انسان های موفق، موفق به دنیا نمی آیند. آنها به مرور زمان خصوصیات و ویژگی هایی کسب می کنند که باعث رشد و موفقیت شان در زندگی می شود. راه موفقیت، پیچیده و غیرقابل دسترس نیست. کافی است قوانین آن را یاد بگیریم و در زندگی به کار ببریم.
هرچند موفقیت و احساس خوشبختی ارتباط تنگاتنگی دارند، ولی برخلاف آنچه به نظر می رسد موفقیت به ندرت منجر به احساس شادی پایدار می شود.
لحظه ی دستیابی به اهداف، شیرینی وصف ناپذیری دارد؛ اما برای اغلب افراد، این لذت زودگذر است و خیلی سریع عادی می شود.
ما دائم در جستجوی موفقیت های جدید هستیم؛ چون موفقیت هر چقدر هم که بزرگ باشد، اندکی بعد تازگی خود را از دست می دهد. هنگامی که شما در نهایت به هدفی که در سر داشته اید دست می یابید، ناگهان با اهداف جدید و غیرمنتظره رو به رو می شوید.
اما شادی و رضایت حاصل از بعضی موفقیت ها برای مدتی طولانی بعد از هیجان اولیه باقی خواهد ماند. افراد موفق و خوشبخت، همیشه و در همه ی جوامع ویژگی های مشترکی داشته اند.
اعداد می آیند و می روند، ولی احساسات دائمی هستند، به خصوص اگر احساسات شامل این باشد که راجع به خود چه حسی دارید.
بعضی وقت ها مقایسه می تواند مفید باشد... ولی اگر پای حس رضایت و شادی شما در میان باشد، مسلماً مقایسه می تواند نتیجه معکوس به دنبال داشته باشد.
مثل اینکه مدام خود را با بقیه مردم مقایسه کنید. کافی است این کار را انجام دهید، و خواهید دید که چقدر راحت احساس ناموفق بودن به شما دست می دهد. اگر شما کارآفرین باشید و خوتان را با ریچارد برانسون مقایسه کنید، احساس شکست خواهید کرد. اگر هدف شما این باشد که دنیا را تغییر دهید و خودتان را با استیو جابز مقایسه کنید...
هر چقدر هم موفق باشید، همیشه کسی وجود دارد که موفق تر از شماست. همیشه کسی بهتر، یا باهوش تر، یا پولدارتر، یا (ظاهراً) خوشحال تر وجود دارد.پس دست از مقایسه بردارید. فقط روی خودتان تمرکز کنید. سپس به دنبال این نشانه ها باشید که نشان می دهد شما موفق تر، و احتمالاً خوشحال تر، از آن چیزی هستید که فکر می کنید.
چقدر موفق هستید؟
وقتی پای موفقیت درمیان باشد، چشم هایمان ما را گمراه می کنند. به سختی می توانیم جلوی خودمان را بگیریم که آدم های پولدار، کله گنده و گردن کلفت را موفق ترین آدم ها به حساب نیاوریم! صرف نظر از آنچه به دست می آورید، همیشه دست بالای دست شما وجود دارد و همین مسئله باعث می شود حس کنید که اصلا موفق نیستید. مسئله این نیست که شما زر و زیور دنیوی ندارید، مسئله این است که تعریف شما از موفقیت در همین زر و زیور دنیوی خلاصه می شود.
موفقیت واقعی یعنی شما دقیقا کی هستید و تا به حال در رسیدن به این خود واقعی چقدر موفق عمل کرده اید. اگر خودتان را به در و دیوار می کوبید که «من به اندازه ی کافی موفق نیستم» در واقع معیار سنجش شما برای موفقیت از بیخ غلط است. بعضی وقت ها آدم فقط به یکی احتیاج دارد که یادآوری کند تا حالا در زندگی به چه چیزهایی رسیده است. در ادامه به چند شاخص درست و حسابی برای سنجش موفقیت اشاره می کنیم که به شما کمک می کنند به خودتان یادآوری کنید چه آدم موفقی هستید!
1. آیا من دوستان نزدیکی دارم؟
دوستان نزدیک همیشه کمیاب هستند. یک بررسی در این مورد نشان داده که پاسخ دهندگان احساس می کردند تعداد دوستانی که می توانند مسائل مهم خود را با آن ها در میان بگذارند، در بیست سال گذشته به طور میانگین از 2.94 به 2.08 کاهش پیدا کرده است. اگر شما بیش از دو یا سه دوست نزدیک دارید، خوشحال باشید. نه فقط به خاطر ارتباط اجتماعی، بلکه چون اثر مثبت رابطه دوستی روی طول عمر شما دو برابر بیشتر از چیزی است که از ورزش کردن نصیبتان می شود.
