عنوان رسمی و اداری مجوز عطاری، پروانه کسب عطاری نام دارد. دریافت کننده مجوز نیز تمام اشخاص حقیقی، حقوقی، اتباع خارجی حقیقی و حقوقی هستند. دستگاه صادر کننده مجوز نیز، دبیرخانه هیات عالی نظارت بر سازمان های صنفی کشور-اتحادیه استان/شهرستان می باشد.مدت زمان لازم برای صدور مجوز از زمان تایید مدارک به صورت آنی بوده و مدت اعتبار این جواز 5 ساله است. حال سراغ مرحله اول یعنی نحوه ثبت نام می رویم:
نحوه گرفتن جواز کسب عطاری به دو صورت آنلاین و حضوری انجام می شود. راحت ترین کار، اخذ مجوز عطاری آنلاین است. برای این کار کافی است وارد درگاه ملی مجوزهای کشور به نشانی https://g4b.ir شده و در کادر جستجو عبارت" پروانه کسب عطاری" را جستجو و دکمه درخواست مجوز را کلیک و بعد از آن اطلاعات لازم را وارد نمایید.
نکته:
هم اکنون ( اسفند1401)، برای ورود و ثبت نام باید به درگاه قدیم مجوزها به آدرس Asnaf.G4b.Ir رجوع کنید. بعد از ورود به سایت، با فرمی روبرو می شوید که نام کاربری و گذرواژه می خواهد. کسانی که برای اولین بار اقدام نموده اند، طبیعتا این اطلاعات را ندارند و باید بروی گزینه " ثبت نام کلیک نمایند.
پس از آن وارد صفحه ای می شوید که باید در فرم مقابل اطلاعات هویتی خود نظیر نام، شماره شناسنامه، تاریخ تولد و... را وارد نمایید. دقت نمایید که تمام فیلدهای مربوطه را به درستی وارد کرده و در قسمت شماره تماس، شماره ای فعال و با مالکیت متقاضی وارد شود. در صورت ورود صحیح اطلاعات، پیغامی مبنی بر موفقیت آمیز بودن به شما نمایش داده می شود و اطلاعات کاربری ( نام کاربری و کلمه عبور) برای شما پیامک می شود.
ثبت نام حضوری:
برای ثبت نام حضوری نیز باید به اتحادیه صنوف مراجعه کرده تا همانجا نسبت به ثبت درخواست شما رسیدگی و کد رهگیری تحویل داده شود.
اتحادیه بعد از دریافت این درخواست، موظف است در مدت زمان 15 روز کاری، پس از بررسی های صورت گرفته جهت محل موردنظر برای کسب وکار و... نتیجه را به متقاضی اعلام نماید. چنانچه درخواست متقاضی پذیرفته شود، باید حداکثر تا 3 ماه، مدارک و مستندات لازم جهت اخذ پروانه کسب،به اتحادیه تحویل داده شود.
برای دریافت مجوز عطاری باید دوره آموزشی احکام تجارت و کسب و کار را گذراند. همچنین نسبت به دریافت کارت بهداشت و گواهی عدم سوء پیشنیه اقدام نمود.
حال به قوانین و مقررات عطاری می پردازیم:
1.طبق ماده (12) قانون نظان صنفی؛ افراد موظف به اخذ پروانه کسب، قبل از تاسیس عطاری یا اشتغال به کسب و حرفه هستند.
2.طبق ماده (15) قانون نظام صنفی؛ متصدیان عطاری مکلفند قیمت واحد کالا یا دستمزد خدمات را به طور روشن و مکتوب، به گونه ای که برای همه قابل رؤیت باشد، اعلام کنند.
3.طبق تبصره (2) ماده (17) قانون نظام صنفی؛ هر گونه تبلیغات فریبنده و غیر قانونی همچون ترک اعتیاد، ناباروری، مشکلات جنسی، چاقی، لاغری و غیره در عطاری ها ممنوع است.
4.طبق تبصره (1) ماده (3) قانون مربوط به مقررات امور پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی؛ خرید و فروش هرگونه فرآورده گیاهی و شیمیایی با اثر درمانی حتی در صورت دارا بودن مجوزهای لازم، در عطاری ها ممنوع است و عطاری ها فقط مجاز به فروش گیاهان خشک ( بدون نسخه معتبر پزشک) و عرقیجات دارای مجوز سیب سلامت می باشند.
5.طبق ماده (18) قانون نظام صنفی؛ تهیه، نگهداری و فروش هرگونه فرآورده دست ساز، بدون مجوز وزارت بهداشت در عطاری تقلب محسوب می شود.
