شهرستان رابر یکی از شهرستان های کوهستانی استان کرمان در جنوب شرق ایران است که اکثر جمعیت آن از قوم لر هستند. مرکز این شهرستان شهر رابر بوده و فاصله این شهر تا مرکز استان کرمان ۱۷۵ کیلومتر است. این شهرستان با مساحتی بالغ بر ۱۸۷/۱۶۶۷ کیلومتر مربع بین طول جغرافیایی ۵۶ درجه و ۴۵ دقیقه تا ۵۷ درجه و ۱۶ دقیقه و عرض جغرافیایی ۲۹ درجه و ۲۷ دقیقه تا ۳۸ درجه و ۵۴ دقیقه و در جنوب غربی استان کرمان قرار گرفته است به طوری که از شمال به شهرستان بردسیر، از شمال غرب، غرب و جنوب غرب به شهرستان بافت، از جنوب، جنوب شرق و شرق به شهرستان جیرفت و از شمال شرق به شهرستان کرمان محدود می شود.شهر رابر در سال ۱۳۴۱ دارای شش محله (قلعه – توده و علیا – دیوران- باغ خواجه حسن – کشکوئیه – موردوئیه) بوده است. این شهر در سال۱۳۸۸ از شهرستان بافت جدا گردیده و مستقل شده است.شهرستان رابر را که در جنوب شرق استان کرمان واقع شده است همه با طبیعت و محصولات طبیعی اش می شناسند و بعلت استقرار در محدوده ی کوهستانی و آب و هوایی مطبوع و مناظر و چشم اندازهای زیبا و دلپذیری که دارد به همراه دره های خوش آب و هوا، سرسبز و کوه های مرتفع، آبشار و چشمه سارها که این شهر را دربرگرفته اند در هر فصل سال پذیرای تعداد بی شماری از گردشگران داخلی و خارجی است.
جاذبه های گردشگری شهر رابر
این شهرستان آب و هوایی مناسب، طبیعتی بسیار زیبا و کم یاب دارد و با داشتن جاذبه های گردشگری طبیعی گوناگون، همه ساله پذیرای گردشگرانی از سراسر استان و کشور می باشد.
رودخانه چشمه عروس
چشمه عروس نام رودی است در سه کیلومتری شهرستان رابر واقع در استان کرمان است و این رود به طول ۸۷ کیلومتر سومین رود بلند کرمان است. جذابیت و زیبایی چشمه عروس باعث شده است که در فصل های بهار و تابستان افراد زیادی از شهرهای دور و نزدیک روستاها برای گشت و گذار به این منطقه بیایند. به طوری به رامسر جنوب ایران نامگذاری شده است.
بندر هنزاء
در حدود ۳۰ کلومتری شرق شهر رابر و در حوالی مرز شهرستان جیرفت، بخش هنزاء در حاشیه رودخانه ای به همین نام گردشگران را به خود می خواند. علاوه بر انبوه درختان سردسیری و گردوهای تنومند، کوچه-باغ های شیب دار این بخش از شهرستان رابر فضای دل انگیزی برای گشت و گذار ایجاد کرده است.رودخانه ی دائمی هنزاء در میان روستا جاری است. در گذشته تعدادی آسیاب آبی در مسیر رود وجود داشته که متاسفانه اثری از آن ها باقی نمانده است.طبیعت زیبای بُندرِ هنزاء میزبان خیل گردشگرانی است که از گرمای تابستان به این منطقه ی ییلاقی پناه می آورند. در این منطقه اقامت گاه هایی برای مسافران در نظر گرفته شده است. تخت سرتشتک، یکی از بکرترین جاذبه های طبیعی منطقه، نیز در حدود ۱۲ کیلومتری بندر هنزاء واقع شده است.
تخت سرتشتک
تخت سرتشتک در ۱۲ کیلومتری بُندرِ هنزاء و در حدود ۴۰ کیلومتری شهر رابر واقع شده است. سرزمینی هموار با پستی و بلندی های ملایم، پوشیده از چمنزار، برکه های کوچک و چشمه های روان که بیش از ۳ هزار و ۶۰۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد. تخت سرتشتک یکی از بکرترین جاذبه های طبیعی منطقه است.
آبشار آبسر
آبشار آبسر از ارتفاعات بحر آسمان سرچشمه می گیرد و در حدود ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی رابر فرو می ریزد. ارتفاع این آبشار زیبا به ۲۵ متر می رسد. فاصله آبشار تا روستای سید مرتضی در حدود ۷ کیلومتر است. دسترسی به آبسر از طریق جاده ی رابر-هنزاء-جیرفت، جاده ی فرعی امامزاده سید مرتضی ممکن است.
