ساعدنیوز
ساعدنیوز

سیستم حواله ساتنا چیست و چه تفاوتی با سامانه انتقال وجه پایا دارد؟

  شنبه، 17 اردیبهشت 1401   زمان مطالعه 8 دقیقه
سیستم حواله ساتنا چیست و چه تفاوتی با سامانه انتقال وجه پایا دارد؟
در سال‌های اخیر و بر اساس قوانینی که بانک مرکزی کشور وضع کرده است، روند انتقال وجه بارها دستخوش تغییرات عمده شده است. در ادامه اشاره کوتاهی به انواع روش‌های انتقال وجه می‌کنیم، سپس سراغ روش‌های الکترونیکی انتقال وجه می‌رویم و توضیح می‌دهیم حواله ساتنا چیست و انتقال وجه پایا به چه صورتی انجام می‌شود همراه ما باشید

روش های مختلفی برای انتقال وجه بین بانک ها وجود دارد، از روش های سنتی مثل استفاده از دستگاه های کارت خوان گرفته تا روش های الکترونیکی و مدرن انتقال وجه از طریق موبایل بانک، اینترنت بانک و خدمات دیگری نظیر اینها. در ادامه اشاره کوتاهی به انواع روش های انتقال وجه می کنیم، سپس سراغ روش های الکترونیکی انتقال وجه می رویم و توضیح می دهیم حواله ساتنا چیست و انتقال وجه پایا به چه صورتی انجام می شود .

معرفی انواع روش های انتقال وجه

سامانه های مختلفی برای انتقال وجه بین کارت ها و حساب های بانکی در دسترس هستند. انتقال وجه از طریق این سامانه ها محدودیت هایی دارد که دلیلش، طبق آنچه بانک مرکزی مطرح کرده است، مبارزه با پول شویی و فساد و جرائم بانکی است که متأسفانه در کشورمان مسئله چندان نادری هم نیست. قوانین مربوط به سقف انتقال وجه از طریق این سامانه ها نیز طی سالیان اخیر بارها تغییر کرده است. افزایش قیمت ها و تورم دو دلیل اصلی این مسئله هستند. با توجه به این پیچیدگی ها، ممکن است این سؤال برایتان پیش بیاید که مثلا برای انجام تراکنش های مالی بالای ۱۰میلیون تومان استفاده از کدام سامانه انتقال وجه معقول تر، مطمئن تر و به صرفه تر است یا مثلا کارفرمایی که بخواهد هر ماه مبلغ مشخصی را به حساب کارکنان خود واریز کند با استفاده از کدام سامانه انتقال وجه کمترین دردسر را خواهد داشت.

بسته به خدمتی که از بانک مدنظر برای انتقال وجه انتظار دارید، نوع سامانه یا سیستم انتقال وجه متفاوت خواهد بود. در ادامه مختصر درباره انواع روش های انتقال وجه و کاربردهای منحصربه فردشان توضیح می دهیم و سپس خواهیم گفت که حواله سانتا چیست و چه تفاوتی با سامانه انتقال وجه پایا دارد.

انتقال وجه

روش رایج برای انتقال وجه

۵ روش رایج برای انتقال وجه عبارت اند از:

  • استفاده از اپلیکیشن های پرداخت؛
  • استفاده از موبایل بانک؛
  • استفاده از اینترنت بانک؛
  • استفاده از دستگاه های خودپرداز (ATM)؛
  • مراجعه حضوری به یکی از شعب بانکی که در آن حساب دارید.

۱. استفاده از اپلیکیشن های پرداخت

استفاده از اپلیکیشن های پرداخت احتمالا ساده ترین روش انتقال وجه است. فقط مشکل اینجاست که استفاده از این اپلیکیشن ها در مقایسه با سایر روش ها بیشترین محدودیت را دارد و اغلب اوقات نمی توان مبلغ چشمگیری را با آنها جابه جا کرد. به علاوه که برخی از خدمات سامانه های دیگر نیز در آنها در دسترس نیستند. سقف انتقال وجه با استفاده از اپلیکیشن های پرداخت معمولا ۳میلیون تومان است.

