سهامداران چه کسانی هستند و چه ویژگی هایی دارند؟

  چهارشنبه، 04 تیر 1399   زمان مطالعه 12 دقیقه
سهامداران چه کسانی هستند و چه ویژگی هایی دارند؟
ساعد نیوز: ما دو نوع سهامدار داریم؛ سهامداران حقیقی یا خرد و سهامداران حقوقی یا عمده, که در این مطلب هر کدام از آنها را بطور مفصل شرح داده ایم.

سهامدار (SHARE HOLDER) کیست؟

سهامدار مالک کسری از کل شرکت است و در ریسک سود یا زیان پیش روی شرکت سهیم است. سهامدار در تمامی درآمدها و دارایی های شرکت سهیم است، اما سود سهام او تنها پس از پرداخت سایر بدهی ها پرداخت می شود و در صورت انحلال شرکت نیز سهم او از محل باقیمانده دارایی شرکت پرداخت خواهد شد. مسوولیت سهامداران محدود است و تنها به اندازه میزان سهامی است که در اختیار دارند. سهامداران در نشست های مجمع عمومی شرکت دارای حق رای هستند و به این ترتیب می توانند در اداره شرکت دخیل باشند. اگر شرکت در فعالیت اقتصادی خود به موفقیت برسد در واقع سهامداران شرکت به موفقیت رسیده اند.
به بیان ساده تر, سهامدار به هر شخص حقیقی یا شخص حقوقی (مانند یک شرکت) گفته می شود، که از نظر قانونی مالک بخشی از سهام (برگه سهام) در یک شرکت سهامی عام یا شرکت سهامی خاص باشد. هر سهم، قطعه ای از سرمایه یک شرکت است، که نشان دهنده یا نمایندهٔ کوچکترین واحد مالکیتی، در شرکت مورد نظر بشمار می آید. سهام دار به همان نسبتی که سهام در اختیار دارد، در مالکیت شرکت یا بنگاه تولیدی شریک است. برای مثال؛ اگر شرکتی به تعداد دو میلیون سهم منتشر کرده و شخصی مالک دو هزار سهم در این شرکت باشد، او یک هزارم از مالکیت این شرکت را در اختیار دارد.
ما دو نوع سهامدار داریم؛ سهامداران حقیقی یا خرد و سهامداران حقوقی یا عمده

سهامداران حقیقی

هر کدام از ما که دارای هویت فردی جداگانه هستیم یک فرد حقیقی محسوب می شویم. پس اگر ما افراد حقیقی سهام شرکتی را خریداری کنیم به ما سهامدار حقیقی می گویند. یعنی به صورت انفرادی کد بورسی دریافت کرده و معامله می کنیم.

ویژگی های سهامدار موفق

سهامدار موفق جهت دریافت سود در زمینه سرمایه گذاری ، می بایست دارای ویژگی های خاصی باشد که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره می کنیم:

توانایی کار کردن به صورت مستقل

یک سهامدار موفق باید بتواند به صورت فردی و مستقل کار کند و همچنین دارای ذهنی مستقل و فعال باشد. در واقع هیچ تضمینی برای موفقیت فردی که به دنبال تفکرات جمعی حرکت می کند وجود ندارد. بلکه رمز موفقیت در این زمینه، خلق ایده های جدید است که به ایجاد مرزهای جدید در سرمایه گذاری کمک می کند.

قدرت کنترل احساسات

از سهامداری که بر مبنای احساسات و هیجانات خود تصمیم گیری می کند به عنوان یک فاجعه در حوزه سرمایه گذاری یاد می شود! چرا که بازارها به طور لحظه ای در نوسان هستند و برخورداری از قدرت کنترل احساسات از ایجاد ترس و اخذ تصمیمات اشتباه و ضعیف جلوگیری می کند. در واقع کلید موفقیت، تصمیم گیری بر اساس منطق و نه احساس است و باید نسبت به نوسانات روزانه و مقطعی بی تفاوت بود.

برخورداری از یک روحیه رقابتی

یک سهامدار موفق همواره به دنبال یافتن فرصت های سرمایه گذاری جدید در جهت پیشی گرفتن از دیگران است. بنابر این داشتن یک روحیه رقابتی منجر به ایجاد انگیزه برای نوآوری و تقبل ریسک های جدید خواهد شد.

برخورداری از قدرت تصمیم گیری

یک سهامدار بعد از تحیل داده ها و انجام محاسبات لازم باید بتواند متناسب با نیازها و انتظاراتش تصمیم بگیرد. شما به عنوان یک سهام دار می توانید ساعت ها برای اخذ یک تصمیم مناسب فکر کنید، اما زمانی که از تصمیم خود مطمئن شدید، باید قلبا به آن اعتماد نمایید.

داشتن ذهن تحلیلی و خلاق

سهامداران هرروز در دریایی از تحلیل و داده غرق می شوند. به عنوان یک سهامدار، باید توانایی تحلیل روزانه رفتار سهام ها و استراتژی لازم برای دریافت نتایج هرکدام از آنها را داشته باشید. برآورد تاثیر هر کدام از عوامل موثر بر بازارهای سرمایه گذاری نیز از دیگر ویژگی های یک سهامدار موفق است که برای این کار به ساختار ذهنی مناسب و طبقه بندی شده نیاز دارد.

توانایی پیش بینی آینده سهام

از دیگر ویژگی های مهم یک سهامدار با خبر بودن از وقایع مهم و تاثیرگذار در کل دنیاست و باید این توانایی را داشته باشد تا اثر هر کدام از این رویدادها را بر بازارهای مالی تخمین بزند.

داشتن شخصیت استوار و محکم

با توجه به این که سرمایه گذاران فشار روحی و روانی مداومی را جهت حفظ ارزش سرمایه خود متحمل می شوند، به همین خاطر لازم است که از یک روحیه و شخصیتی محکم و مقاوم در مقابل سخت ترین فشارها و لحظات برخوردار باشند.

توانایی بالا در برقراری ارتباطات

یک سهامدار فعال بیشتر وقت خود را به تحلیل و بررسی داده ها می پردازد. اما با این وجود برای کسب موفقیت بیشتر، نیاز به دامنه ارتباطات وسیع با دیگر تحلیلگران، فعالان بازار و صاحبان سرمایه دارد و هرچقدر دامنه این ارتباطات وسیع تر باشد، موفقیت او نیز بیشتر می شود.

سهامداران حقوقی

گاه اشخاص حقیقی در کنار هم جمع شده و جدا از شخصیت فردی خود، مجموعه ای مستقل مانند سازمان ها، نهادها، شرکت ها… را تشکیل می دهند. به این مجموعه که شخصیت فرضی و اعتباری دارد و نام و نشان جداگانه و اهداف مشخصی را دنبال می کند، شخص حقوقی می گویند. برای مثال شرکت مینو یک شخص حقوقی محسوب می شود. این اشخاص حقوقی توسط افراد حقیقی تحت عنوان هیئت مدیره اداره می شود و می توانند کد بورسی مختص به خود را دریافت کنند. پس هرگاه صحبت از سهامداران حقوقی یا بازیگران حقوقی شد منظور همان شرکت های ثبت شده ای هستند که از طریق این شرکت ها اقدام به معامله در بازار سهام می کنند. شرکت های سرمایه گذاری، شرکت های سبدگردانی، صندوق های سرمایه گذاری، کارگزاری ها و … از جمله نهادهای فعال مالی در بازار سرمایه به حساب می آیند که هرکدام یک شخص حقوقی هم محسوب می شوند.

دیدگاه سهامداران حقیقی برای خرید و فروش سهام چیست؟

همان طور که گفته شد، سهامداران حقیقی به صورت انفرادی خرید و فروش می کنند، این افراد اغلب دید کوتاه مدت بر سهام دارند و ممکن است براساس جو و شایعات بازار و یا نظرات و تحلیل های شخصی خود خرید و فروش های هیجانی داشته باشند. البته این به معنای این نیست که تمامی سهامداران حقیقی به این صورت معامله کنند اما قاعدتا ما نمی توانیم جز عده ای اندک از این افراد را تحلیلگر حرفه ای بدانیم. برخی از این نوع سهامداران مخصوصا تازه واردان بازار در صف های خرید، خریدار و در صف های فروش، فروشنده هستند. رفتار مخرب و هیجانی این دسته از سهامداران می تواند بسیار به بازار سهام آسیب وارد کند. به همین منظور همواره به این دسته از سهامداران به ویژه تازه واردان پیشنهاد می شود در بدو ورود به بازار سهام یا از طریق صندوق های سرمایه گذاری اقدام کنند یا از مشورت افراد خبره و تحلیگران معتبر استفاده کنند.

دیدگاه سهامداران حقوقی برای خرید و فروش سهام چست؟

برخلاف سهامداران حقیقی بازار، سهامداران حقوقی بیشتر نگاه بلندمدت و بنیادی بر سهم دارند. این سهامداران اصولا تیمی از تحلیلگران حرفه ای دارند، با کلیات بازار پیش می روند. در روزهای منفی بازار خریدار و در روزهای مثبت فروشنده می شوند تا تعادل بازار سهام برهم نخورد. حجم معاملاتی که این دسته از سهامداران انجام می دهند بسیار بیشتر از سهامداران حقیقی است و کمتر رفتار هیجانی از آن ها دیده می شود.

استراتژی سهامداران حقوقی در بازار سرمایه ایران چیست؟

در هر سرمایه گذاری اگر تحلیل و تجزیه درستی صورت نگیرد، نتیجه ای دل خواه و مطلوبی نخواهد داد. حتی در روزهای مثبت بازار سهام هم هستند افرادی که با رفتار غلط در معاملات متضرر شده اند. در نتیجه هر دو دسته سهامدار هم سهامداران حقیقی و هم سهامداران حقوقی باید سهامی را انتخاب کنند که تمامی فاکتورهای ارزندگی را داشته باشد.
سهامداران حقوقی با توجه به حجم زیاد معاملاتی که انجام می دهند، سرمایه کلانی که در بازار سهام دارند و همچنین نظارتی که همواره از سوی نهادناظر، مالکین و سهامداران حقیقی بر عملکرد این شرکت ها وجود دارد، باید همواره پاسخگو باشند و در نتیجه تصمیم گیری در خصوص خرید و فروش سهام به شدت در معرض ریسک قرار دارد. به همین منظور سرمایه گذاری آن ها باید براساس تحلیل های تیمی و کارشناسی صورت گیرد. در بازار سرمایه ایران سهامداران حقوقی نقش بازارگردان را ایفا می کنند.

رفتار سهامداران حقوقی چگونه به بازار سهام جهت می دهد؟

سهامداران حقوقی که اغلب براساس تحلیل و ارزندگی سهم معامله انجام می دهند بسیار در جهت دهی به بازار سهام موثرتر از سهامداران حقیقی عمل می کنند. این نوع از سهامداران کمتر هیجانی برخورد کرده هرچند که رفتار آنان ممکن است بازتاب هیجانی به بازار بدهد. بدین ترتیب رصد رفتار این دو دسته از سهامداران بسیار مهم است و روزانه خالص خرید و فروش و همین طور میزان مشارکت و ارزش معاملاتی که توسط افراد حقیقی و حقوقی انجام شده است، بررسی می شود.

خالص خرید و فروش سهامداران حقیقی و حقوقی چطور مشخص می شود؟

هرگاه میزان خرید سهام توسط سهامداران حقیقی و یا سهامداران حقوقی از میزان فروش آن بیشتر باشد، تفاضل ارزش خرید از فروش عددی مثبت را نشان می دهد که بیانگر این است که سهامدار خریدار بوده و یا بالعکس اگر ارزش خرید نسبت به فروش کمتر باشد، تفاضل ارزش خرید از فروش منفی شده و بیانگر فروشنده بودن سهامدار است. به عبارتی گفته می شود خالص خرید یا فروش سهامداران حقیقی یا سهامداران حقوقی فلان عدد است.

میزان مشارکت سهامداران حقیقی و حقوقی یعنی چه؟

میزان مشارکت بیانگر میزان معاملاتی است که سهامداران حقیقی یا سهامداران حقوقی به نسبت یکدیگر روزانه انجام می دهند. مثلا می گویند میزان مشارکت سهامداران حقیقی در معاملات فلان روز بیشتر از سهامداران حقوقی بود.

منظور از تغییر مالکیت های بورسی چیست؟

وقتی می گوییم تغییر مالکیت ها در روز مثلا سوم مرداد حقیقی به حقوقی بوده است یعنی نقدینگی از پرتفوی (سبد سهام) سهامداران حقیقی به پرتفوی سهامداران حقوقی منتقل شده است یا به عبارتی سهامداران حقیقی بیشتر فروشنده بودند و سهامداران حقوقی خریدار و این موضوع می تواند بالعکس باشد.

آیا خرید و فروش سهامداران حقوقی نوعی سیگنال به بازار است؟

باتوجه به موارد گفته شده ممکن است این موضوع مطرح شود که سهامداران حقوقی به خاطر حجم معاملات و میزان سرمایه ای که در بازار سهام گذاشته اند، تیم تحلیلگر حرفه ای دارند و با توجه به نفوذ بیشتری که دارند زودتر از سهامداران حقیقی از اطلاعات شرکت ها آگاه می شوند پس می توانند لیدر خوبی برای بازار باشند. پس ما باید با خرید سهامداران حقوقی خریدار شویم یا با فروششان بفروشیم.

چرا سهامداران حقوقی در نقش خریدار ظاهر می شوند؟

گاهی ممکن است ببینید که سهامدار حقوقی در یک سهمی در یک محدوده معین خریدار است. از این موضوع دو برداشت می شود داشت. برداشت اول این است که آن سهامدار حقوقی سهام شرکت را بر اساس فاکتورهای مختلف بررسی کرده و به این نتیجه رسیده که قیمت فعلی برای خرید سهم مناسب است و یا به عبارتی سهم ارزنده است. به همین دلیل شروع به خرید سهم می کند. در حالت دیگر سهامدار حقوقی در نقش حمایت کننده سهام وارد عمل می شود. یعنی همان طور که گفته شد با خرید و فروش خود بازار را متعادل نگه میدارد و مانع از نوسانات شدید می شود.

آیا تحلیل شرکت های حقوقی در خصوص ارزندگی سهام همیشه درست است؟

در این حالت باید سهم را بررسی کنیم که آیا واقعا سهام شرکت ارزش خرید دارد یا خیر. همان طور که می دانید، تحلیل ها می توانند متفاوت باشند. گاه دو تحلیلگر حرفه ای هم می توانند نظرات متغایر از هم داشته باشند. به هر حال در هر شرایطی خطای انسانی وجود دارد و ممکن است گاهی خبر کوچکی از دید بسیاری از تحلیلگران دور بماند، کما این که بسیار در ارزندگی سهمی اثرگذار باشد. پس نمی توان گفت که سهامداران حقوقی همیشه تحلیل های درستی از سهام شرکت ها دارند و سهامداران حقیقی در تشخیص ارزندگی سهمی همیشه ضعیف عمل می کنند.

چرا سهامداران حقوقی فروشنده سهم می شوند؟

در بحث فروش گاه ممکن است شرکتی برای تامین نقدینگی لازم به منظور اجرای طرح های توسعه ای و یا پرداخت بدهی و ... اقدام به فروش سهام خود کند. یا در حالت دیگر سهامدار حقوقی سود مد نظر را کسب کرده و به این نتیجه رسیده که سهم توان سوددهی بیشتر را ندارد و در نتیجه ممکن است اقدام به فروش سهام خود کند. به عبارتی این دید را دارند که سهم دیگر ارزنده نیست و یا در نهایت باز هم به بحث جلوگیری از ایجاد نوسانات شدید و متعادل سازی بازار می رسیم. بنابراین به طور دقیق نمی توان گفت که همگام با خرید و فروش سهامداران حقوقی ، سهامداران حقیقی بازار باید خریدار یا فروشنده باشند یا خیر. به همین منظور پیشنهاد می شود کلیه اخبار بورسی و مرتبط با شرکت ها به دقت رصد شود و سنجش ارزندگی سهام براساس فاکتورهای بنیادی انجام شود.

در صورتيكه سهامداري فوت كند تكليف سهام او چه مي شود؟

برای پیگیری حقوق سهامدار فوت شده، بازماندگان باید با ارائه مدارک لازم به شرکت سپرده گذاری مرکزی مراجعه نمایند. پس از انجام اقدامات لازم، امکان فروش یا انتقال سهام متوفی و دریافت سودهای تقسیمی سال های قبل وی فراهم می گردد.

حقوق شخصی به عنوان سرمایه گذار و سهامدار چیست؟

شما حق دارید درمورد شرکتی که سهامدار آن هستید اطلاعات صحیح دریافت کنید. نباید اهمیت اطلاعات را در نحوه ی تصمیم گیری برای سرمایه گذاری در یک شرکت، نادیده بگیرید. شما به عنوان سهامدار همچنین حق دارید درباره ی وضعیت شرکت اظهارنظر کرده و شکایت های خود را مطرح کنید. با مالکیت سهام ، حقوقی به سهامداران اعطا می شود که به دو دسته حقوق مالی و غیرمالی تقسیم می شوند. حقوق مالی ناشی از مالکیت سهام به طور کلی بر دو نوع است: حق سهیم شدن در سود و حق سهیم شدن در دارایی شرکت. حقوق غیرمالی به طور کلی بر چهار نوع است: حق اطلاع، حق عضویت در شرکت، حق رأی و حق انتقال سهام.

سهامداران یک شرکت چگونه می توانند با هم ارتباط برقرار کنند؟

امروزه سایت های بسیاری برای ارتباط سهامداران و سرمایه گذاران به وجود آمده است.


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
الهام چرخنده: من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (180 نظر) فتوایِ رهبر انقلاب در پاسخ به استفتای نگهداری سگ و گربه (122 نظر) رهبر معظم انقلاب: من از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم، مگر فقرا آجیل می‌خورند؟ (84 نظر) صحبت های خنده دار آقای قرائتی: رفته بودم عروسی دیدم نون و پنیر و هندونه میدن گفتم مگه عروسی نیس اینجا دوماد گفت میخوام حزب اللهی باشم آخه این خُل بازیا چیه +ویدئو😂👌 (82 نظر) نگاهی به چهره نچرال و متفاوت بازیگران و هنرمندان بدون آرایش+عکس/ الهام حمیدی، هدیه تهرانی، بهاره رهنما، لیلا اوتادی و... (64 نظر) نگرانی همسر رهبر معظم انقلاب از نداشتن شام برای پذیرایی کردن از مهمان آقا/ وقتی آن شب، در سفره غذا چیزی جز سینی نان و پنیر نبود... (58 نظر) صحبت های خنده دار آقای قرائتی: شب اول عروسی دوماد اومده پیش عروس میگه توحید و نبوت یعنی چی اونم گفته والا نمیدونم شب اول قبرمونه یا عروسیمون+ویدئو😂👌 (56 نظر) هیئت میثم مطیعی با رنگ و بوی المپیک‎/ کنایه سنگین مداح جنجالی به کیمیا علیزاده برنده مدال برنز در پاریس +فیلم (52 نظر) لعیا زنگنه: افتخار می‌کنم در کشوری زندگی می‌کنم که رهبر آن از نسل حضرت فاطمه زهراست+ ویدیو (38 نظر) همزاد مهدی طارمی با شباهت صد در صدی پیدا شد/ بدل طارمی در کنار محمد نادری، هوشنگ سریال شمعدونی/ +عکس (31 نظر) رونمایی از همزاد و بدل ترکیه ای رویا نونهالی، داور برنامه عصرجدید/ انصافا مو نمیزنن+عکس (30 نظر) آخرین شعر استاد شهریار در آخرین دیدار با معشوقه سنگدلش در بستر مرگ که اشکتونو درمیاره/ نازنینا ما به ناز تو جوانی داده ایم... (27 نظر) خلاقیت خنده دار اوستا بنّا برای حل مشکل درختان شهرداری حماسه آفرید/ هنر نزد ایرانیان است و بس +عکس😆 (26 نظر) هنرنمایی منحصربفرد راننده کردستانی در پایین آمدن از پله های پارک با ماشین پرایدش+ویدیو/ هنر نزد ایرانیان است و بس👌 (26 نظر) الهام چرخنده: بعد از سریال آوای باران منفور شدم، تهمت فحشا زدند، با فامیلی ام شعر ساختن!+فیلم (25 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
