به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، تا به حال متوجه شده اید برخی از مشکلاتی که در روابط میان فردی یا کاری تجربه می کنید، تکرار می شوند؟
برای مثال کسی که در گذشته بحث های ناخوشایندی با همکارانش داشته است، می تواند انتظار داشته باشد که در آینده نیز با جدل های مشابهی مواجه شود. صرف نظر از اینکه شاید این جدل ها در یک محیط کاری کاملا متفاوت باشند و موضوع اصلی بحث های مختلف، یکسان است، آن فرد در ایجاد رابطه ی صحیح با همکارانش مشکل دارد.
این فقط یک مثال است، اما بسیاری از ما اشتباهات مان را تکرار می کنیم تا اینکه سرانجام احساس ناامیدی می کنیم و فکر می کنیم این اتفاق ها به خاطر شخصیت مشکل دار ماست و کاری از دست مان برنمی آید.
در واقع دلیل اینکه مشکلات خاص تکرار می شوند این است که ما از یک تکنیک حل مسئله ی مؤثر استفاده نمی کنیم. خوشبختانه با به کارگیری راهکارهایی که در ادامه ی این مطلب به آنها اشاره می کنیم می توانید به فردی که مهارت حل مسئله بالایی دارد، تبدیل شوید و در نتیجه مشکلاتی را که با آنها مواجه می شوید، کاهش دهید. پس با ما همراه باشید.
روش های تقویت مهارت حل مسئله:
برای تقویت مهارت حل مسئله نیازی نیست بسیار باهوش باشید، تنها کافی است تمرین کنید. بسیاری از افراد تصور می کنند برای داشتن مهارت حل مسئله باید باهوش باشند، در حالی که این طور نیست. زمانی که مراحل مختلف حل مسئله را بشناسید، می توانید به راه حل های خوب دست یابید.
بر راه حل، نه مشکل، تمرکز کنید:
متخصصان دریافته اند که اگر بر مشکل تمرکز کنید، نمی توانید به راه حل برسید. این بدان دلیل است که تمرکز بر مشکل باعث ایجاد احساسات منفی در مغز شما می شود. این احساسات توانایی یافتن راه حل را در شما کاهش می دهند.
نمی خواهیم بگوییم که باید مسئله را نادیده بگیرید، بلکه تلاش کنید آرام بمانید. ابتدا باید مشکل را بشناسید و بعد تلاش کنید که به راه حل های آن بپردازید. به عبارت دیگر، با تمرکز بر «یافتن مقصر» و حواشی آن نمی توانید راه حل را پیدا کنید.
برای تعریف دقیق مشکل به پنج «چرا» پاسخ دهید:
با پرسیدن سوال «چرا» در مورد مشکل می توانید به علت آن دست یابید و بدین ترتیب با یافتن علت زمینه ساز مسئله به راه حل آن نیز برسید. تقویت مهارت حل مسئله به پاسخ دادن به پنج سوال بستگی دارد. این سناریو را فرض کنید:
مشکل: همیشه دیر سر کار حاضر می شوید.
چرا دیر سر کار حاضر می شوم؟
همیشه گزینه چرت زدن آلارم را می زنم و باز هم به خواب خود ادامه می دهم.
چرا می خواهم باز هم بخوابم؟
صبح ها خیلی احساس خستگی می کنم.
چرا صبح ها احساس خستگی می کنم؟
شب ها دیر می خوابم.
چرا شب ها دیر می خوابم؟
بعد از ظهر یک فنجان قهوه می نوشم و تا آخر شب در شبکه های اجتماعی چرخ می زنم. نمی توانم دست از این کار بکشم.
چرا بعد از ظهر قهوه می نوشم؟
از آنجا که شب قبل خواب کافی نداشته ام، بعد از ظهر سر کار احساس خستگی می کنم و برای سرحال شدن به آن نیاز دارم.
