تمامی دانشجویانی که در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا هستند باید برای تایید و شروع به کار بر روی رساله یا پایان نامه خود پروپوزال بنویسند. پروپوزال طرح تحقیق است و در مقاله های گذشته در مورد چیستی و اهمیت آن صحبت کرده ایم. به دلیل اهمیت نگارش و تنظیم پروپوزال بر روی روند نوشتن پایان نامه و روند کار تحقیقاتی شما بر آن شدیم تا در این مقاله از ساعدنیوز به شرح پروپوزال نویسی به زبان ساده پرداخته و در مورد این موضوع بیشتر صحبت کنیم.
پروپوزال نویسی چیست؟
پروپوزال نوشتن در روند پایان نامه نویسی اهمیت دارد و باید در نوشتن آن دقت شود. پروپوزال به طرح تحقیق می گویند و تنها زمانی شما می توانید کار بر روی رساله و یا پایان نامه خود را آغاز کنید که پروپوزال شما تایید شده باشد. اما چگونه باید پروپوزال نوشت؟ در ادامه متن قصد داریم تا پروپوزال نویسی به زبان ساده توضیح داده شود.
در ابتدا برای پروپوزال خود باید عنوان انتخاب کنید. انتخاب موضوع و به طبع آن عنوان پایان نامه از اهمیت بالایی برخوردار است و باید در آن دقت شود. اولین گام و قدم برای هر تحقیق و پژوهشی انتخاب موضوع و عنوان آن است. عنوان و موضوع تحقیق به منزله مقصد و طرح نهای تحقیق و پژوهش خواهد بود و باید در انتخاب آن دقت عمل بالایی به خرج داد. در مقاله ای دیگر در این رابطه بیشتر صحبت خواهیم کرد.
بعد از این مرحله نوبت به بیان و شرح مسئله می رسد. هر تحقیق با طرح یک پرسش آغاز می شود و منظور از مسئله در این قسمت از پروپوزال، همان سوالی است که در ذهن محقق و پژوهشگر شکل گرفته و هدف وی از آن ریشه یابی و یافت علت های به وجود آمدن این سوال یا مشکل و همچنین ارایه راهکارهایی برای رفع آن است. در اینجا باید محقق سوال و مشکل را مطرح کرده، انگیزه خود را مشخص کند و محدوده مکانی و زمانی تحقیق را مشخص کند.
بعد از این قسمت در پروپوزال باید اهمیت و ضروت موضوع انتخابی مشخص شود. باید به روشنی بیان شود که چرا این موضوع برای انجام تحقیق انتخاب شده است و چرا نتایج به دست آمده از آن در جامعه علمی ضرورت دارد. همچنین باید پیشینه تحقیق آورده شود و به شیوه ای کاملا مستند تحقیق های انجام شده در زمینه موضوع انتخابی آورده شود تا نشان دهد که تحقیقی که می خواهد انجام شود در عین جدید بودن در راستای تحقیقات گذشته است و کامل کننده آن ها می باشد.
بعد از آن در پروپوزال باید اهداف و فرضیه های تحقیق بیان شود به این معنی که اهداف کلی شما از تحقیق پیش رو مشخص شده و اهداف جزیی را به تفکیک بیان کنید و و سعی کنید فرضیه ها و حدس و گمان های خود را که در مورد علل به وجود امدن مسئله تحقیق بوده اند به روشنی توضیح دهید.
در نهایت روش و شیوه تحقیقی را که می خواهید انجام دهید توضیح داده و درآن به دقت در مورد موارد گوناگون تحقیق خود از قبیل شیوه های جمع آوری داده ها، روش های آزمایشگاهی و شیوه های تجزیه و تحلیل داده ها و مواردی از این دست را صحبت کنید. در نهایت منابعی را که در متن به آن ها استناد کرده اید را با رعایت اسلوبی که برایتان مشخص شده است بنویسید.
4 سال پیش
4 سال پیش
4 سال پیش
5 سال پیش
5 سال پیش
6 سال پیش
6 سال پیش