ساعدنیوز
ساعدنیوز

سوپرشارژر الکتریکی چیست؟

  یکشنبه، 30 آذر 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
سوپرشارژر الکتریکی چیست؟
انتظار داریم توربوهای الکتریکی بیشتر از قبل عادی‌تر شوند زیرا خودروسازان زیادی در تلاش هستند تا خودروهای سریع‌تری بسازند. به احتمال زیاد خودروهای اسپورت و پرفورمنس و گران‌بها در میان اولین خودروهایی خواهند بود که از این تکنولوژی استفاده می‌کنند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز ، در میان پرخوران کننده هایی که در خودروها نصب می شوند سوپرشارژر یکی از پربازده ترین آن هاست و از تأخیر در عملکرد (Lag) بسیار کم تری برخوردار است. علت این برتری نیز متصل بودن مستقیم سوپرشارژر به میل لنگ است، اتصال مستقیم به میل لنگ این امکان را به سوپر شارژر می دهد تا از ابتدای حرکت خودرو و یا در دورهای پایین (Low rpm) هم بتواند هوای ورودی را فشرده کند.

تأخیر در توربوشارژرها به این علت است که در دورهای پایین یا در ابتدای حرکت خودرو انرژی گازهای خروجی از سیلندر کم است. بنابراین این گازها توانایی به حرکت درآوردن پره توربین را ندارند، درنتیجه کمپرسور توربوشارژر هوای ورودی را به مقدار مورد نیاز فشرده نمی کند. به همین علت شاهد تأخیر حدوداً ۲ یا ۳ ثانیه ای هنگام شتاب گیری در توربوشارژرها هستیم (البته این مقدار برای خودروهای مختلف متفاوت است) تا گازهای خروجی از سیلندر به انرژی موردنظر برسند و پره های کمپرسور بتوانند هوای ورودی را به اندازه کافی فشرده سازند.

در این میان سوپرشارژرهایی طراحی و ساخته شده اند که انرژی دَورانی پره ها را از چرخش موتور الکتریکی دریافت می کنند. این سوپرشارژرها با دریافت الکتریسیته، آن را به انرژی دورانی تبدیل می کنند.
یک مدل از این سوپرشارژرها به گونه ای طراحی شده است که مستقیماً بر روی منیفولد هوا نصب می شود و هوای ورودی به منیفولد را فشرده می سازد. به این صورت که از پوسته توربو خبری نیست و هوا بدون این که مسیری حلزونی شکل را طی کند مستقیم وارد منیفولد هوا می شود. این مدل از سوپرشارژرها مانند پنکه ای عمل می کنند که هوای مکیده شده را به سمت منیفولد هوا هدایت می کنند و با افزایش فشار هوای درون سیلندر باعث می شوند سوخت بیش تری تزریق و توان بیش تری دریافت شود.


خب در ابتدا بیایید یک بار دیگر طرز کار توربوها و سوپرشارژرها را با همدیگر مرور کنیم.

پیشرانه ها با سوزاندن مخلوط هوا و سوخت قدرت تولید می کنند. هرچقدر که این مخلوط سریع تر بسوزد قدرت بیشتری تولید می شود. توربوشارژرها و سوپرشارژرها هوای بیشتری را به داخل پیشرانه می فرستند و به آن اجازه می دهند تا سوخت بیشتری را سوزانده و قدرت بیشتری تولید کند. سوپرشارژرها توسط یک پولی از سوی پیشرانه کار می کنند درحالی که توربوها از گازهای پرفشار اگزوز برای چرخش توربین سود می برند.

سوپرشارژرها مستقیماً توسط خود پیشرانه کار می کنند و به عنوان نتیجه به تولید قدرت آنی کمک می کنند. توربوها بیشتر تمایل دارند تا کم مصرف و با راندمان بالا باشند زیرا انرژی تلف شده ی اگزوز داغ را به قدرت مفید تبدیل می کنند. هرچند، پس از فشار پدال گاز، اندکی طول می کشد تا توربین به چرخش درآید به این معنی که تحویل نرم قدرت در پیشرانه های توربو به اندازه ی نسخه های مجهز به سوپرشارژر نیست. ما این تأخیر را با عنوان لگ توربو می شناسیم.

