دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سلامت خانواده / بیماری ها و راههای درمان /

روش های افزایش حجم ادرار چیست؟ 

سه شنبه، 31 خرداد 1401
مردم به ندرت درباره دفع ادرار فکر می کنند، مگر این که هنگام پری مثانه امکان دسترسی به توالت نداشته باشند. اما دفع ادرار نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت انسان ایفا می کند. ادرار که در کلیه ها تولید می شود به حذف سموم و مواد زاید از بدن کمک می کند.

در حالت ایده آل، بدن شما باید روزانه مقدار مشخصی از ادرار را بر اساس میزان آب و مایعات دیگری که مصرف می کنید، دفع کند. در شرایط عادی، خروجی ادرار برای یک فرد بزرگسال سالم باید بین 1,000 تا 1,500 میلی لیتر در 24 ساعت باشد.

اما گاهی اوقات ممکن است با حجم کمتری از میزان مناسب خروجی ادرار مواجه باشید. در برخی موارد، افراد ممکن است از الیگوری - اصلاح پزشکی برای خروجی ادرار کمتر از 400 میلی لیتر در طول 24 ساعت - رنج ببرند. دلایل بالقوه بسیاری برای کاهش میزان خروجی ادرار وجود دارند که از آن جمله می توان به کم آبی بدن، عفونت یا تروما، انسداد دستگاه ادراری، اثر جانبی برخی داروها، مشکلات کلیوی و رژیم غذایی فرد اشاره کرد.

اگر میزان خروجی ادرار شما کمتر از حد طبیعی باشد، امکان دارد با تورم در پاها، دست ها، مچ پاها یا صورت مواجه شوید. این می تواند نشانه ای از نیاز به اتخاذ اقدام هایی در راستای افزایش خروجی ادرار برای پیشگیری از آثار مخرب روی کلیه ها باشد.

چه عواملی باعث ایجاد الیگوری یا کاهش ادرار می شود؟

کم فشاری ادرار و یا فقدان خروجی ادرار زمانی می تواند رخ دهد که شما به نارسایی کلیه یا انسداد مجاری ادراری مبتلا باشید. هنگامی که نارسایی کلیه رخ می دهد، کلیه توانایی کنترل الکترولیت و مایعات و دفع مواد زائد بدن را از دست می دهد. در این حالت، تولید سلول های قرمز خون نیز تحت تأثیر آن قرار می گیرد، زیرا این سلول ها در حالت طبیعی توسط یک ماده ی تولید شده در کلیه به وجود می آیند. در ادامه برخی از مهم ترین عواملی که باعث ایجاد الیگوری می شود را بررسی می کنیم.

کم آبی

کم آبی بدن شایع ترین علت کاهش خروجی ادرار یا بروز الیگوری است. به طور معمول کم آبی زمانی رخ می دهد که فرد به اسهال، استفراغ یا سایر مشکلات دچار است و نمی تواند آب از دست رفته بدنش را جایگزین نماید. وقتی این اتفاق می افتد، کلیه ها تا جایی که می توانند مایعات را حفظ می کنند.برای جلوگیری از کم آبی بدن، مایعات فراوان بنوشید و از غذاهای پر آب مانند میوه ها و سبزیجات استفاده کنید. اجازه دادن به تشنگی که راهنمای شما باشد یک دستورالعمل روزانه کافی برای اکثر افراد سالم است. افراد ممکن است نیاز به مصرف مایعات بیشتری داشته باشند

عفونت یا تروما

هر چند عفونت یا تروما کم تر می تواند سبب الیگوری شود، اما در بروز آن بی تاثیر نیست. عفونت می تواند باعث شود بدن به شوک رفته و جریان خون به اندام ها کاهش یابد. شوک شدن بدن در واقع یک حالت اورژانسی پزشکی است و نیاز به مراجعه فوری و توجه دارد.شایع ترین مشکل پس از درمان، نشت ادرار یا خونریزی تاخیری می باشد. این عوارض با استفاده از آندوسکوپی جهت دسترسی به دستگاه ادراری و یا آمبولیزاسیون آنژیوگرافی درمان می شوند. در صورت عدم تأثیر این روش ها از جراحی استفاده می شود و امکان دارد به خارج کردن کلیه نیاز باشد.

