با این عملیات موفقیت آمیز سپاه، کشورهای منطقه برایشان ثابت شد که خیلی روی ایالات متحده نمی شود حساب باز کرد و بهتر است در تعامل با ایران و احترام به قدرت ایران، منافع خودشان را تأمین کنند نه با باج دهی به آمریکا.
ساعد نیوز: طبق گزارش رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و فیلم های منتشر شده در رسانه های رسمی کشور و تلویزیون، سپاه در اواخر اکتبر 2021 در یک تقابل نظامی نزدیک با آمریکا در دریای عمان، موفق شده است تا نفت کش حامل نفت به سرقت رفته ایران را با مداخله نیروی دریایی سپاه ضبط کند. این نفت کش حامل 750 هزار بشکه نفت معادل 55 میلیون دلار یعنی حدود 1540 میلیارد تومان نفت بوده است. تحلیل های مختلفی از دستاوردهای این عملیات غرورآفرین سپاه پاسداران به عمل آمده است. حضرتعالی چه تحلیلی از این رویداد دارید؟
سید جعفر قنادباشی: این رویداد چندین دستاورد مهم و کلان داشت. نخستین دستاورد مستقیم این عملیات، ناکام گذاشتن آمریکا در اِعمال سیاست فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی ایران و پیشگیری از فروش نفت ایران بود. مداخله مستقیم نیروی دریایی آمریکا و ناوهای این کشور در ضبط نفت کش ایرانی و انتقال نفت آن به یک نفت کش دیگر خود نشان از شکست آمریکا در متقاعد ساختن کشورهای مختلف در عدم خرید نفت از ایران است. آمریکا انتظار داشت با اعمال فشار به کشورهای دیگر، از فروش نفت ایران برای تحقق فشار حداکثری و تحمیل خواسته های خودش بر ایران جلوگیری کند و در این مسیر به همراهی کشورهای دیگر، نیاز مبرمی داشت. ولی این اتفاق رخ نداد و این موضوع واقعاً برای آمریکا گران تمام شده است. شکست دیگری که در این عملیات بر آمریکایی ها تحمیل شد این است که آمریکا فهمید که توان تحمیل خواسته هایش در برجام را با استفاده از فشار نظامی ندارد. این مسأله بسیار مهمی است چرا که کاستی ها و نقایص آمریکا در این عملیات کاملاً عیان شد. آنها فکر می کردند که صحنه بین المللی را طوری ترتیب داده اند که تحریم همه جانبه ایران می تواند یک برگ برنده دست ایالات متحده باشد ولی در عمل این خواسته آمریکایی ها تحقق پیدا نکرد.
مسأله بعدی به مأموریتی مربوط می شود که آنها در خاورمیانه برای خودشان تعریف کرده اند. آمریکا خودش را حافظ خطوط انتقال نفت معرفی می کرد. در جنگ اول و دوم عراق از کشورهای دیگر باج میگرفت تا ضامن امنیت محموله های نفتی آنها باشد. دریافت 11 میلیارد دلار از ژاپن فقط یک نمونه از این باج گیری آمریکا است. در آفریقا هم، حرکت مشابهی را از سوی ایالات متحده شاهد بوده ایم. با این عملیات موفقیت آمیز سپاه، کشورهای منطقه برایشان ثابت شد که خیلی روی ایالات متحده نمی شود حساب باز کرد و بهتر است در تعامل با ایران و احترام به قدرت ایران، منافع خودشان را تأمین کنند نه با باج دهی به آمریکا. همین مسأله دستاورد دیگری از این عملیات را آشکار می سازد و آن قدرت نمایی منطقه ای جمهوری اسلامی ایران است. کشورهایی که در جنوب و شمال برای ایران رجزخوانی می کنند و با تکیه به قدرت نظامی آمریکا، می خواهند امنیت خودشان را تأمین کنند، می فهمند که تصوراتشان دقیق و منطبق با واقعیات نیست. این عملیات سپاه به اندازه یک مانوور عظیم نظامی برای منطقه پیام اقتدار جمهوری اسلامی را در پی داشت.
پیام دیگر این عملیات به مردم و نیروهای مسلح بود. مردم اقتدار نظامی ایران را به صورت مشخص مشاهده کردند و این احساس امنیت را افزایش می دهد و طبیعتاً ثبات بازار نتیجه این احساس امنیت است. امنیت پایه ی اقتصاد است و نیروهای مسلح نشان دادند که حافظ اقتصاد و رفاه مردم هستند و این عملیات ارتباط مستقیمی با معیشت مردم دارد. نیروهای مسلح نیز از این رویداد، اعتماد به نفس کسب کردند و نیز اهمیت آمادگی خودشان را به خوبی درک کردند. وقتی هماورد شما یک کشور پیشرفته و ابرقدرت است؛ شما نیازمند این هستید که خودتان را چالاک و قدرتمند و در اوج اقتدار نگه دارید. باید سطح آمادگی تان را در بالاترین حد حفظ کنید و برای هر نوع رویارویی آمادگی داشته باشید.