2. آیا من می توانم افراد دور و بر خودم را انتخاب کنم؟
بعضی ها کارکنانی دارند که آن ها را به معنای واقعی دیوانه می کنند. بعضی ها مشتریانی دارند که شدیداً نفرت انگیز هستند. بعضی ها آشنایانی معمولی دارند که بسیار خودخواه و خودپسند هستند. نکته اینجاست که این افراد، خودشان آن آدم ها را انتخاب می کنند. آن آدم ها در زندگی حرفه ای یا شخصی شان هستند چون که به آن ها اجازه می دهند باقی بمانند.
افراد موفق، افراد موفق را جذب می کنند. افراد سخت کوش، افراد سخت کوش را جذب می کنند. افراد مهربان با افراد مهربان در ارتباط هستند. کارکنان خوب می خواهند که برای رییس های خوب کار کنند. اگر آدم های دور و بر شما کسانی هستند که خودتان می خواهید کنارتان باشند، موفق هستید. و اگر این طور نیست، پس وقتش رسیده که تغییراتی به وجود آورید.
3. آیا من پول کافی برای انتخاب های مثبت دارم؟
خیلی از مردم زندگی خود را با فیش حقوقی ماهانه شان می گذرانند. بدتر از آن، خیلی ها مجبور هستند بین مایحتاج اصلی زندگی خود انتخاب کنند (مثلاً اینکه هزینه نسخه داروخانه برای قرص آنتی بیوتیک را پرداخت کنند یا پول بنزین ماشینشان را.)
اگر پول کافی در می آورید، و خیلی زیاد پول خرج نمی کنید، که بتوانید انتخاب های مثبتی در مورد نحوه خرج کردن مقداری از آن پول داشته باشید (مثلاً سرمایه گذاری، با رفتن به تعطیلات، یا شرکت در کلاسی که علاقمندید... هر کاری که می خواهید انجام دهید و نه اینکه مجبور باشید)، پس موفق هستید.
4. آیا من شکست را فقط به عنوان نوعی تمرین می بینم؟
شکست سخت است، ولی همچنین می تواند بهترین راه برای یادگیری و رشد باشد. همیشه آزمایش، چالش، و موانع وجود دارد، ولی در نهایت پشتکار همیشه برنده می شود. هر انسان موفقی بارها شکست خورده است. (بیشتر آن ها خیلی بیشتر از شما هم شکست خورده اند. به همین خاطر است که حالا بسیار موفق هستند.)
اگر شما از هر شکست استقبال کنید، آن را مال خود بدانید، از آن یاد بگیرید، و مسئولیت کامل قبول کنید که دفعه بعد اوضاع حتماً به شکل متفاوتی پیش برود، پس شما موفق هستید. و به مرور زمان، شما حتی موفق تر هم خواهید بود چرا که هیچ وقت از تلاش برای بهتر شدن از چیزی که امروز هستید متوقف نمی شوید.
5. آیا من بخشنده هستم؟
همه ما این لحظه را تجربه کرده ایم: مکالمه ای خوب با کسی داریم، متوجه نقطه نظرات مشترکی با فرد مقابل می شویم... و ناگهان: آن شخص عبارت «من به چیزی احتیاج دارم» را مطرح می کند. و همه چیز در مورد این تعامل تغییر پیدا می کند. چیزی که در ابتدا دوستانه به نظر می رسید حالا حالت نیاز پیدا می کند... و احتمالاً اگر نتوانید کمک کنید احساس گناه به شما دست می دهد (به خصوص اگر تصمیم بگیرید که نمی خواهید کمک کنید.)
مردم معمولاً به دو دسته تقسیم می شوند: بعضی ها گیرنده هستند، و بعضی ها بخشنده.
و جای تعجب نیست که کسانی که معمولاً بیشتر احساس موفق بودن می کنند، گیرنده ها نیستند. افراد موفق اگر بهشان پیشنهاد کمک شود آن را قبول می کنند، ولی حس نمی کنند که نیاز دارند چیزی را از کسی بخواهند. در واقع، آن ها روی این تمرکز می کنند که چه کاری می توانند برای بقیه انجام دهند.
6. آیا من دیگران را در معرض دید و توجه قرار می دهم؟
درست است، شاید تمام کار اصلی را شما انجام دادید، شاید شما کوه را جابجا کردید، شاید شما همه رقبا را کنار زدید.
ولی اگر به دنبال تحسین یا تقدیر نیستید، معنیش این است که شما موفق هستید. معنیش این است که شما در درون خودتان احساس افتخار می کنید، که مهم تر از هر چیز دیگری است. معنیش این است که شادی شما از موفقیت دیگران حاصل می شود. شما نیاز به شکوه و افتخار ندارید، خودتان می دانید که به چه چیزی دست پیدا کرده اید. اگر شما از تأیید شدن دیگران لذت می برید ولی به تأیید شدن توسط دیگران نیاز ندارید، شما موفق هستید.
