پاها تکیه گاهی برای بدن محسوب می شوند که تمام وزن بدن را تحمل می کنند. زمانیکه کفش نامناسبی می پوشید تنها پاها دچار ناراحتی نمی شوند بلکه مچ، زانوها، لگن و کمر نیز درگیر می شوند. برای اینکه جلوی پادرد و کمردرد را بگیرید باید بتوانید حمایت و حفاظت خوبی از پاهای خود به عمل آورید. اگر کفش ها پشتیبان خوبی برای پاهای شما نباشند بر نحوه راه رفتن شما تاثیر خواهند گذاشت، ستون فقرات از وضعیت تراز خارج خواهد شد و درد پا و کمر به سراغ شما خواهند آمد. علاوه بر این کفش نامناسب در هنگام راه رفتن و برخورد پا به زمین، ضربه را به خوبی جذب کند به همین دلیل قسمت های دیگر بدن مجبور به تحمل این نیروی ضربه هستند و اینجاست که درد کمر و پا دوبرابر خواهد شد.
کمردرد و پادرد، ناراحتی های ناخوشایندی هستند که بر تمام عملکردهای ما در طول روز تاثیر می گذارند و حتی گاهی روند زندگی ما را نیز مختل می کنند. عوامل بسیاری در بروز پادرد و کمردرد تاثیرگذارند مثل قرار گرفتن بدن در یک وضعیت بد، ورزش نکردن و بی تحرکی. اما پوشیدن کفش های نامناسب یکی از عوامی اصلی در بروز تدریجی یا تشدید دردهای پا و کمر است. در این مقاله به شما نشان خواهیم داد که چگونه یک کفش باعث ایجاد درد و ناراحتی می شود و چگونه با انتخاب یک جفت کفش مناسب با کمردرد و پادرد خداحافظی کنیم.
راهکارهایی برای رهایی از پادرد وکمر درد
در صورتیکه از درد پا و کمر احساس ناراحتی می کنید ابتدا به پزشک مراجعه کنید تا مشکل اصلی درد شما را شناسایی کند. معمولاً پزشک برای یافتن آسیب ستون فقرات یا دردهای مچ یا کف پا، عکس رادیوگرافی گرفته و در مورد شغل و سبک زندگی از شما سوالاتی می پرسد. اگر پس از آزمایش و بررسی معلوم شد که کفش های شما مقصر این درد هستند، بهترین کار این است که برای خرید یک جفت کفش جدید اقدام کنید.
به دنبال یک کفش طبی مناسب باشید.
کفش خوب لزوما یک کفش مارک دار یا گران قیمت نیست. کفش خوب کفشی است که راحت و باکیفیت باشد و در طولانی مدت شما را دچار درد و ناراحتی نکند. زیرا هیچ چیز بهتر از یک زندگی بدون درد نیست. برای جلوگیری از دردهای پا و کمر بهتر است کفشی را انتخاب کنید که:
الف- از قوس کف پای شما به خوبی حمایت کند.
قوس کف کفش باید طوری طراحی شده باشد که با قوس پای شما هماهنگ باشد. اگر دچار صافی کف پا هستید یا به قوس زیاد کف پا مبتلا هستید و مچ پایتان بیش از حد رو به داخل باشد تراز بدن شما به هم می خورد و باعث آسیب یا درد در نواحی مختلف بدن می شود. کفشی که از قوس کف پای شما به خوبی پشتیبانی کند، می تواند دردهای پا و کمر شما را تسکین داده یا از بین می برد. به طور کلی، اگر قوس کف پایتان زیاد است، بهتر است کفشی را انتخاب کنید که قسمت میانی کفی آن نرم تر باشد. افرادی که قوس کف پایشان کم است، باید کفشی با قسمت میانه سفت تری را برای کنترل بیشتر در حرکت انتخاب کنند. برای تست این ویژگی، با انگشت خود قسمت میانی کف کفش را فشار داده و میزان نرمی و سفتی آن را بررسی کنید.برای تعیین نوع قوس کف پا، پای خود را در آب فرو کنید و روی یک تکه مقوا راه بروید. ردپای شما نوع قوس کف پایتان را نشان می دهد.
ب- ضربه های وارد شده به پا را جذب نماید.
هنگام انتخاب کفش، به زیره آن توجه داشته باشید. زیره های طبی و استاندارد کمک می کند تا شوک ناشی از ضربه از بین برود و از استرس وارد شده به کف پا و کمر بکاهد.