6.طبق ماده (3) ، تبصره (3) ، ماده (3) قانون مربوط به مقررات اموز پزشکی و دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی؛ فروش فرآورده های طبیعی، سنتی، مکمل های تغذیه ای و ورزشی، داروخانه ها هستند. بنابراین وجود اقلام مذکور ( دارای مجوز یا فاقد) در عطاری ها تخلف محسوب می شود.
7.ذکر عناوین، فروشنده گیاهان دارویی، فروشگاه گیاهان دارویی در تابلو یا فاکتور، مجاز است.
قوانین فوق برگرفته از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی - معاونت غذا و دارو - واحد نظارت و ارزیابی فراورده های طبیعی، سنتی و مکمل
ثبت درخواست الکترونیکی در درگاه ملی مجوزهای کشور(g4b.ir)
ثبت یا اصلاح اطلاعات در سامانه مودیان (موضوع ماده 16 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان)
گذراندن دوره های آموزشی احکام تجارت و کسب و کار و ارائه گواهی آن (موضوع بند ن ماده (30) قانون نظام صنفی)
سند مالکیت، اجاره نامه، صلح نامه، هبه، قرارداد مشارکت، مبایعه نامه و یا قراردادهای رسمی و یا عادی (موضوع ماده 10 قانون مدنی) در روستاها احراز مالکیت طبق عرف محل است.
گواهی دوره های آموزشی احکام تجارت و کسب و کار در چارچوب دستورالعمل آموزش (موضوع بند ن ماده (30) قانون نظام صنفی)
کارت ملی متقاضی برای اتباع ایران و گذرنامه و پروانه کار برای اتباع خارجی
گواهی پایان خدمت و یا معافیت دائم یا موقت از خدمت
کارت معاینه بهداشتی
داشتن حداقل 18 سال سن
ارائه گواهی از اداره امور مالیات در خصوص تشکیل پرونده مالیاتی، یا پرداخت بدهی های مالیاتی که به تصویب رسیده است.
شرایط صلاحیت پزشکی:
ارائه کارت بهداشت معتبر همه کارکنان و متصدی
ارائه گواهی نامه معتبر پایان دوره آموزشی مورد تأیید وزارت بهداشت یا ارائه برگه ثبت نام آموزش بهداشت جهت اخذ گواهینامه مذکور
داشتن آب شرب سالم
داشتن فاضلاب مورد تایید وزارت بهداشت
دارا بودن تهویه مناسب
جمع آوری پسماندها در زباله دان درپوش دار، ضد زنگ، قابل شستشو و قابل حمل
داشتن دیوارهایی تمیز، بدون نم و رطوبت. این دیوارها حداقل تا ارتفاع 240 سانتی متر قابل نظافت باشد.
کف فضا نیز باید صاف، بدون درز و شکاف و قابل نظافت باشد. ( الزامی به وجود کف شور نیست)
سقف نیز باید صاف، بدون درز و شکاف و رطوبت باشد. به راحتی قابل نظافت بوده و ضدحریق باشد.
تعهد به رعایت الزامات:
استفاده از قفل و حفاظ مناسب همچون درب آکاردئونی که موجب بالا رفتن امنیت و جلوگیری از سرقت شود.
عدم وجود هرگونه معبر ارتباطی اعم از موقت یا دائم به منازل مسکونی و اماکن عمومی همجوار.
درصورت اشراف مغازه عطاری به منازل مسکونی از پنجره های ثابت و شیشه های مشجر استفاده گردد.
مشخص بودن نام واحد صنفی برای عموم ( نام و خط فارسی)
نصب دوربین مداربسته
در صورت استقرار در حریم اماکن و تأسیسات دارای طبقه بندی یا اشراف بر این گونه مراکز، اخذ موافقت دستگاه ذیربط ضروری است. منظور از حریم در ضوابط انتظامی مقداری از اراضی اطراف اماکن و تاسیسات طبقه بندی شده کشور اعم از نظامی، انتظامی
رعایت شئون اخلاقی و حجاب
قبول مسئولیت نظارت بر حسن رفتار خدمات دهنده گان وخدمات گیرندگان بر اساس موازین قانونی توسط صاحب مجوز
الزام به حضور صاحب پروانه یا مباشر قانونی وی در تمام ساعات فعالیت
عدم ورود هرگونه حیوانات اهلی و خانگی
عدم نگهداری و فروش حیوانات اهلی و خانگی
عدم نگهداری، فروش و ورود هرگونه حیوانات اهلی و خانگی (سگ، گربه، میمون و ...)