۲. استفاده از موبایل بانک و اینترنت بانک

یکی دیگر از راهکارهای کاربردی انتقال وجه استفاده از موبایل بانک و اینترنت بانک است که در مقایسه با مورد قبلی محدودیت های کمتری دارد. سقف انتقال وجه با استفاده از خدمات این سامانه ها در مجموع ۱۰میلیون تومان است که البته با توجه به قوانین بانکی که در آن حساب باز کرده اید، ممکن است کمتر یا بیشتر شود. برای استفاده از خدمات موبایل بانک و اینترنت بانک باید به یکی از شعب بانکی که در آن حساب دارید مراجعه کنید و اقدام به فعال سازی آنها کنید.

۳. استفاده از دستگاه های خودپرداز (ATM) و مراجعه حضوری به شعب بانک مدنظر

این دو روش انتقال وجه از روش های سنتی هستند. با استفاده از دستگاه های خودپرداز معمولا می توان مبلغ ۳میلیون تومان را به حساب دیگر انتقال داد. اگر هم به یکی از شعب بانکی که در آن حساب دارید مراجعه کنید، می توانید با پرکردن فرم و طی کردن پروسه های اداری دیگر هر مبلغی را که بخواهید به حساب های دیگر خود یا حساب های بانکی دیگران واریز کنید.

سامانه انتقال وجه پایا چیست؟

سامانه انتقال وجه پایا (سامانه اتاق پایاپای الکترونیکی) یکی از سامانه های الکترونیکی نسبتا تازه تأسیس انجام تراکنش های مالی بانکی و بین بانکی است. شاید بتوان گفت که مهم ترین کارایی این سامانه، خدماتی است که تحت عناوین برداشت مستقیم و واریز مستقیم در اختیار کاربران و مشتریان قرار می دهد. در برداشت مستقیم شما در مقام مشتری بانک این اجازه را می دهید که در بازه های زمانی مشخص، پولی از حساب دیگران برداشته و به حساب شما واریز شود. از این خدمت الکترونیکی بانک ها برای کارهایی مثل دریافت شهریه، اجاره بها، حق عضویت و اقساط کالا می توان استفاده کرد. خدمت دیگر انتقال وجه پایا، واریز مستقیم است که برعکس مورد قبل است. یعنی مشتری به بانک اجازه می دهد در بازه های زمانی تعیین شده مبلغی از حساب خود کسر و به حساب های بانکی دیگران واریز شود. از این روش معمولا برای کارهایی مثل پرداخت حقوق از طرف کارفرما، پرداخت اجاره بها (از طرف مستأجر) یا پرداخت سود سهام استفاده می شود.

حواله ساتنا چیست؟

رسیدیم به این سؤال که حواله ساتنا چیست و چه کاربردی دارد. ساتنا مخفف «سامانه الکترونیکی تسویه ناخالص آنی» و کاربرد اصلی آن انتقال وجه و انجام تراکنش های مالی بین بانکی در سطح کلان است. این سامانه را جایگزینی مناسب برای چک های رمزدار بین بانکی می دانند و برخلاف سامانه انتقال وجه پایا که دو روش واریز و برداشت مستقیم دارد، چنین امکانی در ساتنا در دسترس نیست و کاربرد آن صرفا محدود به انتقال وجه های کلان بین حساب های بانکی مختلف می شود. برای استفاده از این سامانه هم می توانید به شعبه های بانکی که در آن حساب دارید مراجعه کنید و هم می توانید با استفاده از امکاناتی چون موبایل بانک یا اینترنت بانک از خدمات آن استفاده کنید. البته استفاده از موبایل بانک یا اینترنت بانک منوط به آن است که با مراجعه به شعبه های بانکی این خدمات را برای حساب بانکی خود فعال کرده باشید.