ج- اندازه پایتان باشد.
کفشی که خیلی تنگ یا خیلی گشاد باشد باعث تشدید عوارض و دردهای پا و کمر می شود. انگشتان پا اولین ناحیه ای هستند که تحت تأثیر تنگی بیش از حد کفش قرار می گیرند. پیامدهای این کار عوارضی مانند پینه، تاول، انحراف شست پا، میخچه و مشکلات دیگر است. بسیاری از کودکانی که از کفش های با سایز نامناسب استفاده می کنند نیز در خطر ابتلا به بدشکلی های پا در حین رشد قرار دارند.
معیارهای مهم زمان انتخاب کفش طبی مناسب برای کاهش کمردرد و پادرد
کفش باید در قسمت سینه پا به خوبی خم شود ولی نباید انعطاف بیش از حد داشته باشد. مطمئن شوید کفش به خوبی از قوس کف پا حمایت می کند.می توانید در داخل کفش خود از کفی طبی استفاده کنید. اگر علاقمند به پوشیدن کفش پاشنه بلند هستید کفش هایی را انتخاب کنید که طبی باشند و پاشنه هایی پهن و ارتفاعی کمتر از 5 سانتیمتر داشته باشند. اما به یاد داشته باشید که این کفش ها برای استفاده طولانی مدت مناسب نیستند.
سعی کنید در جلوی کفش روزمره به اندازه نصف طول شست و در جلوی کفش ورزشی به اندازه یک شست شما فضا وجود داشته باشد. از پوشیدن کفش های باریک اجتناب کنید چراکه ممکن است کف پای شما از طرفین کفش بیرون زده و روی کفی کفش قرار نگیرند. انتخاب یک کفش مخصوص دیابت برای افراد مبتلا به نوروپاتی دیابتی یا مشکلات عروقی اهمیت ویژه ای دارد. برای ورزش یا پیاده روی حتما از کفش ورزشی زنانه یا کفش ورزشی مردانه استفاده کنید.
مزایای کفش طبی برای کمردرد
از آنجایی که روش های درمان غیرجراحی کمردرد محدود است، کفش طبی غالباً راهکار مناسبی به شمار می آید، چرا که هم ارزان است و هم عوارض نامطلوب آن انگشت شمار است حساس شدن پا به لمس شایع ترین عارضه پوشیدن کفش طبی است. البته حساسیت پا معمولاً به مرور زمان و به موازات عادت کردن به کفش طبی برطرف می شود.
کمردرد بسیاری از بیماران با پوشیدن کفش طبی در حد قابل توجهی کمتر شده است. به علاوه کفش طبی رویکرد درمانی ایمن، غیرتهاجمی و غیردارویی برای افرادی است که می خواهند وابستگی خود را به داروهای مسکن کاهش دهند. از کفش طبی می توانید به تنهایی یا در کنار دیگر روش های درمان غیرجراحی کمر درد استفاده کنید.
ارائه حمایت بیشتر
کفش طبی با هدف برطرف کردن مشکلات اسکلتی ـ عضلانی خاص طراحی شده است. به همین دلیل کفش طبی به خوبی از کمر، پا و از همه مهم تر مچ و کف پا حمایت می کند.وقتی کفش طبی می پوشید، می توانید مطمئن باشید که کفش از قوس کف پا، پاشنه و پنجه حمایت می کند. طراحی علمی کفش طبی محافظت را در یک ناحیه و انعطاف پذیری را در ناحیه دیگر ارائه می دهد و به این ترتیب پا را محکم در میان می گیرد و آن را قوی و پایدار می کند.
تسکین درد
کفش نامناسب و ناراحت می تواند دلیل احساس درد مزمن در کمر، لگن، پایین پا، پاشنه و کف پا باشد. اگر سبک زندگی یا کارتان ایجاب می کند که ساعت های طولانی بایستید، کفش نامناسب باعث خواهد شد که فشار بسیار زیادی به یک ناحیه خاص وارد شود و در نتیجه پا و کمرتان درد بگیرد. کفش هایی که کفی محافظ دارند و از گودی کف پا حمایت می کنند، چنین مشکلاتی را به سادگی برطرف می کنند. کفش طبی به گونه ای طراحی شده است که حفاظت و حمایت حداکثری را از پا ارائه دهد، قدرت پا را افزایش دهد و به این ترتیب به برطرف شدن درد و فشار کمک کند. به علاوه کفش طبی از آسیب دیدن استخوان، پا و عضلات در آینده جلوگیری می کند.
