دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سبک زندگی / خانه داری /

روش های تفکیک و جدا کردن زباله های خانگی 

دوشنبه، 03 خرداد 1400
موضوع تفکیک زباله در کشورهای پیشرفه جهان مدت‌ها است که به صورت جدی دنبال می‌شود. اما در ایران هنوز آن‌طور که باید تمهیدات و فرهنگ‌سازی برای تفکیک زباله‌ها، نه از سوی دولت و نه از سوی مردم، انجام نگرفته است. در این مطلب شما را با نحوه تفکیک زباله ها در منزل آشنا میکنیم تا گامی هر چند کوچک در این امر مهم برداشته باشیم.

همه ما تلاش می کنیم دنیای بهتری را برای آیندگانمان فراهم کنیم. یک راه ساده و قابل اجرا برای همه ما، تفکیک زباله است. ما افرادی که به اصطلاح «زباله گرد» هستند را به خوبی می شناسیم. کسانی که پلاستیک و برخی اقلام زباله ها را جدا می کنند و آن را می فروشند و از این راه کسب درآمد می کنند. فارغ از مسائلی که بر سر حضور این افراد در شهر از سوی شهرداری مطرح است آیا برای مدیریت پسماند کلان شهرها روندهای موجود (از شهرداری گرفته تا زباله گردان) کافی هستند؟ قطعا پاسخ منفی است. اگر هر یک از ما اصول ساده ای را در جداسازی زباله ها انجام دهیم، بدون شک آینده بهتری برای خود و فرزندانمان فراهم خواهیم کرد.

در سال­های گذشته تمام زباله ­ها و مواد دورریختنی را مردم به صورت یکجا و بدون تفکیک به سطل زباله می ­انداختند اما با گذشت زمان و توسعه صنعت بازیافت، تفکیک زباله در بین خانواده­ها رواج پیدا کرده و امروزه کمتر کسی است که زباله­ های تر و خشک را از همدیگر جدا نکنند.

در این بین مشاغلی که به خرید ضایعات فلزی می پردازند نیز می­توانند در بازیافت زباله­ ها کمک زیادی به چرخه اقتصادی و محیط زیست نمایند. اما تفکیک زباله ­ها از یکدیگر کاری آسان و ساده است از همین رو بهتر است از مبدا تولید زباله یعنی منازل، اقدام به جداسازی آنها نمود. به همین منظور در ادامه به شیوه تفکیک زباله در منزل و فواید و مزایای آن می­پردازیم.

انواع زباله منزل

در ابتدا بهتر است با انواع زباله آشنا شوید تا بتوانید برای تفکیک آنها از یکدیگر دقیق­تر و راحت­تر عمل کنید.

زباله­ها را به طور کلی می­توان به 3 بخش تقسیم کرد.

  1. زباله ­های تَر
  2. زباله ­های خشک
  3. زباله ­های خطرناک

جداسازی زباله ها

در بیشتر کشورهای پیشرفته، تفکیک زباله های خشک و تر امر بسیار مهمی است و شهروندان ملزم به رعایت آن هستند. در شهرهای مدرن برای زباله های خشک و تر به تفکیک سطل های جداگانه تعبیه می شود تا پسماند بازیافتی به راحتی شناسایی شوند و در چرخه بازیافت مورد استفاده قرار گیرند.
بیشتر جوامعی که از کمبود منابع طبیعی رنج می برند، بازیافت زباله ها را راه حلی برای تولید می دانند. به همین دلیل در قوانین این کشورها تفکیک زباله و دسته بندی پسماندهای بازیافتی امری اجباری است و حتی رعایت نکردن آن جریمه و مجازات دارد.
پسماندهای تولیدی در هر منزل می تواند به سه دسته تقسیم شوند. زباله های خشک و تر به عنوان دو دسته از پسماند بازیافتی شناخته می شوند و بخش دیگر مربوط به زباله های خطرناک است.

زباله های خشک

به مواد و زائدات فاقد مواد آلی، زباله خشک گفته می شود که طی زمان پوسیده و فاسد نمی شوند. پسماند تر تجزیه ناپذیر است. این پسماند حاوی هیچ یا مقدار بسیار کمی زائدات مرطوب است. بیشتر زباله های خشک را می توان به آسانی بازیافت کرد و مورد استفاده مجدد قرار داد. دسته بندی زباله های خشک بسیار متنوع است. بیشتر زباله های تولیدی در منزل در دسته زباله های خشک قرار می گیرند. بیشتر پسماندهای بازیافتی در این دسته بندی می توانند دو مرتبه در چرخه تولید قرار گرفته و بازیافت شوند.

زباله های خشک کدام هستند؟

  • پلاستیک(ظرف شیر، ماست و...)
  • شیشه
  • کاغذ(روزنامه ها و...)
  • لیوان کاغذی و پلاستیکی
  • جعبه ها(جعبه پیتزا تا جعبه های اسباب کشی)
  • دستمال کاغذی هایی که با آن غذا را تمیز کرده اید(خیس نیستند)
  • کارتن های مقوایی(شیر، آبمیوه، کاغذهای تافی، آدامس و...)
  • باتری
  • تیغ
  • لامپ
  • نوار و سی دی
  • داروها و آمپول ها

زباله های تر

زباله های تر بیشتر شامل پسماندهای غذایی می شود. مانند برنج، خورش، گوشت، مرغ، ماهی، روغن‏های خوراکی سوخته و فاسد شده.
انواع میوه و سبزی نیز در این دسته بندی قرار می گیرند چه قابل استفاده باشند و چه فاسد یا منجمد شده باشند. هنگامی که در مورد زباله صحبت می کنیم به طور قطع توجهی به تاریخ مصرف مواد نداریم.
به صورت معمول از زباله های تر می توان به عنوان پسماند بازیافتی در تولید انواع کود استفاده کرد. بنابراین باید توجه داشت چنانچه زباله های تر با زباله های خشک و سایر انواع زباله مخلوط باشند، کیفیت کود تولید شده مناسب نخواهد بود و می تواند به بهداشت محیط زیست آسیب وارد کند.

