی، حافظه، پردازش و خروجی آن اشاره کرد. PLC ها در انواع مختلفی از جمله پی ال سی دلتا و پی ال سی زیمنس که از معروف ترین برند های موجود در کشور به حساب می آیند تولید و در بازار عرضه می گردد.
کاربرد پی ال سی در صنعت
PLC یک فناوری مدرن است. از سال 1970، پی ال سی یا به عبارتی programmable logic controller به یکی از متداول ترین انتخاب ها برای کنترل تولید تبدیل شده اند.
مزایای پی ال سی در کابرد آن در صنعت عبارت است از:
- ساختار PLC مقاوم است و برای مقاومت در برابر لرزش، دما، رطوبت و سر و صدا طراحی شده است
- پی ال سی ها کم هزینه و ایمن هستند
- زمان اسکن و کارکرد سریع تری دارد
- طیف گسترده ای از برنامه های کنترل را دارا می باشد
- امکان برقراری ارتباط با سیستم های کامپیوتری در کارخانه را دارد
- محاسبات به صورت دقیق تری صورت می گیرد
- زمان کمتری برای آموزش مورد نیاز است
- حجم کوچکی دارد
- دقت بالاتری برای هزینه های صرف شده در پروژه وجود دارد
- برنامه ریزی پی ال سی ها به آسانی انجام می شوند و زبان برنامه نویسی آنها قابل درک است
- دارای رابط برای ورودی و خروجی از قبل در داخل کنترلر
- شمارنده پی ال سی سرعت بالایی دارد
- پروژه در زمان کوتاه تری انجام می شود
- عیب یابی در برنامه نویسی و برنامه ریزی مجدد
- انجام مستندات به روش آسان
- امنیت از نظر برنامه نویسی
- سازگار با تغییرات تولید
معایب PLC
پی ال سی ها علاوه بر مزایای متعددی که در صنعت و تولید دارند طبیعتا دارای معایبی نیز هستند. در ادامه به چند مورد از معایب پی ال سی ها اشاره کرده ایم:
- اتصال سیم های PLC زمانبر است
- دارای مدار ثابت است
- برای استفاده از PLC نیاز به نیروی متخصص می باشد
- PLC در دمای بالا و ارتعاش زیاد دچار اشکال خواهد شد
- برخی از پی ال سی ها با بازیابی برق روشن می شوند و ممکن است باعث بروز حادثه شوند
- برنامه هایی که دارای عملکرد واحد هستند امکان دارد استفاده از PLC مفید نباشد
- در محیط های با دمای بالا و لرزش شدید می تواند تجهیزات الکترونیکی موجود در پی ال سی را مختل کند
- یافتن خطا در پی ال سی ها همیشه دشوار است و به نیروی کار ماهر نیاز دارد
- برای به حداکثر رساندن انعطاف پذیری و عملکرد باید تعداد ماژول های عملیاتی اضافه شود
کاربرد پی ال سی
از PLC در صنایع مختلفی استفاده می شود مانند صنایع غذایی(عصاره گیری و بسته بندی)، صنایع ذوب آهن و فولاد، صنایع ساختمانی، صنایع شیمیایی،محصولات سرمایشی مانند چیلر هیتاچی، صنایع تبدیل انرژی (تولید نیرو، سیستم های بازیافت)، صنایع خودرو سازی، صنایع ساخت پلاستیک، صنایع حمل و نقل (جرثقیل ها و سیستم های نوار نقاله) از جمله مواردی هستند که پی ال سی در ساز و کار ساخت و تولید آنها دخیل می باشد.
