ساعدنیوز
ساعدنیوز

ریشه های اعتراضات خیابانی در اسرائیل/ آیا دولت نتانیاهو سقوط خواهد کرد؟

  دوشنبه، 17 بهمن 1401 ID  کد خبر 241192
ریشه های اعتراضات خیابانی در اسرائیل/ آیا دولت نتانیاهو سقوط خواهد کرد؟
اسرائیل صحنه اعتراضات خیابانی بی سابقه است. نزدیک به یک ماه است که معترضان در خیابان های سرزمین های اشغالی حضور دارند و شکاف های موجود در اسرائیل در حال عمیق تر شدن است. ساعدنیوز در گفتگو با دکتر منصور براتی کارشناس مسائل اسرائیل به این موضوع پرداخته است.

با روی کار آمدن نتانیاهو در سرزمین های اشغالی، فضای سیاسی اسرائیل علیرغم فاصله گرفتن از بحران سیاسی حاصل از انتخابات های پی در پی، در معرض تنش ها و چالش های جدیدی قرار گرفته است. اردوکشی های خیابانی و اعتراضات بی سابقه در اسرائیل، وارد فازهای جدیدی شده و حجم شهروندان شرکت کننده در این اعتراضات روز به روز افزایش می یابد. ساعدنیوز در گفتگو با دکتر منصور براتی کارشناس مسائل اسرائیل به این موضوع پرداخته است:

تصویر

نتانیاهو می گوید که ما می خواهیم یک "اسرائیل جدید" بسازیم که با نیازهای روز خیلی همخوان باشد.

ساعدنیوز: برخی از گزارش ها حاکی از حضور ده ها هزار نفر معترض در خیابان های اسرائیل در اعتراض به طرح قضایی نتانیاهو است. ریشه های این اعتراضات عظیم خیابانی چیست آیا صرفاً یک طرح باعث این موضوع بوده یا مسائل دیگری در میان است؟

دکتر منصور براتی: ما وارد پنجمین هفته متوالی اعتراضات خیابانی در شهرهای مختلف اسرائیل شدیم و بزرگترین اعتراضات در شهر تلاویو برگزار می شود. بیش از 100 هزار نفر در بعضی شب ها به خیابان ها آمدند و اعتراضات خودشان را انجام دادند. مسأله اصلی که معترضان را در شرایط فعلی به خیابان کشانده، طرح کابینه نتانیاهو برای تغییر قوانین دیوان عالی است که قوه قضائیه اسرائیل را تشکیل می دهد.

قوه قضائیه در اسرائیل قدرت بسیار زیادی دارد. در حقیقت، اگر پارلمان قانونی را به تصویب برسانند و 12 قاضی دیوان عالی احساس کنند که قانون مورد نظر با قوانین پایه ای اسرائیل که در حکم قانون اساسی این رژیم محسوب می شوند، و همچنین با اعلامیه استقلال اسرائیل در تناقض است، می توانند به راحتی آن قانون را لغو کنند.

نکته دیگر این که بعضی از احزاب جناح راست از جمله حزب لیکود در 20 سال گذشته همواره از این برتری دیوان عالی انتقاد کرده بودند و آن را نمادِ تسلط چپگراها بر اسرائیل طی 30 سال اول تشکیل این رژیم، یعنی از سال 1948 تا اواخر دهه 1970، می دانند. حرف این احزاب آن است که اگر نهادی وجود داشته باشد که بخواهد قوانین تصویب شده در پارلمان را لغو کند، این مخالف دموکراسی است. چرا؟ چون مردم آمدند از طریق رأی گیری و انتخابات پارلمانی نظر خودشان را درباره مسائل مختلف اعلام کردند و نظرشان را به ساختار قدرت سیاسی انتقال دادند. بنابراین، نمایندگان پارلمان حق دارند قوانین را تغییر دهند و هیچ مانعی نباید در برابر اینها وجود داشته باشد.

اما انگیزه اصلی ای که پشت این اقدام و طراحی نتانیاهو قرار دارد، و می خواهد قدرت دیوان عالی را کم کند، دو مسأله است. در درجه اول، موضوعی که اضطراری تر است، این است که پرونده های پنجگانه قضایی علیه نتانیاهو از طریق کاهش قدرت دیوان عالی میتواند به یک سرانجام خوبی برسد. به نحوی که این پرونده ها دیگر پیگیری نشود و نتانیاهو بتواند جان سالم به در برد و در واقع تبرئه بشود و این پرونده ها را بلاموضوع بکند. انگیزه اصلی تغییر در دیوان عالی در حقیقت، همین مسأله است.

مسأله کلان تر در این زمینه، آینده ای است که نتانیاهو برای اسرائیل طراحی کرده است. کابینه جدید که به قدرت رسیده، 12 برنامه کلی را اعلام کرده است. وقتی این برنامه ها را مقایسه می کنیم، عمدتاً تحول بزرگی نسبت به چیزی که اسرائیل در حال حاضر هست، در این برنامه ها ترسیم شده است. می شود گفت که با اجرای این 12 برنامه، ما با یک اسرائیل جدید روبرو خواهیم بود. به نظر می رسد که نتانیاهو قصد دارد با این برنامه ها، تحول جدیدی را به وجود آورد.

یکی از این 12 برنامه کلی، تغییر در وضعیت دیوان عالی است. یکی دیگر از این برنامه ها این است که برای افرادی که به جرم اعمال تروریستی – بزعم اسرائیل – دستگیر شوند حکم اعدام در نظر گرفته شود. یهودی سازی مناطق نقب و جلیل که یک منطقه عرب نشین محسوب می شوند، جزو همین برنامه ها است. تحولات مدنظر در این برنامه ها قرار است که وضعیت فعلی موجود در اسرائیل را تغییر دهد. مخالفان این برنامه ها معتقدند که این یک نوعی "تغییر رژیم" است که نتانیاهو در تلاش برای تحقق آن است. خود نتانیاهو می گوید که ما می خواهیم یک "اسرائیل جدید" بسازیم که با نیازهای روز خیلی همخوان باشد.

اجرای این برنامه ها از دیوان عالی شروع شده، زیرا اگر نتانیاهو بخواهد هر یک از این طرح ها را به تصویب برساند، دیوان عالی بعدها اگر همین قدرت فعلی را داشته باشد می تواند با همه آنها مخالفت کند. برای همین، در اولین گام نتانیاهو در تلاش است تا قدرت دیوان عالی را کاهش دهد، تا خیالش از پرونده های فساد خودش راحت شود و هم در ادامه بتواند برنامه های دوازده گانه را بدون مزاحمت دیوان عالی به اجرا بگذارد.

تصویر

می شود گفت که نهادهای رسمی در اسرائیل میتوانستند در سال های گذشته این بحران را حل و فصل کنند. اما هرچقدر که به جلو حرکت می کنیم، این توانایی کمتر و کمتر می شود.

ساعدنیوز: آیا اردوکشی خیابانی در طول حیات کابینه جدید نتانیاهو به انحاء مختلف ادامه خواهد داشت و آیا رقبا قصد دارند از مسیر اعتراضات خیابانی نتانیاهو را در بن بست قرار دهند؟

دکتر منصور براتی: در 4 سال گذشته، پنج انتخابات را در سرزمین های اشغالی شاهد بودیم. نهایتاً انتخابات نوامبر 2022 توانست این بحران را به پایان برساند و یکی از دو جناح یعنی جناح حامی نتانیاهو پیروز انتخابات شد. نتانیاهو در این انتخابات توانست اختلاف خوبی را با جناح رقیب به ثبت برساند. 8 کرسی اختلاف میان جناح نتانیاهو و اپوزیسیون وجود دارد و وی می تواند تمام لوایح مدنظر خودش را به تصویب برساند.

منتهای مراتب، به نظر می رسد که بحران سیاسی در حال انتقال از سطح انتخابات به سطح اجتماع است. در واقع، هواداران جناحی که باخته، این شکست را قبول ندارند و با برنامه های نتانیاهو به نحوی مخالف هستند و سعی در بیان مخالفت خود در خیابان دارند. تداوم این اعتراضات باعث خواهد شد که اسرائیل به سمت اردوکشی خیابانی و درگیری میان هواداران دو حزب رقیب حرکت کند. می شود گفت که نهادهای رسمی در اسرائیل میتوانستند در سال های گذشته این بحران را حل و فصل کنند. اما هرچقدر که به جلو حرکت می کنیم، این توانایی کمتر و کمتر می شود. دقیقاً مانند بقیه کشورهای خاورمیانه که بسیاری از دولت ها از حل کردن مشکلات شان عاجزند و مردم مدام در خیابان ها هستند، و درگیری به وجود می آید، اسرائیل نیز دچار همین عارضه شده و سرزمین های اشغالی هم صحنه درگیری ها میان دولت و معترضین شده است.

این مسأله می تواند باعث بروز مشکل در اجرای برنامه ها و حفظ نظم و امنیت شود و ممکن است که با شدیدتر شدن این وضعیت، کار به خشونت بکشد. ممکن است بحران یک بار دیگر به سرزمین های اشغالی بازگردد. شاید کار به جایی برسد که کابینه ناچار به تحویل قدرت بشود. البته هنوز فاصله زیادی از چنین چشم اندازی داریم. حتی ممکن است که برخی اعضای ائتلاف بخواهند از از این ائتلاف خارج شوند و اسرائیل بخواهد دوباره به سمت انتخابات حرکت کند. فعلاً احتمال وقوع چنین چیزی به مراتب کمتر است. اما با توجه به روندی که داریم و تداوم اعتراضات به نظر می رسد که در واقع، حرکت اسرائیل به سمت خشونت غیرقابل اجتناب خواهد بود.

تصویر

به نظر می رسد که با بازگشت نتانیاهو به قدرت، تقابل ایران و اسرائیل در حال حرکت به سمت تنش بیشتر است.

ساعدنیوز: نوک پیکان اتهام حمله به سایت نظامی در اصفهان به سمت اسرائیل است و نیز بیانیه دولت اوکراین هم به نوعی این گمانه زنی را تقویت کرد. به نظرتان چه چشم اندازی در میدان نبرد ایران و اسرائیل با توجه به حادثه اخیر قابل تصور است؟

دکتر منصور براتی: در مورد خرابکاری اصفهان، و نیز خرابکاری در تبریز، که مقامات رسمی کشورمان آن را تکذیب کردند، باید این نکته را در نظر داشته باشیم که اسرائیلی ها هیچگاه به صورت رسمی اعلام نمی کنند که در واقع، ما چنین کاری را انجام دادیم؛ مگر این که بعد از چند دهه بگویند که ما فلان جا چنین کاری را انجام دادیم. در بعضی موارد، مقامات اعلام کردند که در فلان مقطع، ما چنین اقدامی را صورت داده ایم. معمولاً در چنین مواقعی، سکوت می کنند.

باری، به نظر می رسد که با بازگشت نتانیاهو به قدرت، تقابل ایران و اسرائیل در حال حرکت به سمت تنش بیشتر است. این مسأله ای است که انتظارش را از نتانیاهو داشتیم. در درجه دوم، به نظر می رسد که برخلاف انتظاری که وجود داشت، و برخلاف آن سابقه روابط شخصی نتانیاهو و پوتین، که انتظاراتی را به وجود آورده بود که با برگشتن نتانیاهو به قدرت، ارتباط روسیه و اسرائیل بهتر خواهد شد، و اسرائیل تا حدی از حمایت از اوکراین صرفنظر کند؛ اما به نظر می رسد که روند تا اندازه ای معکوس است.

اخیراً نتانیاهو اعلام کرده است که انتقال گنبد آهنین به اوکراین در دست بررسی است. در حقیقت، این مسأله برای جنگ در اوکراین بسیار حائز اهمیت خواهد بود. بنابراین، بدتر شدن روابط اسرائیل و روسیه دور از انتظار نیست. به نظر می رسد که نتانیاهو هم در فقره جنگ اوکراین، تصمیم خودش را گرفته، و به دلیل آن چیزی که او از آن به حضور ایران در این جنگ، تعبیر می کند، می خواهد از این طریق ایران را تا جایی که برایش ممکن است تنبیه بکند. نتانیاهو تصمیم دارد با برجسته ساختن این مسأله ادعایی اش افکار عمومی جهان و رسانه های دنیا را برعلیه ایران بسیج کند و اجماع بیشتری را بر علیه ایران ایجاد کند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (506 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (203 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (67 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (51 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