با چه مقدار پول می توانم سهام بخرم؟
با هر مقدار می توانید وارد بورس شوید. سود و زیان شما در بورس به صورت درصدی محاسبه می شود. اگر شما ۱ میلیون تومان سرمایه در بورس سرمایه گذاری کنید، ۱۰% سود یا ۱۰% زیان شما می شود ۱۰۰هزار تومان. و اگر ۱۰۰ میلیون تومان سرمایه گذاری کنید، سود یا زیان با فرض ۱۰درصد ۱۰ میلیون تومان خواهد بود. بنابراین، این موضوع به میزان دارایی شما و ریسک پذیری خودتان بستگی دارد.
من نگرانم پولم یکروزه نابود شود! چه کنم؟
طبق قوانین بورس به طور کلی دامنه نوسانات قیمت یک سهم در روز نمی تواند بیشتر از ۵%+ و یا کمتر از ۵%- باشد. بنابراین دارایی شما در یک یا چند روز از بین نخواهد رفت.
چه روزهایی می توان سهام خرید و فروش کرد؟
به غیر از پنجشنبه و روزهای تعطیل، هرروز از ساعت ۹ صبح الی ۱۲:۳۰ ظهر معاملات سهام انجام می شود.
برای خرید سهام باید کجا بروم؟
به یکی از کارگزاری های بورس اوراق بهادار مراجعه می کنید، می توانید به رایگان یک کد آنلاین بگیرید و از آن به بعد همه معاملات خود را فقط از پشت کامپیوتر انجام بدهید.
وقتی من سهام خود را فروختم، چه کسی پول آن را به من می دهد؟
سه روز کاری پس از فروش هر سهم و به درخواست شما، کارگزاری مبلغ وجه فروش سهام را به حساب شما واریز می نماید.
اگر من یک سهم را امروز بخرم، آیا می توانم آنرا همین امروز بفروشم؟
بله
آیا می توان با خرید و فروش یک سهم در یک روز سود کرد؟
همانطور که گفته شد، دامنه نوسان قیمت یک سهم عموما +۵% و -۵% است، بنابراین اگر یک سهم را با قیمت پایین بخرید و بعد آنرا با قیمت بالاتر بفروشید سود خواهید کرد، البته سود شما باید بیشتر از کارمزد معاملات شما باشد.
هزینه کارمزد هر معامله چقدر است؟
مبلغ کارمزد برای هر خرید و فروش حدودا ۱.۵% است. یعنی اگر یک سهم را به قیمت هر سهم ۱۰۰ تومان بخرید و آنرا به قیمت ۱,۰۱۵ ریال بفروشید بفروشید، انگار که پول شما هیچ تغییری نکرده است. بنابراین برای خرید سهام باید انتظار بالاتری برای قیمت فروش داشته باشید تا بتوانید سود شناسایی کنید.
در روزنامه ها و تلویزیون بارها شنیده ام شاخص بورس رشد کرده یا کاهش یافته. شاخص بورس چیست؟
هر بازار بورسی در جهان دارای حداقل یک نوع شاخص است. مثلا در ایران شاخص کل بورس، نماد رشد یا کاهش اکثریت سهامهای بورس ایران است. مثلا شما اگر از سهم کلیه شرکتهای بازار بورس ۱۰۰۰تومان داشته باشید، اگر شاخص بورس ۲% رشد کند، یعنی پول شما مجموعا ۲% رشد کرده است. اصطلاحا به شاخص بورس، دماسنج بازار هم می گویند.
آیا ممکن است بخواهم سهامی را بفروشم و کسی آنرا نخرد؟
بله ممکن است، برای جلوگیری از این اتفاق می توان سهم هایی را انتخاب کرد که میانگین حجم معاملات آنها در گذشته بالا باشد، اما با توجه به گسترش بازار تقریبا اکثر سهامهای بازار هرروز قابل معامله می باشند. ضمنا برای پایین آوردن ریسک خرید و فروش سهام می توان سبد سهام تشکیل داد.
سبد سهام چیست؟
سبد سهام یعنی سرمایه خود را به چند قسمت تقسیم کنید و سهام شرکت های مختلف را خریداری کنید و به اینصورت، هیچگاه فقط سهم یک شرکت را نخواهید داشت، به این طریق ریسک سرمایه گذاری شما بسیار پایین خواهد آمد. یعنی اگر یک شرکت پس از مدتی زیانده شناسایی شد، فقط بخشی از دارایی شما با کاهش قیمت مواجه خواهد شد.