پی ال سی زیمنس
شرکت آلمانی زیمنس با سالیان سال سابقه در زمینه تولید و توسعه محصولات اتوماسیون شناخته شده است. شرکت زیمنس، انواع و اقسام مختلفی از PLC را در کلاس ها و دسته های مختلفی به جهت رفع نیازهای فرآیندهای اتوماسیون طراحی کرده و به مرحله تولید رسانده است. این محصولات، پی ال سی کامپکت با ماژول های یکپارچه، پی ال سی قدرتمند برای پیچیده ترین نیاز ها، پی ال سی با معماری توزیع شده و نیز پی ال سی هایی برای اتوماسیون فرآیندهای کوچک تر و مدیریت آنها توسط کامپیوترهای شخصی را شامل می شوند. از پی ال سی زیمنس در سیستم های کنترلی و صنعتی بسیاری از جمله شرکت های اتومبیل سازی، پلاستیک سازی، صنایع شیمیایی، کوره های صنعتی، ذوب فلزات، صنایع چوب، سیستم های هشدار دهنده نیز استفاده می شود. سری S7 پی ال سی از جدیدترین تولیدات شرکت زیمنس شناخته شده است. پی ال سی لوگو از معروف ترین برند های PLC زیمنس می باشد که مورد استقبال زیادی قرار گرفته است.
نمایندگی پی ال سی زیمنس در ایران
پی ال سی فَتِک
شرکت تایوانی فتک در سال 1992 شروع به کار کرد. PLC فتک در سری های FB ، B1/B1z ، HB1 تولید و در بازار عرضه می گردند. طراحی تراشه پی ال سی فتک بر اساس پایه فناوری SoC(system on chips) توسط کارشناسان فتک انجام می گیرد. این تراشه امکاناتی نظیر واحد پردازش مرکزی (CPU,HLS)، پورت های ارتباطی، ورودی و خروجی های سخت افزاری با سرعت بالا، کنترل مکان NC و ورودی های وقفه (Interrupt) با سرعت بالا را دارا می باشد.
پی ال سی دلتا
پی ال سی دلتا دارای کاربری آسانی می باشد. روش های ذخیره سازی آسان پی ال سی دلتا، اصول گسترش دستی، توابع کنترلی ترتیبی، کنترل موقعیت، شمارش، زمان بندی، کنترل ورودی و خروجی از جمله مواردی می باشد که این پی ال سی را کاربردی تر کرده است. PLC دلتا به طور وسیعی در زمینه کنترل اتوماسیون های صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. به صورت کلی پی ال سی های دلتا در مدل های متنوع AS ، AH500 وDVP طراحی شده و تولید می گردند. PLC دلتا به دلیل دارا بودن مزیت های زیاد، مورد توجه بسیاری از صنایع تولیدی داخل کشور قرار گرفته است. این پی ال سی از ظرافت، دقت و سرعت عمل بسیار بالا برخوردار است که منجر به راحتی کار اپراتور می گردد. از مزایای پی ال سی دلتا می توان به انعطاف پذیری و ایمنی بالا، دقت بسیار زیاد و سرعت بالا در پاسخگویی و قابلیت خواندن ورودی ها اشاره کرد. کارکرد بسیار عالی و به صرفه بودن از لحاظ اقتصادی نیز برند دلتا را به یکی از محبوب ترین برند ها در حوزه اتوماسیون صنعتی تبدیل کرده است. همچنین پی ال سی دلتا از پروتکل های مختلف ارتباطی هم پشتیبانی می کند. لازم به ذکر است از سوی دیگر می توان پی ال سی های دلتا را از طریق شبکه های صنعتی به اینورترهای دلتا، سرورها، HMI و کنترل کننده دمای دلتا و سایر برند های موجود در بازار وصل کرد. از دیگر ویژگی های DVP-PLC مقرون به صرفه بودن آن می باشد. علاوه بر آن عملیات منطقی سریع، دستورالعمل های فراوان و کارت های عملکردی متعدد، از پروتکل های ارتباطی مختلف نیز پشتیبانی می کند، درایو موتور AC دلتا، رابط ماشین انسانی و کنترل کننده دما را از طریق شبکه صنعتی به صورت کامل وصل می کند.