ساعدنیوز
ساعدنیوز

سوپرشارژر الکتریکی چیست؟

  یکشنبه، 30 آذر 1399   زمان مطالعه 5 دقیقه
سوپرشارژر الکتریکی چیست؟
انتظار داریم توربوهای الکتریکی بیشتر از قبل عادی‌تر شوند زیرا خودروسازان زیادی در تلاش هستند تا خودروهای سریع‌تری بسازند. به احتمال زیاد خودروهای اسپورت و پرفورمنس و گران‌بها در میان اولین خودروهایی خواهند بود که از این تکنولوژی استفاده می‌کنند.

به گزارش سایت خبری ساعد نیوز ، در میان پرخوران کننده هایی که در خودروها نصب می شوند سوپرشارژر یکی از پربازده ترین آن هاست و از تأخیر در عملکرد (Lag) بسیار کم تری برخوردار است. علت این برتری نیز متصل بودن مستقیم سوپرشارژر به میل لنگ است، اتصال مستقیم به میل لنگ این امکان را به سوپر شارژر می دهد تا از ابتدای حرکت خودرو و یا در دورهای پایین (Low rpm) هم بتواند هوای ورودی را فشرده کند.

تأخیر در توربوشارژرها به این علت است که در دورهای پایین یا در ابتدای حرکت خودرو انرژی گازهای خروجی از سیلندر کم است. بنابراین این گازها توانایی به حرکت درآوردن پره توربین را ندارند، درنتیجه کمپرسور توربوشارژر هوای ورودی را به مقدار مورد نیاز فشرده نمی کند. به همین علت شاهد تأخیر حدوداً ۲ یا ۳ ثانیه ای هنگام شتاب گیری در توربوشارژرها هستیم (البته این مقدار برای خودروهای مختلف متفاوت است) تا گازهای خروجی از سیلندر به انرژی موردنظر برسند و پره های کمپرسور بتوانند هوای ورودی را به اندازه کافی فشرده سازند.

در این میان سوپرشارژرهایی طراحی و ساخته شده اند که انرژی دَورانی پره ها را از چرخش موتور الکتریکی دریافت می کنند. این سوپرشارژرها با دریافت الکتریسیته، آن را به انرژی دورانی تبدیل می کنند.
یک مدل از این سوپرشارژرها به گونه ای طراحی شده است که مستقیماً بر روی منیفولد هوا نصب می شود و هوای ورودی به منیفولد را فشرده می سازد. به این صورت که از پوسته توربو خبری نیست و هوا بدون این که مسیری حلزونی شکل را طی کند مستقیم وارد منیفولد هوا می شود. این مدل از سوپرشارژرها مانند پنکه ای عمل می کنند که هوای مکیده شده را به سمت منیفولد هوا هدایت می کنند و با افزایش فشار هوای درون سیلندر باعث می شوند سوخت بیش تری تزریق و توان بیش تری دریافت شود.


خب در ابتدا بیایید یک بار دیگر طرز کار توربوها و سوپرشارژرها را با همدیگر مرور کنیم.

پیشرانه ها با سوزاندن مخلوط هوا و سوخت قدرت تولید می کنند. هرچقدر که این مخلوط سریع تر بسوزد قدرت بیشتری تولید می شود. توربوشارژرها و سوپرشارژرها هوای بیشتری را به داخل پیشرانه می فرستند و به آن اجازه می دهند تا سوخت بیشتری را سوزانده و قدرت بیشتری تولید کند. سوپرشارژرها توسط یک پولی از سوی پیشرانه کار می کنند درحالی که توربوها از گازهای پرفشار اگزوز برای چرخش توربین سود می برند.

سوپرشارژرها مستقیماً توسط خود پیشرانه کار می کنند و به عنوان نتیجه به تولید قدرت آنی کمک می کنند. توربوها بیشتر تمایل دارند تا کم مصرف و با راندمان بالا باشند زیرا انرژی تلف شده ی اگزوز داغ را به قدرت مفید تبدیل می کنند. هرچند، پس از فشار پدال گاز، اندکی طول می کشد تا توربین به چرخش درآید به این معنی که تحویل نرم قدرت در پیشرانه های توربو به اندازه ی نسخه های مجهز به سوپرشارژر نیست. ما این تأخیر را با عنوان لگ توربو می شناسیم.

خب با این مقدمه ی ساده به بحث خودمان برمی گردیم. توربوهای الکتریکی به منظور ترکیب کارایی سیستم های توربو با پاسخ سریع سوپرشارژرها و حذف لگ توربوها طراحی شده اند. این سیستم ها، توربوی سنتی را با کمپرسور هوای الکتریکی کوچکی ترکیب کرده اند. این کمپرسور با استفاده از پیشرانه ی قدرتمندی کار می کند. زمانی که پدال گاز فشار داده می شود، پیشرانه ی یاد شده کمپرسور هوا را مجبور به ورود آنی هوای سرد به داخل پیشرانه می کند. این موضوع تحویل نرم قدرت را حتی پیش از آنکه توربوی پیشرانه سرعت گیرد تضمین می کند. زمانی که توربوشارژر مرسوم به حدی کافی دور گرفت، سیستم الکتریکی به منظور صرفه جویی در مصرف انرژی خاموش می شود.