قیمت سهام را چه کسی تعیین می کند؟
خریداران و فروشندگان. یعنی قیمت عرضه و تقاضا. هر چقدر اخبار و اطلاعات بهتری راجع به یک شرکت وجود داشته باشد که نشان دهد آن شرکت سود بیشتری خواهد داشت، تقاضا برای خرید آن سهم بیشتر می شود و فروشندگان حاضر نیستند با قیمت پایین آنرا بفروشند، بنابراین قیمت سهم بالاتر خواهد رفت.
قیمت سهم را کجا می توان دید؟ آیا باید به تالارهای بورس مراجعه کنم؟
قیمت روزانه هر سهم با جزئیات و همچنین عرضه و تقاضاهای یک سهم را به صورت زنده و با تغییرات لحظه ای می توان از سایت سازمان بورس به آدرس www.TSETMC.com مشاهده کرد.
چگونه می توانم در بورس سود کنم؟
به دو روش کلی: اول اینکه یک سهم را با قیمت پایین بخرید و آنرا با قیمت بالاتر بفروشید. دوم اینکه یک سهم را بخرید و به صورت سالیانه سود آن شرکت را نقدا دریافت کنید.
شرکت های سودده را چگونه شناسایی کنم؟
با تحلیلگری سهام هر شرکت. یا با روش تحلیل بنیادی سهام و یا با روش تحلیل تکنیکی.
تحلیل بنیادی سهام یعنی چه؟
تحلیل بنیادی سهام یا تحلیل Fundamental به روشی از تحلیل می گوییم که در آن با بررسی اطلاعات و صورتهای مالی شرکت، میزان سود آن شرکت را محاسبه کنیم و در صورتی که ما قیمت بالاتری نسبت به قیمت امروز سهم بدست بیاوریم، آن سهم را خواهیم خرید و اگر بدرستی تحلیل کرده باشیم، به زودی بازار آن سهم را با قیمت های بالاتری خواهد خرید و ما می توانیم سود شناسایی کنیم.
تحلیل تکنیکی یعنی چه؟
تحلیل تکنیکی یا Technical به روشی از تحلیل می گوییم که در آن بدون در نظر گرفتن اطلاعات مالی شرکت، فقط با مشاهده نمودار قیمت گذشته هر سهم، می توانیم پیش بینی کنیم حرکت آینده سهم چگونه خواهد بود. علم تحلیل تکنیکال یک علم جهانی است که از هزاران بار رفتار حرکتی نمودارهای قیمت سهام بدست آمده است. در واقع با توجه به اینکه عموما انسانها در برخورد با اتفاقات یکسان، عموما واکنش های شبیه به یکدیگر انجام می دهند، علم تکنیکال با الگوهای مختلفی شکل گرفته است. این تحلیل در کلیه ی بازارهای سهام داخلی و خارجی قابل استفاده است.
تحلیل بنیادی بهتر است یا تحلیل تکنیکال؟
تحلیلگران بنیادی خودشان سود یک سهام را بدست می آورد و آنرا خرید می کنند. اما یک تحلیلگر تکنیکال با مشاهده نمودار قیمت سهم، می تواند آینده را پیش بینی کند. نقطه ورود، نقطه خروج، کف قیمت، سقف قیمت. تحلیل بنیادی سهام هر شرکت نیاز به بررسی و زمان بیشتری دارد اما نتایج مطمئن تری خواهد داشت، ولی تحلیل تکنیکی برای هر سهم بسیار سریعتر انجام می شود اما پایه و اساس آن بر مبنای پیش بینی است. اصولا تحلیل گران حرفه ای بازار به هر دو علم تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال تسلط دارند.
برای یادگیری تحلیلی بورس، اول تحلیل بنیادی سهام را آغاز کنم و یا تحلیل تکنیکی؟
شما با هر کدام از دو روش به تنهایی می توانید به خرید و فروش سهام بپردازید. این به شما بستگی دارد که ترجیح می دهید کدام علم را برای شروع انتخاب کنید. در سوال قبل شرح کاملی از ساختار این دو تحلیل توضیح داده شد. در نهایت می توانید اول یکی را آغاز کنید و اگر تمایل به گسترش دانش خود در این زمینه داشتید، روش دیگر را هم یاد بگیرید. هر چند می توانید هر دو روش را با هم یاد بگیرید، چون جزئیات مطالب کاملا با یکدیگر متفاوت هستند و هیچ کدام پیش نیاز یکدیگر نمی باشند.
معاملات اوراق بهادار در بورس تهران در چه ساعاتی انجام می گیرد؟
معاملات اوراق بهادار از ساعت 09:00 تا 12:30 روزهای شنبه تا چهارشنبه هر هفته به جز روزهای تعطیل انجام می شود. همچنین ساعت پیش گشایش بازار که در آن امکان انجام معاملات وجود ندارد از 8:30 شروع می شود و تا 09:00ادامه می یابد که در آن امکان ورود سفارشات و تغییر قیمت وجود دارد.