انسداد مجاری ادراری

انسداد مجاری ادراری هنگامی اتفاق می افتد که ادرار نمی تواند از کلیه ها خارج شود. این می تواند بر یک یا هر دو کلیه تأثیر بگذارد و معمولاً منجر به کاهش تولید ادرار می شود.انسداد مجاری ادراری بسته به میزان پیشرفتی که دارند می تواند منجر به علائم دیگری از جمله موارد پایین شود:

  • بدن درد
  • حالت تهوع
  • استفراغ
  • تورم
  • تب

داروها

برخی از داروها ممکن است باعث شوند که ادرار کمتری در بدن تولید شود. داروهایی که به احتمال زیاد می تواند باعث ایجاد این مشکل شوند عبارتند از:

  • داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
  • داروهای فشار خون بالا مانند مهار کننده های ACE
  • جنتامایسین که نوعی آنتی بیوتیک است

اگر داروی مصرفی شما باعث می شود که ادرارتان کمتر شود، باید در مورد این نگرانی خود با پزشکتان صحبت کنید. پزشک شما ممکن است داروی شما را تغییر دهد یا دوز داروی فعلیتان را تنظیم کنند. اما فراموش نکنید که هرگز بدون مشورت با پزشک مصرف دارو را تغییر نداده یا متوقف نکنید.

روش های افزایش حجم ادرار

ادرار نفش بسیار مهمی در سلامت بدن بازی می کند. ادرار در کلیه تولید می شود و به کمک آن مواد زائد و سموم از بدن دفع خواهند شد. در حالت ایده آل هر فرد باید یک مقدار مشخصی از ادرار را بر اساس مقدار آب و مایعات دیگری که استفاده می کند، دفع کند. تحت شرایط عادی، خروجی ادرار برای یک فرد بالغ سالم باید بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ میلی لیتر در هر ۲۴ ساعت باشد. اما برخی از مواقع، حجم خروجی ادرار کاهش پیدا می کنند. در حالتی که خروجی ادرار کمتر از ۴۰۰ میلی لیتر در طول شبانه روز باشد اصطلاحی به نام الیگوری دارد.

آب بنوشید

کم شدن آب بدن شایع ترین علت کاهش برون ده ادرار است. به طور معمول، کم شدن آب بدن زمانی رخ می دهد که مایعات به اندازه کافی در بدن وجود ندارد. فقدان مایعات نیز دلایلی مانند اسهال، استفراغ یا دیگر بیماری ها دارد. اگر مایعات به اندازه کافی مصرف نشود، کلیه سعی می کند تا حد امکان، مایعات بدن را حفظ کند.

بنابراین، اولین گام برای افزایش حجم ادرار نوشیدن آب بیشتر برای پیشگیری یا درمان کم آبی است. به طور کلی، آب مورد نیاز روزانه یک فرد به ازای هر ۵۰ پوند وزن (هر ۲۲ کیلوگرم) بدن، ۱ لیتر است. این به این معنی است که اگر وزن شما ۸۰ کیلو است، نیاز به نوشیدن ۳ لیتر (۱۲ فنجان) آب در روز دارید. به یاد داشته باشید، خوردن میوه ها و سبزیجات سرشار از آب نیز، جزء مایعات مصرفی شما محسوب می شوند. اگر از بیماری کلیوی رنج می برید، باید به میزانی که پزشکان توصیه می کند آب بخورید.

نوشیدن آب گرم و لیمو

آب لیمو به عنوان یک دیورتیک (ادرار آور) عمل می کند. این نوشیدنی باعث افزایش حجم ادرار خواهد شد. آب لیمو همچنین نمک اضافی بدن را دفع کرده و مایعات بدن را حفظ می کند. علاوه بر این، آب لیمو به مبارزه با عفونت های دستگاه ادراری و بالا بودن اسید اوریک کمک می کند. اسید سیتریک در آن نیز توانایی بدن را برای دفع سموم ناخواسته به طور طبیعی افزایش می دهد. برای استفاده از این روش به شیوه زیر عمل کنید:

  • آب ½ لیمو را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید.
  • مقداری عسل به مخلوط اضافه کنید.
  • این نوشیدنی را صبح ها با معده خالی بنوشید.

