سرکه برنج از طعم دهنده هایی است که در غذاهای آسیایی خصوصا غذاهای کره ای و ژاپنی کاربرد دارد. سرکه برنج طعم خاص و منحصر به فردی دارد و به غذاهایی که در آن استفاده شود طعم و مزه متفاوتی می دهد. سرکه برنج در بسته بندی های کوچک و بزرگ در فروشگاه های عرضه مواد غذایی ( البته فروشگاه های بزرگ و لوکس) موجود است ولی معمولا همه افراد به سرکه برنج دسترسی ندارند و معمولا به دنبال خرید سرکه برنج از فروشگاه های مختلف هستند. اگر اهل آشپزی باشید و علاقه مند به ایجاد تنوع در برنامه غذایی خانواده باشید و غذاهای ملل دیگر را امتحان می کنید پس حتما سرکه برنج را در منزل تهیه کنید و طعم و مزه ای خاص در غذاهای خود ایجاد کنید.
مواد لازم برای سرکه برنج
- آب : چهار پیمانه
- برنج : دو پیمانه
- مایه خمیر : به مقدار لازم
- شکر : به مقدار لازم
طرز تهیه سرکه برنج با دستور ایده آل
در روش تهیه سرکه برنج ابتدا برنج را شسته سپس اجازه دهید به مدت شش ساعت داخل آب سرد خیس شود و بعد از زمان سه ساعت به منظور خرد شدن دانه های برنج آن ها را با دست فشار داده و بگذارید به مدت سه ساعت دیگر خیس شوند.حالا کاسه مناسبی را انتخاب کرده و یک پارچه تنظیف روی دهانه کاسه گذاشته و برنج خیس خورده را داخل پارچه تنظیم صاف نمایید و آب برنج را اجازه دهید به مدت یک شب داخل یخچال بماند.
در مرحله بعدی آب برنج را از یخچال خارج کرده و اندازه گیری نمایید به ازای هر پیمانه آب سه چهارم پیمانه شکر سفید به آب برنج بیفزایید و آن را هم زده تا شکر کاملا حل شود.حالا مخلوط به دست آمده را به مدت سی دقیقه بر روی بخار کتری گذاشته و اجازه دهید پخته شود سپس بگذارید خنک شود و به ازای هر چهار پیمانه یک چهارم قاشق غذا خوری مخمر به آن بیفزایید.در این مرحله مخلوط را بعد از هم زدن داخل ظرف شیشه ای درب دار گذاشته به گونه ای که یک سوم از حجم شیشه ها خالی بماند سپس درب شیشه را محکم کرده و در مکانی با دمای معتدل بگذارید.حالا اجازه دهید به مدت پنج تا هفت روز بماند تا عمل تخمیر صورت گرفته و مایع حاصل حباب بزند سپس بعد از گذشت هفت روز حباب ها را از بین برده و ظرف سرکه را تعویض نمایید و به داخل ظرف شیشه ای در دار مناسب دیگر انتقال دهید.
در مرحله پایانی از طرز تهیه سرکه برنج درب شیشه را بسته و اجازه دهید چهار روز دیگر سرکه بماند تا کاملا آماده شود سپس از صافی عبور داده و به ازای هر بیست پیمانه یک عدد سفیده تخم مرغ به آن بیفزایید سپس به مدت پانزده دقیقه روی بخار کتری گذاشته تا پخته شود.
موارد کاربرد سرکه برنج
- استفاده از سرکه برنج در غذا های آسیایی مانند سوشی، اونیگیری، سبزیجات، سالاد های کره ای، ساندویچ ها و غذا های گوشتی رایج بوده و اغلب در غذا های سرخ شده و سالاد ها کاربرد دارد.
- از ترکیب سرکه برنج با روغن کنجد می توان چاشنی خوشمزه ای درست کرد که طعم خاصی به غذا می دهد.
- سرکه برنج از رشد میکروب ها در ماهی خام جلوگیری می کند و به همین جهت در تهیه سوشی، مقداری از آن را به عنوان ماده نگهدارنده بر روی ماهی می ریزند.
- در ژاپن با افزودن مقداری از این سرکه به برنج، از فاسد شدن آن در فصل تابستان جلوگیری می کنند.