به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، روغن گیربکس یک مایع لغزنده است که در نقش روان کننده برای بخش های متحرک در داخل گیربکس شما بکار می رود. همچنین در جعبه دنده اتوماتیک، این سیال به عنوان خنک کننده و یک سیال لزج عمل کرده که وظیفه انتقال قدرت را از موتور دارد.
انواع این سیالات برای جعبه دنده های متفاوت مورد استفاده قرار می گیرند. به طور کلی به روغن مورد استفاده در جعبه دنده های اتوماتیک روغن گیربکس می گویند.همچنین به روغن مورد استفاده در گیربکس های دستی ، روغن دنده یا واسکازین گفته می شود.
تفاوت اصلی این دو در غلظت و گرانراوی آنهاست که ناشی از تفاوت عملکرد در جعبه دنده دستی و اتوماتیک است. البته در بعضی مواقع میتوان از روغن گیربکس اتوماتیک در گیربکس دستی استفاده کرد، اما عکس آن غیر ممکن است.
دفترچه راهنمای خودرو شما اطلاعات لازم مورد روان کننده های مناسب خودرو شما در اختیارتان قرار گرفته است.
از راهنما خرید روغن گیربکس کمک بگیرید تا روغن گیربکس مورداستفاده ی خودروی تان تا تاریخ انقضای واقعی و استانداردش به درستی کار کند و کارکرد خودروی شما را با مشکلات فوق همراه نسازد. لازم به ذکر است که در دفترچه ی راهنمای هر خودرویی درباره ی روغن گیربکس مناسب آن خودرو اطلاعات لازم آمده است. این نوشتار از این جهت گردآوری شده است که شما با اطلاعات و اصطلاحات مربوط به روغن گیربکس به تفصیل آشنا شوید و معنا و مفهوم آنها را بدانید تا هیچ گونه شک و شبهه ای برای انتخاب روغن گیربکس مناسب خوردوی تان باقی نماند.
گرانروی استاندارد
به میزان مقاومت مایعات در برابر جاری شدن، گرانروی می گویند. در واقع غلظت مایعاتی مثل روغن یکی از پارامترهای مهم در انتخاب آنها به شمار می آید. گرانروی روغن گیربکس بر حسب شرایطی که در آن قرار می گیرد، مشخص می شود. منظور از شرایط، نوع گیربکسی است که روغن را در آن می ریزید و نوع منطقه ای که خودرو غالبا در آن تردد می کند. برای مثال وقتی تعیین می کنند گرانروی روغن گیربکس دنا ۷۵W-80 است، یعنی اگر روغنی با این میزان غلظت درون گیربکس دنا ریخته شود، گیربکس این خودرو در شرایطی که خودرو در جایی با بازه ی دمایی ۲۲- درجه سانتی گراد تا ۱۰۴ درجه سانتی گراد تردد کند، عملکرد مطلوبی خواهد داشت. همان طور که می دانید دما و حرارت تأثیر مستقیمی بر عملکرد روغن ها و مقاومتشان در برابر جاری شدن دارد؛ به همین دلیل چنانچه دمای هوای جایی که خودرو در آن تردد می کند، مثلاً بیش از اندازه گرم باشد، روغن، رقیق شده و سریع تر از حد معمول جابه جا می شود. شاخص گرانروی روغن ها بر حسب دما، با کمک نموداری نظیر نمودار ذیل تعیین می شوند. به گرانروی روغن ، شاخص SAE هم می گویند.
کیفیت مناسب
شاخص کیفی روغن گیربکس یا API یکی از شاخصه های مهم است که با علامت اختصاری GL مخفف کلمه ی Gear Lubricant نشان داده می شود. کلمه API نیز مخفف عبارت انگلیسی American Petroleum Institute و معرف انجمن نفت آمریکا است. درجه ای که برای انواع روغن گیربکس در نظر گرفته می شود، عددی بین ۱ تا ۶ است که به صورت GL-6 نوشته می شود. آنچه راهنما خرید روغن گیربکس باید بر آن تأکید کند تا شما با کیفیت ترین روغن را برای خوردوی تان بخرید، این است که هر قدر این عدد بیشتر شود، شاخص کیفی روغن شما از درجه ی بالاتری برخوردار خواهد بود.
مقاوم در برابر فشار
جعبه دنده، سیستمی است که کارایی آن در اثر حرکت و جابه جایی قطعات و چرخ دنده هایی فلزی و درگیر شدن آنها با هم حاصل می شود. اگر روغن گیربکس مابین این قطعات قرار نگیرد، آنها با هم برخورد می کنند. وجود روغن برای این است که مانند لایه ای غضروفی بین قطعات قرار بگیرد تا از سایش و برخورد قطعات با هم بکاهد و در مقابل فشارهای قطعات، پایدار باشد. مقاومت روغن در برابر فشار به این معناست و باید هنگام خرید آن به این شاخصه توجه کرد. روغن گیربکس غیراستاندارد زودتر از موعد، فاسد می شود و کارایی خود را از دست می دهد.
مقاوم در برابر دما
همان طور که در بالاتر گفته شد، دمای بالا عاملی برای فساد روغن هاست. حرکت کردن قطعات گیربکس، دمای حاصل از کارکرد موتور و دمای هوایی که در اطراف خودرو در جریان است، موجب گرم شدن سیستم گیربکس می رسد. شاید باورتان نشود اما درجه ی دمای گیربکس ممکن است به بیش از ۱۰۰ درجه سانتی گراد هم برسد؛ پس روغن گیربکس باید تحمل بالایی در برابر این میزان حرارت داشته باشد و با جذب و انتقال گرما از سیستم محافظت کند؛ دقیقاً شبیه به کاری که آب و ضد یخ در سیستم خنک کننده ی خودرو انجام می دهند. اغلب روغن های گیربکس نقطه ی جوشی بیش از ۲۰۰ درجه ی سانتی گراد دارند. راهنمای خرید روغن گیربکس به شما توصیه می کند که روی قوطی روغن را با دقت مطالعه کنید و چنانچه اطلاعات لازم را نیافتید، از فروشنده درباره ی آن بپرسید.
مقاوم در برابر تشکیل کف
جابه جایی روغن بین قطعات و داخل جعبه دنده، باعث تشکیل حباب و یا همان کف می شود. وجود حباب ها باعث می شود که انتقال قدرت بین چرخ دنده ها کند شود؛ به علاوه انتقال حرکت از قطعات به یکدیگر با توان و انرژی لازم همراه نخواهد بود. راهنما خرید روغن گیربکس به ویژه برای خودروهای گیربکس اتوماتیک به شما توصیه می کند، روغن گیربکسی را بخرید که قابلیت ضد کف کردن داشته باشد.