آبشار کوه شاه
آبشار کوه شاه در استان کرمان و در دامنه های قله ۴۳۵۰ متری کوه شاه در ۱۲ کیلومتری شمال غربی شهرستان رابر قرار گرفته است. این آبشار در ارتفاعات هزار قرار گرفته که بلندترین قله آن کوه هزار با ارتفاع ۴۵۰۱ متر بلندترین قله استان کرمان محسوب می گردد. کوه هزار به دلیل داشتن هزار نوع گیاه گوناگون ، هزار نامیده شده است و با مساحت ۹۰۰ کیلومتر مربع سرچشمه رودخانه هایی چون هلیل رود تهرود میباشد.
آبشار چهرن
روستای چهرن و آبشار چهرن یکی از مناطق زیبا و بکر رابر است که ییلاق بخشی از جمعیت عشایر منطقه است. چهرن چون دیگر نقاط این منطقه پوشیده از درختان گردو، زردآلو، صنوبر و نیز چمنزار، چشمه و مسیر رودخانه است. در ۲ کیلومتری شمال روستا رودخانه ای جریان دارد که از ارتفاعات لاله زار سرچشمه می گیرد.رسیدن به آبشار چهرن نیازمند حدود یک کیلومتر پیاده روی در مسیر رودخانه است. این مسیر پوشیده از درختان اورس، کهکم، نسترن وحشی، گارچی و درمنه است. بعد ازین مسافت آبشار چهرن در میانه ی تنگه ای رخ می نماید. بلندی این آبشار به ۱۲ متر می رسد. در بالای این آبشار، آبشار کوچک تری با حدود ۳ متر ارتفاع فرو می ریزد. سرسبزی و طراوت بخش میانی دو آبشار، احساس غیر قابل وصفی را برای هر بیننده ای به ارمغان می آورد.
دره گلی هوک
در بخش شرقی رابر دره ای به نام گلی هوک واقع شده است. جایی که جریان آب رودخانه ی سرمشک دیواره های سنگیِ سخت و بلند را فرسوده و دره ای باریک را پدید آورده است. این دره بلند حدود ۲ کیلومتر در شیب سنگی دامنه کوه ادامه دارد و عمق آن در نقاطی به بیش از ۱۰۰ متر می رسد.
دره عشق آباد
در شمال رابر و در دامنه جنوب غربی رشته کوه لاله زار، دره ای سرسبز با شیبی ملایم وجود دارد که عشق آباد نام دارد. جریان آب، درختان گردو در پایین دست و عطر پونه، درمنه و آلاله در بالا دست آرامش و دل ربایی طبیعت را شگفت نمایان ساخته است. در پایین دست دره تفریح گاه وسیعی در میان درختان گردو و چمنزار وجود دارد. در انتهای این دره که با گل های وحشی و عطر پونه در آمیخته است؛ سقوط آب خنک و زلال قله های لاله زار بر دیواره های سنگی، آبشار جالبی را به وجود می آورد.این شهر زیبا و خوش آب و هوا علاوه بر جاذبه های طبیعی، جاذبه های دیدنی و گردشگری بسیار زیاد دیگری هم دارد که از جمله آنها می توان به دهستان سیه بنوئیه، دهستان جواران، روستای کلدان، منطقه حفاظت شده بحر آسمان، روستای پدم آباد، روستای زمین انجیر،روستای گُنجان، روستای ننیز علیا، شاهزاده سید ابوالقاسم، امام زاده سید حسین، امام زاده سید عبدالله، امام زاده سید مرتضی، امام زاده شاه مرتضی و امام زاده میرمحمدرضا ابوطالب اشاره کرد.
غار جواران
روستای جواران در ۱۰ کیلومتری شرق رابر و با فاصله ای۴ کیلومتری در سمت چپ جاده رابر–جیرفت واقع شده است. آب زلال چشمه سارها، باغ های گردو، استخرهای آب و چشم اندازهای این منطقه چون درهای لبریز از زیبایی است. در دیواره های کوه مشرف بر جواران که دامنه های غربی کوه «تنگ» را شامل می شوند، دهانه بزرگ غاری خودنمایی می کند و کاوش آن هر چند کوتاه، حسی خاص، توام با دلهره و هیجان را حاصل می آورد.
امامزاده شاهزاده ابوالقاسم (علیه السلام) -لنگر
این زیارتگاه در 6 کیلومتری جنوب شهر رابُر- در خارج از روستای لنگر واقع شده که به شاهزاده ابوالقاسم شهرت دارد. چشم انداز بقعه بسیار زیباست، جز آن که راه آن خاکی می باشد.بنایی قدیمی و زیبا، به شکل مربّع و به ابعاد 18 متر است که درب آن از جانب مشرق باز می شود و دربی نیز در جنوب دارد. اصل مرقد در اتاقی به ابعاد 12 متر قرار دارد که چهار صفّه بزرگ به ارتفاع 3 متر تعبیه شده و چهار زاویه اتاق با ایجاد چهار گوشواره به دایره تبدیل گشته و در نتیجه گنبد خانه بقعه بر آن استوار شده است. گنبد به شکل عرقچینی بلند به قطر 10 و ارتفاع12 متر است که نمای داخلی آن گچ اندود و نمای خارجی آن قیر اندود شده است. در دو زاویه جنوب بقعه(زیر صفه ها) 2 طاقچه کوچک تعبیه شده است. درست در وسط بنا ضریحی آهنی به طول 2 و عرض 1 و ارتفاع 1/80 سانتی متر به شکل گهواره ای قرار دارد.قدمت بنا بیش از 80 سال است و ظاهراً بر روی بنای قبلی و به همان سبک ساخته شده و برخی از دیوارهای بقعه ترک برداشته شده است. زمین زیارتگاه حدود یک هکتار است که به صورت قبرستان عمومی از آن استفاده می شود. در خارج از بقعه، مقابل درب ورودی آن، گلزار شهدای روستای لنگر واقع است.
