تاریخچه تأسیس جانسون اند جانسون
خانواده جانسون سه پسر به نام های رابرت وود، جیمز وود و ادوارد مید داشت که شرکت جانسون اند جانسون را در سال ۱۸۸۶ تأسیس کردند. تمایل سه برادر برای فعالیت در حوزه ی سلامت و پزشکی، از سال ها قبل و زمان کارآموزی رابرت در داروخانه شکل گرفت. او در سال ۱۸۶۱ و در ۱۶ سالگی در جنگ داخلی آمریکا هم شرکت کرد و تمایلش به خدمات پزشکی بیشتر شد.
فعالیت های رابرت در داروخانه باعث شد تا او در سال ۱۸۶۴ و با هدف پیشرفت شغلی به فروش محصولات دارویی در نیویورک سیتی مشغول شود. اولین فعالیت جدی او در دنیای کسب وکار در سال ۱۸۷۳ و با تأسیس شرکتی مستقل رخ داد. رابرت با جورج سیبری وارد همکاری شد و شرکتش را به نام جانسون اند سیبری تأسیس کرد. اولین شرکت دارویی جانسون به سرعت در منطقه ی نیویورک به شهرت رسید. دلیل اصلی شهرت شرکت نیز پمادهای درمانی آن ها بود. پیشرفت جانسون اند سیبری به قدری سریع بود که پس از چند سال محصولات آن ها به شهرت جهانی رسید. رابرت وود در سال ۱۸۷۶ از نمایشگاه جهانی فیلادلفیا بازدید داشت که به نوعی مسیر فعالیت های شغلی او را تغییر داد. در آن نمایشگاه کنگره ای جهانی با حضور پزشکان از سرتاسر جهان برگزار شد که دلیل اصلی حضور جانسون بود. او که علاوه بر بازدید از نمایشگاه، شرکت خودش را نیز به نوعی تبلیغ می کرد، مجذوب یکی از سخنرانی های کنگره ی پزشکی شد. جوزف لیستر از سخنرانان کنگره بود که موضوعی جدید به نام جراحی ضدعفونی را شرح داد.
بسیاری از پزشکان حاضر در کنگره ی جهانی سال ۱۸۷۶ به روش دکتر لیستر اعتماد نداشتند، اما جانسون آن را آینده ی پزشکی می دانست. او تحت تأثیر صحبت های لیستر مسیر کاری اش را از شریک قدیمی جدا کرد و در سال ۱۸۸۶ به همراه دو برادرش ادوارد و جیمز، شرکت جانسون اند جانسون را شکل داد. آن ها با تمرکز بر تولید انبوه مواد و تجهیزات جراحی استریل ضدعفونی وارد صنعت پزشکی شدند.
اتحاد خانوادگی و انقلاب استریل برادران جانسون
برادران جانسون هرکدام ویژگی ها و مهارت هایی داشتند که در تشکیل تیم مدیریت شرکت مفید واقع شد. رابرت مهارت مدیریت کسب وکار و شناخت بازار داشت که نظارت بر فرایندهای اجرایی را جزو وظایف اصلی اش قرار می داد. ادوارد فردی با مهارت های تبلیغاتی بود و بازاریابی از همان ابتدا بر عهده اش قرار گرفت. جیمز ضلع سوم مثلث بود که با مهارت های بسیار در حوزه ی مهندسی، تولید ماشین آلات و تجهیزات را انجام می داد. جیمز در جریان سفری با قطار از منطقه ی نیوبرونزویک گذر می کرد که تابلویی با موضوع اجاره ی یک منطقه را مشاهده کرد. آن ساختمان به اولین دفتر فعالیت Johnson & Johnson تبدیل شد و با استخدام ۱۴ کارمند، فعالیت خود را شروع کرد. برند جانسون اند جانسون خود را از پیش گامان توانمندسازی زنان در صنعت می داند و از میان اولین کارگران آن ها، هشت نفر زند بودند. مرکز مدیریت جهانی آن ها هنوز در همان منطقه ی نیوبرونزویک قرار دارد. بطوریکه جانسون اند جانسون نقشی حیاتی در توسعه ی فعالیت های ضدعفونی داشت.
