روان رنجوری چیست و چه علائمی دارد؟

  پنجشنبه، 29 دی 1401   زمان مطالعه 4 دقیقه
روان رنجوری چیست و چه علائمی دارد؟
روان رنجوری یا نوروتیزیسم (Neuroticism) برای فرد استرس، اضطراب، مشکوک بودن به خود و دیگران، نااُمیدی، حسادت، تعصب و حتی بدخُلقی را به همراه دارد. در ادامه علائم و روش های درمان روان رنجوری را بررسی می کنیم.

روان رنجوری (Neuroticism) یا روان آزرده گرایی یک تمایل طولانی مدت به یک حالت عاطفی منفی یا اضطراب است. روان رنجوری یک بیماری نیست بلکه یک ویژگی شخصیتی است. افراد مبتلا به روان رنجوری تمایل بیشتری به افسردگی دارند. و بیشتر از دیگران احساس گناه، حسادت، عصبانیت و اضطراب می کنند.آن ها نسبت به تنش های محیطی حساس هستند و ممکن است شرایط روزمره را تهدیدآمیز و مهم تلقی کنند. سرخوردگی هایی که ممکن است برای دیگران بی اهمیت باشد، می تواند برای این افراد مشکل ساز شده و منجر به ناامیدی شود.

فرد مبتلا به روان رنجوری ممکن است خودآگاه و خجالتی باشد. آنها ممکن است تمایل به درونی سازی فوبیا و سایر ویژگی های عصبی مانند اضطراب، وحشت، پرخاشگری، منفی گرایی و افسردگی داشته باشند. روان رنجوری یک حالت عاطفی مداوم است که توسط این واکنش ها و احساسات منفی تعریف می شود.با اینکه روان رنجوری یک بیماری تلقی نمی شود، اما روانشناسان و روانپزشکان گرایش شدید به نارکوتیسم را برای سلامت روان مهم می دانند. زیرا این ویژگی می تواند مشکلات مختلف روحی و جسمی را تغذیه کند.

روان رنجوری چیست؟

روان رنجوری به عنوان یک ویژگی شخصیتی طبقه بندی می شود که در آن فرد بیش از حد بر حالات عاطفی منفی تمرکز می کند. در واقع روان رنجوری به عنوان تمایل به خشم، بی ثباتی عاطفی، اضطراب، افسردگی، شک و سایر احساسات منفی تعریف می شود. افراد روان رنجور اغلب به راحتی دچار نگرانی و استرس می شوند؛ یا در هنگام ناراحتی توانایی آرام کردن خود را ندارند.فردی که روان رنجور است ممکن است مشکلات و فوبیاهای خود را درونی کند و اغلب علائمی را از خود نشان دهد که برخلاف هنجارهای پذیرفته شده اجتماعی است. روان رنجوری می تواند به شکل های مختلفی ظاهر شود که رایج ترین این اشکال، استرس و اضطراب است.

علائم روان رنجوری

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم روان آزرده گرایی یک ویژگی شخصیتی است، نه یک اختلال روانی قابل تشخیص. یک شخصیت نارکوتیک در برابر استرس دارای ضعف است و شرایط روزمره را بسیار بدتر از واقعیت می بینید. سپس خود را به خاطر بدبینی و منفی گرایی شدید سرزنش می کند. یک فرد روان رنجور ممکن است دائماً احساس های زیر را داشته باشد:

  • گرایش کلی به احساسات منفی
  • احساس شک به خود
  • احساس اضطراب یا تحریک پذیری
  • ثبات عاطفی ضعیف
  • افسردگی
  • ناتوانی در کنترل استرس و ناراحتی
  • احساس خود آگاهی یا خجالتی بودن
  • تغییرات خلق وخو
  • عدم انعطاف پذیری یا تلاش برای بازگشت پس از سختی ها
  • نگرانی مزمن در مورد مسائل مختلف
  • تمایل به تفسیر موقعیت های خنثی به عنوان موقعیت تهدیدکننده
  • تمایل زیاد به مشاهده مشکلات جزئی و بزرگ نمایی آن ها
  • مشکل در کنترل خواسته ها یا احساسات در لحظه
  • حسادت
  • احساس ناامیدی یا عصبانیت در مورد وقایع روزمره
  • احساس ترس یا احساس گناه در مورد مسائل جزئی.

روان رنجوری

دلایل روان رنجوری

علل مختلفی وجود دارد که باعث می شود یک فرد دچار روان رنجوری شود. برخی از این عوامل را در ادامه با هم بررسی می کنیم.