زباله های تر کدام هستند؟

  • میوه ها(پوست، هسته و میوه های خراب شده)
  • سبزیجات
  • پوست تخم مرغ
  • تفاله چای
  • غذاهای پخته شده
  • استخوان مرغ و ماهی
  • گل و گیاه
  • علف ها و برگ های خشک شده

زباله های خطرناک

جدا از زباله های خشک و تر بخشی از زباله ها در دسته زباله های خطرناک قرار می گیرند. همان طور که از نام این دسته بندی مشخص است این نوع از زباله ها شامل مواد خطرناک می شوند. در کل به موادی که باعث بروز انواع میکروب و باکتری شوند خطرناک گفته می شود.
همچنین، زباله هایی که در معرض نور و حرارت می توانند گازهای مضر و خطرناک تولید کنند، یا قابل اشتعال باشند در دسته زباله های خطرناک قرار می گیرند.

بازیافت پسماند بازیافتی

هرگونه استفاده دوباره و جدید از مواد زاید و پسماند بازیافتی را بازیافت می گویند. عملیات بازیافت زباله ها عملیات خاص و پیچیده ای نیست. به عنوان مثال استفاده از پسماند بازیافتی نظیر انواع پلاستیک یکی از راه های بازیافت و استفاده مجدد از پسماند بازیافتی است.
برای استفاده مجدد از انواع پلاستیک، بطری های نوشابه و سایر مواد غذایی در مرحله اول شست وشو و ضدعفونی می شوند. سپس طی عملیات خاصی تبدیل به اقلام جدید تری خواهند شد و در چرخه استفاده قرار می گیرند.
در واقع بازیافت شامل مراحل جمع آوری زباله ها، تفکیک زباله ها به صورت زباله های خشک و تر و جداسازی پسماند بازیافتی می شود. در طی این عملیات انواع پسماند بازیافتی دوباره وارد مرحله تولید می شوند و به عنوان نوعی متریال در چرخه تولید دوباره استفاده می شوند.

فواید تفکیک زباله

تفکیک زباله و بازیافت آن فواید و مزایای زیادی دارد. می­توان اصلی­ترین مزیت آن را کمک به محیط زیست و صرفه­جویی اقتصادی در تولید محصولات نام برد.

اما این امر فواید گوناگون دیگری را نیز دارد که در ادامه به بخشی از آنها اشاره می­کنیم.

  • جلوگیری برای از بین رفتن منابع طبیعی
  • ایجاد کسب و کارها و اشتغال زایی برای جوانان
  • رعایت بهداشت بیشتر و جلوگیری از بیماری
  • کمک به بهبود مواد اولیه برای تولید محصولات

روش های تفکیک زباله در منزل

با توجه به توضیح های ارائه شده و با شناخت کافی از انواع زباله های خشک و تر هر فرد می تواند به آسانی در منزل تفکیک زباله ها را انجام دهد.
اما شاید مهم ترین امر در این زمینه تولید نکردن زباله باشد. اگر نسبت به محیط زیست و منابع طبیعی مسئولیت پذیر باشیم، به طور قطع از تولید انواع زباله پرهیز می کنیم.
اما برای تفکیک زباله در منزل تنها نیاز است که بر اساس دسته بندی های گفته شده زباله ها را تفکیک کنیم و در کیسه های جداگانه دور بیاندازیم.
یکی از روش های تفکیک زباله در منزل این است که برای هر نوع زباله سطل جداگانه ای متناسب با فضایی که در اختیار دارید، در نظر بگیرید. به این صورت تفکیک زباله ها کار آسان تری خواهد شد.
اگر تنها تصمیم دارید که زباله های خشک و تر را تفکیک کنید می توانید سطل بزرگ تر را به زباله های خشک و سطل کوچکتری را برای زباله های تر در نظر بگیرید.
به طور معمول زباله های تر حجم کمتری نسبت به پسماندهای خشک دارند.
از فواید تفکیک زباله ها می توان به این امر اشاره کرد که با تفکیک زباله ها در مصرف انرژی به طور چشم گیری صرفه جویی خواهد شد. به این صورت که هزینه ها و انرژی مصرف شده برای بازیافت پسماند بازیافتی بسیار کم تر از هزینه تولید و ساخت محصولات جدید و صرف مواد جدید است.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز یکشنبه 16 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
تبدیل پایان نامه به مقاله آی اس آی
چاپ مقاله در مجله (ISI, SCOPUS, ISC, PUBMED و علمی پژوهشی) معتبر+ صفر تا صد+ ویدئو آموزشی
هندی حرف زدن محمدرضا گلزار در آنتن تلویزیون/ آیسان خانوم باید به این همه استعداد افتخار کنه +فیلم
تعرفه نگارش مقاله از پایان نامه
تبدیل پایان نامه به مقاله !
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب در چند ثانیه
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات خارجی ISI، SCOPUS، PUBMED، ISC
اکسپت فوری مقاله علمی پژوهشی
پذیرش و چاپ مقاله علمی پژوهشی در کمترین زمان
پذیرش تضمینی مقاله علمی پژوهشی