به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،هر خودرو به طور کلی از سه قسمت اصلی یعنی بدنه، پیشرانه و شاسی تشکیل می شود. شاسی یا فریم در واقع یک چهار چوب و ساختار است که عموماً از فولاد سخت به شکل ناودانی ساخته می شود. بر روی این فولاد سخت، قسمت هایی هم چون پیشرانه، سیستم انتقال قدرت، سیستم فنر بندی و سیستم ترمز و فرمان نصب می شود. باید بدانید مواردی از قبیل تحمل بیشترین میزان وزن و تنش، سبکی، کمترین حجم، سهولت در پیاده سازی سیستم، هزینه نهایی برای اجرای سیستم، توانایی تغییر فرم در نقاط مشخص برای بالاترین میزان جذب ضربه، توانایی حفظ استحکام و عدم تغییر فرم در قسمت های حیاتی برای حفظ توانایی مقاومت، قابلیت تعمیر ساده و بازیابی خصوصیات اولیه و در نهایت انتقال کمترین میزان لرزش و صدا به قسمت های درونی اتاق، از خصوصیات یک شاسی خوب به شمار می رود.
انواع شاسی از نظر استحکام
شاسی خودرو باید متناسب با استفاده خودرو طراحی و ساخته شود، زیرا بعضی از خودروها مثل آفرود برای تفریحات کویری و کوهستانی استفاده می شود و باید شاسی محکمی داشته باشد و قسمت عقبی آن نیز کمی بالاتر از خودروهای معمولی قرار گیرد.
بعضی دیگر از خودروها نیز بیشتر برای جابه جایی های بین شهری استفاده می شود و به نوعی اکثرا در جاده ها دیده می شود بدنه این خودروها نیز باید بسیار مستحکم تر نسبت به بدنه خودروهای دیگر باشد؛ پس می توانیم شاسی ها را به سه دسته شاسی خودروهای شهری که استحکام متوسطی دارند، شاسی های خودروهای جاده ای و شهری که از لحاظ استحکام در رده بالا قرار دارند و شاسی خودروهای جاده ای و آفرود که استحکام آن ها باید بسیار بالا باشد.
کارخانه های تولید خودرو به شاسی بیشتر از بقیه اجزا اهمیت می دهند زیرا پایه و بدنه خودرو است و در هنگام تصادفات اولین چیزی است که آسیب می بیند و باید تعمیر شود. برای تعمیر شاسی خودرو تعمیرکاران از روش شاسی کشی که یک اصطلاح معروف است استفاده می کنند و خودرو را تعمیر می کنند.
انواع شاسی از نظر طراحی
امروزه به دلیل پیشرفت روز افزون صنعت ماشین سازی و طراحی طراحان نیز برای ماشین های مختلف شاسی ها را به صورت های مختلف طراحی می کنند. یکی از انواع شاسی ها، شاسی به صورت یکپارچه و سرتاسری است که در این حالت از شاسی کل وزن اجزای دیگر ماشین و سرنشینان بر روی شاسی قرار دارد و باید از ورق های بسیار مقاومی ساخته شود تا بتواند این وزن را تحمل کند. دسته دوم از شاسی خودرو شاسی به صورت مجزا از بدنه است که اکثرا این نوع طراحی برای خودروهای سنگین وزن مثل اتوبوس و کامیون است.
این نوع شاسی ها دارای مقاومت بالاتری نسبت به بدنه است و می تواند وزن بسیاری را تحمل کند. بدنه نیز به صورت جدا بر روی شاسی سوار می شود و این کار با جوشکاری شاسی خودرو انجام می پذیرد. دسته سوم از مدل شاسی های موجود به صورت شاسی و بدنه به صورت نیمه مجزا است که در بعضی مواقع بسیار مفید واقع می شود زیرا در صورت تصادفات و آسیب دیدن برخی از اجزا می توانیم به راحتی آن ها را تعویض کنیم؛ زیرا بعضی قطعات به وسیله پیچ و مهره و یا پرچ شدن بر روی بدنه و شاسی سوار می شوند. البته باید گفت که این نوع طراحی مناسب برای انواع ماشین نیست و کمتر خودرویی را به این صورت طراحی و تولید می کنند زیرا از مقاومت کمتری نسبت به ماشین های دیگر بر خوردار است.
از مزیت های این نوع شاسی هزینه کمتری است که باید در موقع تعمیر آن نسبت به شاسی های یکپارچه بپردازید و همین مورد می تواند مورد استقبال بسیاری قرار بگیرد.
ویژگی های یک شاسی خوب
در این قسمت قصد داریم ویژگی های یک شاسی خوب را برای شما بر شناسیم. یک شاسی خوب در اولین قدم باید مقاومت بالایی در برابر ضربات احتمالی داشته باشد و بتواند به اصطلاح در تصادفات سنگین ماشین را جمع کند و باعث شود آسیب کمتری به سرنشینان برسد. برای بالا بردن مقاومت یک شاسی از ورق های فولادی سخت استفاده می کنند تا خودرو را نیز در رده های بالاتری نسبت به دیگر خودروها قرار دهند.
از دیگر ویژگی های یک شاسی خوب حجم مناسب و کم آن است که این ویژگی می تواند تضمین زیبایی خودرو نیز باشد و رانندگی با خودرو را هم برای رانندگان راحت کند و از ویژگی های مهم به شمار می رود. از ویژگی های اولیه یک شاسی مناسب تحمل وزنی است که قرار است بقیه اجزای ماشین به آن وارد کند پس باید به نسبت خودروی مورد نظر شاسی نیز تعبیه شود بعضی از خودروها به دلیل پیشرفته بودنشان از متعلقات اضافی نیز برخوردارند که باید در هنگام طراحی و تولید خودرو به آن توجه شود. یک شاسی خوب باید کمترین میزان لرزش را داشته باشد و کمترین لرزش ها را نیز به بدنه خودرو انتقال ندهد تا بتواند راحتی و امنیت خودرو را تامین کند.
تقویت شاسی خودرو
یکی از راه هایی که می توان بدنه و شاسی خودروهای قدیمی را ایمن تر کرد و امنیت آن را بالاتر برد تقویت شاسی است. تقویت شاسی دارای مزایای بسیاری است به عنوان مثال می تواند باعث تعادل بیشتر خودرو در سرعت بالا شود و یا از قیچی سیستم فرمان جلوگیری کند و راننده می تواند با تسلط کامل رانندگی کند. البته تقویت شاسی خودرو می تواند صدای بدنه و شاسی را هنگام رد شدن از دست اندازها کم کند و باعث شود در طول زمان آسیب کمتری به جلوبندی ماشین وارد شود.
در هر خودرویی می تواند روش تقویت شاسی متفاوت باشد اما مثلا در خودروی پراید به تازگی شاسی بندهایی ارائه می شود که می توان به راحتی در بازار آن را پیدا کرد. این شاسی بند می تواند شاسی ماشین شما را تا حد زیادی تقویت کند. البته در دیگر خودروها می توان از میله تقویت شاسی برای تقویت شاسی استفاده کرد که آن ها نیز می تواند بسیار مفید واقع شود.