منطقه حفاظت شده بحر آسمان
این منطقه در ۲۱۵ کیلومتر ی جنوب مرکز استان و در ۲۵ کیلومتری شرق شهرستان رابر و همچنین ۴۰ کیلومتری شمال غرب شهرستان جیرفت واقع شده است. منطقه دارای اقلیم سرد و خشک بوده و در زمستانها بخش های زیادی از آن پوشپیده از برف می گردد. به واسطه شرایط آب و هوایی خاص در فصول گرم سال از مهمترین ویژگی های جلب توریسم به منطقه می باشد.منطقه بحرآسمان مجموعه ای کوهستانی است که به همراه جبال بارز طولانی ترین و مرتفع ترین رشته کوه جنوب شرقی کشور را ایجاد کرده است. در واقع این کوهستان به مانند بسیاری از کوهستانهای واقع شده در مجموعه فلات مرکزی تنها یکسری کوه پراکنده نبوده بلکه کاملاً رشته کوهی مرتفع است که از نظر توپوگرافی و اقلیمی هیچ سنخیتی با مناطق دشتی اطراف خود ندارد.ارتفاعات این کوهستان که در جنوب شرقی شهر کرمان واقع شده و در نزدیکی کوهستانهای هزار و جوپار قرار دارد زمستانهای بسیار سردی دارد که همراه با بارش برف است و این برف در ارتفاعات تا مدتها باقی می ماند. ارتفاعات بحرآسمان در بخش جنوبی با قرار گرفتن در حوزه آبریز هلیل رود و جازموریان نهایتاً به مناطق دشتی با ارتفاع ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ متر ختم می شود که از آب و هوای بسیار گرمی و تا حدودی مرطوب برخوردار است.
روستای گُنجان
بعدازطی کردن حدود ۱۸۰کلیومتر به رابر میرسید .اگر سراغ گنجان را بگیرید.جاده ای را نشانت میدهند که از بین درختان سربه فلک می گذرد.که واقعا دل را میبرد بعد از گذشتن از روستاهای ننیز وسیه بونیه و عبور از جاده ای پر پیچ خم از بین باغ ها و درختان گردو .روستای پلکانی و زیبای گنجان چهره نمای میکند.این روستاکه در بین کوههای که بیشتر سال پوشیده ازبرفند حصار شده است.این روستا مردمانی خون گرمی دارد که با عشق از روستایشان میگویند.گنجان دارای اب و هوای سردی در زمستان و هوای معتدلی در تابستان است.که به خاطرهوای دلپذیرش در بهار و عید نوروز پذیرای جمع کثیری از هم وطنانمان است.
و در پایان...
شهرستان رابر در جنوب غرب استان کرمان واقع شده و همه آن را با طبیعت و محصولات طبیعی اش می شناسند و بعلت استقرار در محدوده ی کوهستانی ،آب و هوایی مطبوع و مناظر و چشم انداز های زیبا و دلپذیری دارد. شهرستان رابر، یکی از قطب های گردشگری استان کرمان محسوب می شود .وجود طبیعت بکر، آب هوای مطبوع و مناظر چشم انداز های چهار فصل، گیاهان دارویی، قله های بلند، دشت های سرسبز و آبشار ها و چشمه سار های خروشان در کنار بقاء متبرکه و مدفن امام زادگان زیبایی های این شهرستان را دو چندان کرده است. از آنجا که شهرستان رابُر دارای ذخایر طبیعی بکر فراوانی است و بصورت عام، این شهرستان را با طبیعت و محصولات طبیعی اش می شناسند شناخت منابع طبیعی و گیاهان دارویی بسیار غنی و ارزشمند آن چشم دل هر بیننده ای را می نوازد.رابر تابستان های کوتاه و خنک و زمستان های سردی دارد آب و هوای شهر رابر به دلیل قرار گرفتن در دامنه کوه های مرتفع و نیز ارتفاع بالا از سطح دریا معتدل و کوهستانی است.امیدواریم از خواندن این مطالب لذت ببرید با ساعد نیوز همراه باشید.