مگر فروش نفت ایران با معیشت مردم ارتباط ندارد؟! نجات 55 میلیون دلار از ثروت ملی ایران که قرار بود به جیب آمریکا برود، دفاع از معیشت مردم نیست؟ تمام هدف آمریکا جلوگیری از فروش نفت ایران و ایجاد آشوب و قحطی در ایران است.
ساعد نیوز: برخی در صدد آن هستند که این عملیات سپاه را زیرسؤال ببرند و آن را کوچک جلوه دهند. طبیعتاً این موضوع از سوی رسانه های غربی و معاند کاملاً قابل درک است ولی سخنان نسنجیده برخی از چهره های سرشناس از طیف سیاسی مشخص درباره این موضوع بسیار تعجب برانگیز است. نظر حضرتعالی در این خصوص چیست؟
سید جعفر قنادباشی: این مسأله از دو سه جا نشأت می گیرد. یکی فضای دنیای غرب است که در برابر توانمندی جمهوری اسلامی ایران منفعل است خصوصاً بعد از برگزاری انتخابات و استقرار دولت جدید و تحرکاتی که دولت برای سر و سامان دادن به امورات کشور از خودش نشان داده است. آنها درک کرده اند که دیگر نمی شود روی دستاوردهای ایران سرپوش گذاشت. در مورد افرادی که در داخل این عملیات مهم و راهبردی سپاه را زیر سؤال می برند، باید گفت که این افراد اکثراً مرعوب غرب هستند خواه با جیره یا بدون جیره و مواجب! آنها با معاندین و دشمنان ملت ایران همراهی می کنند و اگر تحلیل هایشان را مطالعه کنید، دقیقاً همان خط سیر رسانه های خارجی و معاند را مشاهده خواهید کرد. دست این افراد خالی است و تلاش می کنند با جلب حمایت خارجی ها و معاندین برای خودشان هویتی دست و پا کنند. قبل از انتخابات و در دور قبلی، تلاش زیادی برای خراب کردن چهره آقای رئیسی صورت دادند ولی به نتیجه نرسیدند.
امروز با اقدامات شایسته ای که دولت در بسیاری زمینه ها کلید زده جامعه اقبال بیش از پیشی به دولت جدید پیدا کرده است. اقدامات همین مدت زمان کوتاه، ده ها برابر دوره 8 ساله روحانی در پاستور است. آقای عبدی و زیباکلام می گویند که این اقدام سپاه نمایشی است یا ربطی به معیشت مردم ندارد! این نوع اظهارنظرهای غیرکارشناسی کاملاً تعجب برانگیز است. این دقیقاً در راستای تأمین معیشت مردم است. مگر فروش نفت ایران با معیشت مردم ارتباط ندارد؟! نجات 55 میلیون دلار از ثروت ملی ایران که قرار بود به جیب آمریکا برود، دفاع از معیشت مردم نیست؟ تمام هدف آمریکا جلوگیری از فروش نفت ایران و ایجاد آشوب و قحطی در ایران است. وقتی سپاه مقتدرانه خط شکنی می کند و تحریم ها را خنثی می کند، این یعنی دفاع از معیشت مردم در برابر زیاده خواهی غرب و آمریکا!
این اظهارنظر ساده لوحانه و مضحک نهایت ابتذال در عرصه سیاست ورزی است. اگر این افراد می خواهند مجدداً اعتماد مردم را جلب کنند و به عرصه قدرت بازگردند باید طرح و برنامه منطقی تر و واقع گرایانه ای را در دستور کار قرار دهند. به نظرم من، این آقایان به جای اظهارنظرهای شاذ و مبتذل بهتر است بیایند و خیلی صادقانه از مردم به خاطر خساراتی که دولت فشل روحانی در 8 سال حضور خودش در پاستور به کشور وارد کرده است عذرخواهی کنند. بیایند بگویند که ما از محضر مردم ایران معذرت می خواهیم که شعار "تکرار می کنم" را سر دادیم. آسیبی که در برجام به کشور خورد همه به خاطر حمایت های این افراد معلوم الحال از دولت روحانی بود.
اگر یک گلوله در منطقه شلیک شود، خطوط هوایی این کشورها ورشکست می شوند. اقتدار ایران وامدار هیچ مستشاری نیست و استقلال نظامی ایران تهدیدی جدی برای غرب است.
