بازار سکه در ایران همیشه از رونق مناسبی برخوردار است. برخلاف بازارهایی مانند مسکن و خودرو که در یک بازه زمانی مشخص نوسانات قیمتی داشته و در بقیه مواقع از سال قیمت های تقریباً ثابتی دارند، سکه به برخی دلایل داخلی نیز دارای رشدهای مقطعی است. برخی از مهم ترین دلایل پررونق بودن بازار سکه نسبت به سایر بازارها موارد زیر می باشند:
- سکه به عنوان یک پشتوانه مالی در برابر حفظ ارزش پول در برابر تورم استفاده می شود.
- یکی از دلایل بسیار بزرگ رشد در بازار سکه قرار گرفتن آن به عنوان مهریه در عقدنامه ها و آمار طلاق است که باعث می شود تا تقاضا همیشه برای آن باقی بماند.
سرمایه گذاری در بازار سکه و طلا یکی از مطمئن ترین روش ها در دنیای سرمایه گذاری محسوب می شود. سرمایه گذاری در بازار سکه و طلا را می توان یکی از سنتی ترین و قدیمی ترین انواع سرمایه گذاری ها بدانیم که در برهه هایی از تاریخ نمود بیشتری پیداکرده است. در سال های رکود اقتصادی آمریکا در دهه های ۲۰ و ۳۰ میلادی فعالان اقتصادی بیش از هر زمان دیگری به سوی سرمایه گذاری در بازار سکه و طلا روی آوردند. بازدهی در بازار سکه یا طلا شاید در کوتاه مدت و حتی میان مدت چندان مشخص نباشد اما در بلندمدت توانسته سرمایه گذاران را به خوبی راضی نگه دارد.
سرمایه گذاری در سکه همانند سرمایه گذاری در بازارهای دیگر با ریسک هایی همراه است و نیاز به دانش و مهارت دارد.
برخی افراد با فعالیت در این بازار به سرمایه داران بزرگی تبدیل شده اند و برخی هم متحمل زیان های هنگفتی شده و مجبور به ترک این بازار شده اند.
در مجموع با توجه به میزان نقد شوندگی بالا، حفظ ارزش سرمایه در گذر زمان و نرخ رشد مناسب در دوره زمانی بلندمدت، سرمایه گذاری در سکه جذاب خواهد بود.
نتایج سرمایه گذاری روس سکه در سال 99
بهترین نوع سکه برای سرمایه گذاری در سال ۹۹، سکه ربع بهار آزادی بوده که قیمت آن بیش از دو برابر شده است. اول سال هر قطعه ربع سکه در بازار حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بود و در روزهای پایانی اسفند این رقم به چهار میلیون تومان رسید. البته آنهایی که با قصد فروش ربع سکه به بازار رفتند پیشنهاداتی دریافت کردند که حدود ۱۲۰ هزار تومان ارزان تر بود؛ یعنی نهایتا سه میلیون و ۸۸۰ هزار تومان. بر این اساس بازدهی یک سال سرمایه گذاری روی ربع سکه حدود ۱۰۴ درصد بود
سکه تمام طرح جدید؛ ۶۹ درصد در سال
قیمت سکه تمام بهار آزادی ابتدای سال ۹۹ حدود شش میلیون و ۲۵۰ هزار تومان بود. قیمت سکه تمام طرح جدید در هفته آخر مهرماه حدود ۱۶ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان رسید. از آن روز تا انتهای سال قیمت سکه حدود ۳۵ درصد کاهش پیدا کرد. در آخرین روزهای سال قیمت سکه در بازار آزاد به ۱۰ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسید اما آنهایی که قصد فروش داشتند، سکه های خود را نهایتا با قیمت ۱۰ میلیون و ۵۸۰ هزار تومان فروختند. بر این اساس بازدهی یکساله سکه تمام طرح جدید حدود ۶۹ درصد محاسبه می شود. البته سرمایه گذاری روی سکه در بازه شش ماه و سه ماه اخیر با ضرر ۲۰ و ۱۱ درصدی همراه بود. قیمت سکه در پایان شهریور ۱۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان و در ابتدای زمستان حدود ۱۱ میلیون و ۸۰ هزار تومان بود. سکه طرح قدیم بیشترین ضرر را در بازه های سه ماهه و شش ماه به همراه داشت.
