همانطور که می دانید سماور و کتری جزء آن دسته از وسایل پر استفاده در آشپزخانه هستند. رسوباتی که در سماور، انواع کتری و چای ساز جمع می شوند همیشه دردسر ساز هستند. این رسوبات باعث پایین آمدن کیفیت آب در حال جوش می شوند و آب را کدر می کنند و سبب بد رنگ شدن چای و نوشیدنی های بر پایه ی آب می شوند و موجب طعم نامطلوب نوشیدنی می شوند و هم اینکه ظاهر نامناسبی به سماور، کتری و چای ساز شما می دهند.
علت تشکیل رسوب در کتری چیست؟
کتری ها به طور طبیعی، یا در صورتی که ماه ها تمیز نشوند، پوسته پوسته می شوند. دلیل این امر، وجود مواد معدنی در آب است که در کف کتری ته نشین می شوند. هنگامی که آب را در کتری می جوشانید، مواد معدنی به سمت پایین حرکت می کنند، به خصوص هنگامی که آب مورد استفاده از سختی نسبتا بالایی برخوردار باشد. مواد معدنی به تدریج باعث شکل گیری رسوب شده و بر روی توانایی انتقال حرارت کتری شما تاثیر منفی می گذارند.
رسوب زدایی کتری و سماور
رسوب کردن کتری و سماور، کاری پر دردسر و کلافه کننده است. برای از بین بردن این رسوب ، راهکار های بسیار مختلف و اثرگذاری وجود دارد که با انجام آن می توانید بسیار زود از شر این جرم های خسته کننده رها شوید.
از بین بردن رسوب کتری با استفاده از حلال های آهک
ساده ترین روش برای از بین بردن رسوبات درون کتری و سماور استفاده از حلال های آهک است ، اما برای حفظ بهداشت و سلامتی بهتر است برای رسوب زدایی از راه های طبیعی و سالم استفاده کنید.
از بین بردن رسوب کتری با داغ کردن کتری
برای از بین بردن جرم های آهکی ، کتری را داغ کنید سپس درون آن آب یخ بریزید تا جرم ها از جدار کتری جدا شوند. در این روش اگر کتری بیش از حد داغ شود لحیم آن از بین می رود.
از بین بردن رسوب کتری با ریختن سرکه در کتری
برای رسوب زدایی کتری و سماور مقداری سرکه درون آنها بریزید و بگذارید 10 دقیقه بجوشد. سپس آب آن را خالی کرده و بشویید دوباره کتری را از آب پر کنید و اجازه دهید ، بجوشد تا بوی نامطبوع سرکه از داخل کتری رفع شود.
از بین بردن رسوب کتری با استفاده از فلس صدف
برای از بین بردن رسوب کتری و جلوگیری از رسوب مجدد آن ، درون کتری یا سماور فلس صدف یا همان گوش ماهی بریزید تا آهک موجود در آب را به خود جذب نمایند. برای اینکه کتری های نو رسوب را به خود جذب نکنند ، می توانید از این روش استفاده کنید.
از بین بردن رسوب کتری با استفاده از جوش شیرین
می توانید برای جرم گیری کتری و سماور مقداری جوش شیرین را در آب حل کنید. مقدار آب باید دو برابر جوش شیرین باشد. می توانید این کار را چند بار تکرار کنید تا به نتیجه دلخواه برسید.
از بین بردن رسوب کتری با استفاده از سیب زمینی رنده شده
برای رسوب زدایی از سیب زمینی رنده شده استفاده کنید. با توجه به اندازه کتری دو یا سه سیب زمینی رنده کرده و درون کتری بریزید سپس اجازه دهید با آب به مدت نیم ساعت بجوشد، درون کتری یک تکه زاج سفید کوبیده شده ریخته و بگذارید نیم ساعت دیگر بجوشد سپس آب کتری را خالی کرده و آن را بشویید و آب تازه درون آن پر کنید و دوباره بجوشانید.
