قناری جزو دسته پرندگان زینتی آواز خوان است که منشاء اصلی آن به جزایر قناری بر می گردد در جایی که اولین بار در قرن پانزدهم توسط اسپانیایی ها این پرنده به عنوان یک پرنده زینتی به اروپا آورده شد. محوببیت بالای این پرنده زینتی باعث شده است که خرید و فروش قناری در سایت های مختلف چون دامداری به وفور انجام شود، از این رو خیلی از مردم به فکر پرورش این پرنده و تکثیر آن باشند. اگر می خواهید از تاریخ دقیق جوجه قناری مطلع شوید و پدر و مادر، آدرس دقیق آنرا به ثبت برسانید کافیست یک حلقه از جنس پلاستیکی یا فلزی که روی آن شماره ها حکاکی شده است روی پای جوجه پرنده بذارید.
حلقه پای قناری برای چیست؟
اگر تا به حال برایتان این سوال پیش آمده است در واقع باید به شما بگوییم که روی حلقه پای قناری اعدادی چون تاریخ تولد، آدرس و حتی نام والدین به ثبت می رسدکه در صورتی که شما جوجه پرنده را به پرنده فروش ها فروختید و بعدا قصد خرید مجدد آنرا داشتید بتوانید به راحتی آنرا پیدا کنید.حلقه گذاری جوجه قناری به منظور ثبت اطلاعاتی دقیق چون تاریخ تولد، آدرس و... انجام می شود.
دو نوع حلقه پا برای جوجه قناری وجود دارد که شامل نوع پلاستیکی و فلزی آن است که از جنس آلومینیوم است. در واقع هر کدام از آنها نیز به یک قیمتی فروخته می شوند و خود آنها به دو نوع شکاف دار و بسته وجود دارند. تمام حلقه های شکاف دار به راحتی باز و به پای پرنه بسته می شوند در صورتی که حلقه بسته تنها در سن 5 الی 6 روزگی جوجه قناری می توان به پاهای آن بست چون زودتر از این سن حلقه می افتد و بیشتر از این سن حلقه به پای پرنده نمی رود.
این حلقه ها از بدو تولد جوجه از تخم و قبل از اتمام یک هفتگی آن در پای پرنده قرار داده می شود.این حلقه ها شامل سال تولد، شماره پلاک و یا شماره تلفن و شماره اختصاری صاحب پرنده می باشد.هر پرنده با داشتن یک حلقه با مشخصات فوق در پای خود در حقیقت دارای یک شناسنامه است و صاحب پرنده با ذکر شماره درج شده بر روی حلقه موجود در پای هر پرنده میتواند مطالب و نکات لازم در مورد آن پرنده را در دفترچه ای یادداشت نماید.مانند مثال زیر:
کد PP.09.34
والد نر: PP.08.12
والد ماده: PP.08.54
تاریخ تولد: ۲۵ / ۱۰ / ۱۳۸۷
در مثال بالا مشاهده می کنید که پرنده دارای کد شناسایی درج شده بر روی حلقه آن: PP.09.34 والدین آن کاملا مشخص هستند .همچنین تاریخ دقیق تولد آن نیز مشخص است و در هر زمان براحتی میتوان سن آن را مشخص کرد.همچنین براحتی میتوان دانست که والدین کد PP.09.34 تا کنون چند نوبت تخم گذاری داشته اند و جوجه های حاصل از جفت انداختن این دو پرنده نر و ماده در دوره های مختلف تخم گذاری از نظر رشد چگونه بوده اند؟و آیا ادامه دادن جوجه کشی از این دو پرنده نر و ماده با یکدیگر مفید خواهد بود یا خیر؟ بیشتر جوجه های حاصل نر بوده اند یا ماده؟ و …
سن قناری را چگونه می توان تشخیص داد؟
اگر پرنده فاقد شناسنامه ( حلقه پا ) باشد باید از ظاهر پرنده حدود سن آنرا تخمین زد. تخمِن تقریبی سن قناری کار سختی است.یک پرنده جوان که یکسال بیشتر از عمرش نگذشته باشد پرو بالش رنگ روشن تری دارد و ساقها و پنجه هایش صاف و هموار میباشد و همچنین پرهای نرمتر و لطیف تر و پلکها نیز ظریفتر و چشمان درخشان تر میباشند.هر چه قناری مسن تر میشود پاهایش خشن تر و زمخت تر می شوند به همان نسبت بر جثه حیوان افزوده می شود.منقار حیوان نیز هنگام رشد اندکی طویل تر می شود.به طور کلی هرچه این علائم مشخص تر باشد سن قناری بیشتر است.