بازدهی شش ماهه: منفی ۲۰ درصد
بازدهی سه ماهه: منفی ۱۱ درصد
سکه تمام طرح قدیم؛ ۶۱ درصد در سال
کمترین بازدهی بین سکه های مختلف در سال ۹۹ به سکه تمام طرح قدیم مربوط می شود. ابتدای سال ۹۹ این سکه حدود شش میلیون و ۲۰۰ هزار تومان قیمت داشت و در روزهای پایانی سال قیمت آن به حدود ۱۰ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان رسید، اما در بازار آن را با قیمت ۱۰ میلیون تومان می خریدند. با این حساب بازدهی یک سال سرمایه گذاری با سکه طرح قدیم، حدود ۶۱ درصد محاسبه می شود. بیشترین قیمت سکه طرح قدیم در سال ۹۹ حدود ۱۴ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان در هفته آخر مهرماه بود. سکه طرح قدیم در بازه شش ماهه و سه ماهه بازدهی منفی ۱۸ و ۱۰ درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد. قیمت آن در نیمه سال ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان و ابتدای زمستان حدود ۱۱ میلیون و ۸۰ هزار تومان بود. هرچند سود یکساله سکه طرح قدیم از طرح جدید کمتر بود اما دست کم در بازه های کوتاه مدت سه ماه و شش ماه ضرر کمتری نسبت به سکه طرح جدید نصیب مشتریانش سکه طرح قدیم شد.
بازدهی شش ماهه: منفی ۱۸ درصد
بازدهی سه ماهه: منفی ۱۰ درصد
سکه نیم بهار آزادی؛ ۹۱ درصد در سال
اول سال ۹۹ اگر نیم سکه خریده بودید، در پایان سال می توانستید حدود ۹۱ درصد سود کنید. ابتدای سال ۹۹ قیمت هر قطعه سکه نیم بهار آزادی در بازار سه میلیون و ۲۵۰ هزار تومان بود و در روزهای پایانی اسفند این رقم به شش میلیون و ۳۵۰ هزار تومان رسید. البته قیمت خرید در بازار کمتر و حدود شش میلیون و ۲۰۰ هزار تومان بود. با این حساب بازدهی نیم سکه کمی پایین تر از چیزی است که فکر می کنید. نیم سکه در هفته آخر مهرماه ۹۹ که رکورد قیمت ها در بازار سکه به حساب می آید به قله هشت میلیون و ۶۰۰ هزار تومانی رسید. در بازه شش ماه سرمایه گذاری روی نیم سکه ۱۱ درصد ضرر به همراه داشت و در بازه سه ماهه تنها ۱.۸ درصد سود نصیب سرمایه گذاران کرد. نیم سکه تنها سکه ای است که نسبت به ابتدای زمستان قیمت بالاتری داشت و دیگر انواع سکه همگی بازدهی منفی را در سه ماه آخر سال به نام خود ثبت کردند.
بازدهی شش ماهه: منفی ۱۱ درصد
بازدهی سه ماهه: مثبت ۱.۸ درصد
سکه ربع بهار آزادی؛ ۱۰۴ درصد در سال
بهترین نوع سکه برای سرمایه گذاری در سال ۹۹، سکه ربع بهار آزادی بوده که قیمت آن بیش از دو برابر شده است. اول سال هر قطعه ربع سکه در بازار حدود یک میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بود و در روزهای پایانی اسفند این رقم به چهار میلیون تومان رسید. البته آنهایی که با قصد فروش ربع سکه به بازار رفتند پیشنهاداتی دریافت کردند که حدود ۱۲۰ هزار تومان ارزان تر بود؛ یعنی نهایتا سه میلیون و ۸۸۰ هزار تومان. بر این اساس بازدهی یک سال سرمایه گذاری روی ربع سکه حدود ۱۰۴ درصد بود. اوج قیمت ربع سکه در سال ۹۹ با حدود پنج میلیون و ۷۰۰ هزار تومان به هفته آخر مهرماه مربوط می شود. با اینکه ربع سکه نسبت به اول سال رشد قابل توجهی داشت اما در بازه های کوتاه مدت شش ماهه و سه ماهه نه تنها سودی به همراه نداشته بلکه تا حدودی به ضرر سرمایه گذار ها بوده. قیمت ربع سکه در نیمه سال ۹۹ چهار میلیون تومان و در ابتدای زمستان ۹۹ چهار میلیون و ۷۵ هزار تومان بود که نشان از بازدهی منفی در بازه های کوتاه مدت دارد.
بازدهی شش ماهه: منفی سه درصد
بازدهی سه ماهه: منفی ۴.۸ درصد