دسته بندی ها

سیاست
جامعه
حوادث
اقتصاد
ورزش
دانشگاه
موسیقی
هنر و رسانه
علم و فناوری
بازار
مجله خانواده
ویدیو
عکس

جستجو در ساعدنیوز

مجله خانواده / سلامت خانواده / بیماری ها و راههای درمان /

سوزاک و نکات مهم در مورد آن 

شنبه، 09 مرداد 1400
سوزاک عفونت ناشی از باکتری است که از طریق رابطه جنسی انتقال می یابد و هم آقایان و هم خانم ها را آلوده می سازد. این باکتری اغلب مجرای ادرار، رکتوم یا حلق را تحت تأثیر قرار می دهد؛ و در خانم ها می تواند دهانه رحم را نیز آلوده کند.

سوزاک یک عفونت باکتریایی شایع است که به راحتی با داروهای آنتی بیوتیکی درمان می شود. این بیماری مقاربتی بوده و اکثر مبتلایان به سوزاک علائمی ندارند.سوزاک یکی از شایع ترین بیماریهای مقاربتی استسوزاک - به ویژه برای نوجوانان و افراد 20 - 30 ساله - یک عفونت جنسی بسیار شایع است. سوزاک گاهی " تورم پوستی" یا "قطره" نامیده می شود.

سوزاک از طریق رابطه جنسی واژنی، مقعدی و دهانی انتقال می یابد. عفونت از طریق ترشحات جنسی - مانند مایع منی (آب)، پیشآب و ترشحات واژنی - منتقل می شود. سوزاک می تواند آلت تناسلی مردانه، واژن، دهانه رحم، مقعد، مجرای ادرار، گلو و چشم را آلوده کند (اما مورد چشم نادر است). اکثر مبتلایان به سوزاک علائمی ندارند و کاملاً خوب به نظر می رسند، بنابراین حتی نمی دانند که بدان آلوده اند.

سوزاک معمولاً به راحتی با آنتی بیوتیک درمان می شود اما اگر سوزاک را زود درمان نکنید، می تواند در آینده منجر به مشکلات جدی تری در سلامتی شود. و به همین دلیل آزمایش بیماری های مقاربتی بسیار مهم است - هر چه زودتر متوجه شوید به سوزاک مبتلا هستید، سریعتر می توانید از شر آن خلاص شوید.می توانید با استفاده از کاندوم در هر بار رابطه جنسی، از ابتلا به سوزاک پیشگیری کنید.

ابتلا به سوزاک چگونه صورت می گیرد؟

معمولاً افراد بخاطر داشتن رابطه جنسی محافظت نشده با شخصی که مبتلا به عفونت است، سوزاک می گیرند. سوزاک از طریق ترشحات جنسی - مانند مایع منی (آب)، پیشآب و ترشحات واژنی - منتقل می شود. حتی اگر آلت تناسلی مردانه تماما در واژن یا مقعد فرو نرود نیز سوزاک می تواند منتقل شود.

اصلی ترین راه ابتلای افراد به سوزاک شامل رابطه جنسی واژنی، مقعدی یا دهانی است. در صورت آلوده شدن دست به مایعات جنسی، می توانید سوزاک با لمس کردن چشم ، به چشم انتقال دهید. در صورتی که فرد باردار مبتلا باشد، ممکن است سوزاک را در هنگام تولد به کودک خود انتقال دهد.

سوزاک از طریق تماس معمولی منتقل نمی شود، بنابراین فرد به خاطر استفاده از غذا یا نوشیدنی دهنی، بوسه، بغل کردن، دست دادن، سرفه، عطسه و نشستن روی سنگ توالت، کلامیدیا نمی گیرد.

بسیاری از مبتلایان به سوزاک علائمی ندارند، با این حال می توانند عفونت را به دیگران منتقل کنند. بنابراین استفاده از کاندوم و داشتن رابطه جنسی ایمن بهترین راه جلوگیری از ابتلا به سوزاک است - حتی اگر شما و شریک زندگی تان کاملاً سالم به نظر برسید.

سوزاک همواره دارای علائم نیست، بنابراین بسیاری از مردم نمی دانند که به آن مبتلا شده اند. با این وجود اگر متوجه علائم سوزاک شدید، سریعاً آزمایش سوزاک بدهید. علائم سوزاک می تواند شامل موارد زیر باشد:

سوزاک می تواند فریبنده باشد زیرا ممکن است شما یا شریک زندگی تان هیچ علامتی از آن نداشته باشید یا ممکن است علائم سوزاک آنقدر خفیف باشد که حتی متوجه آنها نشوید. گاها افراد علائم سوزاک را با علائم ناشی از سایر عفونت ها اشتباه می گیرند. بسیاری از مردم حتی نمی دانند که به سوزاک مبتلا شده اند – امری که تا حدی علت شیوع بالای این عفونت است (و دلیلی بر اینکه آزمایش آن چقدر مهم است).