خب با این مقدمه ی ساده به بحث خودمان برمی گردیم. توربوهای الکتریکی به منظور ترکیب کارایی سیستم های توربو با پاسخ سریع سوپرشارژرها و حذف لگ توربوها طراحی شده اند. این سیستم ها، توربوی سنتی را با کمپرسور هوای الکتریکی کوچکی ترکیب کرده اند. این کمپرسور با استفاده از پیشرانه ی قدرتمندی کار می کند. زمانی که پدال گاز فشار داده می شود، پیشرانه ی یاد شده کمپرسور هوا را مجبور به ورود آنی هوای سرد به داخل پیشرانه می کند. این موضوع تحویل نرم قدرت را حتی پیش از آنکه توربوی پیشرانه سرعت گیرد تضمین می کند. زمانی که توربوشارژر مرسوم به حدی کافی دور گرفت، سیستم الکتریکی به منظور صرفه جویی در مصرف انرژی خاموش می شود.

اولین خودروی تولیدی که از این تکنولوژی استفاده کرده آئودی SQ7 می باشد. سیستم توربوی الکتریکی در پیشرانه ی ۸ سیلندر ۴ لیتری توئین توربوی دیزلی این خودرو بکار رفته و خروجی ۴۳۵ اسب بخاری پیشرانه باعث ثبت شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر در ساعت ۴.۸ ثانیه ای می شود.

ولوو سیستم جایگزینی را توسعه داده که هوای فشرده شده را در محفظه ای در زیر پیشرانه ذخیره می کند. زمانی که شتاب آنی خودرو نیاز باشد یک سوپاپ باز شده و این هوای پرفشار به خود توربو راه یافته و باعث چرخش سریع توربین می شود. این سیستم در مدل های دیزلی D5 ولوو S90، V90 و XC90 بکار رفته و به کاهش بیش از نیم ثانیه ای شتاب های صفر تا ۱۰۰ کیلومتر در ثانیه ی مدل های یاد شده کمک کرده است.

اما تا به اینجا از مزیت های توربوهای الکتریکی صحبت کردیم. آیا این سیستم ها نقاط ضعفی هم دارند؟ هدف این سیستم ها بیش از آنکه کاهش مصرف سوخت یا آلاینده ها باشد، افزایش پرفورمنس خودرو است. البته می توان این سیستم را در زمانی که موردنیاز نیست خاموش کرد و همین امر به خودرو اجازه می دهد تا حداکثر راندمان را داشته باشد.

همانند هر تکنولوژی جدیدی، توربوشارژرهای الکتریکی نیز تا زمانی که متداول تر شوند، کاملاً گران بها خواهند ماند. همچنین میزان اعتماد و اطمینان این سیستم ها نیز ناشناخته است. از سوی دیگر می توان گفت استفاده از توربوهای الکتریکی راهی به طرف افزایش عمر پیشرانه های احتراق داخلی است درحالی که بی شک صنعت خودرو نیازمند حرکت به سوی خودروهای کاملاً الکتریکی می باشد.

شاید تبلیغاتی را دیده باشید که در آن ادعا می شود توربوهای الکتریکی قادر هستند عملکرد و مصرف سوخت را بهبود بخشند. متأسفانه قریب به اتفاق این قطعات افترمارکتی نمی توانند این کارها را انجام دهند.
اکثر این قطعات از فن های کوچکی تشکیل شده اند که خیلی بی شباهت به فن های خنک کننده ی رایانه نبوده و هوا را به داخل پیشرانه منتقل می کنند. هرچند برای تولید قدرت توسط پیشرانه، هوا باید با فشار بالا به داخل سیلندرها تزریق شود. هرچقدر فشار هوا بالاتر باشد خروجی پیشرانه نیز بالاتر خواهد بود.