همان طور که گفته شد محصولات استریل و ضدعفونی، اولین دستاوردهای جانسون اند جانسون بودند. آن ها انواع بخیه، پنبه ی بهداشتی و گاز استریل تولید می کردند. محصولات آماده ی این شرکت که به مرور به بازارهای پزشکی راه یافتند، نرخ عفونت و بیماری های مرتبط با آن را به شدت کاهش دادند. محصولات با دقت بالایی در جهت حفظ استریل بودن تولید می شدند و برچسب های هشدار و آموزش استفاده نیز با هدف افزایش ایمنی آن ها، در بسته بندی قرار می گرفت.
برادران جانسون پس از مدتی فعالیت متوجه شدند که تولید محصولات استریل برای بهبود شرایط درمان های پزشکی و جراحی کافی نیست. آن ها باید آموزش های لازم را نیز به پزشکان ارائه می کردند. به همین دلیل در سال ۱۸۸۸ سندی به نام Modern Methods of Antiseptic Wound Treatment با هدف آموزش انجام عمل های جراحی استریل منتشر شد. گروه بازاریابی جانسون اند جانسون که از همان ابتدا روی فرایندهای تهاجمی و گسترده مترکز بود، با سفر به دورترین نقاط قاره ی آمریا، ۸۵ هزار نسخه از سند آموزشی را توزیع کرد.
سند آموزشی جانسون اند جانسون به مرور به استانداردی برای جراحی در آمریکا بدل شد. به علاوه در صفحات پشتی محصولات شرکت معرفی شده بودند که درنهایت منجر به افزایش شدید تقاضا و فروش شد. راهنمای شرکت باعث شد تا نظریه پردازی ها پیرامون بیماری و مرگ بر اثر میکروب توسعه پیدا کند. تنها چند سال پیش از اینکه جانسون اند جانسون چنین رویه ای را در علم پزشکی توسعه دهد، جراحی ها در آمریکا با لباس های عادی و بدون هیچ گونه رعایت مسائل بهداشتی انجام می شد. به هرحال در سال ۱۸۸۹ تقریبا تمام گروه های پزشکی از روش ها و تجهیزات استریل برای عمل جراحی استفاده می کردند. به هرحال جانسون اند جانسون را می توان یکی از تأثیرگذارترین نام ها در انقلاب استریل جهان نامید.
از محصولات مهمی که در سال های ابتدایی فعالیت جانسون اند جانسون تولید شد، می توان به جعبه ی کمک های اولیه ی آن ها اشاره کرد که به عنوان اولین محصول تجاری در این خانواده، به بازار عرضه می شد. اولین جعبه ها برای مصارف درمانی کارگران صنعت راه آهن تولید شده، اما به مرور به محصولی پزشکی در کل جامعه بدل شدند. فرد کیلمر یکی از اولین پزشکانی بود که در سال ۱۸۸۹ به عنوان متخصص تحقیقات در جانسون اند جانسون استخدام شد. او مدیر علمی شرکت بود و تا ۴۵ سال بعد در همان موقعیت مشغول به کار ماند. کیلمر در تمامی برنامه های مهم شرکت اعم از تحقیقات علمی و تدوین اسناد آموزشی نقشی حیاتی داشت. از فعالیت های مفید کیلمر در روند توسعه می توان به تغییر فرایندهای استریل اشاره کرد که از فعالیت های دستی به ماشینی تغییر یافت.
با شروع جنگ جهانی اول، مأموریت جانسون اند جانسون در پیشگیری و درمان بیماری های عفونی چند برابر شد. دولت آمریکا برای تأمین نیازهای دارویی میدان های نبرد به جی اند جی متکی بود. محصولات استریل آن ها برای پانسمان مصدومان جنگی استفاده می شدند تا از شیوع بیماری های عفونی بین سربازان ارتش جلوگیری شود. افزایش تقاضا از سوی ارتش و دولت، کارگران و کارمندان جی اند جی را به فعالیت اضافه کاری در دوران جنگ مجبور می کرد.
