پول هوشمند سرمایه ای است که توسط سرمایه گذاران و متخصصان بزرگ مالی، شرکت های سرمایه گذاری، خبرگان بازار و … جهت ایجاد روندهای بزرگ قیمتی در سهم وارد بازار می شود. سرمایه گذاران عمده بازار با درک بالای خود از نیازهای بازار و همچنین دسترسی به اطلاعات نهانی و بیشتری نسبت به سایر افراد، باقدرت خود جهت حرکت سهم را مشخص می کنند. پول هوشمند به اندازه ای بزرگ است که می تواند به صورت مصنوعی روند قیمت یک سهم را تغییر دهد و تأثیرات عمده ای بر بازار ایجاد کند. با ورود پول هوشمند به بازار، سایر بخش های آن نیز تحت تأثیر قرار گرفته و موجب افزایش یا کاهش قیمت ها می شود.
تشخیص ورود و خروج پول هوشمند
یکی از مهم ترین عواملی که به واسطه آن می توان وجود پول هوشمند را تشخیص داد، حجم معاملات است. با در نظر گرفتن حجم معاملات می توان ورود یا خروج پول هوشمند را به یک سهم یا صنعت تا حدودی تشخیص داد. حجم معاملات درواقع میزان معاملات انجام شده در دوره ای مشخص از زمان (روزانه، هفتگی، ماهانه و …) است که در نمودار میله ای یک سهم قابل مشاهده است. با رصد حجم معاملات همراه با قیمت، تحلیلگران می توانند جهت حرکت بازار را تشخیص دهند. برخی از تحلیلگران معتقدند که روند قیمت از روند حجم معاملات عقب تر است. بدین معنی که روندهای صعودی و نزولی را می توان قبل از مشخص شدن روندهای برگشتی قیمت، در حجم معاملات مشاهده کرد.
بر اساس یکی از اصول رایج در بازار بورس وال استریت، حجم معاملات تغییرات قیمت را به وجود می آورد. حجم معاملات در بازارهای پررونق، نسبتاً سنگین و در بازارهای راکد، نسبتاً سبک است؛ اما بااین حال نمی توان گفت تنها حجم معاملات به طور دقیق این موضوع را مشخص کند. تشخیص ورود پول هوشمند نیاز به دانش کافی و تجربه و شناخت سهم دارد.
بر اساس تجربه می توان بیان کرد چنانچه حجم معاملات یک سهم در زمان عدم وجود تقاضای آن به یک باره به میزان زیادی افزایش یابد، یکی از نشانه های ورود پول هوشمند است. در مقابل کاهش شدید و فروش سنگین یک سهم به یک باره را می توان خروج پول هوشمند از آن در نظر گرفت؛ بنابراین خرید و فروش حجم بالای یک سهم در زمان کوتاه و به یک باره را می تواند از نشانه های وجود پول هوشمند در سهم باشد.
یکی دیگر از نشانه های تشخیص وجود پول هوشمند، مقایسه تعداد خریدار یا فروشنده نسبت به حجم معاملات است. به این صورت که اگر تعداد خریداران کم ولی حجم بسیار بالا باشد، نشان دهنده آن است که سرمایه گذاران کلان در حال خرید سهم هستند. در مقابل وجود فروشندگان کم ولی با حجم بالای سفارش فروش می تواند نشان از خروج پول هوشمند باشد.
ارزش معاملات روزانه نیز یکی دیگر از عوامل تشخیص این موضوع است. اگر میانگین ارزش معاملات روزانه در بازار در محدوده ای باشد و در زمان کوتاهی دو تا سه برابر شود، می توان نتیجه گرفت علت این نقدینگی بالا وجود پول هوشمند است. با توجه به نشانه های عنوان شده، سرمایه گذاران و سهامداران خرد می توانند ورود یا خروج پول هوشمند را تشخیص دهند.
فیلتر ورود پول هوشمند در سهم چیست
یکی از فیلترهای مهم و پرکاربرد در بورس تهران فیلتر ورود پول هوشمند در سهم می باشد. یعنی سرمایه گذار قادر است با استفاده از فیلترنویسی سهامی که ورود نقدینگی در آنها اتفاقا افتاده است را تشخیص دهد. یکی از فیلترهایی که میتواند ورود نقدینگی به سهم را مشخص کند حجم معاملات است که استفاده از آن می تواند کمک بسیاری به سرمایه گذار کند و با استفاده از آن سهامی که به یک باره حجم معاملات آن افزایش پیدا میکند را در فیلتر مشخص کرد. دستور زیر فیلتر ورود نقدینگی به سهم را نشان میدهد. اما به خاطر داشته باشید که باید وضعیت تکنیکال و تابلو خوانی سهم را هم مد نظر داشته باشید تا با استفاده از ان قادر باشید سهامی که ورود نقدینگی در ان اتفاق افتاده است را تشخیص دهید و سپس اقدام به معامله کنید چرا که ممکن است حجم معاملات سهمی بالا باشد و هشدار معاملاتی را صادر کند ولی سهم به لحاظ تکنیکالی در محدوده مقاومت باشد یعنی اینکه عده ای در حال خالی کردن سهم هستند و این خود نشان از خروج نقدینگی است.
فیلتر ورود یا خروج نقدینگی به بورس
برای تعیین سهامی که ورود نقدینگی در آنها اتفاق افتاده است؛ کافی است دستور زیر را کپی کرده و در بخش فیلتر سایت tse تایپ کنید.
(([ih][0].QTotTran5J + [ih][1].QTotTran5J + [ih][2].QTotTran5J + [ih][3].QTotTran5J + [ih][4].QTotTran5J + [ih][5].QTotTran5J)/6)*4 < (tvol)