ترکیه کشوری اوراسیایی است که از دو بخش آناتولی و تراکیه تشکیل شده است . بخش آناتولی این کشور در جنوب غرب آسیا و خاورمیانه واقع شده و بخش تراکیه در منطقه بالکان یعنی در جنوب شرق اروپا قرار دارد . ترکیه از سمت شرق با کشور های ایران ، جمهوری آذربایجان ، ارمنستان ، و از سمت جنوب شرقی با عراق و سوریه و از سمت شمال غربی با بلغارستان و یونان همسایه است . البته این کشور با دریای سیاه از سمت شمال ، با دریای مرمره و اژه از سمت غرب و با دریای مدیترانه از سمت جنوب غرب مرز آبی مشترک دارد . ترکیه با مساحت ۷۸۳۵۶۲ کیلومتر مربع سی و هفتمین کشور جهان از نظر وسعت به شمار می آید . این کشور از نظر آب وهوایی کوهستانی و نسبتا پر باران است . جمعیت این کشور حدود ۷۷ میلیون نفر برآورد شده که اکثر آن ها مسلمان سنی هستند . مدرسه ایرانی ها در ترکیه به دو بخش ابتدایی و متوسطه تقسیم می شود که از سوی دولت تامین بودجه شده و مدیریت می شوند .
تحصیل در مدارس ترکیه رایگان ، اجباری و ۱۲ ساله است . البته تعدادی مدارس بین المللی در این کشور وجود دارد و دانش آموزانی که با والدین خود به این کشور مهاجرت نموده اند ، می توانند در این مدارس بین المللی غیر دولتی به زبان دلخواه خود تحصیل نمایند که این نیز تابع قوانین تحصیل و اعزام دانشجو به ترکیه می باشد. ایران یکی از کشور هایی است که برای سهولت زندگی و تحصیل مهاجرین ایرانی در ترکیه مدارسی غیر دولتی و نمونه دولتی در این کشور تاسیس نموده است و امکان تحصیل به زبان فارسی و مطابق با نظام آموزشی ایران را برای مشتاقان تحصیل به این زبان و روش فراهم کرده است .
سیستم آموزش مدارس ایرانی ها در ترکیه
سیستم آموزش این مدارس همان طور که ذکر گردید کاملا منطبق با سیستم آموزش و پرورش داخل ایران می باشد. ولیکن روزهای حضور در مدرسه به جای شنبه تا چهارشنبه که در ایران رایج است در ترکیه از روز دوشنبه تا جمعه می باشد. ساعات تدریس با توجه به مقاطع تحصیلی می تواند متفاوت باشد. البته که در اکثر این مدرسه ها کلاس های فوق برنامه نیز رواج داشته و برگزار می گردد. در بیشتر مواقع کلاس ها مختلط برگزار می گردد مگر این که تعداد دانش آموزان ثبت نام شده از هر دو جنس به میانگین رسیده باشد که در آن صورت امکان تشکیل کلاس ها به صورت جداگانه نیز وجود خواهد داشت.
ثبت نام در مدارس ایرانی در ترکیه از اوایل تیر ماه شوع می شود و نحوه ی آموزش و سیستم تدریس منطبق با سیستم آموزشی داخل ایران می باشد. کلاس ها فقط در شیفت صبح دایر خواهد بود و در شیفت بعد از ظهر کلاس های فوق برنامه تشکیل می گردد.کتاب هایی که توسط معلمان تدریس می گردد کتاب های همان مقطع می باشد که در ایران تدریس می گردد. باید بدانید که یکی از ملزومات تحصیل در این مدرسه ها داشتن تابعیت جمهوری اسلامی ایران خواهد بود و افرادی که به هر دلیلی تابعیت جمهوری اسلامی ایران از آن ها سلب گردیده است مجاز به ثبت نام در این مدارس نمی باشند.
مزیت های تحصیل در مدارس ایرانی در ترکیه
- تحصیل به زبان فارسی در صورتی که کودک به زبان ترکی و انگلیسی آشنایی نداشته باشد.
- تحصیل با توجه به سیستم آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران
- امکانات آموزش مناسب تر از ایران
- هزینه پایین ثبت نام
- و … .
مدارک مورد نیاز ثبت نام
- مهر شدن تمام کارنامه های دانش آموز در تمامی مقاطع تحصیلی به غیر از پیش دانشگاهی قبل از ثبت نام در آموزش و پرورش منطقه
- مهر شدن کارنامه مقطع پیش دانشگاهی توسط آموزش و پرورش استان
- کارت اقامت یکساله برای دانش آموز
- اصل پاسپورت دانش آموز
- اصل شناسنامه دانش آموز به همراه کپی
- شش قطعه عکس ۴*۳ جدید از دانش آموز
- کارنامه قبولی پایه قبلی دانش آموز
- دفترچه سلامت
- گواهی انتقال که به تاییده آموزش و پرورش منطقه رسیده باشد
- پرداخت هزینه ثبت نام در مدرسه
شهریه ثبت نام
- شهریه ثبت نام با توجه به مقطع و پایه ی تحصیلی متفاوت خواهد بود. به طور متوسط از ۵۰۰ دلار تا ۱۰۰۰ دلار در سال. در زیر سعی شده است تا به صورت میانگین به این هزینه ها پرداخته شود:
- متوسط هزینه ثبت نام در مقطع پیش دبستانی ۴۵۰ دلار می باشد
- متوسط هزینه ثبت نام در مقطع دبستانی ۵۰۰ دلار می باشد
- متوسط هزینه ثبت نام در مقطع متوسطه اول ۶۵۰ دلار می باشد
- متوسط هزینه ثبت نام در مقطع دبیرستان تا پیش دانشگاهی ۸۵۰ دلار می باشد.
ملزومات و مدارک لازم جهت ثبت نام
- پر کردن فرم درخواست ویزا
- پاسپورت معتبر
- وجود حداقل دو صفحه ی خالی در پاسپورت
- یک برگه ویزای الکترونیکی
- معافیت ویزا
- اجازه نامه اقامت
- یک قطعه عکس ۴*۶
- نامه پذیرش از موسسه آموزشی که به تایید وزارت آموزش و پرورش ایران رسیده باشد.
- گردش حساب مالی در دو ماه اخیر ( وجود حداقل ۳۰۰۰ یورو برای اقامت به مدت ۶ ماه)
- اجاره نامه منزل و یا قرارداد خوابگاه