در سال های پایانی جنگ جهانی اول، بحران جهانی شیوع آنفولانزا شکل گرفت. جانسون اند جانسون بار دیگر وارد میدان شد و با ماسکی ضد اپیدمی، پیشگیری از بیماری عفونی جدید را ممکن کرد. همه ی آمریکایی ها در آن سال ها مجبور به استفاده از ماسک مذکور بودند که درنهایت از شیوع بیشتر آنفولانزا در این کشور پیشگیری کرد. البته به هرحال اپیدمی آن سال به عنوان یکی از کشنده ترین اپیدمی های تاریخ شناخته شد که ۵۰ میلیون نفر را به کام مرگ کشاند. چسب زخم های Band-Aid از مشهورترین زیربرندهای کنونی جانسون اند جانسون هستند. این محصول در سال ۱۹۲۰ و توسط یکی از کارمندان شرکت، ارل دیکسون تولید شد. برند آمریکایی به عنوان اولین شرکت، چسب زخم مخصوص مصرف کننده را به بازار عرضه کرد که در سال های آتی به شهرن جهانی دست یافت.
توسعه جهانی شرکت جانسون اند جانسون
جانسون اند جانسون پس از چند دهه فعالیت در حوزه ی بهداشت و سلامت به شهرتی جهانی دست یافته بود. آن ها دیگر باید مراکز مدیریت و فعالیت خود را هم در کنار محصولات به کشورهای دیگر صادر می کردند. در صال ۱۹۲۴ اولین مرکز فعالیت شرکت در بریتانیا تأسیس شد. در سال های بعدی و تا شروع دهه ی ۱۹۳۰، جانسون اند جانسون به مکزیک، آفریقای جنوبی و استرالیا نیز وارد شد. محصولات کنترل جمعیت و ضد بارداری، حوزه ی بعدی فعالیت جانسون اند جانسون بودند. اولین محصولات با برند Otho-Gynol به بازار عرضه شدند که تا به امروز هم به عنوان برندی برتر در این حوزه شناخته می شوند.
تغییر ساختار بزرگ بعدی در تاریخ جانسون اند جانسون، در سال ۱۹۳۲ رخ داد. رابرت جانسون دوم (پسر بنیان گذار شرکت) مدیریت جانسون اند جانسون را در دست گرفت. او که به ژنرال جانسون شهرت یافت، شرکت تحت مدیریتش را از یک مؤسسه ی خانوادگی محدود به مجموعه ای غیرمتمرکز از کسب وکارهای جهانی تبدیل کرد. در مسیر همین توسعه های جهانی، کشورهایی همچون آرژانتین و برزیل هم میزبان جانسون اند جانسون شدند. به علاوه مرکز تحقیق و توسعه ی Ortho نیز در لیندن نیوجرسی تأسیس شد که با هدف تحقیقات سلامت زنان فعالیت می کرد. از فعالیت های مهم دیگر ژنرال جانسون می توان به تألیف سند ارزش های شرکت (Credo) اشاره کرد که تا امروز هم به عنوان فلسفه ی راهنمای جانسون اند جانسون شناخته می شود.
جنگ جهانی دوم نیز مانند فاجعه ی اول منجر به افزایش تقاضای کمک از شرکت جی اند جی شد. آن ها باز هم تجهیزات دارویی و بهداشتی را به میدان های نبرد فرستاند و حتی ابزارهایی برای مقابله با حشرات موذی هم در اختیار ارتش گذاشتند. پس از جنگ، واکسیناسیون و سلامت عمومی به مسئله ای ملی در آمریکا بدل شد و جی اند جی را نیز به ورود بیشتر به صنعت دارو متمایل کرد.
در سال ۱۹۴۴ یکی از مشهورترین محققان صنعت پزشکی به جانسون اند جانسون ملحق شد. دکتر فیلیپ لوین کاشف سیستم rH خون انسان بود که در مرکز تحقیقات Ortho جانسون اند جانسون فعالیت خود را شروع کرد. ورود او به تیم تحقیقاتی برند آمریکایی، شروعی بر تبدیل شدن شرکت به کسب وکاری در سطح جهانی و با تمرکز بر فعالیت های تشخیصی و درمانی بود. در همان سال جانسون اند جانسون سهام خود را به صورت عمومی در بازار سهام نیویورک عرضه کرد.
