به گزارش سایت خبری ساعد نیوز به نقل از تسنیم، قطعنامه آمریکا در شورای امنیت برای تمدید تحریم های تسلیحاتی علیه ایران در حالی شکست خورده که تنها دو رای موافق داشته است.
در همین ارتباط، خبرنگار سی بی اس در سازمان ملل گزارش داده که قطعنامه آمریکا با 11 رأی ممتنع، 2 رأی موافق و 2 رأی مخالف به تصویب نرسیده است.
آمریکا هفته گذشته پس از آن که نتوانست حمایت دیگر اعضای شورای امنیت را برای افزایش شانس تصویب قطعنامه پیشنهادی خود علیه ایران جلب کند، تصمیم به اصلاح قطعنامه پیشنهادی و به تعویق انداختن رأی گیری بر سر این قطعنامه گرفت تا شاید بتواند این قطعنامه را با اصلاحات تازه به تصویب برساند.
آمریکا در پیش نویس اصلاح شده این قطعنامه ضدایرانی از خواسته های قبلی خود مبنی بر تمدید تحریم ها برای مدت نامحدود عقب نشینی کرده و از اعضای شورای امنیت خواست که این تحریم ها را دست کم تا زمانی که تصمیم جدیدی اتخاذ شود، تمدید کنند.
علاوه بر این، آمریکا بندی را که در پیش نویس قبلی برای تحریم شخصیت های بلندپایه ایران از جمله مقامات سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گنجانده بود و همچنین بند دیگری را که به بازرسی اجباری از کشتی های حامل کالاهای مرتبط با ایران اختصاص داشت در پیش نویس جدید حذف کرد.
برای تصویب یک قطعنامه در شورای امنیت سازمان ملل متحد باید دست کم 9 کشور عضو شورای امنیت با آن موافقت کنند و در عین حال قطعنامه از سوی هیچ یک از اعضای دائم شورای امنیت (آمریکا، روسیه، چین، انگلیس و فرانسه) وتو نشود.
اوایل تیرماه تعدادی از دیپلمات های غربی شاغل در سازمان ملل متحد در مصاحبه با نشریه آمریکایی فارن پالیسی اعلام کردند که قطعنامه پیشنهادی آمریکا به خلاف تبلیغات دولت ترامپ از حمایت کافی در شورای امنیت برخوردار نیست و احتمالاً این قطعنامه حتی بدون در نظر گرفتن وتوی آن از سوی روسیه و چین، به تصویب نخواهد رسید.
ماه گذشته «رابرت اوبرایان» مشاور امنیت ملی آمریکا مدعی شد که حتی اگر قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید تحریم های تسلیحاتی علیه ایران وتو شود، دولت متبوعش ابزارهای دیگری نیز برای تمدید این تحریم ها در اختیار دارد.
یک روز بعد از مطرح شدن این اظهارات از سوی مشاور امنیت ملی آمریکا، «واسیلی نبنزیا» نماینده دائم روسیه در سازمان ملل متحد تأکید کرد که آمریکا هیچ شانسی برای تمدید تحریم های تسلیحاتی علیه ایران ندارد.
نماینده ایران در شورای امنیت: آنها باید از این افتضاح بیاموزند
تخت روانچی:
نتیجه رأی درشوراي امنيت در مورد تحریم تسلیحاتی ایران، بار دیگر انزواي آمريكا را عيان كرد
آمريكا بایداز این افتضاح بیاموزد.
تلاش آمريكا براي"بازگرداندن"تحریم ها غیرقانونی است و همانطور که امروز شاهد بوديم، توسط جامعه بین المللی رد شد
چین: رأی به قطعنامه آمریکا نشان داد زورگویی شکست خواهد خورد
نمایندگی چین در سازمان ملل:
پیش نویس قطعنامه آمریکا در خصوص ایران امروز در شورای امنیت رد شد. این نتیجه بار دیگر نشان می دهد که یکجانبه گرایی از هیچ حمایتی برخوردار نیست و زورگویی شکست خواهد خورد.
هر تلاشی برای در اولویت قرار دادن نفع شخصی به منافع عمومی جامعه بین المللی به بن بست خواهد خورد.
اکثریت قاطع اعضای شورای امنیت بر این باورند که باید از برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ دفاع کرده و آنها را اجرا کرد.
آمریکا که دیگر جزو طرف های مشارکت کننده در برجام نیست از هیچ حقی برای درخواست از شورای امنیت جهت بازگرداندن خودکار تحریم های بین المللی علیه ایران برخوردار نیست. اگر آمریکا بر این اصرار بورزد، تلاشش محکوم به شکست است.
روسیه: به قطعنامه آمریکا رأی منفی دادیم؛ اقدام آمریکا نقض قطعنامه ۲۲۳۱ بود
بیانیه نمایندگی روسیه در سازمان ملل:
ما همواره با تلاش ها برای تحمیل تحریم های تسلیحاتی علیه ایران از طریق شورای امنیت سازمان ملل مخالفیم.
پیشنهاد آمریکا نقض آشکار ضمیمه B قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد بود که صراحت دارد تنها روش مشروع برای تجدید نظر در نظام انتقال تسلیحات تصمیم متفق القول کمیسیون مشترک برجام است.