دامنه روزانه نوسان قیمت در بورس تهران چند درصد است؟
در حال حاضر دامنه نوسان روزانه قیمت سهامدر هر روزنسبت به قیمت پایانی روز گذشته، می تواند از 5+ درصد تا 5- درصد، تغییر کند و حق تقدم سهام دو برابر این میزان امکان نوسان دارد. در فرابورس نیز دامنه نوسان سهام 5+ تا 5- درصد می باشد. در عرضه اولیه سهام و روز بازگشایی نماد معاملاتی مطابق شرایطی که در دستورالعمل معاملات ذکر شده است بدون محدودیت در نوسان معامله خواهد شد.
آیا سازوکار خاصی برای خرید سهام شرکت هایی که برای اولین بار در بورس عرضه می شوند، وجود دارد؟
بله، عرضه سهام شرکت های تازه پذیرفته شده هم بر اساس ساز و کار حراج انجام می شود اما تفاوت هایی با معاملات معمول دارد. خریدارانسفارش های خرید خود را با قیمت های پیشنهادی از طریق کارگزاران وارد سامانه معاملاتی می کنند. در پایان نشست معاملاتی، فروشنده بر اساس قیمت های پیشنهادی خریداران، قیمت فروش خود را اعلام می کند و بر اساس آن معامله انجام می شود.در این مرحله درصدی از سهام شرکت برای فروش عرضه می شود. البته در روز عرضه اولیه، محدودیت دامنه نوسان روزانه اعمال نمی شود.
اولویت بندی سفارش ها در سامانه معاملات، چگونه انجام می شود؟
اولویت سفارش های وارد شده به سامانه،ابتدا بر اساس قیمت می باشد و برای سفارشات با قیمت یکسان، اولویت زمانی مطرح می گردد که باعث تشکیل صف خرید و فروش می شود. بر اساس اولویت قیمت، یک سفارش خرید (فروش) اوراق بهادار با بیشترین (کمترین) قیمت در ابتدای صف خرید (فروش) قرار می گیرد وبر اساس اولویت زمان، سفارشی که زودتر وارد سامانه معاملات شودجلوتر از سفارش هم قیمت خودقرار می گیرد. معامله هنگامی انجام می شود که سفارش های خرید و فروش قیمت یکسان داشته باشند.
تسویه معاملات چیست و چگونه انجام می شود؟
پس از انجام معاملات، تسویه معاملات بین فروشنده و خریدار توسط کارگزار فروشنده و کارگزار خریدار از طریق شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه انجام می شود. شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به عنوان امین نقش اتاق پایاپای را ایفا می کند. تسویه معاملات دو روز کاری بعد از انجام معامله (T+2) صورت می گیرد.
کارگزار ناظر کیست و چه نقشی بر عهده دارد؟
با راه اندازی سامانه جدید معاملات دارایی سهامداران در هریک از نمادهای معاملاتی زیر نظر یک کارگزار قرار گرفت که به آن کارگزار ناظر گفته می شود و از آن پس سهامداران دارایی سهام خود را در هر نماد معاملاتی صرفاً از طریق کارگزار ناظر خود در آن نماد معاملاتی می توانند به فروش برسانند. هرچند سهامداران می توانند با مراجعه به هریک از کارگزاران نسبت به خرید سهام اقدام نمایند.
ممکن است دارایی سهامدار دریک نماد معاملاتی زیر نظر یک کارگزار ناظر و در نماد معاملاتی دیگر زیر نظر کارگزار ناظر دیگری باشد.
در زمان راه اندازی سامانه معاملاتی جدید کارگزار ناظر بر اساس سوابق فعالیت سهامدار با کارگزاران مختلف در بورس اوراق بهادار تعیین گردید.
چگونه مشتریان گواهی سپرده و وجوه نقد خود را در اختیار کارگزار قرار می دهند؟
مشتریان باید همزمان با تکمیل فرم سفارش خرید یا فروش، وجوه نقد و گواهی سپرده سهام یا اصل برگه سهام خود را تحویل کارگزار نمایند و کارگزاران مسئول انجام تسویه معاملات با شرکت سپرده گذاریهستند. البته در عمل بیشتر مشتریان ترجیح می دهند که گواهیسپرده سهامی که قبلا خریداری کرده اند نزد کارگزار باقی بماند تا در زمان فروش نیازی به تحویل آن نباشد. همچنین پرداخت وجه خرید سهامهم از طریق واریز به حساب کارگزاری انجام میشود.
آیا مشتریان می توانند نزد چند کارگزار حساب داشته باشند؟
بله، هر مشتری می تواند نزد هر کارگزار یک حساب داشته باشد هرچند به دلیل دریافت خدمات بهترتوصیه می شود هر مشتری فقط با یک کارگزارکار کند.