7. آیا من واقعاً حس هدفمندی دارم؟
افراد موفق هدف دارند. در نتیجه، آن ها هیجان زده، متعهد، پر اشتیاق، و بی باک هستند. و آن ها اشتیاق خود را با دیگران به اشتراک می گذرانند. اگر شما هدفی را پیدا کرده اید، اگر شما چیزی را پیدا کرده اید که الهام بخشتان است، به شما انرژی می دهد، شما را هیجان زده می کند که بیدار شوید، بیرون روید و تلاش کنید، پس شما موفق هستید، صرف نظر از اینکه چقدر پول در می آورید یا دیگران چه فکری می کنند.
چرا؟
چرا که شما زندگی را به شیوه خود سپری می کنید، و این بهترین نشانه برای موفقیت است.
انسان های موفق، از دیزنی گرفته تا اپرا اموراتِ بسیاری را با تکیه بر این ویژگی از پیش برده اند و این ویژگی به آنها کمک کرده است گذشته را کنار بگذارند و آینده را بسازند. نگاهی به این مقاله بیندازید تا ببینید چند نمونه از آنها را در رفتارهای خود مشاهده می کنید.
انسان های موفق چه ویژگی هایی دارند؟
هر یک از ما تعریف منحصر به فردی از موفقیت داریم. به نظر بسیاری از ما، موفقیت در وهله اول با پول و ثروت تخمین زده می شود. گر چه واضح است که موفقیت جوانب مهم دیگری هم دارد. برای بعضی از مردم مهم این است که بتوانند وقت شان را آن گونه که می خواهند سپری کنند. برای برخی دیگر توانایی کمک به نیازمندان مهم است. معیار هر چه باشد، در شخصیت همه انسان های موفق ویژگی های به خصوصی مشاهده شده است. از میلیونرها گرفته تا مدیرانِ تازه شکوفا شده، همگی شخصیت متفاوتی داشتند. با این حال همه آنها چند ویژگی رفتاری مشابه داشتند که باعث موفقیت شان شده بود.
۱. به رقابت نیاز دارند
تا کنون فرد موفقی را ندیده ام که حسِ رقابت عمیقا در وجودش ریشه ندوانده باشد. موفقیت در اصل برخاسته از احساس نیاز به برنده شدن است. دلایل متفاوت اند اما هدف همواره بُرد است. انسان های موفق تشنه کشف راه های خلاقانه ای هستند که آنها را در رقابت بالا می کشد و از این که با سرخوردگی نظاره گر باختن شان باشند، متنفرند. مردم معمولا این ویژگی را با اخلاق کاری اشتباه می گیرند. در اینجا منظور زیاد کار کردن نیست. رقابت طلبی شما را ترغیب می کند بیشتر از دیگر رقبای تان برای رسیدن به رویاهای تان کار کنید و راه های رسیدن به موفقیت را برای تان هموار می کند.
۲. گذشته را رها می کنند
ویژگی اول یک نتیجه مهم دارد. هر قدر هم موفق باشید، ماندن در گذشته یا پر رنگ کردن آخرین اشتباه تان از سرعت پیشرفت تان می کاهد. انسان های موفق در گذشته های شان متوقف نمی شوند. آنها درس های لازم را از گذشته فرا می گیرند و با سرعت به سوی چالش های بزرگ تر حرکت می کنند.
۳. برای پیشرفت انگیزه دارند
انسان های موفق همواره تلاش می کنند خود را اصلاح کنند. آنها سخت گیرترین منتقدانِ خود هستند. هیچ گاه از خودشان راضی نیستند و همیشه تلاش می کنند، بهتر باشند. بیشتر از هر کسِ دیگری مشتاقند بهترین باشند.
۴. به جزئیات زیاد توجه می کنند
این ویژگی در عین حال که برای اطرافیان آزاردهنده است، نتایج بسیار خوبی به همراه دارد. ظاهرا این ویژگی با عبارت معروفِ «درگیرِ جزئیات نشو» متضاد است اما انسان های موفق اکثرا هنگامی که کارهای کوچک انجام می دهند به جزئیاتِ آن نیز توجه می کنند.
۵. فهرستی از دستاوردهایشان را نگه می دارند
انسان های موفق یادگارهای موفقیت های شان را نگه می دارند. نه لزوما برای نمایش دادن شان (گر چه بسیاری این کار را می کنند) که برای این که به خود و اطرافیانشان یادآوری کنند سرسختی، به تنهایی برای غلبه بر غیرممکن ها کافی است.