در صورت عدم درمان سوزاک، می تواند منجر به مشکلات جدی سلامتی و حتی ناباروری شود. با این حال معمولاً با دارو بسیار آسان درمان می شود و به همین دلیل انجام منظم آزمایش برای بیماری های مقاربتی - فارغ از سلامتی ظاهری شما - مهم است.

علائم سوزاک

اکثرافراد دارای واژن که به سوزاک مبتلا می شوند هیچ علامتی ندارند. با این حال اگر علائمی از آن بروز دهند، علائم سوزاک در حدود یک هفته پس از اولین آلودگی ظاهر می شود و می تواند شامل این موراد باشد:

  • احساس درد یا احساس سوزش هنگام ادرار کردن
  • ترشحات غیر طبیعی از مهبل (واژن)، که ممکن است زرد یا خونین باشد
  • خونریزی بین پریودها

افراد مبتلا به سوزاک دارای آلت تناسلی مردانه بیشتر در معرض بروز علائم هستند. علائم سوزاک در حدود یک هفته پس از اولین آلودگی ظاهر می شود و می تواند شامل این موراد باشد:

  • خروج ترشحات زرد رنگ، سفید یا سبز از آلت تناسلی مردانه
  • احساس درد یا احساس سوزش هنگام ادرار کردن
  • درد یا تورم در بیضه ها

همچنین در صورت داشتن رابطه مقعدی یا درصورت انتقال عفونت از قسمت دیگری از بدن مقعد (مانند پاک کردن مقعد در هنگام حمام)، سوزاک می تواند مقعد را آلوده کند. سوزاک مقعد اغلب علائمی ندارد. با این حال در صورت بروز علائم سوزاک در مقعد، این علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • خارش در داخل مقعد یا اطراف آن
  • خروج ترشحات از ناحیه مقعد
  • احساس درد هنگام دفع مدفوع

ندرتا عفونت سوزاک در گلو نیز می تواند باعث ایجاد علائم شود. اگر علائم سوزاک در گلو بروز کند، معمولاً فقط شامل گلودرد است.

اگر شما یا شریک جنسی (جنسی) شما هر یک از این علائم را دارا هستید، به یک پرستار، پزشک یا مرکز بهداشت والدین شدن برنامه ریزی شده مراجعه کنید. آزمایش سوزاک به ویژه در افراد باردار بسیار مهم است. تنها راه برای اطمینان از ابتلا به سوزاک، انجام آزمایش است.

عوارض سوزاک

عدم درمان سوزاک می تواند عوارض جانبی مهمی مانند موارد زیر را به همراه داشته باشد:

  • ناباروری در زنان. سوزاک می تواند در رحم و لوله های رحمی کسترش یافته و بیماری التهابی لگن (PID) را در پی داشته باشد. PID می تواند منجر به زخم شدن لوله ها، تشدید عوارض حاملگی و ناباروری زنان شود. PID مستلزم درمان فوری است.
  • ناباروری در مردان. سوزاک می تواند منجر به ملتهب شدن مجاری کوچک و پیچ خورده واقع در بخش پشتی بیضه ها که مجاری اسپرم در آن قرار دارد (لوله اپیدیدیم) (التهاب اپیدیدیم) شود. اپیدیدیمیت درمان نشده می تواند ناباروری مردان را در پی داشته باشد.
  • عفونتی که به مفاصل و مناطق دیگر بدن گسترش می یابد. باکتری عامل سوزاک می تواند از طریق جریان خون انتشار یافته و سایر نواحی بدن از جمله مفاصل را آلوده کند. تب، بثورات، زخم های پوستی، درد مفاصل، تورم و سفتی پیامدهای احتمالی هستند.
  • افزایش خطر ابتلا به HIV ایدز. ابتلا به سوزاک ، فرد را برای ابتلا به عفونت ناشی از ویروس نقص ایمنی بدن (HIV)، که منجر به ایدز می شود، مستعدتر می سازد. افرادی که هم به بیماری سوزاک، و هم به HIV مبتلا هستند، براحتی می توانند هر دو بیماری را به شرکای خود منتقل کنند.
  • عوارض در نوزادان. کوری، زخم های واقع بر روی پوست سر و عفونت از جمله عوارضی هستند که در نوزادانی که در زمان تولد، از مادرانشان سوزاک می گیرند، مشاهده می شود.

