در حال حاضر صورتی، محبوب ترین رنگ برای سنگهاي قيمتي محسوب میشود. امابسياري از سنگهاي صورتي،مانند ياقوت كبود وياقوت سرخ در اندازهاي كوچك (حدود 2قيراط) يا كمتريافت وتورمالين صورتي اغلب در اندازه هاي 5 تا 10 قيراطی پيدا میشود.اما اگر در جستجوی یک سنگ صورتی بزرگ برای انگشتر یا آویز مجموعه جواهراتتان هستید،بهترین انتخاب کونزایت میباشد.
کونزایت (Kunzite) سنگ قیمتی ای استکه اکنون در بین خریداران جواهر،ناشناخته می باشد.اما پس ازآنکه جان اف کندی رئیس جمهور امریکا گردنبند 47 قیراطی کونزایت را برای همسرش ژاکلین خریداری کرد، به تدریج توجه جهان به این گوهر جلب شد.جالب است بدانید که وی این شانس را نداشت که قبل از مرگ غم انگیزش آنرا بههمسرش هدیه کند و اینگردنبند کونزایت در سال 1996درحراج ساتبیاموال ژاکلین به قیمت410 هزار دلار فروخه شد.سنگ کونزایتدر رنگهای صورتی-بنفش تا بنفش کمرنگ یافت میشود و در دسته اسپودومین معدنی قرار میگیرد. درجه سختی موساین گوهر 6.5تا 7.5می باشد. درخشش شیشه ای وشفافیت بالای این سنگ آنرا برای انواع طلا و جواهر مناسب میکند. رنگ صورتی کمرنگ ویاسی،معمول ترین رنگ این گوهر است؛ ولیگاهی رنگ صورتی پر رنگ یافت و به ندرت رنگصورتی طلایی از آن دیده میشود.اگرچه امروزه بیشتر سنگ های کونزیت موجود در بازارتوسط پاکستان وافغانستان تامین میشود،ولی این سنگ زیبا وگرانبها برای اولین بار در ایالات متحده آمریکا کشف شدودر سال 1902به افتخار معدن شناس افسانه ای George F. Kunz،کونزایت نامیده شد.زیرا وی اولین کسی بود که برای ساختار این سنگ توضیحاتی ارائه داد.
نام اسپودومن از واژه ی یونانی خاکستر سوخته مشتق شده است.البته این وجه تشابه به دلیل مات بودن و ظاهر خاکستری این کانی می باشد.اسپودومن یک کانی پیروکسین حاوی لیتیم، آلومینیوم و سیلیکات می باشد با سختی ۶/۵ تا ۷ و در طبیعت به رنگ های مختلفی دیده می شود. فراوان ترین آن ها رنگ خاکستری مایل به زرد دارند، کانزیت و هیدنیت دو نوع اسپودومن هستند و در جواهرات کاربرد دارند.کانزیت ها دارای رنگ صورتی و ارغوانی هستند و گاهاً اسپودومن صورتی نیز نامیده می شوند. در نوع دیگر هیدونیت های با رنگ سبز که اسپودومن سبز نیز نامیده می شوند و مورد توجه خاص مجموعه داران میباشند. گاهاً کانی هایی هستند که از نظر ظاهر شبیه اسپودومن میباشند و در برخی موارد با آن اشتباه گرفته می شوند مانند: توپاز، تورمالین، پرپدوت، کریزوبریل، دمانتوئیدگارنت.
از تولید کنندگان بزرگ این کانی می توان به کشورهای افغانستان، ایران، (جزیره هرمز)، آمریکا،برزیل، ماداگاسکار، برمه، زیمباوه و کانادا اشاره کرد.اسپودومن در ۱۸۷۷م. در برزیل پیدا شد. هرچند که تا سال ۱۸۷۹م. کونزیت و هیدنیت به عنوان دو گونه مجزای آن ناشناخته بودند.
نکته مهم:
کم وزنی و اسفنجی بودن آن باعث شناور ماندن روی آب می شود.
اسپودومن Spodumene
کونزیت (به انگلیسی: Kunzite) با فرمول شیمیایی LiAl[Si2O6] از مجموعه کانی هاست و لومینسانس سبز تیره تا نارنجی دارد. از واژه آمریکایی مروارید گرانبها اخذ شده است. نامحلول در اسیدها - رنگ شعله را قرمز می کند. Li2O۸:۸٫۱٪ Al2O۳:۲۷٫۴٪ SiO۲:۶۴٫۵٪ برای اولین بار در آمریکا کشف شد و از نظر شکل بلور: قرصی شکل - طویل - منشوری - ماکله، رنگ: بنفش - بنفش تیره - صورتی، شفافیت: شفاف - نیمه کدر، شکستگی: صدفی - نامنظم، جلا: مات - شیشه ای، رخ: ضعیف - مطابق با سطح، کامل - مطابق، سیستم تبلور: مونوکلینیک و در رده بندی سیلیکات است همچنین خاصیت مغناطیسی ندارد و منشأ تشکیل آن پگماتیتی - مجاورتی است.
همایند کانی شناسی (پارانژ) آن سختی - چگالی - اشعه Xاسکاپولیت - آمیتست- لپیدولیت- کوارتز- بریل- تورمالین است ، از نظر ژیزمان بلوری - آگرگات فشرده - دسته علفی - شعاعی- رخ دار کمیاب است و بیشتر در آمریکا، ماداگاسکار، برزیل و افغانستان یافت می شود.
خواص و فواید روحی سنگ کونزیت :
سنگ کونزیت در دستیابی انسان به مدارج بالا تاثیرات مثبتی دارد .همچنین این گوهر موجب از یاد بردن رنج شده و عشق بی کران وآرامش روحی را برای انسان به ارمغان می آورد.
خواص و فواید جسمی سنگ کونزیت :
گوهر کونزت تاثیرات خارق العاده ای بر روی قلب دارد و با درد آن مقابله می کند. لذا اغلب توصیه شده این سنگ را در نزدیکی قلب قرار دهید.