همان طور که گفته شد ژنرال جانسون قصد داشت توسعه ی عرضی سازمان را در اولویت اول جانسون اند جانسون قرار دهد. به همین دلیل شرکت های متعدد با تمرکز روی محصولات اصلی آن ها تأسیس شدند. از میان آن ها می توان به Ethicon اشاره کرد که در سال ۱۹۴۹ و از دل کسب وکار برند آمریکایی در حوزه ی بخیه زاده شد. از نوآوری های جانسون اند جانسون در میانه ی قرن بیستم می توان به تولید محصولات جدید در حوزه ی بهداشت کودکان اشاره کرد. آن ها در سال ۱۹۵۴ اولین شامپوی مخصوص کودکان را به بازار عرضه کردند که با کمپین قوی بازاریابی و تمرکز بر آسیب نرساندن به چشمان کودکان، سهم قابل توجهی از بازار را به خود اختصاص داد.
گسترش فعالیت با خرید و ادغام شرکت جانسن
در سال ۱۹۶۱ خرید مهمی در اروپا برای جانسون اند جانسون رخ داد. آن ها شرکت Janssen Pharmaceutica را در بلژیک خریداری کردند. بنیان گذار شرکت بلژیکی، دکتر جانسن از مشهورترین محققان صنعت دارو در قرن بیستم بود که به تیم تحقیق و توسعه ی برند آمریکایی پیوست. دو سال بعد تغییر مدیریتی بزرگ بعدی در شرکت اتفاق افتاد و فیلیپ بی هافمن به عنوان مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره ی جانسون اند جانسون مشغول به کار شد. تنظیم خانواده، اسکیزوفرنی و سلامت شخصی از حوزه های بودند که شرکت تحت مدیریت هافمن به آن ها می پرداخت.
در سال ۱۹۷۸ باز هم مدیریت جانسون اند جانسون دچار تغییر شد و ریچارد بی سلارز به عنوان رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل مشغول به کار شد. او در اولین برنامه ی مهم تصمیم گرفت تا مرکز مدیریت جدیدی را در نیوبرونزویک تأسیس کند و برای اجرای برنامه های توسعه ای، همکاری خصوصی را با شرکت های متعدد شهر شکل داد. مدیرعامل بعدی جیمز ای برک بود که تا پایان دهه ی ۱۹۸۰ در جانسون اند جانسون فعالیت می کرد. او حوزه های جدیدی همچون درمان بیماری های چشمی، کنترل دیابت و درمان پیشرفته ی زخم را به زمینه های کاری شرکت افزود و همچنین مراکز فعالیت را در چین و مصر گسترش داد.
در سال ۱۹۹۴ نوآوری قابل توجه دیگری از سوی جانسون اند جانسون به دنیای پزشکی معرفی شد. آن ها استنت کرونری را به بازار معرفی کردند که انقلاب بزرگی را در پزشکی قلب و عروق ایجاد کرد. استنت های کرونری در عمل جراحی انسداد رگ ها و عروق کاربرد دارند و با باز نگه داشتن رگ ها، جریان خون را حفظ می کنند. در سال های بعد شرکت Cordis از زیرمجموعه های جانسون اند جانسون، نمونه های پیشرفته تری از استنت به بازار معرفی کرد.
چالش ها و انتقادات
ارتباط مستقیم برندهای سلامت با جان مردم، موجب شکل گیری شدیدترین انتقادها و چالش ها پیرامون آن ها می شود. درواقع اشتباهات احتمالی چنین شرکت هایی عواقب بسیار خطرناکی دارد و به همین دلیل بیش از کسب وکارهای دیگر در صدر اخبار قرار می گیرند. جانسون اند جانسون هم در طول بیش از یک قرن فعالیت، انواع چالش ها را تجربه کرد که برخی از آن ها با واکنش های استثنائی و قوی مدیران همراه بودند و حتی به فرصتی برای بازاریابی شرکت تبدیل شدند.
در سال ۱۹۸۲ یکی از داروهای مشهور JNJ موجب مرگ هفت نفر در نیویورک شد. داروها به صورت عمدی با سیانید مسموم شده بودند. شرکت در عملکردی بسیار سریع در مدت یک هفته ۳۱ میلیون بطری داروی خود را از بازار جمع آوری کرد که در طی آن، رکورد یکی از بزرگ ترین جمع آوری های تاریخ آمریکا ثبت شد. رخداد پیش آمده باعث شد تا تغییراتی در بسته بندی این داروی بدون نسخه اعمال شود و حتی تغییراتی هم در قوانین دارویی آمریکا به همراه داشت. پرونده ی مذکور هنوز بسته نشده است و هیچ متهمی هم در جریان آن دستگیر نشد. به هرحال پاسخ سریع JNJ به بحران پیش آمده، تحسین بسیاری از کارشناسان روابط عمومی و رسانه ها را به همراه داشت و به عنوان استانداردی طلایی در مدیریت بحران سازمانی شناخته شد.