عدم به کارگیری اتباع خارج بدون پروانه اقامت و کارت معتبر، یا مشمولان غایب و فراری تحت هر عنوان و شرایطی
در کنار این شرایط و ضوابط، استعلامات بین دستگاهی زیر هم صورت می گیرد:
تایید اطلاعات هویتی شخص ، گواهی قانون مالیات های مستقیم ( ماده 186)، گذرنامه و پروانه کار برای اتباع خارجی، استعلام از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درخصوص کارت معاینه پزشکی و صلاحیت بهداشتی محل کسب ، استعلام گواهی صلاحیت از پلیس نظارت بر اماکن عمومی فراجا
شرایط تعلیق:
طبق ماده 57، 58 و 59 قانون نظام صنفی؛ در صورت کم فروشی، گران فروشی و تقلب برای پنجمین بار؛ پروانه کسب به مدت 6 ماه تعلیق و محل کسب تعطیل می شود.
شرایط ابطال:
در صورت عدم فعالیت بیش از 6 ماه
تغییر محل کسب
تغییر نوع فعالیت
واگذاری محل صنفی دارای پروانه کسب به غیر (تبصره 5 ماده 12 قانون نظام صنفی)
در صورت انقضای تاریخ پروانه کسب (تبصره 2 ماده 5 قانون نظام صنفی)
در صورت عدم عضویت در سامانه مودیان و عدم استفاده از پایانه فروشگاهی پس از گذشت یکسال از تاریخ دریافت اخطار کتبی (تبصره 1 ماده 24 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان)
در صورت انجام مواردی که به موجب حکم قانونی یا محکمه موجب لغو پروانه کسب می شود.
هزینه جواز کسب برحسب منطقه، متفاوت است. این هزینه شامل صدور پروانه و حق عضویت است که در ادامه به آن پرداخته ایم.
هزینه صدور پروانه ( 200 الی 400 هزار تومان )
براساس ماده 9 آیین نامه اجرایی تبصره1 ماده 31 قانون نظام صنفی، هزینه صدور پروانه کسب عطاری برای مناطق مختلف به شرح زیر است:
کلان شهرها 400 هزار تومان
سایر مراکز استان ها 300 هزار تومان
سایر شهرها 200 هزار تومان است
* برای پروانه موقت یکساله، هزینه 50 درصد رقم های مذکور است.
هزینه پرداخت حق عضویت :
براساس مقررات آیین نامه اجرایی تبصره (1) ماده (31) قانون نظام صنفی برای مناطق مختلف به شرح زیر است:
برای سال اول
در کلان شهرها حداکثر تا 2 میلیون تومان
در سایر مراکز استانها حداکثر تا 1 میلیون و 700 هزار تومان
در سایر شهرستان ها حداکثر تا 1 میلیون و 400 هزار تومان
وستاها اعم از سال اول و سال های بعد، 50 درصد شغل مشابه در شهرستان ذیربط می باشد.
*پروانه کسب موقت 50 درصد حق عضویت سال اول است. در صورت تبدیل پروانه از موقت به دائم باید مابقی حق عضویت سال اول پرداخت شود.
*تمامی اطلاعات مستند و برگرفته از درگاه ملی مجوزهای کشور می باشد.
مغازه عطاری باید مکانی تمیز و مورد تایید بازرس، مطابق با شرایط مذکور باشد. بهتر است این مغازه در مکانی پررفت و آمد و حتی الامکان در دل بازار باشد.
برای دکوراسیون نیز می توان از شرکت های معماری کمک گرفت. البته این کار کمی هزینه های اولیه شما را بالا می برد. بنابراین می توان از قفسه بندی های شکیل اما ارزان قیمت تر استفاده کرد.
برای تهیه سایر اقلام عطاری نیز می توانید با شرکت های معتبر قرارداد بسته و بهترین محصولات را خریداری نمایید.
یکی از موارد مهم دیگری که در سال های اخیر در اغلب عطاری ها به چشم می خورد ،تقاضای مشتریان برای تهیه کره و روغن، ارده، آسیاب ادویه جات و... به صورت تازه و در مقابل چشم خودشان است.
این کار علاوه بر جلب رضایت هرچه بیشتر مشتریان، موجب سود آوری بیشتر برای صاحبین این مشاغل هم شده است. بنابراین پیشنهاد می شود با صرف هزینه نه چندان زیاد، حاشیه سود خود را افزایش دهید.
چنانچه قصد خرید بهترین اسیاب مخصوص عطاری با ضمانت نامه کتبی و خدمات پس از فروش دارید، همین حالا وارد سایت نیکوپک شده و از بروزترین قیمت ها به همراه مشخصات فنی مطلع شوید. همچنین می توانید جهت دریافت راهنمایی بیشتر با کارشناسان ما تماس بگیرید:
09220669450 – 03133931360