ساعد نیوز: برخی محافل از پس لرزه های احتمالی این رویداد در بازار انرژی صحبت می کنند و عملیات سپاه را مهر تأئیدی بر جدی بودن ایران در تهدید امنیت انرژی اروپا تلقی می کنند. آیا ایران میتواند از این مسیر، تهدیدات و فشارهای غربی ها را خنثی کند؟
سید جعفر قنادباشی: طبیعتاً زبانی که دنیای غرب آن را بهتر می فهمد و به آن عادت دارد، زبان اقتدار نظامی است. ما تجربه تعامل با زبان دیپلماسی، حقوق بین الملل و منطق را با غرب داریم و هیچگاه به نتیجه نرسیده ایم؛ چون طرف مقابل اصلاً اعتقادی به این نوع تعامل ندارد. بنابراین، بهترین تصمیم آن است که در موازات اقدامات دیپلماتیک، ما در میدان هم اقتدار نظامی خودمان را به صورت کامل و مؤثر نشان دهیم. هر جایی که ما با اقتدار وارد شدیم، طرح های استعماری سرمایه داری و غرب شکست خورد. بازار غرب به شدت آسیب پذیر است. کشورهای متحد آمریکا در حاشیه خلیج فارس از ملتهب شدن منطقه واهمه دارند چرا که کل اقتصادشان نابود می شود. امارات، قطر، بحرین، کویت و عربستان، تمام اقتصادشان مبتنی بر بورس و توریسم است. اگر یک گلوله در منطقه شلیک شود، خطوط هوایی این کشورها ورشکست می شوند. اقتدار ایران وامدار هیچ مستشاری نیست و استقلال نظامی ایران تهدیدی جدی برای غرب است. امروز شاهد افزایش قیمت نفت هستیم و کل موجودیت غرب و کشورهای حاشیه خلیج فارس در خطر است. بنابراین، این کشورها باید بدانند که ایران یک کشور مقتدر و مستقل است و با زبان زور نمی شود با ایران برخورد کرد.
این عملیات نه تنها آسیبی به روند احیای برجام نمی رساند بلکه قدرت چانه زنی دیپلمات های ما را بالا می برد. طرف غربی باید بداند که ایران مقتدر از حق خود کوتاه نمی آید.
ساعد نیوز: برخی از تحلیلگران معتقدند که رویارویی نظامی جمهوری اسلامی ایران با آمریکا در دریای عمان تأثیر مخربی بر روند احیای برجام و گفتگوهای وین خواهد داشت و حتی برخی از نقش رژیم صهیونیستی برای صحنه آرایی جهت تقابل تمام عیار نظامی میان ایران و آمریکا سخن می گویند. نظر حضرتعالی درباره این تحلیل چیست؟
سید جعفر قنادباشی: بهترین جواب هب این پرسش ارجاع به تجربه هشت ساله دولت آقای روحانی در تعامل دیپلماتیک با غرب است. ما بهترین لبخندها، حضورها، قدم زدن ها با وزیر امور خارجه آمریکا، دیپلماسی را داشتیم و این هیچ تأثیری در کاهش دشمنی غرب با ما نداشت! غرب به تأمین منافع خودش از طریق نظامی گری عادت کرده است. چرا فرانسه عضو شورای امنیت است؟ به دلیل داشتن اقتدار نظامی اش. مگر جز این است. همین موضوع درباره انگلیس هم صدق می کند. امروز شاهد تقویت حضور نظامی انگلیس در خلیج فارس هستیم. دلیل اش مگر جز همین تأثیر میدان در پیشبرد منافع است؟ آمریکا 45 پایگاه نظامی در منطقه دارد! چیزی به نام منطق در این فضا معنا ندارد. ما در این سال ها هر زمان با غرب تعامل دیپلماتیک داشتیم، آنها از گزینه های روی میز صحبت کردند. از اوباما تا ترامپ. همه همین طور بوده اند. آقای ترامپ که تندروترین رئیس جمهور آمریکا در این سال ها بوده، اقدامات بی سابقه ای برای ترساندن ایران کرد ولی ثمره اش چه بود؟ آیا ایران ترسید؟ خیر ما قوی تر شدیم و به اهمیت اقتدار نظامی پی بردیم. ما دشمنی مثل رژیم صهیونیستی را در منطقه داریم که حاضر است هزینه کل فرایند فشار حداکثری بر ایران را تأمین کند. کشورهای مرتجع عربی، تولید نفت شان را افزایش می دهند تا زمینه برای تحریم فروش نفت ایران مهیاتر شود. در این سال ها هرچقدر ارتجاع منطقه از آمریکا و غرب سلاح خرید هیچ تأثیری در افزایش قدرت آنها در برابر ایران نداشت. آنها می خواهند اقتدار نظامی ما را هیچ و پوچ جلوه دهند ولی عملیات سپاه پوشالی بودن این کارها را نشان داد.
در این سال ها عربستان 467 برابر ما از غرب و آمریکا سلاح خریداری کرده است ولی ایران مقتدرتر شده است در حالی که نیازی به خریدن اسلحه ندارد. ما استراتژی امنیت دفاعی دسته جمعی را در دستور کار قرار دادیم و نتیجه گرفتیم. اقتدار ما بومی است و وابسته هیچ کشوری نیست. مقاومت ملت ایران دشواری های زیادی را به همراه داشت ولی اقتدار و امنیت حاصل از آن، آینده کشور را تضمین کرد. امروز ما می دانیم که با لبخند نمی شود حق را از دشمن طلب کرد. بنابراین، این عملیات نه تنها آسیبی به روند احیای برجام نمی رساند بلکه قدرت چانه زنی دیپلمات های ما را بالا می برد. طرف غربی باید بداند که ایران مقتدر از حق خود کوتاه نمی آید.
3 سال پیش