DPS،EPSوP/E چیست؟
DPSبخشی از سود هر سهم شرکت است که بین سهامداران تقسیم می شود.
EPS سود هر سهم بعد از کسر مالیات است. به عبارت دیگر سود خالص شرکت تقسیم بر تعداد سهام آن وP/E نسبت قیمت سهم به EPS اعلام شده توسط شرکت است.
قیمت یک سهم در بازار چگونه تعیین میشود؟ میزان تاثیر بازار و خود شرکت چقدر است؟
تعیین قیمت سهم تابع عوامل مختلفی است که مهمترین آن سودآوری شرکت، انتظار سودآوری آتی شرکت و شرایط کلان اقتصادی کشور است.
حجم مبنا را تعریف نمایید؟
»حجم مبنا»، تعداد اوراق بهادار از یک نوع است که هر روز باید مورد داد و ستد قرار گیرد تا کل درصد تغییر آن روز، در تعیین قیمت روز بعد ملاک باشد.
محدودیت حجمی در ورود سفارشات به چه معناست؟
«محدودیت حجمی»، حداکثر تعداد اوراق بهاداری است که در هر نماد معاملاتی طی هر سفارش در سامانه ی معاملات وارد می شود. این رقم مضرب صحیحی از «واحد پایه ی معاملاتی متعارف» است.
بازارگردان چیست و چه کاری میکند؟
«بازارگردان»، کارگزار یا کارگزار/ معامله گری است که با اخذ مجوز لازم با تعهد به افزایش نقدشوندگی و تنظیم عرضه و تقاضای اوراق بهادار معین و تحدید دامنه نوسان قیمت آن، به داد و ستد آن اوراق می پردازد.
آیا ممکن است کسی در اولین دقایق بازار بورس سهامی را بخرد و ساعتی بعد همان را بفروشد؟
بله. با راه اندازی سیستم جدید معاملاتی امکان فروش سهامی که همان روز اقدام به خرید کرده اید را دارید.
چگونه ممکن است حجم مبنای شرکتی" 1" اعلام شود؟
پس از بازگشایی نمادهایی که دامنه نوسان آن آزاد است (مثلا بعد از مجمع عادی سالانه یا فوق العاده) حجم مبنای آن نماد یک خواهد بود. همچنین در فرابورس نیز حجم مبنا یک منظور شده است.
منظور از "ح" که گاهی در پایان اسم یک شرکت یا نماد آن آورده می شود چیست؟
ح نمایانگر حق تقدم سهام مورد نظر است که به انتهای نماد شرکت اضافه می شود و همچنین در ابتدای نام شرکت نیز خواهد آمد.
منظوراز بهترین عرضه یا بهترین تقاضا چیست؟
بهترین عرضه: منظور پایین ترین قیمتی است که برای فروش یکسهم در سیستم معاملات وارد شده است.
بهترین تقاضا: منظور بالاترین قیمتی است که برای خرید سهامدر سیستم معاملات وارد شده است.
چنانچه یکی از شرکتهای بورسی آگهی پذیره نویسی سهام از حق تقدم های استفاده نشده را منتشر کند، برای پذیره نویسی آیا علاوه بر قیمت اسمی سهام (100 تومان) باید مبلغ دیگری به ازای هر سهم به حساب شرکت واریز کرد؟ این مبلغ چگونه تعیین می شود؟
حق تقدم اوراقی است که در اختیار سهامداران قبلی شرکت قرار می گیرد و این سهامداران می توانند از آن استفاده کنند و در افزایش سرمایه شرکتکنند و یا اینکه آنها را در بازار بفروشند. در صورت شرکت نکردن در افزایش سرمایه(واریز نکردن مبلغ 1000 ریال به ازای هر سهم) و نیز نفروختن آنها در بازار در این مهلت، دوباره آگهی عرضه عمومی ارائه می شود و در یک فرصت مشخص این اجازه را می دهند تا حق تقدم های باقیمانده برای تکمیل افزایش سرمایه شرکت در بازار به هر نرخی که عرضه و تقاضا تعیین کند بفروشند. این مبلغ به حساب دارندگان حق تقدم که از آن استفاده نکرده اند واریز می شود. شخصی که اوراق حق تقدم را به دست آورد باید با واریز مبلغ 1000 ریال به حساب شرکت در افزایش سرمایه شرکت نماید.
حق تقدم به چه کسانی تعلق می گیرد؟ شرایط خرید آن چیست؟
به کسانی که سهام شرکت را در تاریخ مجمع فوق العاده دراختیار داشته باشند حق تقدم تعلق می گیرد. این افراد می توانند حق تقدم خود را در بورس به سایر سرمایه گذاران واگذار نمایند.