در سال ۲۰۱۰ زیرمجموعه ی مک نیل از جانسون اند جانسون، به صورت داوطلبانه ۴۳ نوع داروی بدون نسخه ی مخصوص کودکان را از بازار جمع آوری کرد. دلیل جمع آوری، انتشار اخباری مبنی بر احتمال خطا در روند تولید بود. در بررسی ها اعلام شد که شاید داروهای مورد نظر، مقدار داروی بیش از حد مجاز داشته باشند. به هرحال داروها از کشورهای متعددی همچون کانادا، گوام، گواتمالا، جامائیکا، کویت، امارات متحده ی عربی و فیجی جمع آوری شدند. در همان زمان JNJ علاوه بر انتشار بیانیه مبنی بر اجرای روندهای بررسی داخل سازمانی، وب سایتی را نیز برای اطلاع رسانی درباره ی داروهای مشکوک راه اندازی کرد.
سال های اخیر و وضعیت کنونی برند جانسون اند جانسون
ویلیام سی ولدون هشتمین رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل جانسون اند جانسون بود که در سال ۲۰۰۲ به مقام مدیریت رسید. او با پیروی از مسیر مدیران قبلی، توسعه در حوزه های جدید را نیز پیش گرفت و تحقیقات و ساخت دارو برای دسته های جدید همچون بیماران HIV ایدز نیز به فعالیت های شرکت افزوده شد. برای فراهم کردن نیاز بیماران خاص همچون ایدز و سل، جانسون اند جانسون شرگت Tibotec-Vicro را هم در اختیار گرفت.
فعالیت های جانسون اند جانسون در شناسایی و مبارزه با بیماری هایی همچون ایدز و هپاتیت به دهه ی ۱۹۷۰ باز می گردد. برند آمریکایی در آن سال ها تجهیزات پیشرفته ای را برای شناسایی این نوع از بیماری ها توسعه داد که به نوعی مرز دنیای فناوری در آن سال ها بودند. از مهم ترین خریدهای جانسون اند جانسون در دهه ی ۲۰۰۰ می توان به Pfizer در سال ۲۰۰۶ اشاره کرد. فایزر از مشهورترین برندهای صنعت بهداشت و دارو محسوب می شود که برندهایی همچون LISTERINE، BENGAY و BENADRYL در زیرمجموعه ی آن قرار دارند.
فعالیت های اجتماعی و خیرخواهانه ی جانسون اند جانسون در سال های اخیر هم ادامه یافت. آن ها برنامه ای به نام Every Mother, Every Child با کمک سازمان ملل متحد اجرا کردند که روی بهبود اوضاع سلامت مادران و کودکان در کشورهای درحال توسعه متمرکز شد. به علاوه برند آمریکایی در سال ۲۰۱۰ در همراهی با روند توسعه ی فناوری، ارائه ی خدمات آموزشی ازطریق کانال های جدید را هم پیش گرفت. آن ها سرویسی رایگان با استفاده از خدمات موبایلی در آمریکا راه اندازی کردند که اطلاعات سلامتی را ازطریق پیام های متنی برای مادران باردار و دارای نوزاد، ارسال می کند.
در سال ۲۰۱۲ نهمین مدیرعامل جانسون اند جانسون معرفی شد. الکس گورسکی هدایت شرکت باسابقه صنعت بهداشت را در اختیار گرفت و هنوز هم در این سمت مشغول به کار است. از جدیدترین خریدهایی که تحت مدیریت گورسکی انجام شد می توان به شرکت Actelion فعال در حوزه ی زیست فناوری اشاره کرد که با قیمت حدود ۳۰ میلیارد دلار به زیرمجموعه ی شرکت پیوست. اکتلیون به عنوان بزرگ ترین خرید تاریخ جانسون اند جانسون شناخته می شود.