به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از نی نی سایت، ابتلا به سرطان در دوران بارداری از آن دسته اختلالاتی است که معمولا به وقوع نمی پیوندد اما به هر حال برخی زنان باردار درحالی دوران حامگلی را سپری می کنند که به سرطان سینه هم مبتلا هستند. البته باید به برخی نکات مهم در این خصوص توجه کرد تا شایعات و اظهارات نادرست و بی پایه اساس درخصوص سرطان سینه و ارتباط آن با بارداری را باور نکنیم.
مهمترین نکته این است که باردار شدن عامل بروز سرطان پستان به شمار نمی آید، اما در دوران حاملگی تغییرات هورمونی در بدن روی می دهد که می تواند پیشروی سرطان پستان را سرعت بخشد. در دوران بارداری سینه ها بر اساس یک فرآیند کاملا طبیعی سفت تر از قبل می شود و به همین دلیل تشخیص وجود توده های سرطانی در سینه کار دشواری خواهد بود. از این رو معمولا زمانی ابتلای فرد به سرطان سینه تشخیص داده می شود که تومورهای سرطانی رشد قابل توجهی کرده و به مرحله ای رسیده اند که شاید درمان آنها اندکی سخت و دیر شده باشد. با این حال علم پزشکی پیشرفت های زیادی در سال های اخیر کرده است. توصیه جدی به زنان باردار این است که در طول این دوره همواره معاینات مربوط به سینه را انجام دهند. زن باردار همواره باید نسبت به وجود توده های غیرطبیعی و سایر نشانه های غیرعادی حساس بوده و سریعا به پزشک خود مراجعه کند.
چه باید کرد؟
بهترین توصیه به زنان باردار این است که همواره توسط پزشک معاینه شوند. در خلال این معاینات، پزشک به درک کاملی از شرایط مادر و جنین دست یافته و در صورت آغاز فرآیند ابتلا به بیماری، تشخیص آن در زمان خوبی صورت گرفته و معمولا به راحتی نیز درمان صورت می گیرد. همراه با این معاینات از پزشک بخواهید که سینه هایتان را با دقت معاینه کند. اما این کافی نیست. زنان باید در خانه معاینه همیشگی از سینه هایشان انجام دهند. در واقع هیچ راه کاری به اندازه خود معاینه کردن سینه ها در خانه برای تشخیص به موقع ابتلا به سرطان سینه وجود ندارد. اگر مطمئن نیستید که این کار را به بهترین شیوه ممکن انجام می دهید، از پزشک بخواهید که آموزش های لازم را ارایه کند.
ماموگرافی
زنان باردار در طول دورن حاملگی از این تکنیک تشخیصی استفاده می کنند اما شاید برای تشخیص سرطان پستان چندان تأثیرگذار نباشد زیرا سینه ها دارای بافت حجیمی هستند و به همین خاطر تشخیص توده های سرطانی احتمالی توسط ماموگرافی کار ساده ای نخواهد بود. در عین حال توصیه می شود که از ماموگرافی سه بعدی به عنوان گزینه ای مؤثرتر استفاده شود. درصورتی که توده غیرطبیعی در سینه ها مشاهده شد، پزشک متخصص شروع به نمونه برداری از آن می کند. این کار با ایجاد خراشی مختصر در پوست سینه و به وسیله سوزن مخصوصی صورت می گیرد. در ادامه پزشک نمونه به دست آمده را در زیر میکروسکوپ های قوی مورد بررسی دقیق قرار می دهد تا سرطانی یا غیرسرطانی بودن توده را مشخص کند.
چه اتفاقی برای جنین می افتد؟
برخلاف تصور بسیاری از افراد، پایان دادن به بارداری تأثیری در افزایش شانس زن حامله برای غلبه بر سرطان سینه ندارد. از آن گذشته هیچ مدرک پزشکی روشنی وجود ندارد که نشان دهد سرطان سینه خطری برای سلامت جنین به همراه دارد. با این حال باید پذیرفت درمان هایی که قرار است به زودی آغاز شوند خطرات خاص خود را خواهند داشت. انجام جراحی در طول دوران بارداری معمولا خطری برای سلامت مادر و جنین به همراه ندارد. اگر تشخیص ابتلا به سرطان سینه در مراحل اولیه پیشرفت آن صورت گیرد، پزشک توصیه می کند که با انجام عمل جراحی و برداشتن توده های مشکوک و یا حتی کل سینه، اثری از سرطان سینه در زن باردار باقی نماند.
معمولا اگر تشخیص سرطان سینه در سه ماهه نخست یا دوم بارداری صورت گیرد، عمل مستکتامی گزینه پیشنهادی پزشک خواهد بود اما اگر تشخیص در سه ماهه پایانی صورت گیرد لامپتامی توصیه می شود. به طور کلی تا زمانی که زایمان صورت نگرفته از پرتودرمانی استفاده نمی شود زیرا مطالعات پزشکی نشان داده است که خطرات جدی برای سلامت نوزاد به همراه خواهد داشت. درحین انجام این عمل، جراح معمولا بافت هایی از سینه را خارج می کند که به محل رشد توده های سرطانی بسیار نزدیک است. بدین ترتیب این اطمینان خاطر حاصل می شود که بیماری تا حد زیادی ریشه کن شده است. درصورتی که تشخیص داده شود باید از شیمی درمانی هم استفاده گردد، معمولا پزشک تا پایان سه ماهه نخست حاملگی صبر کرده تا شانس وارد آمدن صدمات جدی به جنین کاهش یابد. معمولا در مواردی که بیماری پیشرفت زیادی کرده باشد، از تلفیق دو تکنیک جراحی و شیمی درمانی به طور همزمان استفاده می شود که در این صورت خطر بیشتری سلامت جنین را تهدید می کند. در این شرایط اتخاذ تصمیم درست و به دور از احساسات کار دشواری است. صحبت کردن با اعضای خانواده و پزشک جراح معمولا به اتخاذ بهترین تصمیم منجر می شود.
شیر دادن مادر مبتلا به سرطان سینه به نوزاد
هیچ مدرک علمی وجود ندارد که توقف شیردهی به نوزاد کمک تأثیری در وخیم تر شدن وضعیت توده های سرطانی داشته باشد. به طور کلی توصیه می شود که مادر مبتلا به سرطان سینه همچنان به نوزاد از شیر خود بدهد اما وقتی صحبت از شیمی درمانی به میان می آید باید احتیاط بیشتری کرد تا آنجاکه توصیه می شود شیردادن به نوزاد صورت نگیرد زیرا بسیاری از داروهای شیمی درمانی قوی بوده و با نفوذ به شیر موجود در سینه ها امکان انتقال آنها به نوزاد وجود دارد.
هورمون درمانی
هورمون درمانی به هیچ وجه نباید در دوره بارداری انجام شود. پزشک با توجه به اینکه بیمار در چه مرحله ای از بارداری قرار دارد و دیگر اینکه در چه مرحله ای از بیماری قرار دارد؛ درمان هایی برای مادر باردار پیشنهاد می کند، این 2 مسئله باید به دقت مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت تصمیم گیری شود و در نهایت تقدم و تاخر کارهای درمانی مثل عمل جراحی و شیمی درمانی و رادیوتراپی مورد ارزیابی قرار گیرد.