برای خرید حق تقدم در بازار نیاز به شرایط خاصی نیست. تنها باید بتوانید در مهلت مقرر شده یا دوباره آن را بفروشید یا اینکه با پرداخت مبلغ اسمی سهام (واریز مبلغ 1000 ریال به حساب شرکت) در افزایش سرمایه شرکت کنید.
منظور از سهام ترجیحی چیست؟
سهام ترجیهی بخشی از سهام شرکت است که در راستای برنامه های خصوصی سازی به کارکنان خود شرکت واگذار شده است.
چگونه از میزان دارایی سهام خود درشرکتهای بورس مطلع شویم؟
با مراجعه به شرکت سپرده گذاری مرکزی و ارائه اسناد و مدارک خود، یک کد و رمز عبور دریافت می کنید که از طریق آن می توانید در هر زمانی با ورود به اینترنت و سایت شرکت سپرده گذاری مرکزی اطلاعات سهام خود را دریافت نمایید.
همچنین می توانید به کارگزاری که سهام را برای شما خریده (و حساب شما نزد وی بوده) مراجعه نمایید و یا تماس بگیرید تا اطلاعات حساب شما را دراختیار تان قرار دهد.
برای استفاده از سامانه معاملات برخط به نرم افزار خاصی نیاز است؟
سامانه معاملات برخط کارگزاری آریا بورس نرم افزاری تحت وب است و نیازی به نصب نرم افزاری بر روی سیستم کامپیوتر مشتری نیست. بنابراین فقط با اجرای نرم افزار مرورگر سیستم عامل خود می توانید از این سرویس استفاده کنید.
وقتی می خواهم با نام کاربری و کلمه عبور خود وارد بخش خرید و فروش آنلاین شوم با پیغام خطای نام کاربری شما مسدود است مواجه می شوم. علت چیست؟
چنانچه تا سه بار نام کاربری و کلمه عبور خود را به اشتباه وارد نمایید با توجه به مسائل امنیتی کاربری شما مسدود می شود و با تماس مرکز کارگزاری با بخش آنلاین کارگزاری آریا بورس (88541553) امکان استفاده مجدد سیستم را خواهید داشت.
با اینکه فیش واریزی خود را در سیستم ثبت نمودم و در حساب اینترنتی من سند واریزی ثبت شده و مانده حسابم افزوده شده است اما در حساب آنلاین همچنان مانده حسابم افزایش نیافته است. دلیل این مغایرت چیست؟
معاملات آنلاین مانده حساب های کاربر در ابتدای وقت معاملات بروز می شود و پس از آن در طول ساعات معاملاتی این مانده حساب ها با عملیات خرید و فروش تغییر می کنند. بنابراین چنانچه تمایل به استفاده از مبلغ واریزی در معاملات آنلاین را دارید یک روز قبل نسبت به واریز مبلغ و ثبت فیش واریزی اقدام نمایید.
چرا هنگام ارسال سفارش فروش با پیغام مانده سهم کافی نیست مواجه می شوم در حالی که این تعداد سهام را دارا می باشم؟
این سوال رایج بسیاری از سرمایه گذاران تازه وارد در بورس می باشد و سه احتمال وجود دارد:
- ·تعداد سهام را صحیح وارد نمی کنید.
- ·همان سهم را طی سفارش مجزای دیگر (چه خودتان و به صورت آنلاین و یا کارگزار بر اساس سفارش حضوری و یا اینترنتی شما) وارد سامانه معاملات شده است.
- ·کارگزار ناظر شما در این سهم کارگزار سرویس دهنده معاملات آنلاین نیست.
در چه بازارهای نمی توان به صورت آنلاین معامله نمود؟
بر اساس ماده 10 "دستورالعمل اجرایی معاملات برخط اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران"، سازمان میتواند محدودیتهایی بر معاملات آنلاین قرار دهد. در این راستا امکان معامله در برخی از بازار ها برای کاربران آنلاین ممنوع شده است. البته باید عنوان کرد که محدودیت های کنونیبرای مشتریان حقیقی بسیار ناچیز و در حد قابل قبولی می باشد. در ادامه کلیه امکانات و محدودیت های معامله آنلاین ذکر گردیده است:
- بازار سوم و چهارم فرابورس
- همه انواع معاملات عمده و بلوک
- سهام شرکت های پذیرفته شده در بازار پایه فرابورس
محدودیتهای معاملات آنلاین چیست؟
این نیز یکی دیگر از سوالات متداول بورس می باشد: بر اساس ماده 10 "دستورالعمل اجرایی معاملات برخط اوراق بهادار در بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران"، سازمان می تواند محدودیت هایی بر معاملات آنلاین قرار دهد. در حال حاضر این محدودیتها طی بخش نامههایی به کارگزاران اعلام گردیده که شامل موارد زیر است:
- ·محدودیت درنوع سفارشات:
سفارشات مجاز برای مشتریان بر خط، از لحاظ قیمتی سفارش Limit، از لحاظ زمانی بدون محدودیت(شاملDay،Date و(Open می باشد.