انتقال وجه

تفاوت های سامانه انتقال وجه پایا و حواله ساتنا چیست؟

سامانه ساتنا پرداخت های کلان و تسویه بین بانکی و حواله های فوری را پوشش می دهد، و سامانه پایا پرداخت های خرد را انجام می دهد. در سیستم ساتنا تسویه حساب و واریز به حساب مشتری به صورت تک تک و در زمان درخواست به بانک مرکزی و بانک مقصد ارسال می شود و سرعت به نسبت قابل قبولی دارد که هم اکنون بین 2 ثانیه تا 20 دقیقه در بانک های مختلف متفاوت است اما در پایا ارسال به بانک در ساعت های مشخصی و به صورت دسته ای از بانک مبدا به بانک مقصد صورت می گیرد، یکی 7.5 صبح یکی 9.5 صبح و یکی 11.5 صبح و واریز به حساب مقصد بسیار با تاخیر است و تا آخر وقت اداری روز مورد تقاضا در بعضی شرایط طول می کشد. چنانچه حواله صادر شده در «پایا» در روز تعطیل و یا خارج از ساعت کار بانک ها صادر شود، روز کاری بعد به حساب مقصد واریز خواهد شد. درباره میزان انتقال وجه بانکی در سیستم ساتنا و پایا باید گفت که سقف میزان انتقال پول در سامانه پایا به 15 میلیون تومان می رسد ولی در سیستم ساتنا حداکثر میزان انتقال پول در یک جابجایی بانکی 50 میلیون تومان است. اگر حواله ساتنا در ساعات اداری انجام شود، در همان روز کار انتقال انجام می شود، به عبارتی حسب اعلام بانک مرکزی ساعات کار سامانه ساتنا در تمامی بانک ها در روزهای شنبه لغایت چهارشنبه از ساعت ۸ تا ۱۳ و پنجشنبه ها از ساعت ۸ تا ۱۲ تعیین شده است و اگر بعد از این ساعات انجام شود، به روز کاری بعد موکول می شود.

کارمزد پایا و ساتنا

در ضمن اگر به هر دلیل (مسدودی حساب مقصد، اشتباه در درج مشخصات مقصد و نظایر آن) امکان واریز وجه به حساب ذینفع ذکر شده در متن دستور پرداخت وجود نداشته باشد، بانک وجه مورد انتقال را با کسر کارمزد برگشت وجه حداکثر تا پایان روز کاری بعد به حساب دستور دهنده بر می گردد. به همین دلیل برای مبالغ بالاتر از ۱۵۰ میلیون ریال حواله ساتنا پیشنهاد می گردد چرا که از بستر سریعتری نسبت به پایا برخوردار است.

شایان ذکر است که در راستای اجرای الزامات قانون مبارزه با پولشویی و ضوابط اجرایی آن و همچنین شفافیت بیشتر نقل و انتقالات بانکی طی بخشنامه ای به کلیه بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی تاکید شده است که در تمام انتقالات وجوه بالاتر از ده میلیارد ریال درون بانکی و بین بانکی (ساتنا) روسای شعب موظف هستند انتقال وجه را منوط به ارائه اسناد مثبته دال بر هرگونه معامله، قرارداد و یا علت انتقال پول بنمایند و یک کپی از اسناد مثبته مربوط به انتقال وجه را در پرونده تراکنش مورد اشاره نگهداری کنند. در این بخشنامه آمده بود بازرسان مدیریت کل نظارت و اداره مبارزه با پولشویی به صورت نمونه ای و موردی نسبت به بررسی نحوه رعایت این بخشنامه در شعب بانک ها اقدام خواهند کرد و مسئولیت عدم رعایت بخشنامه با رئیس شعبه و هیئت مدیره بانک یا موسسه اعتباری غیربانکی و سایر مدیران ذی ربط خواهد بود.

نیاز به شماره شبا برای استفاده از سامانه های پایا و ساتنا

در پایان لازم است به این نکته اشاره کنیم که برای استفاده از این دو سامانه، برخلاف روش های سنتی انتقال وجه، حتما به شماره شبا شخصی که قرار است وجهی را به حساب او واریز کنید نیاز خواهید داشت. در مطلب دیگری تحت عنوان «چگونه شماره کارت یا حساب خود را به شماره شبا تبدیل کنیم؟» توضیح داده ایم که چطور می توانید با شماره حساب یا شماره کارت طرف مقابل شماره شبای حساب او را دریافت کنید تا بتوانید با استفاده از آن از خدمات سامانه های الکترونیکی پایا و ساتنا بهره ببرید.