تشخیص سن و نوع قناری نر و قناری ماده
حرکات قناری نر ، ایستادن و جست وخیزش نسبت به قناری ماده مردانه تر و توام با خودنمایی است.نگاه و حرکات چشم قناری نر جسورانه تر است. صدای جیک قناری نر رساتر و مبارزه طلبانه است.با آن که آواز خواندن علامت قناری نر می باشد اما بعضی وقتها قناری ماده نیز می خواند.اما آواز قناری ماده مثل قناری نر ، کشیده و دنباله دار نیست.معمولا جوجه قناریهای نر از هفته پنجم با برجسته کردن پرهای زیر گلو شروع به ریزه خوانی می کنند.اما جوجه های ضعیف خیلی دیرتر این کار را انجام می دهند.
تشخیص قناری جوان
- چشمان براق
- پرهای شفاف و براق
- ساق پا نازک بدون فلس
- شاداب پر جنب و جوش
- فضله های ریزتر
- ناخن های باریک
- آواز رساتر نرها
تشخیص قناری پیر
- مات و کدر بودن پرها
- ساق پای زمخت و فلس دار
- نشاط کم
- فضله درشت تر
- پرهای بالای نوک اکثرا به سمت سر نوک است
- آواز بم نرها
تشخیص سن قناری و جورکردن جفت های مناسب برای جوجه کشی
دونکته اساسی راکه مورد قبول وتصدیق همه است یادآورمی شویم :
- دوقناری که دارای عیب مشترک هستندنباید باهم جفت گردند . مثلا هر دو دارای سربدقواره وزشت باشند .
- -دوزرد سیریا دو زرد کم رنگ یا دوابلق یا دوهمرنگی که از هرلحاظ رنگهای آنها مشابه هم میباشد نباید باهم جفت شوند .
دو قناری زردرنگ به نظرمی آیدکه باید جوجه های خوشرنگ و خوبی بدهند ولی تجربه نشان داده است که اگر در نسل اول بعضی از جوجه های آنها دارای رنگ قابل ملاحظه ای باشند در عوض از لحاظ شرایط دیگر دارای مزایای خوبی نخواهند بود .اگر کسی بخواهد جوجه قناری زرد خوش رنگ و باشرایط خوب بدست آورد باید یک قناری زرد کم رنگ را بایک قناری زرد پررنگ جفت نماید .اگر چه لانه پر از جوجه های زرد پررنگ نخواهد شد ولی هرچه زرد پررنگ یا زرد کم رنگ است ازنوع بهتر و دارای آواز و شرایط عالی و پر خوب خواهد بود .برای اینکه نتیجه جفت گیری مطابق میل شما باشد از سابقه و شچره قناری باخبر باشید.
مثلا اگر منظور شما از جفت کردن دو قناری زرد کم رنگ و زرد پررنگ داشتن جوجه زرد یکدست باشد و شجره قناری نشان بدهد که درمیان پدران و مادران گذشته قناری ابلق یا سبز وجود داشته ممکن است به جای جوجه زرد در لانه جوجه ابلق یا سبز دیده شود .یک جفت خوب عبارت است از یک ماده قناری زرد کم رنگ با یک قناری نر ابلق یا زرد سیر .رنگ سبز تیره پدر اغلب در جوجه ها به رنگ قهوه ای تیره تبدیل میشود .از نقطه نظر علمی رنگ مسلط بیشتر رنگ زرد است نه رنگ سبز . علایم ولکه های رنگی طرف نر درجوجه ها درتشکیل رنگ تاثیری ندارندمگر این که اجداد طرف ماده درهمان علایم ولکه ها سهم مشترکی داشته باشند .خلاصه اینکه جفت گیری صحیح عبارتست از جفت نمودن دو رنگ متباین ومخالف بایکدیگر .
اگر می خواهید قناری خوبی خریداری کنید به موارد زیر هم توجه کنید
قناری انتخابی شما از لحاظ ظاهری باید دارای شرایط زیر باشد :
- پرهای صاف و نرم وشفاف . چشمانی نافذ ،آگاه و روشن .
- داشتن حالت سرزندگی و شادابی و تحرک .
- پاهای صاف و انگشتان سالم بدون داشتن شقاق و فلس پا(نوعی قارچ پوستی میباشد به رنگ سفید کم رنگ که در نتیجه آلودگی قفس پرنده به وجود می آید
فلس دار بودن پای پرنده نیز گویای نرسیدن ویتامین مخصوصا کلسیم به بدن قناری می باشد).- خالی نبودن (حتی یک نقطه از) بدن از پر مخصوصا قسمت سر و گردن . - استوار ایستادن پرنده روی پاهایش .
- اطمینان به عادی بودن صدای تنفس پرنده مخصوصا در هنگام تحرک .
- پف آلود نبودن (کز نبودن) پرنده .