بهبود گردش خون
گردش خون مناسب برای حفظ سلامتی تمام اندام های بدن لازم است. اگر خون کافی به پاهایتان نرسد، پاها از اکسیژن و مواد مغذی محروم می شوند. هرچند در ابتدا متوجه اختلال در خونرسانی و عوارض آن نمی شوید، اما به تدریج انجام دادن ساده ترین کارها هم برایتان مشکل می شود. در نهایت چون گردش خون و مایعات مختل می شود، پاها ورم می کند.اما کفش طبی به گونه ای طراحی شده است که گردش خون را در تمام قسمت های پا و کف پا بهبود دهد. کفش طبی با تحریک کردن نقاط مختلف بدن موجب بهینه شدن گردش خون می شود. این اثر از پاها در برابر آسیب سلولی و ورم محافظت می کند.
انواع کفش طبی مناسب کمردرد
مدل های مختلفی از کفش طبی برای تسکین یا رفع علائم ناشی از عارضه های اسکلتی ـ عضلانی مانند درد کمر، لگن، زانو و کف پا وجود دارد. تمام این عارضه ها به نوعی با هم مرتبطند و نیرویی که به کف پا وارد می شود، در نهایت به کمر و ستون فقرات منتقل می شود.
نکته مهمی که هنگام خرید کفش طبی باید به آن توجه کنید، این است که بهترین نوع کفش را با توجه به مشکل خاص پایتان تهیه کنید.
قبل از هر چیز باید به قوس کف کفش توجه کنید، قوس کف کفش باید به گونه ای طراحی شده باشد که از قوس طبیعی کف پا حمایت کند. قوس کف پا به طور کلی در سه شکل اورپرونیشن (کم بودن قوس کف پا)، خنثی و سوپینیشن شدید (زیاد بودن قوس کف پا) وجود دارد.
- کفش پیاده روی: کفش پیاده روی به طور کلی با هدف درمان مشکلات مختلف طراحی می شود؛ کنترل حرکتی کفش ورزشی به اصلاح پرونیشن کمک می کند. به علاوه کفش پیاده روی قوس خنثی کف پا را پایدار می کند و از قوس بیش از حد کف پا محافظت می کند.
- کفش مینیمال: کفش مینیمال به گونه ای طراحی شده است که به جای پاشنه پا، بخش جلویی یا میانی پا به زمین برخورد کند. این سبک طراحی شیوه تماس و تعامل کف پا و پا را با زمین تغییر می دهد.
- کفی طبی با طراحی خاص: کفی طبی به دلیل ارائه حمایت بیشتر از کف پا به تسکین کمر درد برخی بیماران کمک می کند.
- کفی تجویزی: کفی فانکشنال یا عملکردی معمولاً از پلاستیک یا گرافیت تهیه می شود و می تواند مشکلات ناشی از حرکت غیرعادی را درمان کند. کفی تطبیقی نرم تر است و بیشتر برای ارائه حمایت و محافظتی که برای درمان عارضه های دردناک پا مورد نیاز است، به کار برده می شود و برای درمان کمر درد چندان کاربرد ندارد.
وقی و مشکلات ستون فقرات گردد.
پیشنهاد برای خرید کفش مناسب برای رهایی از دردهای کمر و گردن
- بخش داخلی کفش نباید بیش از حد لغزنده ویا سخت باشد، باید از ساختار طبیعی پا و مچ پاها حمایت کند.
- قد کف کفش تا سقف آن باید به اندازه کافی بالا یا انعطاف پذیر باشد تا موقعیت انگشتان داخل کفش را مختل کند.
- هنگام خرید کفش ها به جای فکر کردن به اینکه کفش با مرور زمان بزرگتر می شود و به اصطلاح جا باز می کند ،کفش هایی را خریداری کنید که پاهایتان در آن کاملا احساس راحتی کنند.
- باید به جنس کفش خود اهمیت دهید و از خرید کفش هایی با جنس نایلون و مشابه آن خودداری کنید.
- باید میان بلندترین انگشت شما و سر کفش نیم اینچ فاصله باشد.
- بهترین زمان برای خرید کفش ،شب است.زیرا پاها در طول روز به دلیل انجام کارهای روزمره سبب تورم شده اند .به همین دلیل کفش هایی که در هنگام شب خریداری می شوند باعث می شوند که فرد در طول روز احساس راحتی بیشتری داشته باشد.