به غیر از آب لیمو، برخی نوشیدنی ها دیگر نیز وجود دارند که می توانند به عنوان دیورتیک طبیعی به منظور بهبود خروجی ادرار استفاده شوند. این نوشیدنی ها عبارتند از:

  • چای سبز
  • آب آلبالو
  • آب هندوانه

ریشه قاصدک

ریشه قاصدک حاوی ترکیباتی است که ممکن است با افزایش حجم ادرار موجب کاهش احتباس آب در بدن شود. مطالعه ای که در سال ۲۰۰۹ در مجله Alternative and Complementary Medicine منتشر شده گزارش داد که قاصدک به عنوان یک دیورتیک عمل کرده و تولید ادرار را افزایش می دهد. طبیعت ادرار آور این گیاه موجب پاکسازی کبد و کلیه ها نیز خواهد شد. از این گیاه به شیوه زیر استفاده کنید:

  • ۲ قاشق چای خوری ریشه قاصدک خشک شده را در ۱ فنجان آب به مدت ۵ دقیقه بجوشانید.
  • در پوش ظرف را گذاشته و اجازه دهید ۱۰ دقیقه دم بکشد.
  • مقداری عسل به محلول اضافه کرده و آن را بنوشید.
  • نوشیدن ۲ فنجان چای قاصدک دو بار در روز برای چند هفته می تواند مشکل شما را حل کند.

توجه: ریشه قاصدک ممکن است با داروهای خاص واکنش نشان دهد. بنابراین قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

تخم کرفس

دانه کرفس یک نوع ادویه و دارو گیاهی است. این گیاه یک ادرار آور طبیعی نیز محسوب می شود. تخم کرفس حاوی ترکیبی به نام N butylphthalide است که دارای اثر مدر است و به بدن در از بین بردن مواد زائد کمک می کند.

علاوه بر افزایش حجم ادرار ، دانه کرفس کلسترول را نیز کاهش می دهد و از عفونت های دستگاه ادراری جلوگیری می کند. این گیاه خواص آنتی اکسیدان و ضد التهابی دارد. شما می توانید از این دانه در سس ها، ترشی ها، تزیین غذا و سوپ ها استفاده کنید. ضمن این که چای تخم کرفس نیز برای افزایش حجم ادرار مفید است.

برای تهیه چای دانه کرفس از فرمول زیر استفاده کنید:

  • ۱ قاشق غذا خوری دانه کرفس را درون ۲ فنجان آب جوش بریزید.
  • درب ظرف را گذاشته و اجازه دهید ۱۰ تا ۲۰ دقیقه دم بکشد.
  • یک بار در روز از این نوشیدنی استفاده کنید.

توجه: این درمان برای زنان باردار توصیه نمی شود.

جعفری

جعفری یکی دیگر از گیاهان دارویی ادرار آور طبیعی است که می تواند خروجی ادرار را افزایش دهد. همچنین می تواند سموم را از بین برده و باکتری ها و میکروب های کلیه را با بهبود عملکرد کلیه ها دفع کند. در سال ۲۰۰۲ مطالعه ای در مجله Ethnopharmacology منتشر شده که در آن محققان گزارش داده اند، موش هایی که عصاره دانه جعفری را نوشیده اند، در طول ۲۴ ساعت، در مقایسه با موش هایی که این نوشیدنی را استفاده نکرده اند ادرار بیشتری داشته اند. از جعفری به شیوه زیر استفاده کنید:

  • ۱ قاشق غذا خوری جعفری تازه خرد شده را به ۱ فنجان آب جوش اضافه کنید.
  • درب ظرف را بگذارید و اجازه دهید ۵ دقیقه دم بکشد.
  • نوشیدن این چای ۲ یا ۳ بار در روز برای چند هفته می تواند حجم ادرار را زیاد کند.

آب نارگیل بنوشید

آب نارگیل یک ادرارآور طبیعی است. زمانی که مقدار زیادی آب نارگیل می نوشید، بدن قادر است سموم را از طریق ادرار دفع کند. آب نارگیل به واسطه دفع باکتری ها از دستگاه ادراری به پیشگیری از عفونت های دستگاه ادراری نیز کمک می کند. آب نارگیل فواید سلامت دیگری را نیز ارائه می کند. به واسطه محتوای بالای الکترولیت، آب نارگیل به عنوان یک نوشیدنی ورزشی طبیعی عمل می کند. همچنین، آب نارگیل به کاهش فشار خون و کاهش وزن نیز کمک می کند.