سفارش محدود یعنی در حجم معین و در قیمت مشخص یا بهتر از آن. - ·محدودیت درحجم سفارش:
در حال حاضر محدودیتی جهت حجم سفارش علاوه بر محدودیت های عادی هسته معاملات وجود ندارد.
در سیستم معاملات دامنه مجاز حجم با عنوان آستانه حجم تعیینشده که برای همه یکسان است. - ·محدودیت در زمان معاملات:
الف- ساعت ورود سفارش از ابتدای زمان مجاز ورود سفارشات در سامانه معاملاتی لغایت ساعت 12:30 می باشد.
ب- سفارشات با اعتبار روزانه(DAY) مشتریان برخط باید بلافاصله پس از اتمام ساعت معاملات (ساعت 12:30)توسط سیستم نرم افزاری برخط، حذف گردد. - ·محدودیت درعرضه های خاص:
الف–مشتریان معاملات بر خط در زمان حراج نمادهای بازگشایی شده امکان ورود سفارش با رعایت محدودیت های قیمتی سفارش را دارند.
عرضه های خاص شامل عرضه اولیه و گشایش نماد می باشد که با مکانیزم حراج انجام می شود.
مشتریان در عرضه های حراج امکان قرار دادن قیمت، بهتر از بهترین قیمت بازار را ندارند.
ب–بورس یا فرابورس باید سهمیه مجزایی را برای هر مشتری معاملات بر خط در کلیه عرضه های اولیه تعیین نمایند. مشتریان معاملات بر خط می توانند با رعایت محدودیت حجم معامله مشتری برخط به میزان سهمیه تعیینشده، در عرضه های اولیه اقدام به خرید نمایند.
همه کاربران آنلاین می توانند در رقابت برای خرید سهم عرضه اولیه شرکت کنند. بر این اساس پیش از شروع رقابت، سقف قابل رقابت برای هر مشتری به اطلاع مدیر معاملات آنلاین رسانده می شود و مدیر معاملات آنلاین این سهمیه را در نرم افزار آنلاین اعمال می نماید و پس از شروع رقابت، کاربران می توانند تا سقف تعیین شده سفارش خرید سهم عرضه اولیه وارد سیستم نمایند.
ج–مشتریان برخط حق رقابت و انجام معامله عمده را ندارند. - ·محدودیت های قیمتی سفارش:
الف–درصد تفاوت مجاز قیمت سفارش با دامنه مظنه بازار صرفاً در خصوص ورود سفارش در زمان حراج بازگشایی و عرضه اولیه به شرح زیر اعمال می گردد:
1- قیمت سفارش خرید مشتری معاملات برخط نمی تواند بیشتر از بهترین مظنه خرید بازار باشد.
2- قیمت سفارش فروش مشتری معاملات برخط نمی تواند کمتر از بهترین مظنه فروش بازار باشد.
3- درصورتی که سفارش خرید یا فروشی در زمان ورود سفارش مشتری وجود نداشته باشد، محدودیت مذکور اعمال نمی شود.
همانگونه که در مورد 4 گفته شد مشتریان در عرضه های حراج امکان قرار دادن قیمت، بهتر از بهترین قیمت بازار را ندارند.
ب–درصد تفاوت مجاز قیمت سفارش با آخرین قیمت معامله:
1- درصورتی که ارزش سفارش وارده کوچکتر یا مساوی یک میلیون ریال باشد، تفاوت قیمت سفارش خرید یا فروش با آخرین قیمت معامله حداکثر دو درصد می تواند باشد. این محدودیت بین ساعت 09:00 الی 12:30 اعمال می گردد.
2- درصورتی که معامله ای در روز جاری انجام نشده باشد، مبنای قیمت آخرین معامله، قیمت پایانی روز قبل است.
اگر مبلغ سفارش ارسالی کمتر از 100 هزار تومان باشد، معامله گر آنلاین می تواند نسبت به قیمت آخرین معامله انجام شده روی آن نماد حداکثر به میزان 2% تغییر قیمت ایجاد کند.
سهم چیست؟
سهم به معنای بخشی از دارایی های یك شركت یا كارخانه است. دارنده سهم به همان نسبتی كه سهام در اختیار دارد در مالكیت شركت و یا بنگاه تولیدی شریك است.
