مطمئنأ برای شما رخ داده است که با وجود داشتن یک روز بسیار خوب و عالی، به یک باره و به محض رسیدن شب و دقیقاً در زمانی که تلاش می کنید به خواب بروید همه افکار منفی جهان به شما حمله میکنند.اولین چیزی که باید آن را به خوبی متوجه شوید این است که افکار منفی یکی از راه هایی هستند که ذهن شما، برای یادآوری مشکلات حل نشده شما از آنها استفاده می کند. همچنین با این کار ذهن شما قصد دارد خطرات احتمالی در آینده را به شما هشدار دهد. اما اگر واقعاً این پاسخ واقعیت داشته باشد باید افکار منفی را در تمام طول روز تجربه کنید. درست است ؟نه اصلاً این طور نیست. زیرا در بعضی از اوقات شما به ذهن خود این فرصت را نمی دهید که به شما هشدار دهد. اگر می خواهید پاسخ این سؤال را بگیرید، در ادامه این مقاله همراهمان باشید.
چرا افکار مزاحم هنگام خواب به سراغمان می آیند؟
برخی از افرادی که شب ها دچار این مشکل می شوند، در طول روز هم درگیر این افکار و مضطرب هستند. اما بسیاری از افرادی که در طول روز آرامش نسبی دارند هم وقتی می خواهند بخوابند و استراحت کنند، درگیر این افکار می شوند.دلیلش این است که بیشتر ما در طول روز به راحتی از نگرانی ها و ترس های خود دور می شویم؛ کار می کنیم، با دیگران در ارتباط هستیم، تلویزیون می بینیم، به فعالیت های مختلف مشغول می شویم و کمتر به احساس درونی خود آگاه هستیم. اما شب که همه جا تاریک و ساکت می شود، خود را با افکارمان تنها می بینیم و احساسات منفی و نگرانی ها خودشان را نشان می دهند.
افکار مزاحم هنگام خواب چه نشانه هایی دارند؟
این افکار ناگهانی ایجاد می شوند و به نظر می رسد مهارناپذیرند و ذهن شما را پر می کنند. برخی از تجربه های رایج در این خصوص عبارت اند از:
- مثل زمانی که در حال تماشای فیلم هستید، افکار و سناریوهای مختلف در ذهنتان نقش می بندند و از پیش چشمتان عبور می کنند.
- افکار سریع و پشت سر هم می آیند، مثل اینکه کسی درون ذهنتان خیلی سریع صحبت کند.
ممکن است علائم اضطراب هم همراه این افکار به سراغتان بیایند، مانند:
- تندشدن ضربان قلب؛
- عرق کردن؛
- تندشدن تنفس.
راهکارهای مقابله با افکار مزاحم هنگام خواب
برخی از افرادی که شب ها دچار این مشکل می شوند، در طول روز هم درگیر این افکار بوده و مضطرب هستند اما بسیاری از افرادی که در طول روز آرامش نسبی دارند هم وقتی می خواهند بخوابند و استراحت کنند، درگیر این افکار می شوند. در ادامه به بیان راهکارهایی برای این موضوع می پردازیم.
دفترچه نگرانی داشته باشید
نوشتن برخی از افکار و ترس ها قبل از رفتن به تختخواب می تواند به کاهش استرس شبانه کمک کند. افکار استرس زا در تمام طول روز هم در ذهن ما هستند اما شب ها خودشان را بیشتر نشان می دهند. استفاده از روشی برای بیرون ریختن این افکار از ذهن قبل از خواب، می تواند مفید باشد. پس دفترچه ای بردارید و ۵ تا ۱۰ دقیقه در روز را به فهرست کردن نگرانی های خود اختصاص دهید یا ۵ تا ۱۰ دقیقه را صرف نوشتن آزادانه درباره هر فکری کنید که به ذهن تان می رسد.
مراقبه کردن از راهکارهای مقابله با افکار مزاحم هنگام خواب
مدیتیشن یا مراقبه درست قبل از خواب یا در طول روز، می تواند تاثیر زیادی بر کیفیت خواب و راندن افکار مزاحم داشته باشد. اگر اولین بار است که می خواهید مدیتیشن را تمرین کنید، می توانید با چند دقیقه در روز شروع کنید و سپس آن را افزایش بدهید.هیچ قانون مشخص و تعریف شده ای برای مدیتیشن وجود ندارد. فقط کافی است چند دقیقه در سکوت چشمان تان را ببندید. ممکن است در حین مدیتیشن متوجه شوید که افکارتان با هم تداخل دارند اما مدیتیشن فرصتی است که یاد بگیرید افکارتان را رها کنید.
قبل از خواب از ابزار دیجیتال استفاده نکنید
بسیاری از ما به تلفن همراه خود معتاد شده ایم و تمام روز تا زمان خواب از آن استفاده می کنیم. متاسفانه این عادت ناسالم می تواند به خواب رفتن را بسیار سخت کند و باعث هجوم افکار مزاحم شود. علاوه بر این، صفحه نمایش تلفن همراه، نور آبی ساطع می کند که می تواند باعث کاهش سطح ملاتونین شود و خواب را مختل کنند.
عصرها هر اطلاعاتی را وارد ذهن تان نکنید
تماشای تلویزیون، دیدن فیلم های ترسناک یا خواندن کتاب های آزاردهنده قبل از خواب می تواند بر خواب ما اثر بگذارد و باعث ایجاد افکار مزاحم هنگام خواب شود. بسیاری از ما احساس می کنیم که مجبور هستیم با رویدادهای ناراحت کننده و اخبار جهان همراه شویم. در حالی که نتیجه این کار فقط افزایش استرس و مختل شدن خواب است.
به عوامل استرس زای زندگی توجه کنید
اختیار بعضی چیزها در دست ما نیست و چنین موقعیت هایی می توانند منجر به تشدید استرس، اضطراب و بی خوابی شوند. گاهی هم افکار مزاحم قبل از خواب مانند هشداری هستند که می گویند باید در زندگی خود تغییراتی در جهت کاهش استرس ایجاد کنیم. شاید زمانش رسیده است برای ایجاد تغییراتی تلاش کنید که به شما این امکان را می دهند زندگی سالم تر و کم استرس تری داشته باشید.
مراجعه به درمانگر
اگر مکرر دچار افکار مزاحم هنگام خواب می شوید و روش های مختلف پیشگیری از آن موثر نبوده اند، باید دنبال کمک حرفه ای باشید. مراجعه به درمانگر گزینه ای عالی برای مقابله با افکار آزاردهنده در شب و بی خوابی است. مشاور یا درمانگر می تواند به شما کمک کند که بفهمید چه چیزی باعث ایجاد این افکار می شود.رفتار درمانی شناختی یکی از موفق ترین درمان ها برای مقابله با اضطراب، بی خوابی و علائمی مانند افکار مزاحم در هنگام خواب است. به شما کمک می کند به افکار خود آگاه شوید، راهبردهای مقابله ای را بیاموزید و اضطراب تان را مهار کنید.
2 سال پیش