انواع گوهرها و سنگ های قیمتی، از دیر باز مورد توجه همه افراد از قشرهای مختلف بوده اما اخیرا به دلیل اکتشاف معادن جدید سنگ های قیمتی، این موضوع بیشتر در کانون توجه قرار گرفته است. از آنجایی که قیمت و ارزش این گوهر ها برای همگان مشخص نبوده و افراد نا آشنا توانایی تشخیص ویژگی های ارزشمند گوهر ها را ندارند، مرکز های گوهر شناسی معتبری برای تعیین ارزش این سنگ ها تاسیس شده است. یکی از این مراکز گوهر شناسی، (GIA (Gemological Institution of America یا موسسه گوهر شناسی آمریکاست که مهمترین سازمان در زمینه تعیین ارزش الماس، سنگ های قیمتی و مروارید محسوب می شود. این موسسه، از صنعت گوهر شناسی حمایت کرده و در زمینه های آموزش، تحقیق، ازمایش و تعیین کیفیت سنگ های قیمتی فعالیت دارد. این موسسه برای انجام این فعالیت ها از ابزارهای دقیق و کارآمد و دانش به روز بهره می گیرد.
سنگ سینتتیک مصنوعی
سنگ سینتتیک| مصنوعی | Synthetic rock، واژه ای است که از آن برای توصیف جنس انواع مختلف سنگ های مصنوعی دو قرن قبل، استفاده میکردند. سنگ های سینتتیک در تولید آثار هنری ، در ساخت و ساز ساختمان، پروژه های عمرانی و صنعتی کاربرد دارند. در صورتی که گوهر شناس بتواند با استفاده از میکروسکوپ، ساختار درونی گوهر، ناخالصی های سیال طبیعی و بخش بیرونی کریستال ها را مشاهده و ارزیابی کند، تشخیص سینتتیک بودن یا طبیعی بودن گوهر ، کار دشواری نخواهد بود. بیشترین تعداد سنگ های سینتتیک در میان، زمردها ، یاقوت های قرمز و سرخ مشاهد شده است. جالب است که بدانید، سینتتیک بودن، یک از شیو ه های مختلف طبقه بندی سنگ های قیمتی است.
اسپینل مصنوعی
در اوایل قرن بیستم، محققان در تلاش یافتن روشی برای تولید یاقوت کبود آبی آزمایشگاهی بودند که به طور تصادفی توانستند روشی برای تولید اسپینل آبی بیابند. از آن زمان به بعد، اسپینل مصنوعی توانست جایگزین مناسبی برای بسیاری از گوهرهای طبیعی باشد. در اواخر دهه 1990، یک شرکت جدید روسی، نمونه های گوناگونی از اسپینل تولید شده به روش فلاکس را به بازار معرفی کرد. این گونه از اسپینل دارای رنگ های گوناگونی از جمله رنگ قرمز بود. رنگی که در گذشته نمی توانستند با روش گداختگی (flame-fusion ) به دست بیاورند. این گوهر نیز همانند کوارتز، در بازار فراوان یافت می شود.
اپال مصنوعی
در دهه 1970، شرکت گیلسون در سه مرحله به اپال مصنوعی دست یافت. اولین مرحله دانه های گرد سیلیکن در طی فرآیند ته نشینی به وجود می آید. سپس دایره ها در آب اسیدی به مدت یک سال نگهداری شده و سرانجام فشار آب دانه های گرد را بدون هیچگونه تغییری در ساختار توده، تبدیل به اپال رنگارنگ می نماید. اپال مصنوعی به ندرت در بازار دیده می شود.
الکساندریت مصنوعی
از زمانیکه الکساندریت طبیعی به ندرت در طبیعت یافت شد، نمونه های گوناگون الکساندریت مصنوعی در دهه های اخیر خود نمایی کردند. الکساندریت با روش های متنوعی به صورت آزمایشگاهی تولید می شود. البته کروندوم مصنوعی که دارای دوگانگی رنگ هستند در پاره های مواقع به عنوان الکساندریت طبیعی شناخته می شوند. نوع مصنوعی این گوهر را نیز همانند اپال، نمی توان در بازار جواهرات دید.
سنگ درمانی | gem therapy
سنگ درمانی | gem therapy، از زمان های قدیم جز درمان های طبیعی بوده و یکی از شاخه های رشته طب مکمل محسوب می شود. استفاده از خواص درمانی سنگ های قیمتی ، هزاران سال قدمت دارد و شواهدی مبنی بر وجود آن در تمدن های قدیمی وجود دارد. علاوه بر این، در گذشته، از سنگ های قیمتی برای درمان، حفاظت افراد در برابر بلایای طبیعی و تاثیر نامطلوب محیط استفاده می شده است. همچنین، درمانگران در چین باستان، از خواص ارتعاش سنگ ها آگاهی داشتند و در کتاب "امپراطور زرد" ، نیز توضیحات زیادی در مورد گوهرها و تاثیرات خاص آنها ارائه شده است. علاوه بر این، ارسطو نیز ، از قدرت منحصر به فرد و شفابخش های سنگ های قیمتی صحبت کرده است.