این تکنولوژی در حال حاضر نسبتاً جدید بوده و تنها چند خودروساز محدود از این سیستم ها در محصولات خود استفاده خواهند کرد. آئودی SQ7 به صورت استاندارد با این تکنولوژی عرضه شده و مدل های یاد شده ی ولوو نیز با سیستم تقریباً مشابهی در دسترس هستند.
انتظار داریم توربوهای الکتریکی بیشتر از قبل عادی تر شوند زیرا خودروسازان زیادی در تلاش هستند تا خودروهای سریع تری بسازند. به احتمال زیاد خودروهای اسپورت و پرفورمنس و گران بها در میان اولین خودروهایی خواهند بود که از این تکنولوژی استفاده می کنند.


دیدگاه ها


  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
صحبت های عادل فردوسی پور در مورد قطعی برق:درسته که مردم باید رعایت کنند و کمتر مصرف کنند ولی به خدا هیچ جای دنیا سال 2025 مردم اینجوری زجر نمیکشند از این اتفاقات و... (54 نظر) (ویدئو) نعیمه نظام‌دوست: آقای علیخانی میای پایین یا من میاما/ احسان علیخانی: تو صورت خانوم سعادت نگاه کن یکم خجالت بکش😁/ خنده‌های از ته دل نعیمه رو از دست ندید (51 نظر) نعیمه نظام دوست: پول اجاره خانه ام را نداشتم که پرداخت کنم و مجبور شدم از این طرف و آن طرف برای پرداخت اجاره خانه ام قرض بگیرم! (42 نظر) الهام چرخنده:وقتی حضرت آقا می فرمایند اغلب هنرمندان ما خوبند حجت تمام است/ من که آبرو ندارم خودم را سنجاق کرده ام به اهل بیت (36 نظر) علی پروین خطاب به علی دایی: بیا مصاحبه کن/ دایی: من صدا و سیما را دوست ندارم! (34 نظر) سکانس خنده دار نعیمه نظام دوست: یه مشت تُرشیده دور هم جمع شدیم+ویدیو/برنامه رفت رو هوا از خنده... (30 نظر) (عکس) عذرخواهی همسر قالیباف از پزشکیان بعد از گریه رئیس جمهور به خاطر عشق پاک قدیمی به همسرش ... (29 نظر) شهربانو منصوریان: یکی از شب های یلدا پدرم پرتقال خریده بود اما به همه نرسید ما هم یک پَر از پرتقال مان را به آن‌ها دادیم تا همه خورده باشند! (25 نظر) از ایران تا قطر؛ مقایسه رشد اقتصادی کشورهای منطقه در 50 سال گذشته (21 نظر) (ویدئو) حیات وحش ؛ مستند حیات وحش حیوانات / عقرب سیاه، موش، قورباغه (19 نظر) ساغر عزیزی بازیگر سریال سوجان: برخی بر این باروند که من واقعاً فرح دیبا هستم ولی من اصلاً با سیاست کاری ندارم (18 نظر) دانلود آهنگ جدید مرتضی پاشایی با نام «آغوش تو»(هوش مصنوعی) (17 نظر) علی دایی: احترام زیادی برای مهران مدیری قائلم ولی دعوتش رو قبول نکردم چون...+فیلم (13 نظر) گریه‌های بی امان مسعود پزشکیان به یاد همسرش در آستانه روز زن؛ دلداری دادن زهرا، تنها دخترش به آقای رئیس جمهور+ویدیو/ همدردی خانم معاون با اشکهایش (12 نظر) مهران غفوریان: نمی‌دانم چه کسی این سرمربی را به تیم ما انداخت؟! / استقلالی بودم، وقتی دیدم پرسپولیس همیشه استقلال را می برد، پرسپولیسی شدم! (11 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
محسن یگانه:اگر الان محسن چاووشی کنسرت بگذارد استقبال مردم وحشتناک خواهد بود! ترجیح می‌دهم طرفدارانم من را محسن صدا کنند، نه سلطان