پیشگیری از سوزاک

برای کاهش خطر ابتلا به سوزاک باید موارد زیر را رعایت کنید:

  • استفاده از کاندوم در صورت برقراری رابطه جنسی. پرهیز از رابطه جنسی مطمئن ترین راه برای پیشگیری از سوزاک است؛ اما در صورت تمایل برای برقراری رابطه جنسی، در هر نوع تماس جنسی شامل مقاربت جنسی مقعدی، دهانی یا واژینال، از کاندوم استفاده کنید.
  • محدود کردن شمار شرکای جنسی. برقراری ارتباط تک زوجی که در آن هریک از طرفین هیچ گونه رابطه جنسی با افراد دیگر ندارند می تواند خطر ابتلا را کاهش دهد.
  • اطمینان یافتن از انجام آزمایش های مربوط به عفونت های مقاربتی. قبل از برقراری رابطه جنسی، آزمایش دهید و نتایج آزمایش را به یکدیگر اطلاع دهید.
  • از برقراری رابطه جنسی با شخصی که به نظر می رسد به عفونت مقاربتی ابتلا دارد، بپرهیزید. در صورتی که شریک جنسی شما نشانه یا علائم عفونت مقاربتی مانند سوزش ادراری یا بثور یا درد در ناحیه ی تناسلی دارد، از برقراری رابطه جنسی با وی اجتناب کنید.
  • بطور منظم غربالگری سوزاک را انجام دهید. انجام غربالگری سالانه برای زنان دارای رابطه جنسی با سن کمتر از ۲۵ سال، و زنان مسن تری که در معرض خطر عفونت هستند، توصیه می شود. این مسئله زنانی که دارای شریک جنسی جدید هستند، بیش از یک شریک جنسی دارند، شریک جنسی آن ها با افراد دیگر در ارتباط است، یا شریک جنسی آن ها به عفونت مقاربتی مبتلا است، را نیز شامل می شود. انجام غربالگری منظم برای مردان همجنسگرا و شرکای آن ها نیز توصیه می شود.

برای پیشگیری از ابتلای مجدد، تا بهبودی کامل یا رفع علائم در خود یا شریک جنسی تان از برقراری رابطه جنسی خودداری کنید.

درمان بیماری سوزاک

آنتی بیوتیک ها بخشی از درمان سوزاک را تشکیل می دهند.

پس از ظاهر شدن علائم، پزشک می تواند علاوه بر انجام آزمایش جهت تشخیص دیگر بیماری ها، انجام آزمایش سوزاک را توصیه کند. آزمایش سوزاک می تواند با استفاده از یک نمونه ادرار یا برداشت یک سواب (مانند گوش پاک کن) از ناحیه عفونی انجام شود. نمونه های سواب معمولا از آلت تناسلی مردانه، دهانه رحم، میزراه، مقعد و گلو گرفته می شوند.کیت های خانگی نیز برای زنان در دسترس هستند که از جمله آن ها می توان به سواب های واژینال اشاره کرد. این کیت ها به یک آزمایشگاه ارسال شده و نتایج مستقیما به بیمار گزارش داده می شود. در صورتی که جواب این آزمایش برای عفونت سوزاک مثبت باشد، فرد و شریک جنسی او نیاز دارند تا تحت درمان قرار گیرند.این درمان معمولا شامل موارد زیر می شود:

تکرار آزمایش در برخی موارد

همواره جهت اطمینان از موثر بودن درمان نیازی به انجام دوباره آزمایش نیست. با این حال، مرکز کنترل بیماری ها انجام دوباره آزمایش را به برخی بیماران توصیه می کند. پزشک در ارتباط با الزامی بودن این مورد تصمیم گیری می کند. انجام دوباره آزمایش باید 7 روز پس از درمان صورت گیرد.در صورتی که یک زن باردار بوده و به سوزاک ابتلا داشته باشد، به نوزاد یک پماد چشمی داده می شود تا از انتقال سوزاک به او جلوگیری شود. با این حال، در صورت ابتلا به عفونت چشمی امکان دارد به مصرف آنتی بیوتیک ها نیاز باشد.

درمان سوزاک چند روز طول میکشد؟

بعد از درمان علائم، عفونت تا چند هفته درون بدن باقی خواهد ماند. در موارد نادر، ادامه یافتن سوزاک میتواند به دیگر اندام های بدن مانند مجرای ادراری و بیضه ها آسیب بزند. همچنین ممکن است درد به رکتوم (انتهای روده) نیز انتشار یابد.


پسندیدم دیدگاه ها

استخاره آنلاین
فال حافظ آنلاین
فال امروز جمعه 14 اردیبهشت
از سراسر وب
دیدگاه خود را ثبت نمایید
سابمیت مقاله چیست؟
محاسبه آنلاین هزینه چاپ کتاب در چند ثانیه
آموزش گام به گام نحوه سابمیت مقاله در مجلات ISI (آی اس آی)
چاپ مقاله در مجله (ISI, SCOPUS, ISC, PUBMED و علمی پژوهشی) معتبر+ صفر تا صد+ ویدئو آموزشی
مراحل چاپ کتاب با بهترین کیفیت
ترجمه رسمی انگلیسی اسناد و مدارک
پذیرش و چاپ مقاله در مجلات علمی پژوهشی داخلی
پایان نامه خود را چگونه به مقاله تبدیل کنیم؟
پذیرش تضمینی مقاله علمی پژوهشی
تبدیل پایان نامه به مقاله !