اولین خودروی تولیدی که از این تکنولوژی استفاده کرده آئودی SQ7 می باشد. سیستم توربوی الکتریکی در پیشرانه ی ۸ سیلندر ۴ لیتری توئین توربوی دیزلی این خودرو بکار رفته و خروجی ۴۳۵ اسب بخاری پیشرانه باعث ثبت شتاب صفر تا ۱۰۰ کیلومتر در ساعت ۴.۸ ثانیه ای می شود.

ولوو سیستم جایگزینی را توسعه داده که هوای فشرده شده را در محفظه ای در زیر پیشرانه ذخیره می کند. زمانی که شتاب آنی خودرو نیاز باشد یک سوپاپ باز شده و این هوای پرفشار به خود توربو راه یافته و باعث چرخش سریع توربین می شود. این سیستم در مدل های دیزلی D5 ولوو S90، V90 و XC90 بکار رفته و به کاهش بیش از نیم ثانیه ای شتاب های صفر تا ۱۰۰ کیلومتر در ثانیه ی مدل های یاد شده کمک کرده است.

اما تا به اینجا از مزیت های توربوهای الکتریکی صحبت کردیم. آیا این سیستم ها نقاط ضعفی هم دارند؟ هدف این سیستم ها بیش از آنکه کاهش مصرف سوخت یا آلاینده ها باشد، افزایش پرفورمنس خودرو است. البته می توان این سیستم را در زمانی که موردنیاز نیست خاموش کرد و همین امر به خودرو اجازه می دهد تا حداکثر راندمان را داشته باشد.

همانند هر تکنولوژی جدیدی، توربوشارژرهای الکتریکی نیز تا زمانی که متداول تر شوند، کاملاً گران بها خواهند ماند. همچنین میزان اعتماد و اطمینان این سیستم ها نیز ناشناخته است. از سوی دیگر می توان گفت استفاده از توربوهای الکتریکی راهی به طرف افزایش عمر پیشرانه های احتراق داخلی است درحالی که بی شک صنعت خودرو نیازمند حرکت به سوی خودروهای کاملاً الکتریکی می باشد.

شاید تبلیغاتی را دیده باشید که در آن ادعا می شود توربوهای الکتریکی قادر هستند عملکرد و مصرف سوخت را بهبود بخشند. متأسفانه قریب به اتفاق این قطعات افترمارکتی نمی توانند این کارها را انجام دهند.
اکثر این قطعات از فن های کوچکی تشکیل شده اند که خیلی بی شباهت به فن های خنک کننده ی رایانه نبوده و هوا را به داخل پیشرانه منتقل می کنند. هرچند برای تولید قدرت توسط پیشرانه، هوا باید با فشار بالا به داخل سیلندرها تزریق شود. هرچقدر فشار هوا بالاتر باشد خروجی پیشرانه نیز بالاتر خواهد بود.