۶. ضرورت بهبود روابط کاری را درک می کنند
یکی از رایج ترین ویژگی های انسان های موفق جدیت در روابط کاری است. همه موفقیت ها بر پایه ارتباطات انسانی بنا شده اند. این ارتباطات باید به درستی پرورش یابند و تقویت شوند.
۷. به خودشان جایزه می دهند
وقتی از شدت کار کردن احساس خفگی می کنید، نیاز به زمانی دارید که از نظر جسمی و عاطفی به خودتان بپردازید. با کارهای ساده ای مانند مدیتیشین، تمرینات ورزشی، تفریحات سالم، فعالیت های بشردوستانه یا گریزی ناخودآگاه. یا هر چه خودتان صلاح می دانید، مقصود این است که از فرسودگی تان پیشگیری کنید؛ تمرکزتان را حفظ کنید و به خودتان یادآوری کنید، چرا این کارهای سخت را انجام می دهید.
۸. قدرشناس هستند
تعدادی از مصاحبه هایی را که با فضانوردان شاتل فضایی داشته ام به خاطر دارم. آدم هایی بی اندازه موفق که بیشتر از هر فرد دیگری حق داشتند خودبین باشند اما بر عکس، قدرشناس ترین آدم هایی بودند که تاکنون دیده ام. به خوبی می دانستند چقدر خوشبخت هستند که در جایگاه کنونی شان قرار دارند و از این که احساس شان را با دیگران نیز در میان بگذارند، خجالت نمی کشیدند.
۹. در مواقع بحرانی متزلزل نمی شوند
یکی از مهم ترین معیارهای موفقیت پایداری در شرایط بحرانی است. انسان های موفق در شرایط بحرانی مسیر و هدف شان را گم نمی کنند و با این عمل به الگویی قابل اتکا برای اطرافیان شان تبدیل می شوند.
۱۰. تلاش می کنند اعتبارشان را افزایش دهند
اگر قابل اعتماد نباشید، دستیابی به هر سطحی از موفقیت برای تان تقریبا غیر ممکن است. اعتماد کردن به انسان های موفق آسان است زیرا افکارشان را واضح بیان می کنند و همیشه صادق و شفاف هستند. حتی اگر با ایشان موافق نباشید، موضع خود را تغییر نمی دهند.
۱۱. مسئولیت پذیر هستند
حتی درخشان ترین موفقیت ها هم گاهی ناگریز دچار لغزش می شوند. پذیرفتن اشتباه خصیصه ای است که نه تنها اعتماد مردم را جلب می کند که به آنان نشان می دهد اشتباه چیزی نیست که پنهانش کنند یا بر گردن شخص دیگری بیندازند.
۱۲. در برابر مشتریانشان به خوبی ظاهر می شوند
حتی خشک ترین و مغرورترین مدیر عامل ها هم به مشتریان شان احترام گذاشته و با ظاهر و رفتاری جذاب مقابل آنان حاضر می شوند. آنها خوب می دانند جایگاه کنونی شان را مدیون مشتریان شان هستند.
۱۳. به توجهی که از سوی دیگران دریافت می کنند اهمیت نمی دهند
انسان های موفق متوجه هستند که با افزایش موفقیت شان، جوک های شان خنده دارتر می شود و همواره بر تعداد افرادی که با آنها موافقند، افزوده می شود اما به این گونه مسائل توجه نمی کنند. انسان های موفق می دانند نظرِ مثبتی که مردم نسبت به آنها دارند باعث نمی شود که دیگر مرتکب اشتباه نشوند.
۱۴. مایلند به دیگران کمک کنند
هر گاه به درجه ای از موفقیت دست یابید، یکی از بهترین پاداش هایی که نصیب تان می شود توانایی تشویق و سرِ شوق آوردن دیگران است. انسان های موفق می دانند قدرت کافی برای افزایش اعتماد به نفس دیگران دارند و وقتی این کار را انجام می دهند، دوستانی وفادار به دست می آورند و اثرات کمک های شان بارها و بارها در زندگی شان منعکس می شود.
۱۵. اجازه نمی دهند با شکست های شان شناخته شوند
هیچکس صد در صد موفق نیست. موفقیت بدون شک نتیجه مثبتِ تلاش هایی است که شامل شکست ها، تجربیات و آموخته های فراوان است. به گفته دانشمندان، جهانی که در آن زندگی می کنیم مدت ها پیش با غلبه ماده بر پادماده با اختلافی بسیار کم به وجود آمده است. با اختلافِ تنها یک ذره در برابر میلیاردها ذره دیگر. ویرانی های بسیاری رخ داد تا آن چه اکنون هست به وجود بیاید. بنابراین اگر از شکست می ترسید، در واقع دارید از موفقیت دوری می کنید. با ترس تان کنار بیایید. دنیا به سوی موفقیت پیش می رود.