انتقال وجه
دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (528 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (257 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (232 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (106 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (92 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (61 نظر) عرض ارادت فریبا نادری به امام خمینی(ره): مرد بزرگ جایت خالی است در میان مردمان سرزمینِ نور؛ ممنون که این انقلاب رو برایمان رقم زدی+ عکس (55 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (52 نظر) تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی! (51 نظر) علی دایی در واکنش به تقلید صدایش در مراسم استقلالی‌ها: در گذشته پادشاهان دلقک‌هایی داشتند که وظیفه‌شان تقلید صدا و خنداندن مردم بود+عکس (49 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (42 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر) هانده ارچل؟ مرسی ما خودمون نرگس محمدی داریم/ نگاهی به استایل پوشیده نرگس محمدی در پاییز و زمستان (34 نظر) شیلا خداداد: موهامو رنگ نمیکنم چون همینجوری و نچرال بودن رو دوست دارم؛ وقتی عروسی برم لاک میزنم و برمیگردم پاک میکنم+ ویدیو (34 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
گوشت شترمرغ ارزانترین گوشت قرمز گرم در بازار: کیلویی 397 هزار تومان!
روش جدید کلاهبرداری با ترفند مهاجرت به کانادا
در گوشی غرق می‌شوید و کنترل زمان را از دست می‌دهید؟ اندروید به کمک شما می‌آید
آمار رسمی ضرر و زیان فیلترینگ به کسب و کارها بالاخره اعلام شد/ ضرر و زیان به 50 هزار میلیارد تومان رسید
جای خالی پزشکیان در مجلس پر می شود: مردم تبریز انتخاب می کنند
انواع غذای لبنانی / طرز تهیه مقلوبه عربی با مرغ و بادمجان
سلبریتی‌هایی که برای برهنگی بسیج شدند/ مهناز افشار، ویشکا آسایش، گلشیفته فراهانی،تهمینه میلانی و...+عکس
انواع دسر ایرانی / طرز تهیه باسلوق گردویی خوش­مزه
مروری کوتاه بر مذاکرات هسته ای ایران با غرب: از ابتدا تاکنون
قتل با اره مویی در فروشگاه دانشگاه/ با پیدا شدن جمجمه دو زن راز جنایتی وحشتناک بر ملا شد
مزدا 3 جدید در بازار ایران+ مشخصات فنی و امکانات رفاهی مزدا 3 نیو
وقتی رهبر معظم انقلاب از آرزوی دوران کودکی‌شان سخن گفتند: تا الان کفش بنددار نپوشیده‌ام، یعنی این آرزو برآورده نشد
آیا الان وقت سرمایه گذاری روی بیت کوین است؟
تراکتور پای دو ستاره کراوات را با قفل و زنجیر بست!/ تمدید پاییزی ستاره‌های این فصل
جین یون، خودروی جدید چری با طرح فضایی / بدنه ای با کیفیت فولاد زیردریایی!
منتخب روز   
حضور بی شرمانه احسان کرمی و برزو ارجمند در عروسی مختلط ساسی مانکن به بهانه پاشیدن نمک روی زخم آبادانی ها+عکس واضح وام 680 میلیارد تومانی آقای مدیرعامل از بانک خودش! نگاهی به چیدمان سنتی و شیک اتاق پذیرایی مسعود کیمیایی، کارگردان خائن‌کشی و برنده تندیس حافظ/ خودنمایی مبلمان چرمی و تابلوهای زیبای نقاشی ایده ست کردن ست چهارخانه‌ پاییزی با این بازیگران مشهور ایرانی / از الناز شاکردوست تا پریناز ایزدیار و سمیرا حسن پور + عکس (فیلم) توضیح قالیباف درباره توئیت عضو دفتر رهبر انقلاب / من از قبل در جریان بودم ... نگاهی به استایل پاییزی 4 زوج‌ جذاب سینمای ایران در جشن حافظ 1403/ از ست چرمی المیرا دهقانی و همسرش تا کت بته جقه‌ی سمانه پاکدل و استایل همیشه ترند سحر ولدبیگی اگر این کار را انجام دهید، 50 میلیون تومان پاداش نقدی از دولت می‌گیرید! جریمه سنگین قهرمان سرشناس به خاطر دست درازی به یک زن 5 منطقه گردشگری پاییزی اطراف تبریز/ جون میدن واسه گرفتن عکسهای جذاب پاییزی قتل در پارک قیطریه بخاطر متلک انداختن به نامزد مقتول مهران مدیری: بدترین 4 سال زندگیم حتی پول نان و پنیر نداشتم! پسرم فرهاد از گرسنگی بیهوش شد/عین جنازه شده بودم عوضش الان بادیگارد دارم+فیلم حضور پرانرژی قهرمانان جوکر، ناهید مسلمی و عمو رشید در وی‌آی‌پی کنسرت سهراب پاکزاد/ یویو گفتن ناهید مسلمی رو وسط کنسرت از دست ندید👌