از ابریشم ذرت استفاده کنید

ابریشم ذرت یک ادرار طبیعی است و می تواند به تحریک تولید ادرار برای دفع مواد زاید و آب از کلیه ها کمک کند. همچنین، ابریشم ذرت به پیشگیری از سنگ کلیه کمک می کند و برای مشکلات ادراری دیگر نیز مفید است. افزون بر این، ابریشم ذرت احتباس آب در بدن را کاهش می دهد و ممکن است در درمان فشار خون بالا مفید باشد. ابریشم خشک و قهوه ای را از بالای ذرت جدا کنید.آن را بشویید و اجازه دهید خشک شود.دو قاشق چایخوری ابریشم ذرت خشک شده را در یک فنجان بریزید.آب جوش به آن اضافه کنید.

یک درپوش روی فنجان قرار دهید و اجازه دهید به مدت 10 تا 15 دقیقه دم بکشد، سپس چای را صاف کنید.این چای را دو یا سه بار در روز مصرف کنید.

سرکه سیب مصرف کنید

سرکه سیب دارای اثر ادرارآور است و از این رو، به خروج آب جمع شده در بدن کمک می کند و موجب می شود دفع ادرار بیشتر شود. همچنین، از سرکه سیب می توان برای کاهش احتباس آب استفاده کرد.یک قاشق غذاخوری سرکه سیب خام پالایش نشده را به یک فنجان آب ولرم اضافه کنید.اندکی عسل اضافه کرده و خوب به هم بزنید.این نوشیدنی را دو بار در روز مصرف کنید.

توجه: اگر دارای مثانه بیش فعال هستید از مصرف سرکه سیب پرهیز کنید.

از کمپرس داغ درمانی استفاده کنید

برای بهبود عملکرد کلیه ها و افزایش خروجی ادرار، شما می توانید کمپرس داغ درمانی را مد نظر قرار دهید. کمپرس داغ درمانی به عنوان بخشی از پزشکی سنتی چینی شناخته می شود و به پاکسازی بدن از مواد زاید و سموم کمک می کند.این روش آثار قدرتمندی بر عادی سازی جریان خون به کلیه ها دارد. این شرایط به نوبه خود بهبود عملکرد کلیه ها را موجب می شود و همچنین به درمان بیماری کلیوی کمک می کند.

یک کمپرس گرم را به مدت 10 دقیقه روی قسمت پایینی شکم قرار دهید. این کار را سه یا چهار بار در روز تکرار کنید.به طور کلی، پس از یک تا دو هفته شما شاهد افزایش حجم ادرار و همچنین بهبود اشتها، سطح انرژی و کیفیت خواب خود خواهید بود.

مصرف نمک را محدود کنید

اگر با کاهش خروجی ادرار خود مواجه شده اید، در شرایطی که تغییری در رژیم غذایی خود نداده اید، ممکن است به بررسی میزان مصرف نمک نیاز داشته باشید

کلیه ها 95 درصد از سدیم مصرف شده از طریق غذا را متابولیز می کنند و هنگامی که میزان مصرف نمک شما بالا باشد، کلیه ها باید برای دفع نمک اضافی سخت تر کار کنند. این شرایط به افت عملکرد کلیه منجر می شود و احتباس آب در بدن و خروجی ادرار کمتر را به همراه دارد. در نتیجه، از مصرف غذاهای پر نمک مانند سوپ های کنسروی، شام های منجمد و فست فودها پرهیز کنید. پنیرها و گوشت های فرآوری شده نیز از نمک افزوده برخوردار هستند.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز دوشنبه 17 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
مراحل سابمیت مقاله
هندی حرف زدن محمدرضا گلزار در آنتن تلویزیون/ آیسان خانوم باید به این همه استعداد افتخار کنه +فیلم
اکسپت فوری مقاله علمی پژوهشی
تبدیل پایان نامه به مقاله آی اس آی
مراحل اکسپت مقاله
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب
چاپ فوری مقالات علمی پژوهشی
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی ISI، SCOPUS، PUBMED، ISC
هزینه استخراج مقاله ISI از پایان نامه
تعرفه نگارش مقاله از پایان نامه