به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،سیبک ها قطعاتی از خودرو هستند که نقش بسیار مهمی را در حرکت خودرو ایفا می کنند. سیبک ها معمولا در سیستم فرمان و سیستم تعلیق خودرو کاربرد دارند و وظیفه شان به طور کلی، فراهم سازی امکان حرکت دورانی و چرخشی در هنگام نیاز است. وظیفه سیبک فرمان، انتقال فرمان چرخش به چرخ ها و وظیفه سیبک سیستم تعلیق، فراهم آوردن امکان حرکت نرم خودرو در هنگام عبور از سطوح ناهموار است. با ما در ادامه همراه باشید تا ضمن معرفی دقیق تر این قطعه، علائم خرابی سیبک را نیز بررسی کنیم و وظیفه این قطعه مهم در خودرو را شرح دهیم.
سیبک فرمان چیست؟
سیبک یکی از مهم ترین قطعات سیستم فرمان خودرو است که علاوه بر متصل کردن چرخ ها به سیستم تعلیق، واسطه چرخیدن چرخ ها هم می شود. این قطعه کروی شکل، باعث چرخش چند محور مجزا به صورت هم زمان می شود. قطعه سیبک در چند قسمت از خودرو به کار رفته است. این قطعات شبیه به هم، وظیفه خاص خود را دارند. این مقاله به طور ویژه به سیبک فرمان می پردازد. سیبک فرمان، بازوهایی دارد که به کمک آن ها، چرخش اتصالات خود را کنترل می کند.
سیبک فرمان چه وظیفه ای دارد؟
هر سیبک فرمان، از یک طرف به طبق ها و از طرف دیگر به متعلقات چرخ متصل می شود. فرمان خودرو را به هر طرف بچرخانید، این قطعه هم چرخ ها را به همان طرف می چرخاند. سیبک ها همواره تحت فشار نیروهای کششی هستند و تلاش می کنند که از میزان اصطکاک به وجود آمده در بین قطعات بکاهند.
سیبک فرمان علاوه بر جهت دهی به چرخ های خودرو، تحمل بخشی از وزن خودرو را نیز بر عهده دارد.
علائم خرابی سیبک فرمان چیست؟
اگر یکی از موارد زیر و سایر نشانه های خرابی سیبک فرمان را در خودروی خود مشاهده کردید، آن را بررسی کنید تا مطمئن شوید مشکل از کجاست.
قطعات سیستم فرمان دچار فرسودگی می شوند.
تایرهای جلو، سایش غیر طبیعی دارند.
فرمان پذیری خودرو خوب نیست و از مسیر منحرف می شود.
فرمان خودرو به شکل غیر طبیعی، به ویژه هنگام دور زدن می لرزد و به یک سمت می کشد.
فرمان، اصطلاحاً خلاصی دارد.
سگ دست ها به صدا می افتند.
چرا سیبک فرمان آسیب می بیند؟
از جمله عوامل مهم بروز مشکل در سیبک فرمان می توان به پارگی گردگیر سیبک، زنگ زدگی، خوردگی و هرز شدن مهره و رزوه پیچ سیبک اشاره کرد.
در گذشته بیشتر از سیبک های گریس دار استفاده می شد. سیبک های گریس دار با هر بار تعویض روغن باید گریس کاری می شدند. در حال حاضر، تولید و به کارگیری این قطعات در خودرو، بهینه شده و نیاز به مراقبت خاصی ندارند، اما به این معنی نیست که به طور کامل از رسیدگی به سیبک فرمان غافل شویم. در بیشتر موارد، بدون روغن کار کردن سیبک فرمان و مرغوب نبودن جنس سیبک باعث خرابی آن می شود. عامل دیگری که منجر به خرابی سیبک فرمان می شود، پاره شدن گردگیرهاست.
گردگیر سیبک در مجاورت آب و هواست، بنابراین عواملی مانند باران باعث پوسیدگی و پارگی آن می شود. نحوه رانندگی شما هم در بیشتر شدن عمر گردگیر مؤثر است. عبور سریع و با شدت از دست اندازها و نیز تصادف های سنگین باعث پارگی گردگیر می شود. برای دیرتر خراب شدن سیبک فرمان از گردگیرهای مناسب استفاده کنید. بوش های داخلی سیبک نیز ممکن است به مرور زمان و بر اثر کارکرد طولانی آسیب ببینند.
نکته: گاهی اوقات مشکلات مربوط به سیبک با گریس کاری برطرف می شود.
هر وقت حس کردید فرمان پذیری خودرو کم شده و از مسیر منحرف می شود، به سراغ تایرها بروید. سایش بیش از حد تایرها مهر تأییدی بر عملکرد نادرست سیبک فرمان است. اگر مواردی را که در قسمت قبل گفته شد، مشاهده کردید، برای تعویض این قطعه اقدام کنید. علت استفاده نکردن از کلمه تعمیر برای سیبک این است که این قطعه به صورت پرسی ساخته می شود و تعمیر شدنی نیست.
نکاتی درباره تعویض سیبک پراید
هزینه تعمیرات سیستم جلوبندی پراید نسبت به سایر خودروها کمتر است، اما شما می توانید با رعایت نکاتی که در بالا ذکر شد، همین هزینه کم را هم به صفر برسانید. علائم خرابی سیبک پراید همان مواردی است که در بالا ذکر کردیم. خود سیبک پراید نیز جزو قطعات گران قیمت نیست. انتخاب یک سیبک پراید کار سختی نیست، چرا که تمامی مدل های پراید از یک نوع سیبک فرمان استفاده می کنند.