از بین بردن رسوب کتری با آبلیمو
برای از بین بردن رسوب ضخیم کتری و از بین بردن رسوب ضخیم سماور از چند عدد لیموترش یا آبلیمو (کامل یا قاچ شده) استفاده کنید. در این روش لیموها را درون آب کتری ریخته و آب را 10 دقیقه بجوشانید تا رسوب کتری کنده شود.
از بین بردن رسوب کتری با قرار دادن کتری در فریزر
اگر کتری کوچک است و مقدار رسوبات آن کم است ، درون آن آب بریزید و نصف روزکتری را در جایخی یخچال قرار دهید. سپس آن را بشویید و با آب پر کنید و بگذارید به جوش بیاید تا جرم آهکی آن از بین برود.
از بین بردن رسوب کتری با حرارت دادن کتری
برای از بین رفتن جرم آهکی کتری چند دقیقه سماور یا کتری را بدون آب حرارت دهید سپس داخل آن را با آب سرد پر کنید تا جرم ها از دیواره کتری کنده شود.
از بین بردن رسوب کتری با آبلیمو
در ادامه فهرست روش های از بین بردن جرم کتری، به استفاده از آبلیمو برای جرم گیری کتری با آبلیمو می رسیم. این روش تفاوت چندانی با روش قبل نمی کند.در این روش می توانید از چند عدد لیموترش یا آبلیمو (کامل یا قاچ شده) برای از بین بردن رسوب ضخیم کتری و از بین بردن رسوب ضخیم سماور استفاده کنید.البته یکی از مزیت های این روش نسبت به روش قبلی این است که کتری شما به جای بوی تند سرکه، عطر لیمو را به خود خواهد گرفت.
از بین بردن رسوب ضخیم کتری با نوشابه
یکی از راه های جالب در برای از بین بردن جرم کتری، استفاده از نوشابه است. برای از بین بردن رسوب چای ساز با نوشابه، از بین بردن رسوب ضخیم کتری با نوشابه یا رسوب زدایی سماور با نوشابه کافی ست آنها را با نوشابه پر کنید و بگذارید برای 1 ساعت بجوشند.سپس آن را خاموش و بعد از گذشت 1 ساعت، کتری، سماور یا چای ساز خود را آب بکشید. خواهید دید که جرم ها به طور کامل از بین می روند.
از بین بردن رسوب کتری با پوست هندوانه
راهکار دیگر استفاده از پوست هندوانه است. برای این کار کافیست پوست هندوانه ای که میل کرده اید را خرد کرده و درون سماور، انواع کتری و چای ساز به مدت سی دقیقه به همراه آب بجوشانید. به این ترتیب ظرف خود را درست مثل روز اول نو و بدون هر گونه رسوب خواهد دید.
از بین بردن رسوب کتری با جرم گیرهای سیمی
می توانید از جرم گیر های سیمی و یا جرم گیر های پودری موجود در بازار که برای رسوب زدایی و جرم گیری سماور، انواع کتری و چای ساز تهیه و تولید شده اند، استفاده کنید.
روش های جلوگیری از رسوب گرفتن کتری
جلوگیری از رسوب گرفتن کتری و رسوب زدایی از کتری فعالیت هایی کاملا جداگانه هستند. اگر می خواهید کتری خود را از شر رسوب آهک خلاص کنید، می توانید این کار را از طریق تمیز کردن کتری انجام دهید. اما وقتی نوبت به روش های جلوگیری از رسوب گرفتن کتری می رسد، باید به سراغ روش های کوتاه مدت و بلند مدتی بروید که برای این کار وجود دارند. روش کوتاه مدت تا حدی در جلوگیری از تشکیل مجدد رسوب موثر است، در حالی که روش بلند مدت، که مبتنی بر نرم کردن آب است، دارای تاثیر قطعی و دائمی است.
