روش های درمان سرطان سینه در دوران بارداری

  شنبه، 12 مرداد 1398   زمان مطالعه 11 دقیقه
روش های درمان سرطان سینه در دوران بارداری
استفاده از روش پرتودرمانی در دوران حاملگی توصیه نمی‌شود و به دلیل خطراتی که برای سلامت جنین به همراه خواه داشت تا پس از زایمان به تعویق انداخته می‌شود. اما همین تأخیر زمانی می‌تواند به عودکردن دوباره بیماری منجر شود.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، ابتلا به سرطان سینه در دوران بارداری اتفاقی نادر به شمار می آید. اما مشکل اینجاست که هرچه می گذرد زوج ها تمایل پیدا می کنند که در سن بالاتر برای بچه دار شدن اقدام کنند و این درحالی است که همزمان با افزایش سن، احتمال ابتلا به سرطان سینه نیز بیشتر می شود. در نتیجه متخصصان زنان و زایمان پیش بینی می کنند که در آینده نزدیک شمار بیشتری از زنان باردار با مشکل سرطان سینه مواجه شوند.

بر اساس تازه ترین آمار پزشکی، مشخص شده که از هر سه هزار زن باردار در سراسر جهان یک تن به سرطان سینه مبتلاست. نکته نگران کننده دیگر این است که شایع ترین نوع سرطان در دوران بارداری، زمان شیردهی و حتی یک سال پس از زایمان، سرطان سینه است. از این نوع سرطان تحت عنوان سرطان سینه بارداری یا سرطان سینه مرتبط با بارداری (PABC) یاد می شود. در این مقاله نگرانی های عمده درباره سرطان سینه مربوط به دوران بارداری مطرح شده است.

تشخیص سرطان سینه در دوران حاملگی

معمولا تنشخیص ابتلا به سرطان سینه در دوران حاملگی دیر صورت می گیرد. به بیان دیگر اگر زنی در پیش یا پس از دوران بارداری به سرطان سینه مبتلا شود به مراتب زودتر از زمانی که حامله است متوجه این عارضه می شود. همچنین احتمال انتشار توده های سرطانی به بافت لنفی نیز وجود دارد که علت اصلی آن تغییرات هورمونی در دوران حاملگی است. بر اساس یک روند طبیعی، با آغاز حاملگی عادت ماهانه متوقف شده و در همین حال سطح هورمون های استروژن و پروژسترون نیز افزایش پیدا می کند. از سوی دیگر ترشح هورمونی موسوم به Prolactin که سینه ها را برای شیردهی آماده می نماید افزایش پیدا می کند. این تغییرات هورمونی ایجاد تغییراتی گسترده در سینه ها را موجب می شود. در پی این تغییرات سینه ها بزرگتر و حساس تر می شوند. به همین دلیل است که بیمار و پزشک در تشخیص اینکه توده های متورم شده سینه در واقع بافت سرطانی هستند یا نه با مشکل مواجه می شوند و این درحالی است که افزایش حجم بافت سرطانی ادامه می یابد.

یکی دیگر از دلایلی که موجب می شود تشخیص سرطان سینه در مراحل اولیه حاملگی مشکل شود این است که تصویربرداری با هدف تشخیص ابتلا به سرطان سینه معمولا تا زایمان به تأخیر انداخته می شود. بارداری و آماده شدن سینه ها برای تولید شیر و شیردهی به نوزاد هم بافت سینه را متراکم تر می کند و به همین خاطر تشخیص سرطان توسط ماموگرافی کار به مراتب دشوارتری می شود. همچنین تغییرات اولیه ای که به واسطه ابتلا به سرطان سینه روی می دهد به راحتی با تغییرات طبیعی مربوط به حاملگی اشتباه گرفته می شود. گذشته از تمامی این موارد، تشخیص دیرهنگام، یکی از مهمترین مشکلاتی است که به درمان سخت تر ابتلا به این سرطان منجر می شود.

پس توصیه می شود اگر متوجه توده ای شدید و یا تغییراتی را در سینه هایتان احساس کردید آن را جدی بگیرید. امکان دارد که پزشک تشخیص دهد که نیازی به انجام آزمایشاتی نظیر ماموگرافی نباشد که در این صورت به دنبال آزمایشات دیگری نظیر مافوق صوت یاMRI باشید. حتی بد نیست که به گزینه دیگری نیز فکر کنید یعنی نمونه برداری. بدین ترتیب خیالتان از اینکه توده مورد نظر سرطانی است و یا بخشی از روند طبیعی بارداری و افزایش تراکم سینه است راحت می شود.