خرید سهام چه نفعی دارد؟
وقتی شخصی سهام شركتی را خریداری كند، سهامدار آن شركت محسوب می شود و دارای حقوقی در آن شركت خواهد بود كه مهمترین آن دادن رأی برای انتخاب اعضای هیات مدیره به منظور اداره شركت و دریافت سود سهام و مزایای سالانه و حق خرید سهام جدید در مواقع افزایش سرمایه است. افزون بر این معمولاً خرید سهام از نظر حفظ ارزش سرمایه در جهت عكس تورم عمل می كند ، یعنی هر چه ارزش پول كمتر می شود، ارزش سهام افزایش می یابد.
سهامداران شركت های پذیرفته شده در بورس از چه مزایایی استفاده می كنند؟
با توجه به امكاناتی كه بورس در اختیار دارد می تواند با اعزام نمایندگان خود به مجامع عمومی شركت ها و از طریق مؤسسات حسابرسی معتمد بورس از تضییع حقوق سهامداران جزء كه از طریق بورس سهامدار شده اند ، در شركت جلوگیری نماید.
در ضمن اگر سهامداران احتیاج به پول نقد داشته باشند می توانند سهام خود را از طریق این بازار به سهم تبدیل كنند.
آیا می توان برای فرزندان صغیر یا افراد تحت تكفل سهام خرید؟
بله، در این زمینه هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد.
قیمت یك سهم تحت تأثیر چه عواملی است؟
قیمت سهم غالباً تحت تأثیر دو گروه از عوامل است :
– عوامل درونی یعنی وضعیت شركت هایی كه سهام آن ها در بورس مورد معامله قرار می گیرد.
– عوامل بیرونی كه غالباً شركت ها بر آن كنترلی ندارند، مانند عوامل اقتصادی و سیاسی.
آیا سهام تمام شركت ها در بورس مورد معامله قرار می گیرد؟
خیر، اولاً شركت ها باید به صورت سهامی عام باشند و دوم این كه قیمت آن ها در فهرست نرخ های بورس اوراق بهادار درج شده باشد.
خدمات سهام پس از فروش چه خواهد بود؟
سهامداران پس از خرید سهم نیازمند پارهای اطلاعات از جمله تاریخ تشكیل مجامع و چگونگی پرداخت سود سهام می باشند. سهامداران می توانند این گونه اطلاعات را از كارگزار خود و یا از رسانه های گروهی و روابط عمومی بورس كسب كنند.
سهامدار در مجامع عمومی عادی و فوق العاده شركت ها از چه حقوقی برخوردار است؟
الف) در مجامع عمومی عادی، سهامدار می تواند در زمینه تصویب صورت هایی مالی سالیانه اظهار نظر و اعلام رأی نماید.
ب) در مجامع عمومی فوق العاده، سهامدار می تواند نسبت به چگونگی افزایش سرمایه، مقدار آن و منابع تأمین آن از طریق آورده نقدی ، سهام جایزه و تبدیل مطالبات سهامداران اظهار نماید.
سهامداران چگونه سود سهام خود را دریافت می كنند؟
پس از پایان سال مالی و تشكیل مجمع عمومی، طبق قانون تجارت، شركت ها موظف به پرداخت سود سهم مصوب مجمع ظرف ۸ ماه از تاریخ تصویب هستند حتی در صورتی كه صاحب سهم اقدام به فروش سهم بعد از برگزاری مجمع كند، مستحق دریافت سود سهام فروش رفته خواهد بود.
چگونه سهامداران می توانند در افزایش سرمایه شركت ها مشاركت نمایند؟
سهامدارانی كه قبل از تاریخ تشكیل مجمع عمومی فوق العاده اقدام به خرید سهام نمایند ، مستحق دریافت سهم ناشی از افزایش سرمایه شركت خواهند بود.
لازم به یادآوری است كه مزایایی ناشی از افزایش سرمایه می تواند به صورت دریافت سهام به قیمت اسمی و یا رایگان باشد كه این خود در بر گیرنده سود قابل ملاحظه ای برای سهامداران است.
آیا خانواده ها و بخصوص خانم ها میتوانند به طور مستقیم وارد بورس شوند؟
خانوارها به عنوان صاحبان پس اندازهای خرد نقش مهمی را در بازار سهام ایفا میکنند. طبیعتاً خانواده و زنان با پس اندازهای محدود توانایی راه اندازی یک شرکت و یا یک کارخانه تولیدی و به عبارتی سرمایه گذاری اولیه و مستقیم را ندارند. این امر مستلزم سرمایه کلان، مدیریت، صرف وقت و تخصص لازم، همچنین داشتن اطلاعات کافی از شرایط اقتصادی یا سیاسی در فعالیت تولیدی خاص است. از سوی دیگر هدایت تمامی سرمایه در یک فعالیت خاص میتواند مخاطرات زیادی را داشته باشد. چه بسا سرمایهگذاری در آن فعالیت سودآوری نداشته باشد و در نتیجه تمامی سرمایه از بین خواهد رفت. اما در بازار سهام تنوع شرکتهای مختلف امکان انتخاب یک یا چند شرکت را برای سرمایهگذاری میسر میکند.
