به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، پیچ خوردگی یا تورشن تخمدان پی آمد پیچ خوردن تخمدان دور رباط های نگهدارنده تخمدان است. این پیچ خوردگی باعث میشود که خون به تخمدان و لوله فالوپ نرسد. چون خون کافی به تخمدان پیچ خورده نمیرسد، پیچ خوردگی تخمدان با درد شدید و علائم دیگر همراه است. چنانچه مشکل خونرسانی مدتی طولانی ادامه داشته باشد، قطع خونرسانی منجر به مرگ بافت میشود. تورشن تخمدان معمولاً فقط بر یک تخمدان اثر میگذارد. این عارضه در اصطلاح پزشکی تورشن آدنکس نیز گفته میشود.
علل پیچ خوردگی تخمدان و افراد مستعد این عارضه
پیچ خوردگی زمانی رخ میدهد که تخمدان ناپایدار باشد. برای مثال وجود کیست یا توده در تخمدان باعث کج شدن تخمدان میشود و آن را ناپایدار میکند. دیگر عاملهای خطر تورشن تخمدان عبارت است از:
- ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک
- بلند بودن رباط تخمدان، رباط نواری فیبری است که تخمدان را به رحم متصل میکند.
- انجام دادن عمل بستن لولههای رحم
- بارداری
- تحت درمانهای هورمونی بودن: درمانهای هورمونی که معمولاً برای ناباروری انجام میشود، تخمدان را تحریک میکند.
هرچند پیچ خوردگی تخمدان محدودیت سنی ندارد، اما این عارضه عموماً در سال هایی رخ میدهد که زن فعالیت جنسی دارد و در سن باروری قرار دارد.
علائم تورشن یا پیچ خوردگی تخمدان چیست؟
تورشن تخمدان ممکن است باعث بروز هر یک از علائم زیر شود:
• درد شدید و ناگهانی در بخش تحتانی شکم
• گرفتگی شکم
• حالت تهوع
• استفراغ
این علائم اغلب بصورت ناگهانی و بدون هیچ علت قبلی بروز پیدا می کنند. تشخیص تورشن تخمدان می تواند دشوار و یا چالش برانگیز باشد. چون علائم آن با تشخیص های دیگر از قبیل آپاندیسیت، سنگ کلیه و یا عفونت مجاری ادراری می تواند همپوشانی داشته باشد.
با این حال در برخی از زنان ممکن است این علائم به مدت چند هفته تکرار شوند، بیاییند و بروند. این شرایط زمانی رخ می دهد که تخمدان تلاش کند دوباره به جای اصلی خودش برگردد. با این حال فراموش نکنید که این ناهنجاری هیچ وقت بدو ن درد بروز نمی کند.
اگر حالت تهوع و یا استفراغِ بدون درد دارید، احتمالا به بیماری دیگری دچار هستید. با این حال همواره باید برای تشخیص نهایی به پزشکتان مراجعه کنید.
پیچ خوردگی تخمدان چگونه تشخیص داده می شود؟
چناتچه دچار عائم تورشن یا پیچ خوردگی تخمدان شدید، فورا به اورژانس مراجعه کنید. تورشن تخمدان هرچه دیرتر درمان شود، احتمال بروز عوارض آن بیشتر است.
پزشک پس از گرفتن شرح حال و پرسیدن علائم و سابقه ی بیماری های قبلی تان، به معاینه ی لگنتان می پردازد. پزشک به دنبال هر گونه درد یا حساسیت حین لمس و یا توده در شما می گردد. پس از آن سونوگرافی اولتراسوند واژینال درخواست می شود تا تخمدان، لوله ی فالوپ و جریان خون بررسی شود.
پزشک ممکن است تست خونی و یا تست ادرار برای رد هر یک از شرایط زیر درخواست کند:
• عفونت ادراری
• آبسه ی تخمدان
• حاملگی ناجا
• آپاندیسیت
گرچه پزشک با کنار هم قرار دادن علائم، آزمایشات و نتایج حاصل از سونوگرافی تشخیص را تاحدودی نهایی می کند با این حال تشخیص قطعی حین جراحی امکانپذیر است.
تورشن یا پیچ خوردگی تخمدان چگونه درمان می شود؟
درصورت ابتلا به تورشن تخمدان انجام جراحی ضروری است. حین جراحی تلاش می شود تا تخمدان دوباره به جای سابقش برگردد. درصورت لزوم این عمل برای لوله ی فالوپ هم انجام می شود. اگر نخمدان آسیب جدی دیده باشید، ممکن است لازم باشد بافت آسیب دیده برداشته شود.
روش های جراحی
لاپاروسکوپی: حین این عمل پزشک یک وسیله ی باریک را از طریق یک شکاف کوچک وارد بخش تحتانی شکم می کند. این وسیله به پزشک اجازه می دهد تا اندام های داخلی را ببیند. همزمان از یک وسیله ی دیگر برای دیدن تخمدان هم استفاده می شود. به محض یافتن تخمدان، پزشک سعی می کند تا آن را به جای اولیه ی خودش برگرداند. این روش عموما به بیهوشی عمومی نیاز دارد و بصورت سرپایی انجام می شوید. درصورتی که حامله باشید، پزشک ممکن است استفاده از این روش را به شما توصیه کند.
لاپاروتومی: حین این عمل لازم است تا پزشک شکاف وسیع تری در بخش تحتانی شکم ایجاد کند تا به تخمدان دسترسی پیدا کند. این عمل نیاز به بیهوشی عمومی دارد و لازم است پس از جراحی در بیمارستان بستری شوید.
اگر مدت زمان زیادی از وقوع پیچ خوردگی تخمدان گذشته باشد و به دلیل قطع خونرسانی، اندام یا بخشی از آن از دست رفته باشد، پزشک ممکن است انجام هر یک از موارد زیر را توصیه کند:
اوفورکتومی: اگر بافت تخمدان مرده باشد، پزشک از عمل لاپاروسکوپی استفاده می کند تا بافت از دست رفته را از بدن خارج کند.
سالپینگو- اوفورکتومی: اگر هم تخمدان و هم لوله ی فالوپ از دست رفته باشند، پزشک این جراحی را انجام می دهد. همچنین در زنان یائسه پزشک ممکن است این جراحی را به منظور پیشگیری توصیه کند.
مشابه سایر عمل های جراحی، عوارض درمان شامل احتمال ایجاد لخته ی خون، عفونت و یا عوارض ناشی از بیهوشی است.
درمان دارویی
پزشک پس از جراحی ممکن است هر یک از داروهای زیر را برای کاهش درد و عوارض جراحی توصیه کند:
• استامینوفن
• ناپروکسن
• ایبوبروفن
پزشک ممکن است به منظور پیشگیری از عود مجدد داروهای پیشگیری از بارداری و یا سایر درمان های هورمونی را توصیه کند.
آیا بروز عوارض پیچ خوردگی تخمدان محتمل است؟
هر چه دیرتر درمان شوید، احتمال بروز عوارض بیشتر است. وقتی تورشن یا پیچ خوردگی تخمدان رخ می دهد، خونرسانی به بافت تخمدان و درمواردی لوله ی فالوپ کمتر می شود. درصورتی که خونرسانی به مدت طولانی ادامه پیدا کند، می تواند باعث ایجاد نکروز- مردن باقت زنده- شود. اگر بیماری به این مرحله برسد، پزشک چاره ای ندارد جز این که تخمدان و یا هر بافت آسیب دیده ای را خارج کند.
تنها راه پیشگیری از این عوارض مراجعه ی سریع و زودرس به پزشک و اورژانس است.