بنابراین، همان طور که می بینید اگر تلاش نکنید که مشکل ریشه ای را کشف کنید، باز هم هر روز چند آلارم با وقفه های متعدد تنظیم می کنید و باز هم خواب می مانید. برای حل این مشکل، کافی است یک شب دست از گشتن در شبکه های اجتماعی بکشید تا فردا صبح با انرژی بیشتری بیدار شوید و بعدازظهر به قهوه نیازی نداشته باشید.
مسائل را ساده کنید:
به عنوان انسان تمایل داریم مسائل را بیشتر از آن چیزی که هستند پیچیده کنیم. برای تقویت مهارت حل مسئله باید مشکل را ساده کنید.
تمام جزئیات را حذف کنید و به اصل مشکل بپردازید. سعی کنید به دنبال یک راه حل ساده و واضح باشید. پس از یافتن راه حل شاید تعجب کنید که همیشه جلوی چشمتان بوده است، اما به آن توجهی نداشته اید.
برای تقویت مهارت حل مسئله همه راه حل ها را یادداشت کنید:
برای تقویت مهارت حل مسئله لازم است تمام راه حل های ممکن، حتی مسخره ترین آنها را یادداشت کنید. تفکر خلاق خود را به کار بگیرید تا تمام راه حل های ممکن به ذهن شما خطور کند.
هیچ راه حلی بد نیست، بلکه می تواند به یافتن راه حل بهتر کمک کند. برای یافتن راه حل های دیوانه وار خود را مسخره نکنید، زیرا هر یک می توانند ایده ای برای یافتن راه حل ایده آل باشند.
از زبان احتمالات کمک بگیرید:
برای تقویت مهارت حل مسئله و به کارگیری مهارت تفکر خلاق خود از عبارت هایی مانند «اگر …» یا «فرض کنیم …» استفاده کنید. این عبارت ها باعث می شوند که مشکل را از جنبه های مختلف مشاهده کنید و نتیجه هر راه حل را بررسی کنید.
برای تقویت مهارت حل مسئله کمک بگیرید:
غرور خود را کنار بگذارید و از دیگران کمک بخواهید. حتی اگر می توانید به تنهایی مشکلی را حل کنید، کمک گرفتن از دیگران به معنی یافتن راه حل ها و ایده های جدیدی است که شاید خودتان به آنها نمی رسیدید.
اما از چه کسی باید کمک بگیرید؟
خانواده و دوستان شروع خوبی هستند زیرا می توانند مشوق و حامی خوبی برای شما باشند. همکاران و افراد متخصص نیز می توانند در زمینه حل مشکلات کاری به شما کمک کنند. مربی، راهنما و مشاور افراد دیگری هستند که برای حل یک مشکل می توانید از آنها کمک بگیرید.
رویکرد مرحله به مرحله داشته باشید:
برای تقویت مهارت حل مسئله در خود از رویکرد «چرخه حل مسئله» کمک بگیرید که با شناسایی مشکل شروع می شود. پس از آن، استراتژی ها را شناسایی کنید.
اطلاعات خود را دسته بندی کنید: چه چیزهایی را در مورد مشکل می شناسید و از کدامیک اطلاع ندارید؟ با جمع آوری اطلاعات شانس دست یابی به راه حل را افزایش دهید.
زمانی که به یک راه حل دست یافتید، پیشرفت حل مسئله را زیر نظر بگیرید. پس از اجرا، راه حل شما باید نشانه هایی از حل مشکل را از خود نشان دهد، در غیر این صورت باید به دنبال استراتژی جایگزین باشید.
نتیجه نهایی را ارزیابی کنید. آیا نتیجه حاصل شده شما را به هدفتان رسانده است؟ آیا نتیجه حاصل شده منطبق با شرایط و خواسته های شماست؟ در این صورت موفق شده اید. در غیر این صورت، دفعه بعد استراتژی دیگری را امتحان کنید.