شهرستان سلسله یکی از شهرستان های استان لرستان است که در شمال استان لرستان واقع شده است و مرکز آن شهر الشتر می باشد. مردم سلسله با زبان لکی تکلم می کنند. مردم سلسله از ایلات حسنوند ، یوسفوند و کولیوند تشکیل شده است دو ایل زندیه و غیاسوند که منتسب به شهرستان سلسله می باشند در حال حاضر در استان های همدان ، کرمانشاه و قزوین سکونت دارندبرخی نام سلسله را برگرفته از سئ له سئ له یعنی آب گوارا می دانند اما برخی دگر معتقدند سلسله (الشتر) را به علت وصل بودن چشمه ها به هم آن را سلسله (الشتر) می نامند.برخی معتقدند سِل سِل یا سلسله را فردی از قوم عرب بوده است برخی هم نسب سلسله (حسنوندها، کولیوندها، یوسفوندها) را به اسیران نهاوندی می رسانند که سال ها در میان قبایل عرب زندگی کرده اند و سپس به لرستان بازگشته اند و در الشتر، مجاور نهاوند سکنی گزیده اند.به روایت دیگر آنان فرزندان اردشیر بابکان هستند که تا زمان نادرشاه افشار در منطقه ایلام زندگی می کردند اما نادر به پاس جنگ آن ها علیه عثمانی منطقه شمال لرستان را به آنان بخشید. بنابر اسناد تاریخی هیچ یک از این نظرات نمی تواند درست باشد.
جغرافیای سلسله(الشتر)
وسعت شهرستان سلسله ۱۲۱۲ کیلومتر مربع است. این شهرستان در ۲۷ دقیقه و ۴۸ درجه شرقی و ۳۲ دقیقه و ۳۳ درجه شمالی قرار گرفته است. آب و هوای معتدل کوهستانی دارد. جمعیت این شهرستان، پس از جدا شدن بخش خاوه و ملحق شدن آن به شهرستان دلفان، ۷۰۵۸۶ نفر است. این شهرستان از شمال به شهرستان نهاوند، از جنوب به شهرستان دوره، از جنوب شرق به شهرستان خرم آباد، از شمال غرب به شهرستان دلفان و از شمال شرق به شهرستان بروجرد منتهی می گردد.
تاریخ سلسله (الشتر)
در سال ۱۸۹۴ میلادی (۱۲۷۳ خورشیدی) محمدحسین میرزا حشمت الدوله فرزند محمدعلی میرزا دولتشاه که حاکم لرستان و خوزستان بود، بخش بزرگی از طوایف سلسله را که پیشتر به صورت کوچ نشینی زندگی می کردند در دشت الشتر یکجانشین کرده و در ۱۲۰ روستا اسکان داد. همچنین برخی حکمرانان این شهرستان (از جمله مهرعلی خان حسنوند) در طول تاریخ با سایر ایلات لرستان تنش هایی داشته اند.
جمعیت سلسله(الشتر)
بر اساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهرستان ۷۵٬۵۵۹ نفر برآورد شده که ۳۸٬۲۴۲ نفر مرد و ۳۷٬۳۱۷ نفر زن بوده اند. شهرستان سلسله دارای ۲۱٬۱۴۰ خانوار می باشد.
جاذبه های گردشگری سلسله(اشتر)
اگر با سلسله آشنایی ندارید و یا این که برای نخستین بار نام این مکان را شنیده اید، در ادامه معروفترین و دیدنی ترین جاذبه های گردشگری سلسله را به شما عزیزان معرفی می کنیم تا با دید بازتری به این دیار سفر کنید.
کهمان بهشت کوچک لرستان
سلسله را با نام کهمان می شناسند کهمان دره ای است در 10 کیلومتری شمال شرقی شهر الشتر که در دامنه کوه چهل نابالغان واقع شده است .این منطقه دره ای بسیار زیبا وجنگلی است که دارای چشمه سارهایی است که از اعماق زمین می جوشد و جان تازه ای به طبیعت شگفت انگیز آن می دهد و رودخانه کهمان حیات و هستی خود را از این سراب ها می گیرد.در منطقه کهمان و در کنار رودخانه کهمان درختان کهنسال گردو، بادام و برخی درختان جنگلی دیگر قد علم کرده اند و مناظر زیبایی را از خلقت به تماشا گذاشته اند .در شهرستان سلسله 112 سراب و رودخانه وجود دارد که علاوه بر سیراب کردن اراضی کشاورزی طراوت و سرسبزی را به دشت سلسله ارزانی داشته و هر کدام جلوه هایی زیبا از دست مشاطه گر هستی هستند.