طبیعی است بازارهای مختلفی برای سرمایه گذاری وجود دارد: بازار طلا، ارز، سهام و ملک از جمله این بازارها است که میتوان گفت آنچه بیشتر به صورت یک عادت فرهنگی از گذشته با زن ایرانی همراه بوده خرید طلا برای پس انداز و پشتوانهای برای آینده است. در گذشته های دور چنین سرمایه گذاری میتوانست بهترین نوع سرمایه گذاری برای یک زن ایرانی باشد. زیرا اولاً زن ایرانی در اجتماع حضور فعال نداشت، ثانیاً از دانش کافی برای سرمایه گذاری برخوردار نبود و مسئله دیگر اینکه بازارهای رقیب طلا وجود نداشت یا بی رونق بود.
عدم حضور زن ایرانی در اجتماع گذشته، جسارت و پذیرش خطر را نیز درون او پنهان کرده بود. سرمایه گذاری در سهام اگر چه فعالیتی سودآور میباشد و لیکن به دلیل ریسک سرمایه گذاری نیازمند جسارت بیشتر و پذیرش خطر در سرمایه گذار است. نوسانات روزانه قیمت سهام در بازار و لزوم آگاهی و بهروز بودن سرمایه گذار از وضع بازار، همگی از جمله عواملی است که علاوه بر ایجاد هیجان در معاملهگر سهام، استرسزا نیز خواهد بود و در مجموع زنان و مردان، کسانی که توانایی بیشتری در قبول ریسک دارند، قدم به این وادی میگذارند.
از تنشزا بودن و ریسک سرمایه گذاری در بازار سهام که بگذریم، باید گفت، این فعالیت علاوه بر آنکه سودآور است میتواند بخشی از درآمد خانوار را نیز تأمین کند. از طرفی زنانی که به این بازار وارد میشوند لاجرم باید دانش خود را نسبت به اقتصاد کشور، وضعیت شرکتها و سیاست داخلی و خارجی اثرگذار در بورس بالا ببرند.
این ویژگی بخصوص برای زنان خانه دار به دلیل مشغله کمتر بسیار مناسب است و بدین وسیله امکان دنبال کردن اخبار و وقایع اقتصادی و سیاسی و حتی فرهنگی – اجتماعی تأثیرگذار بر بورس را پیدا میکنند. خوشبختانه در حال حاضر، بر خلاف سالهای پیش که صرفاً امکان آگاهی از وضعیت بازار سهام و قیمتها با حضور فیزیکی ممکن بود، اینترنت و روزنامه ها و تعدد بورس های منطقه ای و کارگزاریها، امکان بهرهمندی از این اطلاعات را در مناطق مختلف و حتی در منزل فراهم کرده است. حتی معامله online از طریق برخی کارگزاری ها، دسترسی به بازار و سرمایه گذاری در آن را تسهیل کرده است.
”ETF” چیست؟
“ETF” ها از انواع صندوقهای سرمایه گذاری هستند که امکان معامله سبدی از سهام یک شاخص و یا سبد انتخابی از یک شاخص را برای سرمایه گذاران فراهم می نمایند.
اما بر خلاف صندوق های سرمایه گذاری مشترک که “NAV” هر واحد در پایان روز محاسبه و مبنای خرید و فروش قرار می گیرد،”ETF” ها را می توان همانند سهام در طول یک روز معاملاتی معامله کرد.”ETF” ها از یک سو همانند صندوقهای سرمایه گذاری، بر اساس خالص ارزش دارایی ها قیمت گذاری شده و معادل آن قیمت در روز معامله می شوند و از سوی دیگر همانند صندوق های سرمایه گذاری با سرمایه ثابت امکان دارد به قیمتی متفاوت از خالص ارزش دارایی هایشان معامله شوند و بنابراین ویژگی هر دو نوع صندوق سرمایه گذاری را دارا است.
از دیگر مزیت های “ETF”ارزان بودن آنها نسبت به سایر صندوقهای سرمایه گذاری می باشد، زیرا سرمایه گذاران خریدار “ETF” از طریق کارگزاران معاملات خود را انجام می دهند و بنابراین هزینه های بازاریابی برای صندوق وجود ندارد.همچنین به استناد مفاد تبصره 1 ماده 7 “قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید در راستای تسهیل اجرای سیاستهای کلی اصل44 قانون اساسی “بابت نقل و انتقال واحدهای سرمایهگذاری انواع صندوقهای سرمایه گذاری قابل معامله و صدور و ابطال آنها هیچگونه مالیاتی اخذ نمی گردد.