به گزارش سایت خبری ساعد نیوز، امروزه گیربکس های اتوماتیک به دلیل راحتی بالا و عملکرد خوبی که ارائه می کنند مورد توجه بسیاری از خریداران قرار دارند و معمولاً خودرویی که دارای گیربکس اتوماتیک باشد طرفدار زیادی دارد. اما گیربکس های اتوماتیک نیازمند دقت در نگهداری هستند چرا که در صورتی که مشکلی در آنها پیش بیاید هزینه نسبتاً گزافی را روی دست مالک خودرو خواهند گذاشت. یکی از مواردی که در گیربکس های اتوماتیک باید به آن توجه زیادی کرد روغن گیربکس است.
ویژگی های روغن گیربکس اتوماتیک خودرو
روغن گیربکس اتوماتیک خودرو باید دارای ویژگی های خاص باشد تا بتواند عملکرد بهینه ای را در قطعات از خود نشان داده و به اجرا بگذارد.
این روغن نه تنها وظیفه ی روانکاری سیستم گیربکس را بر عهده دارد بلکه باید این توانمندی را داشته باشد که وظیفه ی انتقال قدرت از اویل پمپ به کلاچ را داشته باشد که سبب کنترل کردن دنده ها در این سیستم می باشند.
این ویژگی ها عبارتند از:
مقاومت در برابر گرمای زیاد
نقطه جوش روغن گیربکس اتومات نسبت به روغن جعبه دنده دستی، پایین تر است و با افزودن مکمل هایی به آن، این نقطه را افزایش می دهند که نه تنها در مقابل گرما مقاومت می کند بلکه خاصیت خنک کنندگی را نیز دارد و با انتقال گرما مانع از داغ شدن دنده ها می شود.
مقاومت در برابر ساییدگی و خوردگی
چون گیربکس خود، از قطعات بسیاری ساخته شده است که از جنس آلومینیوم، چدن، فولاد، مس و… و انواع مختلف فلز هستند؛ روغنی هم که در آن استفاده می شود باید در برابر سایش و خوردگی انواع فلزات مقاوم باشد و از خود مقاومت بالایی را به نمایش بگذارد.
گرانروی یا همان ویسکوزیته پایین
این روغن دارای غلظت بالایی نیست یا به عبارت بهتر ویسکوزیته و گرانروی آن پایین است؛ برخلاف روغن های گیربکس دستی که از غلظت نسبتا بالایی برخوردار هستند.
طراحی این روغن به گونه ای انجام شده است که دارای گرانروی پایین تری نسبت به روغن گیربکس دستی است تا بتواند به طور کامل تمامی قطعات حساس در این سیستم را روانکاری کند.
نکته مهم این است که این غلظت کم در روغن، سبب می شود تا قدرت به خوبی و به راحتی به کلاچ خودرو منتقل شود و مهمترین ویژگی خاصیت سیالیت اینگونه روغن ها است تا بتواند به خوبی قدرت را منتقل کند.
خاصیت آب گریزی
این روغن علاوه بر خواص دیگر، باید حتماً دارای خاصیت آبگریزی باشد و در صورتی که آب و یا رطوبت به داخل مخزن آن نفوذ کند؛ از تشکیل امولسیون های مضر برای گیربکس جلوگیری به عمل آورده و این روغن باید بتوانند قابلیت جدا شدن و تفکیک از آب را داشته باشد.
خاصیت ضد آب و ضد کف بودن
کلاً وجود آب در روغن، مانع از انتقال قدرت می شود و این روغن باید بتواند از تشکیل حباب و کف در سیستم گیربکس جلوگیری کند.
در صورتی که این اتفاق بیفتد باز دهی روغن بسیار کاهش خواهد یافت.
خاصیت ضد زنگ زدگی
این روغن خاصیت ضد زنگ زدگی را نیز دارا می باشد تا قطعات با کمک آن، دچار زنگ زدگی، خوردگی و فرسایش نشوند.
تمیز نگه داشتن قطعات داخلی گیربکس
مواد تمیز نگه دارنده ی موجود در روغن گیربکس اتوماتیک خودرو موجب تمیزی کانال های ارتباطی روغن در کل سیستم شده که در نتیجه بازده کل سیستم را افزایش خواهد داد.
در مجموع و به طور خلاصه بهترین روغن گیربکس اتومات، باید دارای ویژگی های زیر باشد:
- بهبود دهنده ی گرانروی
- قابلیت پراکنده شدن روغن و چسبیدن به سطوح
- نگه دارنده ی فشار روغن گیربکس و کاهش دهنده ی آلودگی
- محافظت از زنگ خوردگی قطعات
- محافظت از چرخ دنده ی خورشیدی، واشر ها و بوش
- جلوگیری از کاهش روغن در گیربکس در لوله ها و شیارها
- کاهش نرخ تغییر ویسکوزیته در گرما و سرما
- جلوگیری از تشکیل کف
- کنترل لجن و رسوبات در سیستم
- ضد اکسیداسیون و ضد خوردگی