  • آسیب های دورران کودکی:قرار گرفتن در معرض برخی رویدادها در کودکی، ممکن است سبب آسیب های روحی روانی متعددی در کودک شود. این آسیب ها، تاثیرات زیادی در تمام زندگی فرد می گذارند. روان رنجوری هم ممکن است نتیجه یکی از همین آسیب ها باشد.
  • جنسیت:یک مطالعه نشان می دهد که زنان احتمالا بیشتر از مردان در معرض روان رنجوری قرار می گیرند. این اتفاق به احتمال زیاد به دلیل تبعیض جنسیتی در طی تاریخ است.
  • ژنتیک:برخی تحقیقات نشان می دهد که روان رنجوری می تواند ژنتیکی باشد. تقریبا به همان اندازه که ویژگی های دیگر مانند قد می توانند به ما ارث برسند، روان رنجوری هم به همین گونه است. ژن و وراثت تاثیرات زیادی بر جسم و روان انسان دارند.

چطور می توان رفتارهای روان رنجورانه را متوقف کرد؟

چند روش برای متوقف کردن رفتارهای روان رنجورانه این ها هستند:

  • بالا بردن اعتماد به نفس؛
  • تلاش برای انجام کارها برای خود؛
  • تشخیص دقیق مسئولیت ها؛
  • قناعت به داشته ها؛
  • مراقبت از خود، حتی وقتی حالش را ندارید؛
  • یادآوری اینکه اتفاقات کوچک ارزش ناراحت شدن ندارند.

اگر شما هم روان رنجور هستید، ولی نمی توانید رفتارهای روان رنجورانهٔ خود را تغییر بدهید، باید از مشاور متخصص کمک بگیرید. این آنجایی اهمیت می یابد که مطالعه ای در سال ۲۰۰۲ نشان داد کسانی که رفتارهای روان رنجوری دارند، بیش از دیگران در معرض ابتلا به روان پریشی هستند.دارو، رفتاردرمانی شناختی و روش های آرام بخشی، مانند تنفس عمیق، از درمان های رایج روان رنجوری هستند. ثابت شده رفتاردرمانی هایی که شامل آموزش و تقویت باشند هم در تغییر رفتارهای روان رنجورانه مؤثر هستند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (110 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (106 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (104 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (79 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (61 نظر) سحر زکریا خطاب به شهاب حسینی: این جماعت چه می دانند که در خیابان با من چه کردید از اینکه یورش آوردید برای زدن من فراموش نمی کنم! +عکس (54 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (54 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (39 نظر) مریم مومن: تمام پسرهای محله رو زدم هیچکس بدون اجازه من نباید از کوچه رد میشد باید زنگ در رو میزدن بعد رد میشدن+فیلم (36 نظر) سحر زکریا: بهنوش بختیاری نخود هر آشه در حد من نیست که بخوام باهاش دهن به دهن بشم! خانم بختیاری در بین همکاران جوک هستن!+فیلم (34 نظر) ژیلا صادقی: من زنی هستم، آزاد/ در فطرت من حیا نهاده شده/می‌دانم از کجا باید شروع کنم و کجا می‌شود رها شد (32 نظر) لیلا اوتادی: من ترک هستم، منتها نه تُرک تبریز و اردبیل؛ ترک قشقاییِ شیراز هستم+ویدیو (30 نظر) امام جمعه پردیسان: از رهبری تقاضا دارم اجازه ساخت بمب اتم را صادر کنند +فیلم (27 نظر) مهراوه شریفی نیا، بازیگر سریال کیمیا با پوششی متفاوت و با گوشواره هایی با طرح انگور در شبکه تلویزیونی افغانستان حضور یافت+ویدیو/ تعریف و تمجید خانم بازیگر از مهمان نوازی مردم در کابل (27 نظر) پژمان جمشیدی: من رفتم بانک یه چک برگشتی داشتم متصدی منو نشناخت گفت کارت شناسایی لطف کن یا میرفتم سوپرمارکت...+فیلم (24 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
منتخب روز   
تهران گردی / معرفی 36 پارک تفریحی و جذاب تهران؛ پایتخت را بهتر بشناسید آلبوم تصاویر ورزشی و خصوصی محمدهادی ساروی کُشتی گیر چشم ابرو مشکی ایرانی ؛ از کافه گردی و پاریس گردی تا پُشتک روی تُشک و مدال طلا مفاخر ورزشی ایران/ غلامرضا تختی از تولد تا مرگ گزارش تصویری دیدار تاریخی بسیجیان با ولی امر مسلمین جهان در سالروز تشکیل بسیج 20 میلیونی استقلال و پرسپولیس روی لبه تیغ/ روی مرز بین صعود و سقوط (فیلم) نظر رهبر معظم انقلاب درباره تخت جمشید / افتخاری ندارد، خدا می‌داند چقدر بیگناه مقابل تخت طاغوت‌های زمان به قتل می‌رسیدند ... کرکره خنده؛ بدل مهران مدیری: مدیری برای همیشه از ایران رفت اونور آب شبکه ای برای خودش تاسیس کرده به نام جوج تی وی من هم بدل مدیری هستم اسمم نعمت برزو کلایه است!+فیلم نگاهی به تیپ و استایل خوشرنگ و پرانرژی بهنوش بختیاری در اتاق گریم جوکر/ میکس زیبای سفید و قرمز👌 حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس