ساختمان قدیمی تلگرافخانه چابهار که با نام تلگرافخانه انگلیسیها نیز شناخته میشود، بهعنوان قدیمیترین بنای مدرن چابهار، در اواخر دوره ی قاجار توسط انگلیسیها ساخته و با گذشت زمان اداره پست در آن مستقر شد. این بنا بهمنظور رونق دریانوردی، تجارت و برقراری ارتباط میان هند، گواتر، جاسک و بندرعباس با ویژگیهای منحصربهفرد معماری ایجاد شده بود. رواق هلالی دورتادور ساختمان، استفاده از الوارهای چوبی برای کف، سقفهای چوبی و وجود سایهبانهای شیروانی و سفالی زیبایی خاصی به بنا دادهاند. این اثر در 18 شهریور سال 1377، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید و بهعنوان یکی از دیدنی های چابهار شناخته میشود.
یکی از جاذبه های تاریخی مهم چابهار، ساختمان تلگرافخانه انگلیسی هاست که در اواخر دوره قاجار و در سال 1864 میلادی توسط پرتغالی ها ساخته شد. در ابتدا، هدف از ساخت این بنا، رونق دریانوردی، تجارت و برقراری ارتباط میان هند، گواتر، جاسک و بندرعباس بود؛ اما در ادامه، این ساختمان به اداره پست تغییر کاربری داد و به همین خاطر است که از آن با عنوان تلگرافخانه یاد می کنند. جالب است بدانید که از این بنا با عنوان یکی از قدیمی ترین تلگرافخانه های ایران یاد می کنند.
در ابتدای بازدید از این ساختمان، کتیبه ای سنگی را در قسمت جلویی بنا خواهید دید که سال ساخت بنا را یادآور می شود. با قدم گذاشتن به طبقه اول که روزگاری تلگرافخانه بوده، 4 اتاق می بینید که سقف شان با چوب تزئین شده است. در ادامه گشت و گذارتان در طبقه اول دو درِ ورودی را خواهید دید که قوس هایی هلالی شکل دارند و بالای هر کدام دو دریچه به چشم می خورد که به پشت بام رواق ها باز می شوند. به صورت کلی این بنا معماری قابل توجهی دارد و رواق های هلالی دور تا دور ساختمان، کفپوش ها و سقف های چوبی، سایهبان های شیروانی و سفالی، جلوه قابل توجهی به این بنا داده اند.
این ساختمان تاریخی یکی از قدیمیترین تلگرافخانههای ایران است که بنای آن به دست انگلیسیها در اواخر دوران قاجار ساخته شد. دلیل اصلی ساخت این بنا ارتباط بین بندرهای منطقه و رونق صنعت دریانوردی بود که بعدها با تغییر کاربری به اداره پست زاهدان تبدیل شد. گردشگران تور چابهار به هنگام بازدید از ساختمان پست چابهار، کتیبهای سنگی را میبینند که در قسمت جلوی بنا قرارگرفته است. در بدو ورود به طبقه اول این ساختمان قدیمی که در روزگاران گذشته تلگرافخانه بوده است، چهار اتاق دیده میشود که سقفش با چوب تزیینشده است. همچنین بر روی کف اتاقها، راهپله و پاگرد هم از الوارهای چوبی در ساخت این بنا استفاده کردهاند. در ادامه گشتی که در طبقه اولِ ساختمان قدیمی تلگرافخانه چابهار زدید، دو دَرِ ورودی نظرتان را جلب خواهد کرد. این دو دَر از دیگر ویژگیهای معماری تلگرافخانه چابهار است که قوسهایی هلالی شکل دارند و در قسمت بالای هرکدامش دو دریچه وجود دارد.
خوب است بدانید، بنای ارزشمند ساختمان قدیمی پست چابهار در سال 1392 موردبازسازی قرار گرفت و امروزه بااینکه از زمان ساختش سالها میگذرد به یکی از جاذبههای مهم گردشگری در شهر چابهار تبدیلشده است. البته این شهر جاذبههای تاریخی زیادی دارد که شما با دیدن هرکدام شگفتزده خواهید شد و چه چیزی قشنگتر از جنوب و مکانهای اسرارآمیز آن است.
اگر در ایران زندگی میکنید و به دنبال مکانهایی بینظیر برای گشتوگذار هستید و هنوز تجربه سفر به جنوب را نداشتهاید. پس در قسمت دیدنیهای ایران باید حتماً سری به جنوب کشور و چابهار بزنید تا با جاذبههای تاریخی و زیبای این شهر بیشتر آشنا شوید. سفر به جنوب کشور میتواند خاطرات گرم و رنگی بسیار زیادی را در ذهن شما ثبت کند .