این تکنولوژی در حال حاضر نسبتاً جدید بوده و تنها چند خودروساز محدود از این سیستم ها در محصولات خود استفاده خواهند کرد. آئودی SQ7 به صورت استاندارد با این تکنولوژی عرضه شده و مدل های یاد شده ی ولوو نیز با سیستم تقریباً مشابهی در دسترس هستند.
انتظار داریم توربوهای الکتریکی بیشتر از قبل عادی تر شوند زیرا خودروسازان زیادی در تلاش هستند تا خودروهای سریع تری بسازند. به احتمال زیاد خودروهای اسپورت و پرفورمنس و گران بها در میان اولین خودروهایی خواهند بود که از این تکنولوژی استفاده می کنند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
رهبر معظم انقلاب: از وقتی که رهبر شده‌ام آجیل نخوردم؛ چون رهبر باید مثل فقرا زندگی کند! (508 نظر) 10 اقدامِ منجر به گرانی در 100 روز (254 نظر) 10 ایده تبلیغات مؤثر برای کسب‌وکارهای کوچک (246 نظر) (تصاویر) سفر به عصر قاجار؛ منظره‌های «کلاردشت»، 158 سال قبل (244 نظر) داریوش ارجمند: زنی که وزنه برداری می کند نه رَحِم دارد و نه تخمدان ریش درآورده نه می‌تواند شوهر کند و نه می‌تواند بچه داشته باشد! (243 نظر) مهران مدیری: من رفتم مسافرت و بهترین هتل اون شهر رو پیدا کردم ولی من رو نشناخت و گفت اتاقامون پُره، من هنوزم که هنوزه فکر میکنم دارم خواب میبینم+ویدیو (205 نظر) الهام چرخنده: من برای همه کسانی که کتکم زدند، باعث بیماری قلبی شدند نفرین ندارم اما الهی که به درد من دچار بشید+ویدیو (69 نظر) بهاره رهنما: من کاهل نماز بودم که بعد از شرط گذاشتن همسر دومم درباره نماز خواندن الان نمازم را میخوانم و دیگه کاهل نماز نیستم (64 نظر) رونالدو: برای اولین بار جورجینا را برای شام دعوت کردم متعجب بود چون باورش نمی شد که به جای اتوبوس با بوگاتی به خانه برمی گردد+فیلم (58 نظر) مازیار لرستانی: ای کاش به جای روز زن و روز مرد، روز شرف و انسانیت داشتیم+عکس (55 نظر) شعرخوانی زیبا و دلنشین رهبر معظم انقلاب: ای تکیه گاه و پناه زیباترین لحظه های پرعصمت و پر شکوه تنهایی و خلوت من+ویدیو (46 نظر) خلاقیت خنده دار پدر ایرانی با طراحی سینما در توالت خانه اش حماسه آفرید+عکس/ هنر نزد ایرانیان است و بس😂 (41 نظر) تعجب بازیگر مطرح ترکیه با دیدن خونه زندگیِ شاه‌نشین پوریا پورسرخ، آرش سریال کیمیا+ ویدیو/ میزبانی درجه یک در خانه‌ای درجه یک👌 (40 نظر) پریناز ایزدیار؛ هرچقدر هم شلوغ باشم بازم وقت دارم که به ازدواج فکر کنم، شرایط خانواده‌مون این مدلی نیست که ازدواج حتما باید سنتی باشه یا نباشه، ولی خودم دوست دارم همسرم رو انتخاب کنم (39 نظر) مهران مدیری: شایعه نیست؛ هواپیمای شخصی دارم سوئیچ رو هم دادم به بچه‌های پشت صحنه! / برشی از برنامه تلویزیونی جذاب «دورهمی» با اجرای بی‌نظیر مهران مدیری (39 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
تذکر جدی علی دایی به اعجوبه طنز ایران: دفعه آخرت باشد که ادای من را درآوردی!
فال قهوه با نشان روز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال انبیاء روزانه شنبه 3 آذر 1403
فال روزانه امروز شنبه 3 آذر ماه 1403
فال شمع روزانه امروز شنبه 3 آذر 1403
فال حافظ با تفسیر امروز شنبه 3 آذر 1403+فیلم
فال ابجد روزانه شنبه 3 آذر 1403
رونمایی از سند ازدواج در زمان قاجار؛ آداب عجیب خواستگاری رفتن بدون خبر دادن به صاحبخانه+ عکس
یک فیلم ایرانی نداریم که مردها در آن نرقصند!
بشار اسد و نبیه بری به پیام رهبر انقلاب چه جوابی دادند؟
واکنش ایران به قطعنامه ضد ایرانی شورای حکام چیست؟
تصویب قطعنامه ضدایرانی کشورهای غربی در آژانس اتمی
ابلاغیۀ رئیس جمهور مبنی بر اصلاح مصوبۀ ماده واحدۀ تأسیس سازمان ملی هوش مصنوعی
ویدیو | فلسفۀ زندگی از نگاه حسین پناهی: عشق یک جفت النگو، عدالت نیم کیلو سیب‌زمینی!
معنا و مفهوم ضرب المثل «هر چی سنگه، مال پای لنگه» در ادبیات فارسی / ضرب المثل در حقیقت یک باور هست، و هر باور یک ماتریکس!
منتخب روز   
دورهمی پارسا پیروزفر و پریناز ایزدیار در یک کافه شیک و دلباز/ دو بازیگر خوش استایل و دوست‌داشتنی در یک قاب هدیه‌ دست‌ساز مادران سرزمین آفتاب، سیستان و بلوچستان به مسعود پزشکیان+ویدیو استفاده از ویروس کووید 19 برای مبارزه با سرطان! تب دنگی خطرناک شد؛ شیوع در جنوب شرقی ایران! سردار آزمون: وقتی دو تا گل میزنیم فکر میکنیم بازی رو بردیم و این ایراد بزرگ ماست/ناراحتی سردار آزمون بعد از بازی با قرقیزستان جزئیات پرونده آزار و اذیت دختر 16 ساله مشهدی از طرف 2 برادر ناتنی و پناه بردن او به کلانتری / از چند سال قبل که 2 برادر ناتنی ام به مصرف شیشه اعتیاد پیدا کردند مدام مرا کتک می زدند... مرگ پسر جوان بعد از خوردن الکل ضدعفونی اولین تمرین تیم ملی در استادیوم شهر بیشکک/ماشالله به این انرژی گروگانگیری افغان‌ها در تهران توسط 3 پاکستانی اخاذ اندروید 15 برای شیائومی و سامسونگ کی میاد؟ /لیست کامل تبلت‌هایی که اندروید15 سامسونگ را دریافت می‌کنند سلیقه‌ی خاص همسر پوریا پورسرخ برای سوپرایز تولد شوهر خوش‌تیپش با دیزاین شیک و کیک روکش طلا/ چه تیپ خفنی زده شادوماد! تصاویری از اولین تمرین ستاره های همیشه درخشان تیم ملی ایران، از طارمی گرفته تا بیرانوند و... در بیشکک قبل از بازی با قرقیزستان/به امید پیروزی✌