پل شاپوری کاکارضا
این پل باستانی که به جا مانده از دوره ی ساسانیان است، بر روی رودخانه ی کاکا رضا قرار دارد. این پل زیبا اما تخریب شده در میانه ی مسیر بین الشتر و خرم آباد به بقایای حیات خودش ادامه می دهد. متأسفانه به دلایل نامشخصی قسمت زیادی از این پل ۱۳۰ متری از بین رفته و تنها بخش هایی از آن باقی مانده است. پل کاکارضا که به نظر می رسد در روزهای طراوتش ابهت و زیبایی خاصی داشته ارتفاعی بیش از ۳۰ متر دارد و از سنگ های برش خورده و ساروج ساخته شده است.
قلعه مظفری
قلعه مظفری نام دیگر شهرستان الشتر می باشد. این قلعه را مهرعلی خان حسنوند در دوره قاجار بنا نهاد و سالها مقر حکومت او بود. مهرعلی خان از القاب خدایی خان در حدود سال ۱۲۶۰خورشیدی در الشتر به دنیا آمد و از مخالفان حکومت رضا خانی وامیران منتسب به ایشان بودند.قیام او به همراه اعظم السلطنه کاکاوند(خان لره) و طوایف متحد دلفان بر علیه نظرعلی خان امیر اشرف از حوادث مهم زندگی اوست .
سراب گلهو
وجه تسمیه گلهو به معنی مکان گل های خوب است. این منطقه سیاحتی در شمال شرق روستای کاکا رضا و در دامنه کوه زرین مشت قرار گرفته و دارای دو سراب دائمی و یک سراب فصلی است. در کنار سراب های گلهو، وجود دو درخت کهنسال چنار و در کنار آن سیاه چادر عشایر در فصول بهار و تابستان بر جذابیت هر چه بیشتر منطقه افزوده است.واز دیگر جاذبه های طبیعی و زیبای شهر الشتر میتوان به کوه گرین که از بزرگترین مناظر طبیعی است و قله های بلند وسر به فلک کشده ی قله های برنجه و چهل نابالغان ودوراخان در همه ماه های سال پذیرنده کوهنوردها و گردشگران شهر لرستان وسایر نقاط است.
تپه باستانی گریران
تپه باستانی گریران در ۵ کیلومتری شمال غربی شهر الشتر واقع شده است. تپه باستانی گریران یکی از مهم ترین سایت های پیش از تاریخ لرستان با وسعتی در حدود ۱۳ هکتار است. تپه باستانی گریران حاوی آثار مربوط به تمدن های مختلف پیش از میلاد مسیح تا عهد اسلامی است. در سراسر تپه باستانی گریران قطعات سفال منقوش و ساده به سبک تپه گیان دیده می شود.تپه باستانی گریران به شماره ۷۳۵۳ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، این اثر تاریخی یکی از تپه های باستانی با ارزش و قابل مطالعه در شهرستان سلسله محسوب می شود که بر حسب بررسیهای سطحی دارای آثاری از فرهنگهای هزاره پنجم تا هزاره اول قبل از میلاد است.سابقه مطالعاتی این تپه به قبل از جنگ جهانی دوم در سالهای ۱۹۳۶ تا ۱۹۳۸ برمی گردد که توسط باستان شناس آلمانی به نام’ سر اورل اشتاین’ انجام گرفته که در ضلع شمالی آن اطلاعاتی به دست آمده وگزارش آن به صورت محدود منتشر شده است. این تپه به احتمال قوی یک مکان مرکزی تجاری بین راهی بوده که در مسیر یک شبکه تجاری گسترده که از بین النهرین آغاز و تا ارتفاعات جیرفت و احیانا شهرسوخته سیستان ادامه داشته است قرار گرفته و بخشی از مبادلات در این مکان انجام می شده است.شهرستان سلسله دارای ۲۱۷ اثر تاریخی است که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اند. شهرستان سلسله با ۷۵هزار نفر جمعیت یکی از شهرستانهای استان لرستان است که مرکز آن شهر الشتر است. این شهرستان از شمال به شهرستان دلفان، از جنوب به شهرستان خرم آباد و از شرق به شهرستان بروجرد محدود است.
و در پایان...
شهرستان سلسله (الشتر) که پیش تر از این از توابع شهرستان خرم آباد بود، در ۴۳ کیلومتری شمال خرم آباد و در قسمت باختر بروجرد واقع شده است.اقتصاد الشتر، اقتصادی است که بر پایه کشاورزی استوار است و آب آن از رودها و چشمه ها تامین می شود. محصولات کشاورزی این شهرستان گندم، جو، بنشن و تره بار است. گورستان قدیمی سلطان مشرق، تپه گریران، دره تخت شاه (کهمان)، پل کاکارضا و دژ شینه از جمله مهم ترین مکان های دیدنی و تاریخی شهرستان سلسله به شمار می روند.امیدواریم از خواندن این مطالب لذت ببرید با ساعد نیوز همراه باشید.