بیانیه «پامپئو» بعد از شکست قطعنامه ضد ایرانی آمریکا
وزیر خارجه آمریکا:
شورای امنیت سازمان ملل متحد، مسئولیت حفظ صلح و امنیت بین المللی را به عهده دارد.
این شورا، امروز در حفظ این مأموریت بنیادی شکست خورد.
شورای امنیت قطعنامه ای معقول برای تمدید تحریم های تسلیحاتی ۱۳ ساله علیه ایران را رد کرد تا برای اولین بار در یک دهه گذشته، مسیر را برای اینکه اصلی ترین حامی تروریسم دولتی بتواند بدون محدودیت های سازمان ملل اقدام به خرید و فروش سلاح های متعارف کند هموار کرد.
قصور شورای امنیت در اقدام قاطع برای دفاع از صلح و امنیت بین المللی قابل توجیه نیست
توضیح آلمان درباره رأی ممتنع به قطعنامه ضد ایرانی آمریکا
آلمان به اجرای کامل قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که برای تأیید برجام صادر شده متعهد است.
ما به همراه فرانسه و پادشاهی متحده انگلیس، به رغم چالش های ایجادشده توسط خروج آمریکا از برجام در می ۲۰۱۸ و عدم پایبندی سیستماتیک ایران به تعهدات کلیدی اش از جولای ۲۰۱۹، سرسختانه برای حفظ برجام تلاش کرده ایم و به تلاش هایمان در این زمینه ادامه خواهیم داد.
همزمان، ما به شدت درباره رفتارهای ایران در منطقه نگرانیم. از زمان تصویب قطعنامه ۲۲۳۱، ایران مکرراً مفاد مربوط به تحریم های تسلیحاتی شورای امنیت را به طرق مختلف از جمله با ارسال سلاح به یمن، لبنان، سوریه و عراق نقض کرده است.
با این وجود، آلمان به این قطعنامه رأی ممتنع داد زیرا این قطعنامه به ما برای حل موثر مخاطرات مشخص شده در بالا و بهبود امنیت و ثبات در منطقه کمک می کند.
بیانیه هیات نمایندگی فرانسه در خصوص قطعنامه آمریکا علیه ایران
فرانسه بار دیگر بر تعهد خود به حفظ برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا که این توافق را تایید کرد، تاکید می کند. از آنجا که ما به برجام متعهدیم، به شدت از نقض تعهدات هسته ای ایران ذیل این توافق نگرانیم.
ما از ایران می خواهیم تمامی اقدامات مغایر با برجام را بدون تاخیر به عقب برگرداند و ما به تلاش های مستمر خود در چارچوب مکانیسم حل و فصل اختلافات در برجام برای بازگرداندن ایران به پای بندی کامل برجام ادامه خواهیم داد.
با وجود این فرانسه به پیش نویس قطعنامه پیشنهادی رای ممتنع داد، زیرا این قطعنامه محتوی پاسخ مناسب به چالش های ناشی از انقضای این تحریم ها نبود.
ضمن آنکه این قطعنامه بنا به این دلیل که قادر به جلب حمایت اعضای شورا نیست و فاقد مبانی لازم برای رسیدن به اجماع بر سر آن است احتمالاً قادر به پیشبرد امنیت و ثبات در منطقه نیز نخواهد بود.
انگلیس: رای ممتنع دادیم چون قطعنامه آمریکا حمایت لازم را نداشت
نمایندگی انگلیس در سازمان ملل در بیانیه ای گفت که این کشور به قطعنامه ضدایرانی آمریکا در شورای امنیت به این دلیل رای ممتنع داده که مشخص بود حمایت لازم را ندارد.
در این بیانیه که در تارنمای رسمی دولت انگلیس منتشر شد، ضمن اظهار این مطلب، ادعا شد: ما بارها نگرانی خود را درباره رفتار بی ثبات کننده ایران در منطقه از جمله انتقال سلاح به یمن، لبنان، سوریه و عراق که نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است، ابراز کرده ایم.
این بیانیه همچنین بدون اشاره به بی عملی کشورهای اروپا در ارتباط با برجام و عمل به تعهداتشان در این رابطه، افزود: به همین دلیل ما نیز مانند شماری دیگر از اعضای شورای امنیت که درباره انقضای برنامه ریزی شده تحریم تسلیحاتی علیه ایران ابراز نگرانی کرده اند، نگرانی خود را اعلام می کنیم.
نمایندگی انگلیس در سازمان ملل ادامه داد: وزیران خارجه سه کشور اروپایی (آلمان، انگلیس و فرانسه) تصریح کرده اند که انقضای این محدودیت ها تاثیرات عمده ای بر امنیت و ثبات منطقه ای خواهد گذاشت.
انگلیس همچنین آمادگی خود را برای همکاری با اعضای شورای امنیت و مشارکت کنندگان برجام برای تضمین حمایت این شورای از چنین اقدامی اعلام کرد و در عین حال تاکید کرد که "با اراده به برجام پایبند است".
با این وجود، لندن تصریح کرد که به همراه آلمان و فرانسه اگرچه به پیشبرد مذاکرات در چارچوب مکانیسم حل اختلاف متعهد است، اما از استفاده از مکانیسم ماشه به دلیل آنکه با تلاش ها برای حفظ برجام مغایر است، حمایت نمی کند.