معمولا با استفاده از ماموگرافی، سرطان سینه در همان مراحل اولیه در حین بارداری تشخیص داده می شود. استفاده از این روش تشخیصی نباید نگران کننده باشد زیرا خطری برای سلامت زن باردار به همراه ندارد. علت هم کاملا روشن است. دراین روش تشخیصی میزان پرتویی که به کار گرفته می شود بسیار اندک است و همان میزان اندک نیز بر روی بافت سرطانی متمرکز می شود. به همین دلیل سایر بخش های سالم بدن از گزند عوارض مخرب این پرتوها در امان می ماند. البته برای اطمینان خاطر حاصل کردن از اینکه این شیوه تشخیصی خطری برای سلامت عمومی بدن زن باردار به همراه ندارد، سپر حفاظتی مخصوصی بر روی بخش تحتانی شکم قرار می گیرد تا بدین ترتیب پرتوها به رحم نرسد. این درحالی است که هنوز دانشمندان درباره احتمال تأثیرگذاری دوز پایین پرتوها بر جنین مطمئن نیستند.

حتی در دوران بارداری، تشخیص سریع و به موقع نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت سینه ها دارد. از این رو با پزشک خود درباره اقداماتی که باید در روزها و هفته های بعد انجام دهید صحبت کنید و همواره مراقب توده ها و بافت های غیرعادی باشید که احساس می کنید در سینه هایتان ایجاد شده است.

تشخیص سرطان سینه در دوران حاملگی

به طور کلی نتایج آزمایش تصویربرداری از یک توده غیرطبیعی نگران کننده است اما برای اینکه اطمینان خاطر کامل حاصل شود که این توده سرطانی است و یا بافتی عادی است، انجام نمونه برداری ضروری است. در طول فرآیند نمونه برداری، تکه ای از بافت مورد نظر برداشته می شود. این کار معمولا توسط سوزن های مخصوص و به صورت سرپایی انجام می شود، یعنی نیازی به بستری شدن بیمار در بیمارستان و مرکز درمانی ندارد. در این فرآیند پزشک ناحیه مورد نظر را اندکی بی حس کرده و نمونه برداری را به راحتی انجام می دهد. البته این کار خطر ناچیزی برای سلامتی جنین به همراه دارد. در صورتی که نمونه برداری با سوزن نتیجه بخش نباشد مرحله بعد عمل جراحی است که با هدف نمونه برداری کامل تر صورت می گیرد. در این مرحله برش کوچکی در سینه صورت گرفته و بخشی از بافت مشکوک خارج می شود. در این جراحی بیهوشی کلی صورت می گیرد که باز هم باید به خطر مختصری که متوجه جنین می شود اشاره کرد.

آزمایشاتی برای تعیین پیشرفت سرطان سینه

درصورتی که تشخیص داده شود آنچه که بافت مشکوک بوده در واقع سرطان سینه است، مراحل بعدی تشخیص و درمان آغاز می شود. در این مرحله آزمایشات مختلفی انجام می شود تا پیشرفت آن تعیین شود. پزشک با انجام این آزمایشات مطمئن می شود که آیا سرطان به سایر اندام ها سرایت کرده یا نه. این بخش تحت عنوان «تعیین مرحله» شده است. تعیین مرحله در فرآیند تشخیص میزان پیشرفت سرطان سینه از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا این بیماری به طور طبیعی به راحتی تشخیص داده نشده و معمولا زمانی آشکار می شود که به مراحل پیشرفته نزدیک شده باشد.

در اینجا ممکن است این نگرانی مطرح شود که استفاده از فناوری مافوق صوت و یاMRI سلامت جنین را در معرض خطر قرار دهد اما واقعیت این است که هیچ خطری سلامت جنین را تهدید نمی کند. گذشته از تمامی این موارد، اگر سلامت زن باردار اهمیت زیادی داشته باشد پس باید به ایمن بودن این نوع آزمایشات ایمان داشت. البته در برخی موارد ماده رنگدانه ای که در تکنیکMRI مورد استفاده قرار می گیرد به جفت نفوذ می کند. از جفت به عنوان بافتی یاد می شود که نقش پل ارتباطی میان جنین و مادر را ایفا می کند. به طور کلی توصیه می شود در دوران بارداری به جای استفاده از تکنیک MRI رنگدانه ازMRI بدون رنگدانه استفاده شود. تکنیک تصویربرداری اشعه ایکس نیز در برخی موارد توصیه می شود تا در نهایت بتوان تصمیمات درستی اتخاذ کرد. در این روش از پرتوهای اندکی استفاده می شود که اگر از سپر حفاظتی مناسبی بهره گرفته شود هیچ خطری سلامت جنین را تهدید نخواهد کرد.

آزمایشات دیگری نظیر اسکن PET، اسکن استخوان و توموگرافی رایانه ای (CT) نیز وجود دارد که طی آنها پرتوهای اندکی متوجه جنین می شود. معمولا نیازی به انجام این آزمایشات نیست به خصوص اگر تشخیص داده شود که سرطان تنها به سینه محدود شود.

حتی در برخی موارد گزارش شده که سرطان به جفت هم می رسد. در این شرایط ممکن است میزان مواد مغذی که جنین از مادر و به واسطه جفت دریافت می کند تحت شعاع قرار گیرد اما جای هیچ نگرانی از بابت اینکه سرطان از مادر به جنین منتقل شود نیست.

درمان سرطان سینه در دوران بارداری

درصورتیکه وجود بافت سرطانی در سینه تشخیص داده شود، درمان مورد نظر با توجه به فاکتورهای زیر آغاز می شود:

اندازه تومور

محل دقیق تومور

میزان شیوع بافت سرطانی

بارداری در چه مرحله ای قرار دارد

و از همه مهم تر، زن باردار چه گزینه درمانی را انتخاب می کند

نکته مهمی که در درمان زن باردار مبتلا به سرطان سینه مورد توجه قرار دارد این است که درمان چنین بیماری با درمان سایر زنانی که باردار نیستند هیچ تفاوتی ندارد: تکنیک اصلی کنترل بافت سرطانی و جلوگیری از گسترش آن. در این میان تنها یک نگرانی عمده وجود دارد و آن حفظ سلامت جنین است. به همین دلیل درمان زن باردار مبتلا به سرطان سینه به مراتب پیچیده تر از درمان سایر زنان بیمار است.

یکی از مهمترین سؤال هایی که درخصوص سرطان سینه در دوران بارداری مطرح می شود این است که »آیا جراحی سرطان سینه در دوران حاملگی خطری به همراه دارد یا نه؟» خبر خوشحال کننده این است که این جراحی خطری به همراه ندارد. با این حال سایر تکنیک ها نظیر شیمی درمانی، هورمون درمانی، درمان هدفمند و پرتودرمانی می تواند خطراتی برای جنین به همراه داشته باشد. درباره شیمی درمانی باید به این نکته توجه کرد که انجام آن در اواخر دوران حاملگی خطراتی برای جنین به همراه دارد اما اگر این تکنیک درمانی در اوایل بارداری صورت گیرد خطر چندانی به همراه نخواهد داشت. در مواردی که سرطان سینه در اوایل بارداری تشخیص داده شود و استفاده از شیمی درمانی به عنوان روش مورد نظر برگزیده شود، از زن باردار خواسته می شود که به پایان بخشیدن به حاملگی فکر کند. در مواردی که سرطان سینه پیشرفت قابل توجهی کرده باشد تأخیر در درمان آن خطرات زیادی برای سلامت زن باردار به همراه خواه داشت.

البته در گذشته مطالعات زیادی انجام شده که نشان می دهند پایان بخشیدن به حاملگی با هدف درمان سرطان سینه تأثیر چندانی بر بهبود وضعیت بیمار ندارد. اگرچه این مطالعات با خطاهای آماری نیز همراه بوده است اما بر اساس توصیه پزشکی نوین، پایان بخشیدن به حاملگی پیشنهاد نمی شود. اما هر چه باشد پایان بخشیدن به حاملگی نیز یکی از گزینه های روی میز جهت نجات جان زن باردار است به خصوص درباره سرطان های تهاجمی که درمان آنها فوریت دارد. در چنین مواردی صحبت کردن با بیمار و اعضای خانواده وی جهت رسیدن به درکی روشن از پیشرفت بیماری و لزوم حفظ جان بیمار از اهمیت زیادی برخوردار است.