هشدار؛ تزریق ژل زیبایی را به دست ناخن کار نسپارید!
شعری که رهبر معظم انقلاب با هر بار شنیدنش بارک‌الله گفتند/ اگر تقدیر، تن دادن به فرمان زلیخا بود همان بهتر که دست گرگ می‌دیدم تن خود را
از بهترین سفر خارجی ژیلا صادقی تا واکنش ظریف به زودرنج بودنش در حواشی داغ امروز سه‌شنبه 23 مرداد 1403
کشف هیجان انگیز اهرام فرعونی مصر در کره مریخ ثابت شد+عکس
بخشنامۀ عجیب آموزش و پرورش مبنی بر ممنوعیت بازنشستگی معلمان
رئیس صندوق رفاه دانشجویان: میزان وام پرداختی در هر مقطع تحصیلی برای دانشجویان متأهل 2 برابر مجردین است
عکس/ طراحی شگفت‌انگیز و دوست‌داشتنی راه‌پله‌ با خلاقیت هوش مصنوعی
مات و مبهوت ماندن جانورشناسان از کشف هیجان انگیز یک سوسک آبی غول پیکر در اعماق دریا/ واقعا جالب نیست؟+عکس
(ویدئو) ثروت، دانش، اخلاق، خدمت؛ کدام یک برای شما مهم‌تر است؟ پاسخ این سوال را از پدر علم ژنتیک ایران بشنوید/ چهار جمله زندگی پروفسور داریوش فرهود
دعا و نیایش رهبر معظم انقلاب در مسجد جمکران؟ / توییتی که دل اسرائیلی‌ها را لرزاند
(ویدئو) کشف اجرام فضایی عجیب توسط اخترشناسان اسپانیایی در رصد سحابی شکارچی؛ آیا این‌ها سفینه‌های تمدن‌های پیشرفته هستند؟
ویدیو/ دکتر سعید عزیزی: 200 آیتم موفقیت که در کارنامۀ مدارس نیست...
ویدیو/ چرا برخی «پنیر در شیشه خوردن» را ترجیح می‌دهند؟
ویدیو/ محقق ژاپنی با 3 لیوان برنج قدرت مخفی در انرژی منفی کلمات را اثبات کرد
(ویدئو) آموزش آسان جمع و تفریق با این اسباب‌بازی جذاب؛ بهترین همراه برای تقویت بنیان‌های ریاضی کودکان
منتخب روز   
واکنش معنادار و عجیب پسر مسعود پزشکیان به استعفای ظریف + عکس یکی از غمگین ترین سکانس های شهرزاد/ مرگ جمشید خان پلاکاردی از محمدرضا شاه در دستان مردم به شکل دراکولا با شاخ های شیطانی+عکس/ نوشتن لقب هایی در شان چهره منفور پهلوی نگاهی به قاب دو نفره چهره‌های سیاسی با مادرشان؛ از حسن روحانی و خاتمی تا هاشمی رفسنجانی و جهانگیری+عکس/ جای خالی تصویر رئیس جمهور شهید با مادرشان با این قاب پر شد! شباهت معنادار و پُرمفهوم درب ورودی خانه رهبر معظم انقلاب و امام خمینی(ره)+عکس/ دری آهنی و کوچک با ساده ترین و بدون تجملات ترین حالت ممکن چهره غمزده و عرض تسلیت صمیمی جمشید هاشم پور به شهاب حسینی در مراسم تشییع پدر جوانش/ روحش شاد و یادش گرامی+عکس (فیلم) فیلمبرداری بی‌شرمانه رضا پهلوی از معاشقه دخترش لب دریا! 😳😳😳 / حاشا به غیرتت! احساسی ترین سکانس سریال عاشقانه جیران /ناصر الدین شاه: حکیم ازت میخوام ثمره این عشق رو نجات بدی قشنگترین سکانس سریال شهرزاد / فرهاد: عشق هر ناممکنی رو ممکن میکنه سکانسی فراموش نشدنی از سریال عاشقانه شهرزاد / وقتی شهرزاد و قباد برای اولین بار باهم تفاهم دارن (عکس) تصویری معنادار از تکیه رهبر انقلاب بر اسلحه هنگام سخنرانی / علی به وقت حماسه عصا به دست نمی‌گیرد ... سکانس پربازدید از سریال زخم کاری ؛ جواد عزتی و مهراوه شریفی رو در روی هم / مهراوه شریفی نیا: کِی دلت برا من تنگ میشه؟