به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، ضد یخ (ضدجوش همان ضد یخ در تابستان است) مایعی است که به منظور جلوگیری از یخ زدگی و افزایش نقطه جوش آب مورد استفاده قرار می گیرد. با اضافه کردن ضد یخ به رادیاتور خودرو، دمایی که خودرو می تواند بدون جوش آوردن، در آن دما حرکت کند افزایش پیدا می کند. ضد یخ یک افزودنی بر پایه الکل است که معمولا در رنگ های سبز، قرمز، آبی یا نارنجی دیده می شود و از اتیلن گلیکول ساخته شده است.
وظایف ضد یخ خودرو
قبل از اینکه به زمان مناسب تعویض ضد یخ در فصل تابستان و زمستان اشاره کنیم بهتر است با وظایف آن بیشتر آشنا شویم.
1- یکی از مهم ترین وظایف ضد یخ، جلوگیری از یخ زدگی در فصول سرد سال است. با توجه به فلزی بودن قطعات خودرو، یخ زدگی آب خودرو می تواند منجر به آسیب های جبران ناپذیری شود که ضد یخ با پایین آوردن نقطه انجماد آب، مانع از این امر می شود. زیرا یخ زدن سیستم خنک کننده باعث انبساط مایع ضد یخ شده و در نتیجه افزایش حجم آن موجب ترک برداشتن دیواره بلوک سیلندر و ترکیدن رادیاتور می شود.
2- تقریبا تمامی رانندگان بر اهمیت استفاده از ضد یخ در زمستان واقف هستند، اما افراد کمتری از عملکرد ضد یخ در فصول گرم آگاهی دارند. استفاده از ضد یخ در فصل تابستان منجر به افزایش نقطه جوش آب شده و مانع از جوش آوردن خودرو خواهد شد. به عنوان مثال دمای شهر تهران در تابستان گاهی به 40 درجه سانتی گراد نیز می رسد؛ بنابراین وجود مایعی که بتواند گرمای موتور را در این شرایط کاهش دهد ضروری است.
3- یکی از مواردی که باعث افزایش حرارت موتور و جوش آوردن خودرو می شود، عدم رسیدن مایع خنک کننده به برخی از قسمت ها و منافذ است که منجر به افزایش دما و در نتیجه جوش آوردن موتور خواهد شد. ضد یخ با کم کردن رسوبات در داخل رادیاتور، تا حدودی زیادی این مشکل را رفع می کند.
4- خوردگی و اکسید شدن قطعات فلزی موتور، یکی از مشکلاتی است که می تواند هزینه های بسیاری را بر مالکین خودرو تحمیل کند. جلوگیری از خوردگی قطعات فلزی، یکی از مهم ترین وظایف ضد یخ است که افراد کمی از این نکته آگاه هستند.
مایع ضد یخ مناسب برای شرایط جغرافیایی مختلف
اگر در مناطق سردسیر زندگی می کنید، نسبت مایع ضد یخ به آب را بیشتر کنید. دلیل این کار کاملاً واضح است؛ شما باید از یخ زدن آب داخل رادیاتور جلوگیری کنید و نقطه انجماد را پایین آورید. یخ زدن مایع داخل رادیاتور یعنی صرف مخارج سنگین و شروع تعمیرات اساسی. با انبساط مایع داخل رادیاتور ، به رادیاتور و سیلندر فشار وارد می شود و رادیاتور ترک برمی دارد. در این مناطق اگر ۶۰ درصد از میزان مایع موجود در رادیاتور را مایع ضد یخ تشکیل دهد، مناسب خواهد بود.
در مناطق بادخیز هم باید نسبت مایع ضد یخ به آب ۶۰ به ۴۰ باشد. رانندگی در باد و کولاک باعث از دست رفتن دمای لازم برای موتور می شود و در نتیجه، امکان یخ زدن مایع داخل رادیاتور افزایش می یابد.
یادتان باشد مایع ضد یخ رادیاتور ، دو خاصیت دارد: پایین آوردن نقطه انجماد آب و بالا بردن نقطه جوش آن در رادیاتور؛ بنابراین استفاده از مایع ضد یخ در مناطق گرمسیری هم الزامی است. تصور کنید در برخی از شهرهای کشور، دمای هوا در تابستان به بالای ۵۰ درجه سانتی گراد هم می رسد. رانندگی با خودروها در چنین دمایی بدون ضد یخ امکان پذیر نیست و دمای موتور باید دائماً تعدیل شود.
مایع ضد یخ مناسب برای خودروهای متفاوت
تشخیص نوع سیستم خنک کننده خودروی شما، کار چندان سختی نیست. به صورت تقریبی، ۹۵ درصد رادیاتورهای آب خودروهای امروزی، آلومینیومی هستند. با نگاهی به داخل کاپوت جلو و مشاهده و لمس رنگ و جنس رادیاتور متوجه می شوید که جنس آن آلومینیومی است. در گذشته، سیستم خنک کننده بیشتر خودروها از جنس مس بود. یکی از دلایل جایگزین شدن آلومینیوم به جای مس، پایین آوردن وزن این سیستم و وزن خودرو بود.
در بعضی از قسمت های خودرو، قطعات از جنس برنج یا مس هستند. از آنجایی که مایع ضد یخ در تماس دائمی با برخی از این قطعات است، مایع ضد یخ انتخابی شما می بایست با این قطعات سازگار باشد. ضد یخ هایی با پایه های معدنی، مناسب قطعات برنجی و مسی و ضد یخ با پایه های آلی، مناسب قطعات آلومینیومی است و در افزایش عمر این قطعات مؤثر است. بیشتر خودروهای امروزی از ضد یخ هایی با پایه آلی استفاده می کنند.
آیا می توان انواع مختلف مایع ضد یخ را با هم ترکیب کرد؟
این سؤال برای افراد زیادی پیش می آید اما پاسخ آن منفی است. ترکیب دو نوع مایع ضد یخ ممکن است به سیستم خنک کننده خودروی شما آسیب جدی وارد کند. حتی ممکن است خاصیت و کارایی هر دو ضد یخ هم از بین برود.