روش کوتاه مدت: چگونه از ایجاد رسوب آهک جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از تشکیل رسوب آهک در کتری، باید به صورت منظم کتری خود را شسته و خشک کنید. باقی گذاشتن آب در کتری پس از استفاده، ایجاد رسوب آهک را تشدید می کند؛ بنابراین بهتر است پس از هر بار استفاده، کتری را کاملا شسته و خشک کنید تا از خشک شدن آب سخت در کف کتری جلوگیری شود.
روش بلند مدت: به طور کامل از تشکیل رسوب آهک در کتری جلوگیری کنید
برای اجتناب کامل از ایجاد رسوب آهک در کتری باید از نرم کننده آب استفاده کنید. این محلول منیزیم و کلسیم موجود در منبع آب را از بین می برد و آن را به آب نرم تبدیل می کند. این کار باعث کاهش چشمگیر رسوب در کتری می شود، چرا که آب نرم دارای میزان بسیار پایینی از آهک است. همچنین، در مقایسه با آب سخت که معمولا طعمی فلزمانند دارد، آب نرم طعم کلی چای را بهبود می بخشد. نصب نرم کننده آب عمر مفید لوازم آشپزخانه شما را افزایش می دهد، زیرا رسوب آهک علاوه بر کتری، به شیرهای آب و دیگ بخار آبگرمکن نیز آسیب وارد می کند و بنابراین با بهبود کارایی آن ها می توانید با کاهش میزان انرژی مورد نیاز برای گرم کردن آب، در هزینه ها نیز صرفه جویی کنید.
فایده عجیب رسوب کتری
مهم ترین نکته در جوشاندن آب انتخاب ظروف مناسب است پس برای جوشاندن آب از کتری های استیل، شیشه ای و برنز استفاده کنید و به هیچ عنوان از ظروف غیراستاندارد مثل ظروف آلومینیومی و قلع استفاده نکنید.بر اساس نظر برخی از پزشکان رسوب کتری ، کلسیم و منیزیم رسوب شده است و نباید آن را از بین ببریم زیرا این دو عنصر نقش اساسی در سلامت و عملکرد قلب و عضلات آن دارند پس گرچه رسوبات موجب تغییر طعم آب می شوند اما نیازی به رسوب زدایی از جداره کتری ها نیست.آبی که در کتری رسوب گرفته می جوشد سرشار از منیزیم و کلسیم است و ما می توانیم در صورت استفاده از عناصر مفید آن استفاده کنیم.
رسوب کتری مفید است یا مضر؟
برخی دیگر از پزشکان بر این باورند که بدن ما به تمام املاح موجود در آب احتیاج ندارند و مصرف املاح موجود در آب موجب افزایش املاح معدنی در بدن انسان می شود و به همین دلیل افراد دچار بیماری هایی مانند نارسایی کلیه و تضعیف سیستم عصبی و حرکتی می شوند.تراکم و رسوب کلسیم در آب موجب بیماری هایی خطرناک می شود و برای بیماران کلیوی خطرناک است.وجود سدیم موجود در آب تاثیرات مخربی بر سیستم گوارش می گذارد. همچنین وجود رسوبات باعث تغییر طعم آب می شود و کیفیت آن را پایین می آورد.
رسوبات ضخیم مانند یک عایق عمل می کنند و سبب می شوند که تبادل حرارتی بین دیواره کتری و آب دیرتر اتفاق بیفتد و انرژی بیشتری صرف جوش آوردن آب شود.همچنین وجود رسوب در کتری باعث می شود دیواره درونی کتری دچار خوردگی شود. به شما پیشنهاد می کنیم بیش از اندازه روی رسوب کتری حساس نباشید و زمانی که رسوبات در کتری ضخیم شد اقدام به تمیز کردن کتری کنید.
در نهایت باید خاطر نشان کنیم تنها فردی که می تواند تشخیص دهد چه چیزی برای شما مفید یا مضر است تنها پزشکی است که شما را از نزدیک معاینه می کند و به وضعیت جسمی شما واقف است و تمامی این نکات و توضیحات تنها جنبه ی اطلاع رسانی و افزایش آگاهی شما را دارند.