به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، اگر شبی شوهرتان با شخص کاملاً غریبه ای به خانه می آمد و اعلام می کرد: "عزیزم چنان عاشقت هستم ولی فرد دیگری درست مثل شما را به خانه آورده ام تا با ما زندگی کند"، چه احساسی داشتید! خب، این همان احساسی است که وقتی برادر یا خواهر جدید از راه می رسد. بحث، جدل، آزاررساندن، هُل دادن، گاز گرفتن و کتک کاری کودکان حالت روانی شما و صلح خانه را تهدید می کند. به گفته روان شناس کلینیکی، روث آنسر، رقابت برادران و خواهران بسیار طبیعی است و همیشه تا حدودی اتفاق می افتد. ولی روش هایی نیز برای مدیریت جدال و برای جلوگیری از حسادت فرزند اول نسبت به فرزند دوم وجود دارد تا زندگی را تحمل پذیر کند.
داوری بین برادران و خواهران یا پرداختن به چالش های معرفی نوزاد جدید به خانواده کلافه کننده است، اما با حفظ احترام و تفاهم، آفرینش و بقای محیط هماهنگ منزل امکان پذیر می شود. به گفته دکتر آنسر، اشتباه است اگر به کودکان اجازه داده نشود تا احساسات طبیعی خود مثل حسادت را آشکار سازند. اگر به جای سرکوب حسادت فرزند اول، این احساسات شناسایی شود، احتمال بروز آن به شکل منفی کمتر می شود.
در این جا فهرستی از ۵ توصیه برای شما آماده کرده ایم تا به کمک آن ها از حسادت کودک به نوزاد پیشگیری کنید:
۱- آن ها را از این که خواهر یا برادر بزرگتر می شوند، هیجان زده کنید
بزرگتر بودن واقعا خاص است. فرزند شما قرار است به شما کمک کند و به خواهر یا برادر کوچکترش تجربه هایی که تا به حال داشته و دانسته هایش را بیاموزد؛ حروف الفبا، اعداد، رنگ ها و حتی داستان های خنده دار و سرگرم کننده. سعی کنید این نقش را برای او هیجان انگیز و ارزشمند جلوه دهید تا همواره نسبت به آن حس مثبتی داشته باشند.
می توانید از آن ها در نگهداری از نوزاد کمک بگیرید. از آن ها کمک های کوچک بگیرید تا حس حسادت در آن ها کمتر شود.
۲- کودک نوپایتان را دخالت بدهید
یکی از بهترین روش ها برای کاهش حسادت کودک اول به دوم، کمک گرفتن از کودکان است. از آن ها بخواهید تا لباسی را برایتان بیاورند یا در حمام کردن نوزاد به شما کمک کنند. می توانید ماساژ دادن نوزاد با لوسیون را بر عهده ی او بگذارید تا ارتباط نزدیک تری با هم برقرار کنند. دخالت دادن او در زندگی روزمره ی نوزادتان، آن ها را شادتر می کند و به آن ها حس دوست داشته شدن می دهد. از آن ها درباره ی لباسی که می خواهید به نوزاد بپوشانید نظر بخواید، یا از او بخواهید تا با بچه بازی کند و او را سرگرم نگه دارد.
۳- برای هرکدام جداگانه وقت بگذارید
بهتر است برای هرکدام از دیگر فرزندان بزرگترتان جداگانه وقت بگذارید و در مواقعی تمام تمرکزتان را فقط روی یکی از آن ها معطوف کنید. پیش از این نوزاد، تمام توجهات نسبت به آن ها بوده اما حالا شما باید عشق و محبتتان را تقسیم کنید. پس حسادت فرزند بزرگتر به کوچکتر یک امر طبیعی است و برای پیشگیری از آن لازم است تا در زمان هایی تمام حواستان را به آن ها بدهید.
می توانید آن ها را به سینما، رستوران مورد علاقه شان ببرید و یا با هم به اسباب بازی فروشی بروید تا یک اسباب بازی سرگرم کننده ی جدید برای خودش بخرد. حتی می توانید با هم به پارک بروید و با دویدن یا انجام انواع بازی ها، زمان های شادی را در کنار هم سپری کنید.
همیشه حواستان به بزرگترین فرزندتان هم باشد و با گذشت زمان آن ها را فراموش نکنید.
۴- فرزند بزرگتر را ببوسید و در آغوش بگیرید
نگهداری از نوزادان ممکن است پر استرس، وقت گیر و پرآشوب باشد. انجام دادن کارهای خانه بسیار دشوار می شود و در این میان ممکن است کاملا فراموش کنید که به فرزندان دیگرتان هم توجه کنید. ممکن است کودک بزرگتر بگوید: ”تو اون بچه رو بیشتر از من دوست داری!” یا حتی بگوید: ”تو دیگه منو دوست نداری”. این جملات دردناک هستند زیرا ما دوست نداریم چنین حرف هایی بشنویم. شاید چند ثانیه بیشتر طول نکشد، پس همیشه به فرزندان بزرگترتان بگویید که چقدر آن ها را دوست دارید و خاص هستند. آن ها نیاز به شنیدن این کلمات از زبان شما دارند.
۵- برای کودکان توضیح بدهید که چرا نوزاد نیاز به توجه بیشتری دارد
شدیدا توصیه می کنیم به سایر فرزندان خودتان، نیاز به توجه بیشتر نسبت به نوزاد را توضیح بدهید. این کار به آن ها در درک وضعیت و دلیل عطف توجهتان نسبت به نوزاد کمک می کند. مثلا به آن ها توضیح بدهید که در حال حاضر خواهر یا برادر کوچکترشان برای غذا خوردن یا عوض کردن لباس یا پوشکش به مادر و پدر نیاز دارد.
همچنین به آن ها توضیح دهید که نوزادان باید کارهای مختلف را یاد بگیرند و آموزش این مسائل بر عهده ی والدین است. به آن ها بگویید وقتی نوزادان بزرگتر بشوند، خودشان از پس کارهایشان بر می آیند. آن ها از این که به زودی یک هم بازی پیدا می کنند بسیار خوشحال می شوند.
می توانید برای کودکانتان کتاب هایی درباره ی مزایای خواهر یا برادر بودن بخرید و در مورد کتاب با آن ها صحبت کنید. توجه داشته باشید حتی اگر فرزندتان خیلی کوچک هم بود، از صحبت کردن با او غافل نشوید.
امیدواریم این توصیه ها و نکات برای درمان حسادت کودکان نسبت به نوزاد یا پیشگیری از آن مثمر ثمر واقع شود. تجربیاتتان را با ما به اشتراک بگذارید…