جراحی
به طور کلی انجام عمل جراحی با هدف خارج ساختن توده های خطرناک، بهترین و کم خطرترین روش درمانی سرطان سینه در دوران حاملگی است. در واقع عمل جراحی را می توان مؤثرترین روش برای کمک به زنانی دانست که چه در دوران بارداری و چه در مواقع دیگر دچار سرطان سینه می شوند. در بسیاری از موارد روش «مستکتامی» یا همان خارج ساختن کل بافت سینه صورت می گیرد تا احتمال انتشار بافت سرطانی در سال های بعد به صفر برسد. البته از روشBCS یا همان خارج ساختن بخشی از بافت سینه نیز مد نظر قرار می گیرد. انتخاب هر یک از این روش ها منوط به میزان پیشرفت بیماری است.

توصیه پزشکان بیشتر به روش مستکتامی است زیرا درصورتی که از روش BCS استفاده شود، پس از آن نیاز به تکمیل فرآیند درمان از طریق پرتودرمانی است که این می تواند خطراتی برای سلامت جنین به همراه داشته باشد. استفاده از روش پرتودرمانی در دوران حاملگی توصیه نمی شود و به دلیل خطراتی که برای سلامت جنین به همراه خواه داشت تا پس از زایمان به تعویق انداخته می شود. اما همین تأخیر زمانی می تواند به عودکردن دوباره بیماری منجر شود. البته اگر سرطان در سه ماهه پایانی بارداری تشخیص داده شود انجام پرتودرمانی پس از زایمان با تأخیر زیادی همراه نیست اما تأثیری در نتیجه نهایی نخواهد داشت. معمولا از این روش درمانی پس از شیمی درمانی استفاده می شود. از این رو بیماری که شیمی درمانی را پس از انجام عمل جراحی دنبال می کند نباید برای پرتودرمانی کوچکترین تأخیری داشته باشد. اما وقتی سرطان سینه در اوایل بارداری تشخیص داده شود، فاصله زمانی تا پرتودرمانی - که باید پس از زایمان انجام شود - زیاد خواهد بود و به همین دلیل از روش تخلیه کامل سینه یا مستکتامی استفاده می شود. در حین انجام عمل جراحی، بخشی هایی از غدد لنفی در بازو نیز برداشته می شود تا بدین ترتیب خیال پزشک از کنترل بیماری راحت شود.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (499 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (191 نظر) آخرین جشن تولد ساده و خلوت بهاره سرگل زایی، یکی از استعدادهای برتر کشورمان/ روحت شاد بانوی کرمانی+عکس (99 نظر) مهراب قاسم خانی: معرفی میکنم عضو جدید خانواده/ چه پشمالو و گوگولی هم هست+عکس (77 نظر) شهرام قائدی: دنیا دیگه نمیزاد مادرهای مارو، مادر من هیچوقت کرم به دستش نزد، نفهمید مو رنگ کردن چیه لباس خونه با مهمونی چه فرقی داره...+ویدیو (65 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (61 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (46 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (41 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
اجاره خانواده برای ازدواج مجدد پنهانی / مواظب باشید سرتان کلاه نرود!
ویدیو/ شعر مفهومی و فی‌البداهۀ مهران مدیری برای سربازان/ تمجید و تحسین سروش صحت و نادر سلیمانی
بهترین سن یادگیری زبان انگلیسی در کودکان چه سنی است؟ / این یک هشدار است؛ قبل از 18 سالگی یک زبان جدید بیاموزید!
شوخی با تاریخ/ وقتی «خشایارشا» اینستاگرامی می‌شود؛ شاهنشاه هخامنشی در جستجوی فالوور + عکس
ویدیو| دکلمه‌ای که به عمق روح می‌نشیند؛ دکلمه شعر زیبا و حزن‌انگیز "خوار گشتم" از استاد شهریار / من از بازار دنیا زار گشتم ...
قبل از دیر شدن، این 5 ارز دیجیتال را به سبد سرمایه‌گذاری خود اضافه کنید
ویدئو| معماری شگفت‌انگیز هخامنشی‌ها؛ شیرهای خشمگین یا خندان؟ راز چهره‌های دوگانه مجسمه‌های سنگی تخت‌جمشید
قلعه قجرها چگونه روسپی‌خانه شد؟/ پایان سبز یک داستان سیاه و غم‌انگیز
منتخب روز   
هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌ قتل خانمی جوان به دست یک مرد 43 ساله در تبریز/ پول و جواهرات انگیزه متهم از قتل بود