علیرضا قربانی: خیلی از مواقع به جای ترانه قرآن گوش می دهم خصوصا قرائت قرآن مصری ها
قتل دلخراش یک زن هنرمند و پولدار مقابل کلانتری با ضربه‌های پی در پی چاقو
سرمربی اسبق پرسپولیس: همه بازیکنان امروز را در چرخ گوشت بریزیم از آن طرف یک علی پروین بیرون نمی‌آید!
ژیلا صادقی: پیشنهاد های خوبی برای بازیگری دارم/ تازه معنای مدافع حرم را میفهمم، نمیپذیرم حرم حضرت زینب(ع) یک آجرش خش بردارد
4 علت که میگه چرا مصرف چای بهتر از قهوه هست / اگه معتاد قهوه هستی اینارو باید بدونی
روایت‌های ایرانی هم بند با جولانی در زندان؛ از ایستادن در یک صف برای گرفتن جیره‌ی غذا و سیگار تا اسکن چشمهایشان در یک چادر
خداحافظی آخر گاریدو؛ سرمربی سابق پرسپولیس ایران را ترک کرد!
سربازان سال آینده چقدر حقوق می‌گیرند؟/ تفاوت حقوق 4 میلیونی بین سربازان مجرد و متاهل
چگونه شوهرم را متقاعد به کاری کنم؟ / 9 راهکار برای مطیع کردن همسر
علت اختلاف محمود احمدی ‌نژاد با برادرش بر سر چه بود؟/ تشبیه رابطه احمدی نژاد و مشایی به لیلی و مجنون توسط برادر مرحومش
فال قهوه با نشان روز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال شمع روزانه امروز سه شنبه 4 دی 1403
فال روزانه امروز سه شنبه 4 دی ماه 1403
فال ابجد روزانه سه شنبه 4 دی 1403
منتخب روز   
4 علت که میگه چرا مصرف چای بهتر از قهوه هست / اگه معتاد قهوه هستی اینارو باید بدونی سربازان سال آینده چقدر حقوق می‌گیرند؟/ تفاوت حقوق 4 میلیونی بین سربازان مجرد و متاهل جدول زمانبندی قطعی برق امروز سه شنبه 4 دی تهران، تبریز، مشهد، اصفهان و... منتشر شد + لینک نکات خانه‌داری/ روش تهیه و نگهداری پودر گشنیز در خانه بدون اینکه به هم بچسبند و گلوله شوند+ میدونین واسه چه غذاهایی مناسبه؟ تصویر دیده نشده از نوه‌های دوقلوی استاد محمدرضا شجریان/ سام و سپهر مثل سیبی که از وسط نصف شدن نوستالژی روز/ پذیرایی ویژه زیزیگولو از دوستاش/ خونه پر شده از زیزگولوهای رنگارنگ😍/ فقط آسی پولیکا گفتن مریم سعادت نگاهی به گریم سنگین و وحشتناک محبوب ترین بازیگران زن ایرانی؛ نعیمه نظام دوست، مریم سعادت، آزاده صمدی، آزیتا حاجیان, لیلا اوتادی، لیلا حاتمی و... عکس روز/ تغییر چهره چشم‌نواز و بهت‌آور حمید گودرزی و الناز شاکردوست بازیگران اولین سریال شبکه خانگی «قلب یخی» بعد از 14 سال در 47 سالگی و 40 سالگی (عکس) نگاهی به خودروی 6 چرخ غول‌آسای محمدرضا گلزار با رنگ سفارشی نئون متالیک؛ آفرود سوار حرفه‌ای با استایل بی‌نظیر! قاب ایران قدیم/ 4 عکس‌ خاطره انگیز از روز برفی کاخ ناصرالدین شاه قاجار تا سرسره بازی روی برف جوانان دهه پنجاهی با شلوار خمره ای در آبعلی؛ سال 1371 (ویدئو) رضا رشیدپور و اجرای جذاب آهنگ نوستالژیک در شب یلدای به‌یادماندنی! از شایعه تا واقعیت / ماده کشنده در قوطی‌های کنسرو؛ مصرف کنسروها را به حداقل برسانید